Προϋπολογισμός... συγκομιδής έργου το 2018 από τη δημ. αρχή του Θ. Μπέγκα

Ως τη χρονιά κατά την οποία «θα θερίσει τους καρπούς που έσπειρε επί τρία ολόκληρα χρόνια» σώφρονος οικονομικής διαχείρισης, παρουσίασε το 2018 ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Ιωαννιτών Θωμάς Γιωτίτσας, κατά τη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, το βράδυ της Δευτέρας.

«8ος συνεχόμενος προϋπολογισμός γενικοτήτων και μεγαλεπήβολων τίτλων χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και καμία συνταγή μεγάλων έργων και οράματος για την πόλη», ο προϋπολογισμός του 2018, αντίθετα, σύμφωνα με την εκτίμηση της εισήγησης της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» που έγινε από τον Σπύρο Κωνσταντόπουλο.

Λίγο πριν την λήξη της τρέχουσας χρονιάς, κατά τη… συνήθεια των δημοτικών αρχών του Νίκου Γκόντα, η χθεσινή έγκριση του προϋπολογισμού έγινε επί ενός πολιτικού κειμένου που παρουσίασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και για το οποίο τόνισε πως «την τελευταία 3ετία κάναμε πολλά και, κυρίως, βάλαμε τις βάσεις ώστε στο τέλος αυτής της θητείας να μπορούμε να ολοκληρώσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών που σχεδιάσαμε. Το 2018, έχοντας πλέον σταθεί γερά στα πόδια μας, φιλοδοξούμε να θερίσουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας, που όπως προείπα, έχει ορίζοντα το τέλος αυτής της δημοτικής θητείας, σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο από σήμερα». Επί τρία χρόνια δηλαδή, η δημοτική αρχή σχεδίαζε και ωρίμαζε έργα αλλά και μάζευε χρήματα για να τα «επενδύσει» στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές. Αν είναι τόσο σίγουρη ότι στο διάστημα αυτό δεν θα προκύψουν ατυχήματα, χαλάλι της…

Η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς αυτό, ήταν πως μόλις πριν από λίγο καιρό κατά την συζήτηση του ισολογισμού – απολογισμού έτους 2016, «οι οικονομικοί δείκτες είχαν απόκλιση που το μέγεθός τους έφθανε σε ποσοστά άνω του 58%, κάτι που δηλώνει την αναποτελεσματικότητα και την απραξία σας με την ακύρωση έργων προγενέστερων ετών που εσείς είχατε σχεδιάσει ή τη μεταφορά τους ή και την κατάργησή τους σε κάποιο επόμενο έτος, με αποτέλεσμα φυσικά την δημιουργία κουμπαρά – ταμειακών υπολοίπων»…

 

Τα νούμερα

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών για το 2018 ανέρχεται στο ποσό των 126.442.000 ευρώ, ποσό ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 2017 γιατί για πρώτη φορά εγγράφονται κάποιες πιστώσεις για έργα ΕΣΠΑ και γιατί περιλαμβάνονται οι προϋπολογισμοί των κληροδοτημάτων – για να έχει κανείς μια τάξη μεγέθους, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2018, περιλαμβάνει έσοδα 93,24 εκ. ευρώ και έξοδα 117,94 εκ. ευρώ με τη διαφορά να καλύπτεται από το προϋπολογιζόμενο ταμειακό υπόλοιπο του 2017…

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, τα οικονομικά μεγέθη που αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό υποδηλώνουν απραξία και αφορούν: μεταφερόμενα κονδύλια είσπραξης εσόδων από χρονιά σε χρονιά και δείγματα μη υλοποίησης του προγράμματος έργων η οποία διευρύνεται με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ταμειακά υπόλοιπα του Δήμου.

Ο προϋπολογισμός του 2018 καταγράφει όπως και ο περσινός, αύξηση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών παλαιότερων ετών από το… «πηγάδι» των 40 εκατ. ευρώ, και σταθερές ανελαστικές δαπάνες.

 

Και το όραμα…

Στην αντίθεση κάθε συζήτησης επί προϋπολογισμού… «οραματικός ή αντιαναπτυξιακός», ο αντιδήμαρχος οικονομικών, επιχειρηματολόγησε για τη μισή περίπου ομιλία του, υπέρ του πρώτου, ασφαλώς…

Το στρατηγικό όραμα για την πόλη, της δημοτικής αρχής είναι ήδη εδώ και εφαρμόζεται, είπε ο κ. Γιωτίτσας και βασίζεται πάνω σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Καθημερινότητα, κοινωνική πολιτική, ανάπτυξη, πολιτισμός – αθλητισμός.

Όσον αφορά την καθημερινότητα, πέραν του τεχνικού προγράμματος έργων που απλώνεται σε όλο το Δήμο, σε δύο περιοχές της πόλης όπου υπήρχαν πράξεις εφαρμογής, προχωρούν έργα ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, προχωρά η πρόσληψη των 47 νέων εργαζομένων στην καθαριότητα, η μεταφορά του εργοταξίου «τρέχει» και ενισχύεται σε εξοπλισμό η υπηρεσία εργοταξίου και πολιτικής προστασίας (προμήθεια νέων οχημάτων - γκρέιντερ, καλαθοφόρο, οδοστρωτήρας, JCB, σάρωθρο, αλατοδιανομέας.

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου και του πολιτισμού, ενισχύονται με επιπλέον χρηματοδοτήσεις ο ΟΚΠΑΠΑ κατά 250.000 ευρώ για να λειτουργήσει τα δύο νέα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και ένα νέο ΚΑΠΗ στο Σταυράκι, το Πνευματικό Κέντρο κατά 100.000 ευρώ, για να ολοκληρώσει τις επισκευές στα κτίρια που στεγάζονται οι δομές του και το ΔΗΠΕΘΙ. Ο κ. Γιωτίτσας εξήγγειλε συνέχιση της επιδότησης του εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που εκπονείται.

Στον αθλητισμό – πολιτισμό, ο κ. Γιωτίτσας ανέφερε τα εν εξελίξει έργα των αθλητικών κέντρων Καλούτσιανης και Κιάφας και άλλα μικρότερα, καθώς και την επιχορήγηση με διακριτά κονδύλια στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων με 70.000 ευρώ και των πολιτιστικών συλλόγων με 50.000 ευρώ.

Τέλος, στον πυλώνα της ανάπτυξης, ο κ. Γιωτίτσας ενέταξε την τιμολογιακή πολιτική τελών με ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες και την ενίσχυση της τουριστικής προβολής του Δήμου.

Κλείνοντας, ο αντιδήμαρχος μίλησε για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, για την οποία δεν έχουν γίνει όσα έχει εξαγγείλει στις προηγούμενες εισηγήσεις του επί του προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια και ανέφερε για πρώτη φορά τα εξής: «Αξιοποιούμε το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για επανάχρηση δημοτικών ακινήτων, ολοκληρώνουμε την πολεοδομική τακτοποίηση του πάρκου Πυρσινέλλα και προχωράμε στην δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του, εξετάζουμε την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων σε νέους αγρότες, αξιοποιούμε αδρανή κτίρια για να χρησιμοποιηθούν ως κοιτίδες επιχειρηματικότητας από νέους επιστήμονες, αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τη λειτουργία του Δημοτικού parking στα Λιθαρίτσια, μελετάμε τη χρήση νέων δημοτικών ακινήτων ως χώρους στάθμευσης στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αστικής κινητικότητας». Σε ποιο βαθμό ωριμότητας βρίσκονται αυτά, δεν ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας κι εδώ ίσως, κολλάει η αοριστία που του χρέωσε η αντιπολίτευση…