Προγραμματικές συμβάσεις δια πάσαν νόσον...

Στο αγαπημένο… σπορ των προγραμματικών συμβάσεων για δεκάδες μικροέργα, αρμοδιότητας Δήμων, ως επί το πλείστον, ή χάριν εκκλησιαστικών επιτροπών σε διάφορα χωριά και αλλαχού στην Ήπειρο, θα επιδοθεί την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Ηπείρου.

Με τον τρόπο αυτό, επενδύονται ή σπαταλώνται δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο, από τον προϋπολογισμό της Περιφέρεια Ηπείρου. Κατά την αντίληψη του Περιφερειάρχη… «βοηθάμε…», κατά την κριτική των αντιπάλων του, «κάνει ακριβά ρουσφέτια, για πελατειακές ανάγκες»…

Θα ήταν χρήσιμο κάποια στιγμή, να παρουσιάσει απολογιστικά η Περιφερειακή Αρχή γι’ αυτά τα 7 χρόνια διοίκησής της, πόσες προγραμματικές συμβάσεις έγιναν με φορείς της Ηπείρου και πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν συνολικά. Τα έργα αυτά απλά ανακοινώνονται στα μέλη της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου και αυτά δεν έχουν κανένα λόγο. Συμφωνούνται με τον τρόπο που εύκολα φαντάζεται ο καθένας, ανάμεσα στην περιφερειακή αρχή και τους φορείς που ζητούν χάρες…

Θα επιχειρήσουμε να «ακτινογραφήσουμε» την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της 21ης Δεκεμβρίου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, της οποίας τα 13 από τα 23 θέματα, έχουν τίτλο «Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης…».

1. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Γ. ΧΑΤΖΗΚΏΣΤΑ για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση χώρου στάθμευσης Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα» προϋπολογισμού 400.000,00 € (με ΦΠΑ): Το Υπουργείο Υγείας έχει πάψει από καιρό, να χρηματοδοτεί έργα για τις δομές του, η Περιφέρεια Ηπείρου εμφανίζεται απλόχερη στα αιτήματα του ΠΓΝΙ, πλέον χρηματοδοτεί και τα αιτήματα του έτερου νοσοκομείου της πόλης. Ο Περιφερειάρχης άλλωστε, ήταν από αυτούς που πρόθυμα δέχτηκαν την κατάπτυστη τροπολογία του Υπ. Υγείας που φόρτωσε τα βάρη του κράτους για την υγεία, σε Δήμους και Περιφέρειες…

2. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου και του Δήμου Ζαγορίου για την υλοποίηση του έργου: «Αναστύλωση οικίας Πλακίδα στο Τ.Κ. Κουκουλίου (Β Φάση)» προϋπολογισμού 247.340,00 € (με ΦΠΑ): είναι μνημείο πολιτισμού, όχι να πει η Περιφέρεια; (ίσως πρόκειται για το μοναδικό έργο που αξίζει…).

Κι αρχίζουμε τις εκκλησιές… Περίπου 370.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε εκκλησιαστικά κτίρια, οι δύο εκ των οποίων έχουν υψηλότατο κόστος.

3. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Σκλίβανης» προϋπολογισμού 180.000,00 € (με ΦΠΑ)

4. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και της Ιερός Μητρόπολης Ιωαννίνων για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκαμνελίου» προϋπολογισμού 150.000,00 € (με ΦΠΑ)

5. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και της Ιερός Μητρόπολης Άρτας για την υλοποίηση του έργου: «Συντήρηση - απεντόμωση ξυλόγλυπτου τέμπλου και των εικόνων του τέμπλου του καθολικού της Ιερός Μονής Αγίας Αικατερίνης Καταρράκτη Αρτας (παροχή υπηρεσιών)» προϋπολογισμού 24.800,00 € (με ΦΠΑ)

6. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας και της Ιερός Μητρόπολης Νικοπόλεως & Πρεβέζης για την υλοποίηση του έργου: «Εργασίες αφαίρεσης υπάρχουσας σκάλας και κατασκευή νέας από ξύλο, τοποθέτηση ξύλινου ταβανιού και εφαρμογή ξύλινης επένδυσης στο στηθαίο του γυναικωνίτη στο εσωτερικού του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Φιλοθέη Αρτας» προϋπολογισμού 10.300,00 € (με ΦΠΑ)

Ακολουθούν υποχρεώσεις προς Δήμους:

7. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, και του Δήμου Ζαγορίου για την υλοποίηση του έργου: «Εργασίες στεγανοποίησης λαογραφικού Μουσείου Βίτσας» προϋπολογισμού 20.000. 00 € (με ΦΠΑ) 11. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, και του Δήμου Ζαγορίου για την προμήθεια «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης στην Τ.Κ. Φραγκάδων του Δήμου Ζαγορίου (προμήθεια σωλήνων)» προϋπολογισμού 6.851,00 € (με ΦΠΑ)

12. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την προμήθεια «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης πολυαιθυλενίου για την ενίσχυση ύδρευσης Τ.Κ. Αμπελοχωρίου και ελέυθερο πλέγμα επένδυσης πρανών» προϋπολογισμού 24.800,00 € (με ΦΠΑ)

13. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, και του Μετσόβου για την προμήθεια «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης πολυαιθυλενίου ΡΕ 100 (Φ110,125,160) και υδραυλικών υλικών για την αποκατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης περιοχής Μαυροβούνιου του Δήμου Μετσόβου» προϋπολογισμού 24.800,00 € (με ΦΠΑ)

Πρόκειται για μικροποσά που όμως, φαίνεται δε διαθέτουν οι εν λόγω Δήμοι και αναγκάζονται να προσφύγουν στην αγκαλιά της πρόθυμης πάντα να βοηθήσει Περιφέρειας… Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, από τις αυτές τις συμβάσεις με Δήμους, έχουν ευνοηθεί υπέρμετρα κάποιοι Δήμοι που έχουν καλύτερη σχέση με τον Περιφερειάρχη. Κι εν προκειμένω, θα είχε ενδιαφέρον ένας συγκριτικός πίνακας με τους Δήμους αυτούς, για να γνωρίζουν και οι δημότες τους πόσο ικανές είναι οι δημοτικές τους αρχές, να κάνουν μικροέργα ή να τα προγραμματίσουν.

Οι ΤΟΕΒ τέλος, στους οποίους γίνονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 72.000 ευρώ, είναι αρμοδιότητα των Περιφερειών πια…

Το «φρούτο» των προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου