Καν' το όπως ο Μπαξεβανάκης

Αν για τα σημαντικά και μεγάλα θέματα όπως για παράδειγμα το Σκοπιανό, τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα δεν έχουν σήμερα κοινές θέσεις, αν ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πραγματική Βαβέλ, όσον αφορά τις προγραμματικές θέσεις του για την οικονομική πολιτική - μέχρι που βρήκε τον εαυτό του, όταν άρχισε να ψηφίζει και να εφαρμόζει μνημόνια, μαζί με τους άλλους αντιμνημονιακούς, του Καμμένου - αν μέχρι τώρα, άλλα λέει η Αναπ. Υπουργός Εργασίας και άλλα το Υπ. Οικονομικών για την αποπληρωμή των φόρων με τραπεζικές δόσεις, μια υπόθεση όπως η κατάργηση των μαθητικών εκδρομών του εξωτερικού που ξαφνικά ενέσκηψε ως θέμα την τελευταία εβδομάδα στην πολιτική συζήτηση, είναι απολαυστικά αστεία για να χορτάσει γέλιο με την ψυχή του ο Έλληνας, παρακολουθώντας τα κυβερνητικά στελέχη.

Από τον Ζουράρι μέχρι τον αρμόδιο, υποτίθεται, Υφυπουργό Παιδείας Μπαξεβανάκη - δεν θα σας παρεξηγήσω αν ακούτε για πρώτη φορά αυτό το όνομα, αλλά ναι, έχουμε έναν τέτοιο Υφυπουργό...- σαν τους ακούς, είτε εξοργίζεσαι, είτε κατουριέσαι στα γέλια...  (δείτε το βίντεο του Μπαξεβανάκη εδώ).

Ο δικός μας βουλευτής

Την Πέμπτη, ως εκπαιδευτικός, της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έστω, όπου εκεί δε γίνονται τέτοιες εκδρομές που "κόβονται" από το Υπουργείο, ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος κλήθηκε να πει την άποψή του από το ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 9.84" και τόνισε μεταξύ άλλων, εμφανώς διαφοροποιούμενος από τη γραμμή του Υπουργείου πως «πρέπει να υπάρχει ενίσχυση παρόμοιων εκδρομών, οι οποίες όμως πρέπει να έχουν αυστηρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Αλλά σε κάθε περίπτωση το να υπάρχει αδυναμία των μισών μαθητών να πάνε ή όχι, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να απαγορευτούν. Είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί... Έχει περιθώρια να αλλάξει η απόφαση. Είναι κάτι που μπορεί να το ξανασκεφτεί το υπουργείο Παιδείας. Θα καταθέσω προσωπικά την άποψη μου και σαν εκπαιδευτικός. Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος η απαγόρευση. Θα μπορούσαμε να το δούμε σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης από δήμους και περιφέρειες».

Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, σαφέστερα δε θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί από τη θέση του Υπουργείου ο βουλευτής.

Κι όμως... Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες, ο κ. Στέφος, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, από τη Ζίτσα όπου βρέθηκε σε μια ημερίδα, διέψευσε τη συνάδελφο που του απηύθυνε την ερώτηση: «Δεν υπάρχει διαφοροποίηση...» είπε. Κάκιστα καταλάβαμε όλοι ή απλά ο βουλευτής θέλησε να μαζέψει την προηγούμενη δήλωση που τον εμφάνισε επικριτικό απέναντι στις υπουργικές αποφάσεις - και η αλήθεια είναι ότι δεν το συνηθίζει να παρεκκλίνει της επίσημης γραμμής και των non paper...

Και διατύπωσε τη θέση του, λέγοντας ότι «αυτές οι εκδρομές πρέπει να έχουν καθαρά παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να γίνονται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γιατί κάποιος που μπορεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα, μπορεί να ταξιδέψει και στο εξωτερικό  (!!!) (εννοεί μπορεί, από οικονομικής απόψεως;). Αυτό το οποίο είπα και είναι σαφές, όταν υπάρχει αδυναμία σε κάποιους μαθητές να ταξιδέψουν εκεί, δεν θα πρέπει να στερηθούν αυτό το αγαθό. Διότι πρέπει να αναζητηθούν τρόπο τέτοιοι που να είναι ικανοί και δυνατοί να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια τους. 

Θεωρώ σε αυτή την προσπάθεια και οι σύλλογοι γονέων και η τοπική αυτοδιοίκηση πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, βοηθάει και το κάνει πολλές φορές» (δηλαδή πώς βοηθάνε οι σύλλογοι και η τοπική αυτοδιοίκηση; Προσωπικά δε γνωρίζω αν Δήμοι και Περιφέρειες παίρνουν αποφάσεις οικονομικής ενίσχυσης των σχολείων τους, για την πραγματοποίηση εκδρομών στο εξωτερικό! Αν γνωρίζει ο βουλευτής, ειλικρινά, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος επίτροπος εγκρίνει τέτοια εντάλματα!!! Διαφορετικά παραπληροφορεί. Ή μήπως καλεί Δήμους και Περιφέρειες να διοργανώνουν τις πολυήμερες εκδρομές των σχολείων με δικά τους έξοδα; Δυσκολεύομαι να τον παρακολουθήσω...).

«Υπάρχει μια παρεξήγηση» κατέληξε στην δήλωση της Παρασκευής ο βουλευτής. «Δεν υπάρχει απαγόρευση αλλά υπενθύμιση του πλαισίου διότι από το σχετικό ΠΔ ακριβώς προβλέπει πως θα γίνονται αυτές οι εκπαιδευτικές εκδρομές» (κι εδώ αδιάβαστος πιάνεται ο βουλευτής: η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας όπως διευκρινιστικά απάντησε το τελευταίο μετά το θόρυβο ορίζει ποιες εκδρομές "κόβονται" και ποιες επιτρέπονται. 

Υπ' αυτή την έννοια, κατέληξε, «τοποθετήθηκα και είπα ότι δε μπορούν να απαγορευτούν, απλά ότι πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές» (πάλι λάθος, κ. βουλευτά! Το Υπουργείο λέει ότι αφού δε μπορούν κάποιοι μαθητές να συμμετέχουν στις εκδρομές, να μην πηγαίνει κανένας στο εξωτερικό. Τόσο απλά!).