Τσουμάνης αποδομεί Φωτίου: Άνθρακες ο θησαυρός των 400 παιδικών

Η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας

Εμπαιγμό χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης το δήθεν νέο πρόγραμμα επιδότησης των Δήμων για την ίδρυση παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Το πρόγραμμα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής δεν είναι ούτε πρόγραμμα ούτε επιδοτεί τους Δήμους… 

Χρησιμοποίησε λέξεις όπως «παραμύθι» και «κοροϊδία» για να χαρακτηρίσει τις εξαγγελίες της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου ενόψει 200 δημάρχων την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα και κατέληξε να πει πως ο Δήμος Ιωαννιτών δεν χρειάζεται καν το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Υπουργός και πως προτίθεται να προχωρήσει μόνος του στην ίδρυση δύο τουλάχιστον νέων παιδικών σταθμών σε Ανατολή και Μέλανδρα, γιατί τα όσα παρέχει η πολιτεία δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα. Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια κυβερνητική προπαγάνδα, ακόμα μια φορά. Η σημερινή κυβέρνηση μικροπολιτική κάνει με ανύπαρκτα προγράμματα που θα υλοποιηθούν σε βάρος των Δήμων. Οι Δήμοι δεν έχουμε καμία ανάγκη το πρόγραμμα αυτό, καμία ανάγκη… Δεν χρειαζόμαστε την κ. Φωτίου γι’ αυτό να γίνουμε επαίτες της μικροπολιτικής της κυβέρνησης για 35-50.000 ευρώ» σημείωσε σε έντονο ύφος ο κ. Τσουμάνης καλώντας τα στελέχη της κυβέρνησης να σοβαρευτούν και να αντιμετωπίσουν το θέμα με σοβαρότητα για να δώσουν λύση στο πρόβλημα με νέους παιδικούς.

 

Τα νούμερα

Oκ. Τσουμάνης περιέγραψε μια συνάντηση με εξαγγελίες πολύ κατώτερες των προσδοκιών του, σε σχέση με τα όσα πήγε στην Αθήνα για να ακούσει. Πηγαίνοντας στην Αθήνα, το αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών αφορούσε την ίδρυση τεσσάρων νέων παιδικών σταθμών.

«Συμμετείχαμε στη συνάντηση με ελπίδες ότι κάτι θα αποκομίσουμε για τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Πήγαμε με τέσσερις προτάσεις για νέους παιδικούς σταθμούς 70 παιδιών σε Ανατολή, Μέλανδρα - Νέα Ζωή, στο κέντρο της πόλης και στην περιοχή της Καλούτσιανης. Πιστεύαμε ότι πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα αλλά δυστυχώς στην πραγματικότητα ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, στο κόστος ίδρυσης και λειτουργίας νέων παιδικών σταθμών από τα οποία προκύπτει τεράστια απόσταση σε σχέση με τα εξαγγελίες της Υπουργού οι οποίες δεν καλύπτουν με χρήμα την ίδρυση νέων δομών αλλά παραπέμπονται όλα στην ενίσχυση του περιβόητου voucherτου προγράμματος «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ. 14 βρέφη ανά τμήμα ή 25 νήπια ανά τμήμα μεταφράζεται σε 50.000 ευρώ και 75.000 ευρώ για τα δύο τμήματα αντίστοιχα, ούτε καν 100.000 για τα δύο τμήματα παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουμάνης τονίζοντας πως «ούτε νέους παιδικούς σταθμούς ούτε καν τμήματα μπορούμε να φτιάξουμε γιατί τα χρήματα πάλι δεν επαρκούν για προσαρμογές των ενοικιαζόμενων κτιρίων ειδικά με νέο νόμο του 2017».

Σε σχέση με τις λειτουργικές δαπάνες αρχική η κ. Φωτίου δεν ανέφερε τίποτα αλλά στην πορεία απάντησε ότι θα καλυφθούν από τα voucher, τα οποία όπως εξήγησε ο κ. Τσουμάνης βαίνουν μειούμενα γιατί το 2012 ήταν 4.750 ευρώ ετησίως ανά βρέφος και 3.800 ετησίως για κάθε νήπιο, το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το έκανε 2.945 για τα βρέφη και για νήπια 2.375 ευρώ που είναι πολύ λίγα χρήματα. Το αποτέλεσμα ήταν, παρά την αύξηση των παιδιών, τα χρήματα ως έσοδα να είναι λιγότερα. Χαρακτηριστικά το 2014-2015 για 583 παιδιά, τα έσοδα για το Δήμο Ιωαννιτών 1,527 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016-2017 για 611 παιδιά τα έσοδα ήταν λιγότερα - 1,480 εκατ. ευρώ

Η συνολική ετήσια δαπάνη για πέρσι 2016-2017 ήταν 1,604 εκατ. ευρώ δηλαδή 124.000 ευρώ έλλειμμα για τον ΟΚΠΑΠΑ που καλύφθηκε από την τακτική επιχορήγηση του Δήμου. Το ΕΣΠΑ επιπλέον, δεν καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες.

Οι 2.565 θέσεις εργασίας που εξήγγειλε από την Υπουργό ως 7 άτομα ανά μονάδα και αυτά από τα voucher θα καλυφθούν. Το κόστος αυτό το αποτιμά ο ΟΚΠΑΠΑ σε 151.000 ευρώ, χώρια τις λειτουργικές δαπάνες, όταν το Υπουργείο κοστολογεί ως προς τα λειτουργικά, τη μονάδα 14 βρεφών σε 41.460 ευρώ και των 25 νηπίων σε 59.000 ευρώ – σύνολο 100.000 ευρώ για τη μισθοδοσία.

Το κόστος ενός νέου παιδικού σταθμού συνολικά είναι 400.000 ευρώ το χρόνο (λειτουργικά, αίθουσες, αίθουσες ύπνου, τουαλέτες, πυρασφάλεια, για αύλειους χώρους, υλικό παιδαγωγικό κτλ.). Για το Υπουργείο, η δουλειά μπορεί να γίνει με 50.000 ή 75.000 ευρώ…

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Τρίτης, 9/1/2018)