Εθνική Οδός Νιάρχου από το 2018!

Στη διάρκεια δηλώσεών του που γίνονται παραδοσιακά κάθε τελευταία ή προτελευταία μέρα του χρόνου… το πρωί της Παρασκευής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι εντός του 2018, θα ξεκινήσουν τα έργα για την Εθνική Οδό Νιάρχου (sic), για το δρόμο από Γεννηματά μέχρι την Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αθηνών και το δρόμο από Ιόνια Οδό μέχρι Τζουμέρκα.

Εθνική οδός ονοματοδοτημένη δεν γνωρίζω αν υπάρχει στην υπόλοιπη χώρα, συνήθως μιλάμε για τις δύο πόλεις που ενώνει μια εθνική οδός, οπότε μπορούμε να διεκδικήσουμε και την πατέντα…

Η ουσία ωστόσο, δεν βρίσκεται εκεί, σε ό,τι αφορά τη λεωφόρο Νιάρχου αλλά στη βεβαιότητα της περιφερειακής αρχής πως το έργο αυτό θα προχωρήσει, παρά τις όποιες αντιδράσεις.

Δεν έχω ενημέρωση πως προχωρούν τον αγώνα τους οι πολίτες και επιχειρηματίες παρά τη Νιάρχου, ει μη μόνον την πρόθεσή τους να εξαντλήσουν ένδικα και εξωδικαστικά μέσα για να αποτρέψουν την ανακατασκευή του δρόμου. Δεν θα αμφέβαλα αν οι άνθρωποι το έβαζαν κάτω… μετά και την πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, του οποίου τη σκοπιμότητα κανείς δεν αντελήφθη, γιατί ο Περιφερειάρχης εμφανίστηκε άκαμπτος και ανένδοτος σε ουσιαστικές αλλαγές επί της μελέτης. Είναι πιθανό ο κ. Καχριμάνης να θέλησε απλά, να στείλει το μήνυμα σε όσους θέλουν το έργο, γιατί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν καθημερινά το δρόμο πηγαίνοντας στο Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο, ότι θα το κάνει, ο κόσμος να χαλάσει – οι εκατοντάδες αυτοί άνθρωποι ακούν βερεσέ τις φωνές των θιγόμενων από τη μελέτη και απλά δεν ασχολούνται…

Πολιτική αντίδραση, ουσιαστική, κατά του έργου δεν υπάρχει – οι αντιπολιτευτικές φωνές εντός του περιφερειακού συμβουλίου δεν ακούγονται καν… - και η μόνη πιθανότητα να μπλόκαρε την υλοποίησή του ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εκλείψει, όπως κατέστησε σαφές για πολλοστή φορά, το βράδυ της Πέμπτης, στο δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας.

Άρα, απομένουν οι απαλλοτριώσεις. Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου προ δύο εβδομάδων, ο πρόεδρος του σώματος είπε πως εντός δεκαημέρου θα έρχονταν το θέμα σε τακτική συνεδρίαση και αυτό πιθανά, να γίνει στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς. Ίσως εκεί, υπάρξουν εξελίξεις και θολώσει η βεβαιότητα του Περιφερειάρχη για ένα έργο ΤΟΥ που δεν έχει την κοινωνική αποδοχή. Στο παρελθόν, ο ίδιος έβαλε πλάτη και σε άλλα έργα που προκάλεσαν κοινωνικές αντιδράσεις – βλέπε ΧΥΤΑ Ελληνικού - αλλά δε μέτρησε πολιτικό κόστος.

Σε άλλα νέα, ο κ. Καχριμάνης υπενθύμισε για ακόμα μια φορά στην κυβέρνηση την εκκρεμότητα της οδικής σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με την Κακαβιά, τη σύνδεση της Ιόνιας οδού με την Πρέβεζα στην Καμπή, κτλ. ενώ διέγνωσε πως για τη σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τον Ε65 μέχρι σήμερα, εκτός από δηλώσεις, δεν έχει γίνει τίποτε ακόμη… Για το τελευταίο, προφανώς και θεωρεί ότι δεν τον αγγίζει καμία ευθύνη.