Αυτόνομη διαχείριση στο προσφυγικό από το Δήμο Ιωαννιτών

Χωρίς προβλήματα έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης, η επαναλειτουργία του προσφυγικού καταυλισμού Ιωαννίνων, στο πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κατσικά, με την εγκατάσταση 121 προσφύγων που ήλθαν από το ανατολικό Αιγαίο. Αθόρυβα και χωρίς προβλήματα αλλά ούτε και με τις αντιδράσεις του παρελθόντος από την πλευρά των ανθρώπων που μεταφέρονταν στο συγκεκριμένο camp, έγινε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η επανακατοίκηση του Κατσικά…

Ένα χρόνο μετά το πάγωμα της λειτουργίας του, το προσφυγικό κέντρο του Κατσικά είναι πλέον μια άλλη δομή… αφού όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Φίλιππας Φίλιος, ο καταυλισμός έχει πλέον μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη δομή με νερό, ρεύμα, αποχέτευση, θέρμανση και φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία στην είσοδο του καταυλισμού. 100 κοντέινερ είναι ο χώρος φιλοξενίας των ανθρώπων αντί των παλιών σκηνών και κάθε κοντέινερ διαθέτει δύο επιπλέον οικίσκους που λειτουργούν ως κουζίνα και μπάνιο/τουαλέτα. Τέλος, στο χώρο του καταυλισμού έχουν δημιουργηθεί και δύο μεγάλοι χώροι, κοινωνικού χαρακτήρα όπως είπε ο κ. Φίλιος, για παιδάκια το ένα που στην πορεία θα λειτουργήσει σαν ΚΔΑΠ και ένας δεύτερος χώρος για τους ενήλικες.

Η δομή του Κατσικά είναι ανοιχτού τύπου δηλαδή όσοι διαμένουν εκεί έχουν περάσει από ελέγχους και κατέχουν το λεγόμενο τρίπτυχο, μπαίνουν και βγαίνουν ελεύθερα και για τη λειτουργία του καταυλισμού συνεργάζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και οι ΜΚΟ OXFAM, RefugeeSupportκαι επικουρικά η Habibi.

Όπως τέλος, έκανε γνωστό ο κ. Φίλιος, τις προσεχείς μέρες ή και ώρες, αναμένονται ακόμα 45-50 πρόσφυγες ακόμα και λίγες αφίξεις προγραμματίζονται σε Δολιανά, Κόνιτσα και Φιλιππιάδα. «Στην Αγία Ελένη για λίγες αφίξεις ακόμα έχουμε περιθώρια» σημείωσε ενώ γίνεται κουβέντα και για ενοικίαση διαμερισμάτων ή δωματίων. Ωστόσο όπως επεσήμανε, υπάρχει η λαθεμένη αντίληψη για ορισμένους, κυρίως Σύρους, ότι φεύγουν πιο εύκολα προς την Ευρώπη αν διαβιούν στην Αθήνα. «Το ποιος θα μετεγκατασταθεί που ή η επανένωση οικογενειών, είναι θέμα των κρατών το ποιους θα δεχτούν. Δεν έχει σημασία που είσαι» σημείωσε.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Παρασκευής, 29/12/2017)

 

Ο αριθμός των προσφύγων στην Ήπειρο

Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου 1276 πρόσφυγες και μετανάστες. 270 ζουν στην Φιλιππιάδα και 1050 στην περιοχή των Ιωαννίνων, εκ των οποίων τα 340 άτομα βρίσκονται στην Αγία Ελένη σε μια δομή που εκσυγχρονίστηκε πλήρως, 392 σε διαμερίσματα στην πόλη μας, 89 στα Δολιανά και 65 Κόνιτσα συν τους 124 που ήλθαν χθες βράδυ και ενδεχομένως άλλοι 50 να έλθουν τις επόμενες ώρες.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών Παντελής Κολόκας που είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση του προσφυγικού, τα πράγματα εξελίσσονται από ικανοποιητικά ως πολύ καλά για την περιοχή μας, με τον αριθμό των προσφύγων τον τελευταίο καιρό να μην παρουσιάζει σημαντικές αυξομειώσεις αλλά μάλλον σταθερότητα.

«Τα Ιωάννινα και συγκεκριμένα ο Δήμος μας κλήθηκε από το Μάρτιο του 2016 να διαχειριστεί το ζήτημα. Η παρουσία των προσφύγων δεν αποτελεί επιλογή ούτε των ίδιων των προσφύγων ούτε ημών. Είναι μια αναγκαία επιλογή ανθρώπων που έχουν διαφορετικούς προορισμούς…» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κολόκας.

 

Οι πολιτικές του Δήμου Ιωαννιτών

«Ως Δήμος έχουμε τεχνογνωσία και επιπλέον εμπειρία να δράσουμε εφόσον θα υπάρχουν νέες αφίξεις, οι οποίες δεν είναι δική μας επιλογή αλλά δε μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Οφείλουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα» σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

Ταυτόχρονα έκανε γνωστό πως εδώ και μήνες ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με διεθνείς αλλά και τοπικούς φορείς και οργανισμούς έχει δημιουργήσει ήδη μια αστική μονάδα ένα urbanworkinggroupπου με το συντονισμό του Δήμου στοχεύει στη δημιουργία συγκεκριμένης στρατηγικής για τη διαχείριση του προσφυγικού και την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, «ώστε να έχουμε συντεταγμένο ρόλο στις εξελίξεις και να μην κάνει κανείς ό,τι θέλει»…

Ο Δήμος ως γνωστόν συμμετέχει σε διεθνή φόρα για το προσφυγικό και μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης και η διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων είναι κρίσιμο δεδομένο όπως εξήγησε ο κ. Κολόκας «γιατί δεν αποκλείουμε ότι στην πορεία οι χρηματοδοτήσεις για το προσφυγικό θα σταματήσουν προς τη χώρα μας». Μέσα στο Γενάρη θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το εν λόγω πρόγραμμα.