ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων: Με καλλιτεχνικό διευθυντή το 2018…

Από την παράσταση της "Μήδειας" του καλοκαιριού με τη Μ. Ναυπλιώτου Από την παράσταση της "Μήδειας" του καλοκαιριού με τη Μ. Ναυπλιώτου

Με καλλιτεχνικό διευθυντή έπειτα από πολλά χρόνια… θα βρει το 2018 το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) Ιωαννίνων.

Μια έλλειψη συνειδητή κατά τα χρόνια της προηγούμενης δημοτικής θητείας, λόγω οικονομικών δυσχερειών του θεάτρου που έρχονταν από το παρελθόν, η οποία έγινε όμως, βάρος ασήκωτο στις πλάτες των υπευθύνων του θεάτρου τα τελευταία τρία χρόνια, διάστημα που το ΔΗΠΕΘΕ ανέπτυξε σημαντικά τις δραστηριότητές του, άνοιξε τα φτερά του με συνεργασίες διεθνούς εμβέλειας όπως η συμπαραγωγή της «Μήδειας» το περασμένο καλοκαίρι με το Θέατρο Τέχνης «Κ. Κουν» και το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου και τέλος, καθιέρωσε ένα μεγάλο θεσμό, όπως είναι το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

Το δικαστήριο με Μισθό

Στο διάστημα της προηγούμενης επταετίας επιπλέον, εκκρεμούσε μια σοβαρή υπόθεση στην αστική και την ποινική δικαιοσύνη, δικαστική διαφορά ανάμεσα στον τελευταίο καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Σπύρο Μισθό και το θέατρο.

Εξαιτίας αυτής της διαφοράς, η οποία προ καιρού τελεσιδίκησε, φτάνοντας μέχρι και τον Άρειο Πάγο, υπέρ του ΔΗΠΕΘΕ, η διοίκηση του θεάτρου δεν προχωρούσε στη δέσμευση έναντι ενός νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, γιατί ελλόχευε το ενδεχόμενο να καλούνταν το θέατρο να επαναπροσλάβει τον κ. Μισθό, πέραν από την καταβολή υπέρ του των όσων χρημάτων διεκδικούσε.

Τώρα πλέον το θέατρο έχει λυμένα τα χέρια μεν αλλά δε μπορεί να κάνει σύμβαση με καλλιτεχνικό διευθυντή για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, καθώς το 2019 και δη η άνοιξη, θα είναι περίοδος προεκλογική, αν δεν προκύψουν πολιτικά απρόοπτα.

Η δημοσιότητα της προκήρυξης ολοκληρώθηκε και μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου οπότε έληγε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, είχαν κατατεθεί 11 φάκελοι. Ωστόσο η διοίκηση αναμένει μήπως φτάσει στα γραφεία και κάποιος τελευταίος φάκελος με ημερομηνία πριν την 22α Δεκεμβρίου και όπως έχει συμφωνηθεί, οι φάκελοι θα ανοίξουν με τις αρχές του νέου χρόνου.

Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων θα γίνει βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και τυπικών προσόντων, όπως είναι η προηγούμενη εμπειρία, το καλλιτεχνικό έργο, η ενασχόληση με το θέατρο κτλ. και βαρύνουσα αξία θα έχει στην τελική αξιολόγηση και η συνέντευξη. Ωστόσο, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αλέκα Βακαλοπούλου τονίζει πως τα τυπικά προσόντα θα ληφθούν αυστηρά υπ’ όψιν, πρόθεση που έχει κάνει διαυγή και στον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα. Ο τελευταίος πάντως, φαίνεται να την εμπιστεύεται και έχει δώσει στην πρόεδρο αλλά και σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, το «πράσινο φως» να επιλέξουν τον άνθρωπο που θα συνεργαστούν μαζί του, τον επόμενο χρόνο.

Ως καλή επιχειρηματίας άλλωστε, η κ. Βακαλοπούλου έχει πάρει άριστα στα δύσκολα και έχει καταφέρει το ακατόρθωτο, με τη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ: ο πολιτισμός στοιχίζει, συνηθίζουν να λένε όσοι γνωρίζουν αλλά στην περίπτωση του ΔΗΠΕΘΕ, οι παραστάσεις που ανεβαίνουν τα τρία τελευταία χρόνια, είτε στην κεντρική είτε στην παιδική σκηνή, πετυχαίνουν να ισοσκελίζουν έσοδα και έξοδα. 100.000 ευρώ ήταν η συμμετοχή του ΔΗΠΕΘΕ για τη συμπαραγωγή της «Μήδειας» και το θέατρο τα έβγαλε όλα μέχρι τελευταίου λεπτού! Το αυτό ίσχυσε και με τη φετινή παραγωγή της παιδικής σκηνής - μπήκε ελάχιστα μέσα, λόγω ακύρωσης κάποιων παραστάσεων την τελευταία στιγμή.

Όπως λέει στους «ΝΑ» η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, η «στενή» οικονομική πολιτική θα εξακολουθήσει και με τις εντολές του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, από τον Φεβρουάριο, οπότε και αναμένεται να λήξει η διαδικασία της πρόσληψης, και για έναν ολόκληρο χρόνο. Ο ίδιος θα αμείβεται βάσει του ενιαίου μισθολογίου και ο μηνιαίος μισθός δεν θα ξεπερνά τα 1.200 ευρώ καθαρά, ποσό που θα απέχει παρασάγγας από τις αμοιβές των καλλιτεχνικών διευθυντών προ του 2010.

Το φεστιβάλ του καλοκαιριού

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα αναλάβει να στήσει το φεστιβάλ αρχαίου δράματος για το καλοκαίρι του 2018, με τις πρώτες συζητήσεις για τις παραγωγές που θα φιλοξενηθούν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και ίσως, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, να έχουν ήδη ξεκινήσει. Η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ συζητά τη στρατηγική συνεργασία με το φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, στόχος που αν επιτευχθεί, θα φέρει στα Γιάννενα κάποιες από τις παραστάσεις που θα ανέβουν το καλοκαίρι και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

«Ο πήχης έχει μπει ψηλά» τονίζει η κ. Βακαλοπούλου και πέραν της ολόθερμης στήριξης, οικονομικής και άλλης, του Δήμου Ιωαννιτών, το φεστιβάλ αρχαίου δράματος επιζητά τη συνεργασία και με τους άλλους φορείς της περιοχής, όπως ο Δήμος Δωδώνης. Αρκεί να υπάρξει ειλικρινής διάθεση για ισότιμη συνεργασία…