Η τρόικα θέλει περισσότερη διαμεσολάβηση, η κυβέρνηση την κάνει υποχρεωτική...

Φωτογραφία του Γιάννη Μπράτη Φωτογραφία του Γιάννη Μπράτη

Σύγκρουση με το δικαστικό και δικηγορικό κόσμο της χώρας προκαλούν οι διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο των προαπαιτουμένων, το οποίο πρόκειται να ψηφίσει η βουλή τις επόμενες μέρες.

Δικαστικές ενώσεις αλλά και η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας έχουν ταχθεί κατά των διατάξεων που προτείνει η κυβέρνηση και που μετά από μια διαβούλευση προσχηματική τριών ημερών μέσα στις γιορτές, προωθεί προς ψήφιση.

Οι δικηγόροι ζητούν από την Κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή την απόσυρση του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση με τη σημερινή του μορφή, άλλως την ουσιαστική του τροποποίηση.

Για το θέμα αυτό συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή στην Αθήνα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, παρουσία των 58 από τους 63 συνολικά προέδρους της χώρας, αριθμός που μαρτυρά τη σοβαρότητα του ζητήματος. Μία εξ αυτών, ήταν η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα, η οποία σε δηλώσεις της την Τρίτη, μετέφερε την άποψη της ολομέλειας πως ο δικηγορικός κόσμος τάσσεται σταθερά υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, αλλά «τάσσεται σταθερά κατά της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, όπως εισάγεται με το προκείμενο νομοσχέδιο», καθώς μάλιστα «εισάγεται σε αδικαιολόγητα εκτεταμένο εύρος διαφορών και μάλιστα προβλέπει αυξημένο κόστος για τους πολίτες».

"Δεν είναι πρόβλημα συντεχνιακό αλλά προσβολής των κατοχυρωμένων συνταγματικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για παρεμπόδιση της προσφυγής του πολίτη στη Δικαιοσύνη" τόνισε η κ. Νάκα που μίλησε για έμμεση παρεμπόδιση του πολίτη να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Η διαμεσολάβηση θεσπίστηκε για πρώτη φορά από το 2010 αλλά δε λειτούργησε. Η αντίληψη της σημερινής συγκυβέρνησης είναι ότι με την υποχρεωτικότητα θα αποκτήσει ο Έλληνας την κουλτούρα της διαμεσολάβησης.

Τι λέει το σχέδιο νόμου

Πρακτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για οποιαδήποτε αξία διαφοράς προ πάσης προσφυγής θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε διαπιστευμένο διαμεσολαβητή που μπορεί να μην είναι δικηγόρος. Το σχέδιο νόμου ορίζει ελάχιστη αμοιβή 250 ευρώ πλέον ΦΠΑ και ο εναγόμενος δε μπορεί παρά να παρασταθεί στη διαδικασία, διότι διαφορετικά θα του επιβληθεί ποινή από 1000 ευρώ και πάνω και 0,2% επί του αντικειμένου της διαφοράς. Η στρεβλή αντίληψη του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι ότι η υποχρεωτική ένταξη του διαμεσολαβητή στη δικαστική αξίωση, πριν τη δικαστική αξίωση θα επιφέρει την ομαλή επίλυση διαφορών...

"Βάλλεται το συνταγματικό δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη" τόνισε πολλές φορές η κ. Νάκα. Γίνεται ακριβότερο, θα προσθέταμε εμείς, χωρίς να είναι βέβαιο στη φάση της διαμεσολάβησης πως θα καταλήξει σε λύση! Ο αδύναμος εναγόμενος θα χρειάζεται να πληρώνει 250 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ακόμα και ένας άνεργος για δικαστική διαφορά με τον πρώην εργοδότη του που σταμάτησε να τον πληρώνει!! Ο άνθρωπος αυτός θα χρειάζεται να πηγαίνει στην Αθήνα όπου βρίσκονται οι 1.300 από τους 1.600 διαπιστευμένους διαμεσολαβητές, άρα ο αδύναμος εναγόμενος γίνεται ακόμα πιο αδύναμος, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Νάκα.

Μέσο επιτάχυνσης Δικαιοσύνης το έθεσαν οι θεσμοί στην κυβέρνηση το εργαλείο της διαμεσολάβησης αλλά στο τέλος, θα κάνει πιο ακριβή τη Δικαιοσύνη. "Ίσως είναι η κερκόπορτα προς την ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης και για τις τράπεζες να επιλύουν τις διαφορές στην έδρα τους και όχι στον τόπο του εναγόμενου οφειλέτη" παρατήρησε η πρόεδρος των δικηγόρων του Νομού μας.

Η διαφορά βέβαια, είναι ότι οι θεσμοί πιέζουν την κυβέρνηση για την επέκταση της διαμεσολάβησης, προκειμένου να αδειάσουν τα πινάκια και να αποσυμφορηθούν οι αίθουσες των Δικαστηρίων αλλά την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης την ανακάλυψε η κυβέρνηση. Για ποιο λόγο είναι άγνωστο. Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν.

Το Ενωσιακό δίκαιο πάντως, απαγορεύει την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης και στην Ιταλία προ μερικών ετών, αποσύρθηκε αντίστοιχη διάταξη.

Οι αντιδράσεις των δικηγόρων αφορούν και τον ορισμό ως διαμεσολαβητή μη δικηγόρου.

Στις συζητήσεις που ακολούθησαν την ολομέλεια, στις επαφές με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής εμφανίζεται να συζητά αλλαγές στις υποθέσεις που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την υποχρεωτικότητα, όπως μόνο εργατικές διαφορές και διαφορές με διάδικο το Δημόσιο. Υποσχέθηκε τέλος, να εξετάσει και το ενδεχόμενο να κατεβάσει τα ποσά της αρχικής αίτησης από 250 στα 70-80 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Συνδέεται το σχέδιο νόμου με την ένταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και Δικαιοσύνη; Ήταν ένα εύλογο ερώτημα προς την κ. Νάκα. "Δεν είναι μακριά και από αυτή της την ενέργεια πλαισιώνει αυτή της τη στάση" σημείωσε.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Τετάρτης 10/1/2018)