Σχολικά γεύματα με το νέο χρόνο… στα Γιάννενα

Στην Άρτα μπορεί να ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα, να μοιράζονται σχολικά γεύματα στους μαθητές των 19 σχολείων, τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, στο Νομό Ιωαννίνων αντίθετα, ο νέος χρόνος θα φέρει τα γεύματα στους μαθητές των 20 σχολείων.

Από την περασμένη Δευτέρα, δόθηκε το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Εργασίας και με την εντολή του προϊσταμένου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του εκεί Νομού Λ. Γκόρου, τα παιδιά των 19 σχολείων σιτίζονται στο χώρο.

Θυμίζουμε εδώ πως από την Ήπειρο, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων οι Νομοί Ιωαννίνων, Άρτας και Θεσπρωτίας και ο Νομός Άρτας προηγείται στην υλοποίηση του προγράμματος, γιατί δεν υπήρξαν ενστάσεις από τους μειοδότες.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευθύνη του Υπουργείο Εργασίας – είναι στην αρμοδιότητα της αναπληρώτριας Υπουργού Θεανώς Φωτίου – και στην ουσία το Υπουργείο Παιδείας μετέχει ως υπεργολάβος. Το Υπουργείο Εργασίας διενήργησε τους διαγωνισμούς και είναι σε συνεννόηση με τους αναδόχους του έργου που «χτύπησαν» ξεχωριστά το κάθε σχολείο.

Η εμπλοκή του Υπουργείου Παιδείας και των περιφερειακών υπηρεσιών του αλλά και των σχολείων αυτών καθαυτών, έγκειται μόνο στη δήλωση του ενδιαφέροντος των μαθητών για συμμετοχή στο πρόγραμμα και στην αναφορά ιδιαιτεροτήτων και αλλεργιών που οφείλουν να δηλωθούν από τους μαθητές. Εκεί σταμάτησε η ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας που αναμένει στο ακουστικό του όπως και οι χιλιάδες οικογένειες που περιμένουν να ξεκινήσει το πρόγραμμα…

Έχει οριστικοποιηθεί επίσης, ο αριθμός των μαθητών που θα λαμβάνουν καθημερινά τα γεύματα και στο Νομό Ιωαννίνων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Α/βαθμιας Εκπαίδευσης, είναι 1.503 αντί 2.700 που ήταν ο αρχικά καθορισμένος αριθμός, βάσει του μαθητικού δυναμικού των 20 σχολικών μονάδων.

Επίσης, η Διεύθυνση Α/βαθμιας Εκπαίδευσης έχει ορίσει την τριμελή επιτροπή και στο σχολείο που αρνήθηκε να το πράξει ο διευθυντής του κι έτσι και στα 20 σχολεία, υπάρχει η τριμελής ομάδα των εκπαιδευτικών, υπό τον διευθυντή του σχολείου που θα αναλάβει να «τρέξει» το πρόγραμμα.

Γιατί αργούμε στα Γιάννενα;

Αυτή την ώρα, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας προς την τοπική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τα εδώ σχολεία, για το πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η καθυστέρηση οφείλεται στην ένσταση που έχει υποβάλλει ένας υποψήφιος μειοδότης κατά των ανακηρυγμένων 5 ή 6 αναδόχων και το θέμα χειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα σχολικά γεύματα θα αρχίσουν να μοιράζονται στα Γιαννιωτόπουλα από το νέο έτος, μιας και σήμερα τα σχολεία κλείνουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η ακριβής ημερομηνία παραμένει άγνωστη.

Αδιευκρίνιστο παραμένει επίσης και το πως θα καταναλώνονται τα γεύματα. Η τελευταία εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας για το θέμα αυτό, μετά τις αντιδράσεις της ΔΟΕ για τις επιπρόσθετες αρμοδιότητες που καλούνται να αναλάβουν οι εκπαιδευτικοί στη διεκπεραίωση του προγράμματος, δεν διευκρινίζει τα πράγματα αλλά με μια διασταλτική της ερμηνεία, μπορεί να θεωρηθεί πως αφήνεται το δικαίωμα να δίνονται τα γεύματα στους μαθητές για να τα καταναλώσουν στο σπίτι τους. Ένας τουλάχιστον Σύλλογος Διδασκόντων στο Νομό Ιωαννίνων, από τα 20 σχολεία, έχει ήδη πάρει απόφαση να δίνονται τα γεύματα για εκτός σχολείου κατανάλωση.

Αυτό ωστόσο, ενέχει τον κίνδυνο οι εκπαιδευτικοί να βρεθούν αντιμέτωποι με τα παράπονα των γονιών που θα διαμαρτυρηθούν λέγοντας πως αν ήταν από την αρχή καθορισμένο το πρόγραμμα με αυτή τη μορφή, θα μετείχαν και τα παιδιά τους. Είναι ένας άλυτος γρίφος, ακόμα… κι αυτός…

 

Τα σχολεία με γεύματα στην Ήπειρο

Τα Δημοτικά Σχολεία της Ηπείρου που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι τα εξής:

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων 1ο Ειδικό Ιωαννίνων, 2ο Ειδικό, 4ο Ειδικό, 3ο Ιωαννίνων, 4ο Ιωαννίνων, 6ο Ιωαννίνων, 9ο Διαπολιτισμικό, 10ο Ιωαννίνων, 13ο Ιωαννίνων, 24ο Ιωαννίνων, Αγίας Μαρίνας Ιωαννίνων, 2ο Ανατολής, Ασβεστοχωρίου, Δροσοχωρίου, Κατσικά, Κουτσελιού, Λογγάδων, 1ο Μαρμάρων, Μπάφρας – Νεοκαισάρειας, 1ο Περάματος.

Στην Π.Ε. Άρτας 1ο Ειδικό Άρτας, 3ο Άρτας, 5ο Άρτας, Ελεούσας Άρτας, 9ο Άρτας, 6ο Άρτας, 4ο Άρτας, Αγίων Αναργύρων, Καμπής, Καλαμιάς, Χαλκιάδων, Αμμοτόπου, Κορφοβουνίου, Ραχης, Γαβριας, Καλοβάτου, Αγίου Σπυρίδωνα, Ανέζας, Κωστακιών.

Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας 2ο Ηγουμενίτσας, 3ο Ηγουμενίτσας, Γραικοχωρίου, Ν. Σελεύκειας, Παραποτάμου, Ξηρολόφου Δήμου Σουλίου, Ειδικό Ηγουμενίτσας.

(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Παρασκευής 22/12/2017)