"Πόλεμος" διοίκησης – γιατρών για το τέταρτο κτίριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Πάθη που πρωτο-άναψαν κατά το 2014 - 2015, επί διοικήσεως Φώτη Βάββα, αναζωπυρώνονται εσχάτως, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και οι επιστολές πάνε κι έρχονται, ανάμεσα σε γιατρούς, κλινικές και τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Πριν από τρία χρόνια, ο «πόλεμος» αφορούσε τους πανεπιστημιακούς καθηγητές με τους ΕΣΥτες αλλά τη διοίκηση σχεδόν δεν την άγγιζε το θέμα… παρά μόνο τον «τροχονόμο» μπορούσε να κάνει ανάμεσα στους μεν και τους δε, γιατί πολύ απλά, ο σχεδιασμός του πενταόροφου κτιρίου είχε το παρελθόν του και η καταγραφή των αναγκών του νοσοκομείου με το σχεδιασμό της επέκτασης, είχε γίνει από άλλους.

Το λάθος της σημερινής διοίκησης είναι κατ’ αρχάς, πως προχωρά στην έναρξη λειτουργίας του τέταρτου κτιρίου, έχοντας στα χέρια της τα πορίσματα μιας αμφισβητούμενης «επιτροπής», στην οποία δεν μετείχαν στελέχη – «κλειδιά» του νοσοκομείου αλλά ούτε και εκείνοι που σχεδίασαν την επέκταση! Με τη λογική των «ημετέρων» και των πιο έμπιστων, πορεύεται και σε αυτό το θέμα η διοίκηση του Βασίλη Τσίκαρη. Σε ένα θέμα που ούτως ή άλλως είναι ευαίσθητο, γιατί θα διαταράξει ισορροπίες μεταξύ των εργαζομένων και θα φορτώσει με επιπλέον καθήκοντα το ίδιο προσωπικό, μιας και προσλήψεις δεν προβλέπονται για την επέκταση του νοσοκομείου.

Γιατροί διαμαρτύρονται για τον κίνδυνο απαξίωσης του έργου κλινικών που έχουν αναδείξει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και εισπράττουν τη χλεύη της διοίκησης του ιδρύματος που τους προτρέπει να παραιτηθούν από τις θέσεις τους (!) εφόσον αυτές είναι οι «απειλές» τους.

Το μέχρι σήμερα αποκορύφωμα αυτής της σύγκρουσης – γιατί είναι βέβαιο πως θα έχει και συνέχεια – είναι η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των γιατρών της Ορθοπεδικής Κλινικής του ΠΓΝΙ και της διοίκησης του ιδρύματος.

Τι λένε οι γιατροί;

Με μια τετρασέλιδη επιστολή τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, οι γιατροί της Ορθοπεδικής Κλινικής Αν. Κορομπίλιας, Μ. Βεκρής, Ιω. Γελαλής, Ν. Γεωργακόπουλος, Χ. Καμπανί, Ιω. Κώστας – Αγνάντης, Αλ. Μαυροδοντίδης, Ευ. Μότσης, Αιμ. Πάκος και Χρ. Παπαγεωργίου, ήτοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, διευθυντές ΕΣΥ και επιμελητές, καταγγέλλουν τη «συστηματική και οργανωμένη απαξίωση του τεράστιου έργου και της ανεκτίμητης προφοράς της κλινικής στον ελλαδικό χώρο…» που αποδίδουν στην «ικανοποίηση επεκτατικών βλέψεων και προσπαθειών» μέσω της διαχείρισης του νεόδμητου τέταρτου κτιρίου.

