Ψήφισμα σωτηρίας για το Ιστορικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Τι απαντά η Περιφέρεια

Υπογραφές για να σωθεί το ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οδό Δομπόλη συλλέγουν πολίτες – απόφοιτοί του στο διαδίκτυο, ενημερώνοντας παράλληλα και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Νίκο Ματζάκο, για το αίτημά τους.

Όπως αναφέρουν, το Ιστορικό Κτήριο του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων στην οδό Ιωάννη Δομπόλη στέγασε για δεκαετίες την εκπαίδευση, τις ελπίδες και τις αγωνίες χιλιάδων σημερινών αποφοίτων του. 
Το 1994 μετά την μεταφορά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Πανεπιστημιούπολη του στα περίχωρα των Ιωαννίνων, το ιστορικό του κτήριο της Οδού Δομπόλη εγκαταλείφτηκε. 
Η τότε Νομαρχία και εν συνεχεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας υποσχέθηκε την αξιοποίησή του για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών. 
Έκτοτε έγινε μετεγκατάσταση της Α' και Β' Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων καθώς και κάποιων άλλων υπηρεσιών σε τμήμα του αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου εγκαταλείφθηκε αφού πρώτα αποψιλώθηκε από τα παράθυρα, κουφώματα, έπιπλα κ.α.
Σήμερα η μαρμάρινη επιγραφή « Πανεπιστήμιον Ιωαννίνων» σε ένα λεηλατημένο και θλιβερό κτήριο-κουφάρι είναι το μόνο που θυμίζει ότι το κτήριο αυτό ήταν κάποτε σημείο αναφοράς της πόλης και της ιστορίας των Ιωαννίνων και ότι στέγαζε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που έδωσε ζωή και έφερε ανάπτυξη στα Γιάννενα και στην Ήπειρο. 
“Εμείς που αποκτήσαμε γνώσεις και επαγγελματικά εφόδια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και όσοι υπογράφουμε την παρούσα έκκληση αντιλαμβανόμαστε την αξία αυτού του κτιρίου και νιώθουμε θλίψη και θυμό για την κατάντια του”, αναφέρουν.
Για τους λόγους αυτούς:

 • Διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση στην οποίο ευρίσκεται το παλαιό κτήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Οδό Ιωάννη Δομπόλη στα Γιάννενα.

 • Ζητάμε από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Νίκο Ματζάκο, τον Υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσουν την αποκατάσταση του και να το αξιοποιήσουν προς όφελος της κοινωνίας.

 • Ζητάμε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας του Υπουργείου Οικονομικών στην οποίο ανήκει το κτήριο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δυτικής 
  Μακεδονίας στην οποίο παραχωρήθηκε να κάνουν ότι χρειάζεται για την αποκατάσταση του.

 • Ζητάμε από την Περιφέρεια Ηπείρου να εντάξει την αποκατάσταση του κτιρίου στα έργα της νέας Προγραμματικής Περιόδου.

 • Ζητάμε από το Δήμο Ιωαννιτών να αντιληφθεί την αξία αυτού του κτηρίου και να δραστηριοποιηθεί ωστε το κτήριο-ερείπιο που δυσφημεί τα Γιάννενα και θαμπώνει την ιστορία των Ιωαννίνων να αποκτήσει εμφάνιση και χρήση αντάξια της ιστορίας του.

 • Ζητάμε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να δείξει το ενδιαφέρον του για το κτήριο που για δεκαετίες το στέγασε και το οποίο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την ιστορία του.

 • Ζητάμε από τους Βουλευτές των Ιωαννίνων αλλά και κάθε εκπρόσωπο της Πολιτείας να ενεργοποιηθούν για να πάψει η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία ευρίσκεται το Ιστορικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τι λέει η Περιφέρεια Ηπείρου

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων, Τατιάνα Καλογιάννη, προέβη στην παρακάτω δήλωση, με αφορμή το δημοσίευμα για τη συλλογή υπογραφών:

Το ακίνητο παραχωρήθηκε στην Κρατική Περιφέρεια από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) βάσει του 8003/6626/Φ.314373/13-07-1999 εγγράφου και αποτελείται από ένα οικόπεδο και δύο ανεξάρτητα κτίρια επί του οικοπέδου. Της παραχώρησης εξαιρέθηκε τμήμα 1.750 τ.μ. με το ένα εκ των κτιρίων επ’ αυτού (που αφορά το Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων).

