«Ξεπαγώνουν» τα ΓΠΣ

Φωτογραφία: Μενέλαος Συκοβέλης Φωτογραφία: Μενέλαος Συκοβέλης

Χρονιά αλλαγών και ανακοινώσεων για τον πολεοδομικό σχεδιασμό πολλών Δήμων της χώρας θα είναι το 2018.

Μια εκκρεμότητα ετών που φαίνεται πως κλείνει και για τα Γιάννενα είναι ο λεγόμενος «υποκείμενος» πολεοδομικός σχεδιασμός. Ο… «υπερκείμενος» ήταν αντίστοιχα ο πολεοδομικός σχεδιασμός που δεν προχώρησε όπως είχε δρομολογηθεί, λόγω αλλαγών στην κείμενη νομοθεσία και πλέον, τίθεται σε τροχιά υλοποίησης ο υποκείμενος σχεδιασμός…

Με λόγια κατανοητά, αρκετά πριν από το 2009, μιλούσαμε για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό των Δήμων. Ανάλογα με τον πληθυσμό τους, οι Δήμοι εκπονούσαν είτε τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) είτε τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ).

Στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και σε ό,τι αφορά τον νυν «Καλλικρατικό» Δήμο Ιωαννιτών, ΣΧΟΟΑΠ είχε εκπονήσει ο τέως Δήμος Μπιζανίου και το ΣΧΟΟΑΠ αυτό, επί Δημαρχίας Σίντου, ήταν το μοναδικό που πρόλαβε και θεσμοθετήθηκε λίγο πριν από τις εκλογές του 2009. ΓΠΣ είχαν εκπονήσει οι Δήμοι Ιωαννιτών, Ανατολής, Παμβώτιδος και Περάματος αλλά κανένα εξ αυτών δεν πρόλαβε να θεσμοθετηθεί.

Ο νομοθέτης πάγωσε την έγκριση αυτού του υποκείμενου πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, εν αναμονή της έγκρισης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων (ΡΣΙ), το οποίο ήταν ο υπερκείμενος σχεδιασμός. Το ΡΣΙ θα έθετε τις γενικές αρχές της πολεοδομικής και χωροταξικής ορθότητας που έκρινε η πολιτεία, η οποία εκπόνησε το σχέδιο, μετά από εξαντλητική διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής και ο υποκείμενος σχεδιασμός των ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ θα έπρεπε να πειθαρχεί σε αυτές τις γενικές αρχές και να τις λαμβάνει υπόψη. Αυτή ήταν η λογική ενός σχεδιασμού που πήγαινε από το όλον στο μέρος και τη εξαιρέσει ενός ΣΧΟΟΑΠ, όπως είπαμε, αυτή η εντολή εφαρμόστηκε. Δε μπορούσε για παράδειγμα, να ορίζεται μια περιοχή των Ιωαννίνων ως προοριζόμενη να φιλοξενήσει ένα περιβαλλοντικό πάρκο και στην ίδια περιοχή, ένας Δήμος να επέτρεπε την αδειοδότηση νέων πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων…

Ώσπου ήλθε η κατάργηση

Μέχρι που φτάσαμε στην κατάργηση των Ρυθμιστικών Σχεδίων, έπειτα από μερικά χρόνια, με αποτέλεσμα και η δουλειά που έγινε μέχρι τότε να πάει στράφι αλλά και μια μεγάλη καθυστέρηση να υπάρξει στο σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την χωροθέτηση δραστηριοτήτων και τον καθορισμό των χρήσεων γης.

Ως αποτέλεσμα, η χώρα σε ένα μεγάλο γεωγραφικό μέρος της, των Ιωαννίνων συμπεριλαμβανομένων, εξακολουθεί να μην έχει προσδιορισμένες χρήσεις γης και χωροθετημένες επιτρεπόμενες δραστηριότητες, γεγονός που θεωρητικά επιτρέπει να συνυπάρχουν ή να γειτνιάζουν εντελώς αντικρουόμενες μεταξύ τους δραστηριότητες.

Εδώ και έναν περίπου χρόνο όμως, οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας Ιωαννίνων έχουν «ξεπαγώσει» τον επί χρόνια, εν υπνώσει σχεδιασμό και βάζουν μπροστά την ενεργοποίησή του, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο χωροταξικού σχεδιασμού και πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών Γιώργο Βίνη.

Εντός των επομένων ημερών, μαζί με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, ο κ. Βίνης πρόκειται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναφορικά με το σχεδιασμό που γίνεται και ο οποίος μπορεί να υλοποιηθεί, στα όρια που επιτρέπει η πολιτεία και ο υπερκείμενος, περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός πια… Ο τελευταίος αντικατέστησε τα ΡΣΙ, όπου υπήρχαν.