Κατηγορούν ως υπεύθυνη γι’ αυτό τη διοίκηση του νοσοκομείου και αφού παρουσιάζουν σε αδρές γραμμές το έργο της κλινικής και τον πρότυπο όπως λεν, τρόπο λειτουργίας της ώστε να εξυπηρετεί ικανοποιητικά τα περιστατικά από όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα, εξηγούν πως η πληρότητα της κλινικής όπως και γενικότερα των χειρουργικών ειδικοτήτων, δε μπορεί να εκτιμάται με τα συνήθη δεδομένα που ισχύουν για τις άλλες κλινικές. «Έτσι λοιπόν», τονίζουν, «αισθανόμαστε πικρία και νοιώθουμε ότι τιμωρούμεθα από τους διοικούντες, διότι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

Και στο πιο επίμαχο σημείο της επιστολής τους, οι γιατροί τονίζουν: «η οργανωμένη εκστρατεία υποβάθμισης της Ορθοπεδικής Κλινικής και τα πορίσματα – προτάσεις διαφόρων κατά παραγγελία επιτροπών, απειλούν με συρρίκνωση την Ορθοπεδική Κλινική, προκειμένου να ικανοποιηθούν άλλα αιτήματα. Δεν είναι δυνατόν η διοίκηση να επιζητά και να στηρίζει «καινοτόμες» τεχνικές και αναβαθμίσεις αλλά παράλληλα, να συζητά προτάσεις για περιορισμό του ζωτικού χώρου λειτουργίας και ανάπτυξης της Ορθοπεδικής Κλινικής. Η επικείμενη επέκταση στο 4ο κτίριο που προβλέπεται εντός των ημερών, θα αποσυμπιέσει στην κυριολεξία κλινικές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χώρου, δεδομένου ότι η επέκτασή τους θα αποτελεί φυσική συνέχεια του χώρου στον οποίο βρίσκονται. Οιαδήποτε άλλη διευθέτηση αποτελεί ευκαιρία ανακατατάξεων εις βάρος της Ορθοπεδικής Κλινικής και θα πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ (sic). Αυτοί που θα συναινέσουν εκ του θεσμικού τους ρόλου σε τέτοιοι είδους ενέργειες, θα είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για μείωση της δυνατότητας νοσηλείας ειδικών κατηγοριών ασθενών, μείωση της γρήγορης διακίνησης των ασθενών, διόγκωση της λίστας χειρουργείο, μεγάλες αναμονές προς χειρουργείο, αδυναμία για οιαδήποτε αναβάθμιση, και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ θα είναι υπεύθυνοι ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ (sic)».

Υπάρχει και άλλη επιστολή που υπογράφει μόνος του ο ένας εκ των παραπάνω ιατρών, ο οποίος καταλήγει στη διατύπωση ότι σκέφτεται την παραίτηση αν δε ληφθούν υπ’ όψιν οι παρατηρήσεις των γιατρών.

Τι απαντά η διοίκηση;

Η διοίκηση απαντά στους γιατρούς και κοινοποιεί το έγγραφό της στον Υπουργό Ξανθό, τον αναπληρωτή του Πολάκη και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Δίνει έτσι τα διαπιστευτήριά της στην ηγεσία του Υπουργείου και «δίνει» όπως λέμε κοινώς, τους παραπονούμενους γιατρούς…

Η διοίκηση του Βασίλη Τσίκαρη με ύφος ανοίκειο, χαρακτηρίζει τις επιστολές των γιατρών ως «απαράδεκτες, προσβλητικές και εκβιαστικές» και τις επιστρέφει στους υπογράφοντες…

Καταλήγει δε λέγοντας: «Η Διοίκηση δεν προτίθεται να υποκύψει σε οποιοδήποτε εκβιασμό (sic) και ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να σας εμποδίσει να υλοποιήσετε την εκβιαστική απειλή που ενυπόγραφα μας καταθέσατε…».

Με απλά λόγια: «κάνω ό,τι γουστάρω και σ’ όποιον αρέσει. Και αν δεν σας αρέσει, πάτε σπίτια σας. Δικό μου το νοσοκομείο κι ας μείνει χωρίς γιατρούς!».

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Παρασκευής, 5/1/2018)