 1. Στις 01.03.2007, μετά από πρωτοβουλία της τότε Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ηπείρου, με την 10395/132/ΕΓΣΔΙΤ/06.03.2077 εγκρίθηκε η υπαγωγή του έργου «Ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος Δόμπολη στις διατάξεις του Νο. 3389/2005 (Νόμος Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
 2. Ο διαγωνισμός αυτός απέβει άκαρπος.
 3. Η αιρετή Περιφέρεια, μετά από πρωτοβουλία μου, στις 29 Ιουλίου 2013 ανέθεσε την εκπόνηση της Μελέτης Σκοπιμότητας για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος "ΔΟΜΠΟΛΗ".
 4. Στην μελέτη εξετάστηκαν τα παρακάτω σενάρια:
  1. Κατασκευή συγκροτήματος επιπλωμένων διαμερισμάτων για φοιτητές, στα πρότυπα σύγχρονων φοιτητικών εστιών, με τη λειτουργία εμπορικών χρήσεων στον ισόγειο χώρο.
  2. Ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος μέσω σύμβασης αντιπαροχής.
  3. Ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος μέσω ΣΔΙΤ με σκοπό τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
  4. Αξιοποίηση του ακινήτου μέσω ΕΤΑΔ/ ΤΑΙΠΕΔ: Εξέταση δυνατότητας επιστροφής του ακινήτου στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ, η οποία αποτελεί «συνέχεια» της συγχωνευθείσας Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, με απώτερο στόχο να ενταχθεί στη λίστα ακινήτων του δημοσίου προς αξιοποίηση του ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ).
 1. Συμπερασματικά, με βάση αμιγώς τεχνικοοικονομικά κριτήρια, το σενάριο a. κρίθηκε ως το βέλτιστο για την αξιοποίηση του ακινήτου και ως μέθοδος υλοποίησης προκρίθηκε η «σύμβαση παραχώρησης έργων», όπως περιγράφεται στο αρ. 2, παρ. 3 του ΠΔ. 60/2007 (Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών), η οποία παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά με μια δημόσια σύμβαση έργων, εκτός από το γεγονός ότι το εργολαβικό αντάλλαγμα συνίσταται στο δικαίωμα εκμετάλλευσης του έργου.
 2. Παράλληλα, στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 (αρ. πρωτ. 91257/61/20-09-2013) ως Αντιπεριφερειάρχης απηύθυνα έγγραφο στην Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, του Υπουργείου Οικονομίας δηλώνοντας την πολιτική βούληση της Περιφερειακής Αρχής για την επανεξέταση της προοπτικής αξιοποίησης του ακινήτου «ΔΟΜΠΟΛΗ» στο πλαίσιο ΣΔΙΤ, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.
 3. Όλα τα παραπάνω, την περίοδο εκείνη, τέθηκαν υπ’ όψιν του διαχειριστή του ακινήτου (της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας), ώστε να προχωρήσει στις διαδικασίες παραχώρησης του ακινήτου στην Αιρετή Περιφέρεια και να αξιοποιηθεί ταχύρυθμα το ακίνητο.
 4. Η, τότε, Διοίκηση της Αποκεντρωμένης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, απέρριψε το αίτημα μας, καθ’ ότι είχε την άποψη ότι το κτιριακό αυτό συγκρότημα θα έπρεπε να ανακατασκευαστεί με δημόσια χρήματα και να χρησιμοποιηθεί για στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών.

Τα παραπάνω αποτυπώνουν τα αληθινά γεγονότα κατά το παρελθόν.

Σήμερα, όπως σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πρόοδο του τόπου μας, η Περιφερειακή Αρχή θα είναι αρωγός σε κάθε οργανωμένη και τεκμηριωμένη προσπάθεια για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτιρίου αυτού.