2 μήνες και 2 χρόνια Φορείς Διαχείρισης του περιβάλλοντος σε παράταση

(φωτογραφία πηγή http://greenagenda.gr) (φωτογραφία πηγή http://greenagenda.gr)

Κοροϊδίας και προχειρότητας συνέχεια… βιώνουν οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) της χώρας, η λειτουργία των οποίων βρίσκονταν μέχρι προχθές στον αέρα, ξανά… και για πολλοστή χρονιά…

Ως τις 22 Νοεμβρίου υποτίθεται θα ολοκληρώνονταν η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου αναδιάρθρωσης των 28 Φορέων Διαχείρισης Π.Π., και το σχέδιο νόμου θα εισάγονταν προ ψήφιση στη βουλή. Έτσι, θα καλύπτονταν και το κενό που δημιουργείται για τη λειτουργία αυτών των οργανισμών από την 1/1/2018 και μετά, καθώς δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το μέλλον.

13 ημέρες πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους και άρα, 13 ημέρες προτού οι Φορείς Διαχείρισης βρεθούν σε χρηματοδοτικό και επομένως… υπαρξιακό κενό, η σιγή ασυρμάτου από το αρμόδιο Υπουργείο - που κανείς δε γνωρίζει με τι ακριβώς ασχολείται αυτό το διάστημα – κινητοποίησε τους περίπου 360 εργαζόμενους πανελλαδικά στους ΦΔΠΠ και την Δευτέρα το πρωί κατέβηκαν στην Αθήνα και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης προφανώς, ήλθε η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων – Καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων – Ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και λοιπές διατάξεις», με την οποία παρατείνεται έως 28 Φεβρουαρίου του 2018 η λειτουργία των υφιστάμενων 28 ΦΔΠΠ, των Διοικητικών Συμβουλίων τους και οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε αυτούς.

Η προτεινόμενη τροπολογία, όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να συνεχίσουν οι ΦΔΠΠ να λειτουργούν με τα υπάρχοντα Δ.Σ. και τους εργαζομένους τους, μέχρι να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που αφορά στη λειτουργία και οργάνωση των ΦΔΠΠ. Η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης θα αρχίσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τον Ιανουάριο του 2018.

Το εύλογο και αβίαστο ερώτημα βέβαια που προκύπτει από αυτή την εξέλιξη, είναι αν δεν διαμαρτύρονταν οι εργαζόμενοι, το Υπουργείο θα έδινε την παράταση ή όχι; Το νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι θα ψηφίζονταν το πρώτο εξάμηνο του 2017, θα ψηφιστεί όντως, στις αρχές του 2018; Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αποδείξει ότι δεν τα πάει πολύ καλά με τα χρονοδιαγράμματα και είναι εύλογη, ως εκ τούτου, η ανησυχία των εργαζομένων…

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι;

Οι εργαζόμενοι θυμίζουμε, αντιτίθενται στις διατάξεις του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ που αφορά το εργασιακό τους μέλλον, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «αυτό προδιαγράφεται αβέβαιο, σκορπίζοντας αγανάκτηση και απόγνωση». Οι εργαζόμενοι ζητούν να διασφαλιστούν 356 θέσεις εργασίας, καθώς, αν και επιτυχόντες του ΑΣΕΠ εδώ και 11 χρόνια, απασχολούνται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ζητούν να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για 8μηνες νέες συμβάσεις, που, όπως λένε, θα σήμαινε την απώλεια κάθε εργασιακού κεκτημένου και τον οριστικό τερματισμό της αδιάλειπτης εργασίας στους Φορείς Διαχείρισης ύστερα από 11 χρόνια.

Τέλος, ζητούν την άμεση προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου για την ασφαλή μετάβαση όλων των υφισταμένων εργαζομένων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Κάθε άλλη ρύθμιση τους αφήνει εκτεθειμένους, όπως τόνισε στους «ΝΑ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στους ΦΔΠΠ Μιχάλης Βάκκας.

Θυμάται κανείς την πρωθυπουργική εξαγγελία για τη Λίμνη;

Μιας και ο λόγος για προστατευόμενες περιοχές, ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Πρωθυπουργός της χώρας μας Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ηπείρου, στις 24 Οκτωβρίου, στα Γιάννενα: «Ο συνδυασμός κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζητούμενο και για την περίπτωση της λίμνης Παμβώτιδας. Προκειμένου να επιτευχθεί μια ικανοποιητική ισορροπία ανάμεσα στους δύο αυτούς παράγοντες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται στη φάση της τελικής επεξεργασίας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2017»…

Ασφαλώς και κανείς δεν πίστεψε την πρωθυπουργική εξαγγελία που είχε ανακοινωθεί και μια μέρα νωρίτερα από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, απλά την υπενθυμίζουμε στους ευκολόπιστους στα κυβερνητικά ψεύδη.

Ένα θέμα που εκκρεμεί με ευθύνες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από το 2009, υπήρχε περίπτωση να λήξει μέσα σε δύο μήνες από την αμφιβόλου ικανότητος συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Τετάρτης 20/12/2017)