Προβληματίζονται οι Πρυτάνεις για τις συνενώσεις με τα ΤΕΙ

Όρους για να προχωρήσει η ενοποίηση Πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ, θέτει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που συνεδρίασε παρουσία του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στο Ζάππειο Μέγαρο από την περασμένη Πέμπτη ως το Σάββατο.

Αν και το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται έτοιμο να προχωρήσει στην υλοποίηση της εξαγγελίας ενοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, αφού ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην Ελευσίνα την Κυριακή, την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που θα προέλθει από την ενοποίηση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας εμφανίζονται προβληματισμένοι. Η συζήτηση σε κάποιες περιοχές δεν έχει καν ξεκινήσει, σε άλλες όμως, όπως για παράδειγμα στην Ήπειρο, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αφού λειτουργεί εδώ και καιρό, η επιτροπή των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που εξετάζει τις δυνατές συνέργειες για να προχωρήσουν οι ενοποιήσεις τμημάτων.

Οι Πρυτάνεις θέτουν επτά κριτήρια προκειμένου να προχωρήσει η συνένωση τμημάτων των ΤΕΙ με ΑΕΙ και ειδικότερα, για να είναι σε θέση ένα Τμήμα ΤΕΙ να κριθεί ικανό ώστε να ενταχθεί σε ένα υπάρχον Πανεπιστήμιο θα πρέπει μεταξύ άλλων να προβλέπεται ότι το γνωστικό αντικείμενο του υπό ένταξη Τμήματος ΤΕΙ εμπίπτει στην στρατηγική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου υποδοχής, το γνωστικό του αντικείμενο και το Πρόγραμμα Σπουδών του να αντιστοιχεί με διεθνώς καθιερωμένα πεδία πανεπιστημιακού επιπέδου, απαραίτητη επίσης προϋπόθεση για τη μετάβαση του Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ σε αντίστοιχες βαθμίδες ΔΕΠ Πανεπιστημίων, αποτελεί η αξιολόγηση τους με τις αντίστοιχες διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης που ισχύουν σε αυτά κτλ.

Η Σύνοδος έθεσε στον υπουργό το ζήτημα του αποκλεισμού της από τις συζητήσεις που αφορούν στην αναδιάταξη του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης και ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει τη Σύνοδο για το περιεχόμενο των προτάσεων που θα του υποβληθούν από τις επιτροπές που έχει συγκροτήσει για την μεταφορά Τμημάτων ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια. Οι Πρυτάνεις δηλαδή, προβληματίζονται για την ακαδημαϊκότητα του όλου εγχειρήματος όπως εξήγησε στη διάρκεια σημερινών δηλώσεών του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης.

«Οι κυριότεροι προβληματισμοί που τέθηκαν έχουν να κάνουν με την ακαδημαϊκότητα, με τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα που θα ακολουθηθεί στην περίπτωση αυτή. Οι κρίσεις προσωπικού στην ένταξη του προσωπικού στα πανεπιστήμια στα αντίστοιχα τμήματα όπως και με τις νέες θέσεις που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση, είναι ένα θέμα όπως και τα άλλα πανεπιστήμια θέτουν ζητήματα που αφορούν και τα ίδια όπως η μείωση του προϋπολογισμού για πανεπιστήμια που δεν εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία και ο περιορισμένος αριθμός των μελών ΔΕΠ» σημείωσε ο κ. Καψάλης και όπως παρατήρησε, «κάθε Πανεπιστήμιο προσπαθεί να προστατέψει τα δικά του δεδομένα».

Παράλληλα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε την πρόθεση πρόσθετων χρηματοδοτήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και στις αρχές του 2019, με πόρους που θα ενισχύσουν τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ και τη φοιτητική μέριμνα.

Εντός του τρέχοντος έτους θα καταβληθεί ποσό 7 εκατ. ευρώ για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών, ενώ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα ακολουθήσει επιπρόσθετη επιχορήγηση 34 εκατ. ευρώ για ουσιαστικές λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα.

Το Υπουργείο επίσης, δεσμεύτηκε για την εύρυθμη λειτουργία των ΕΛΚΕ (Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας) παρόλο που όπως σημείωσε ο κ. Καψάλης, συχνά οι αποφάσεις αυτές εξαρτώνται και από άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Η δέσμευση τέλος, για ενίσχυση των πανεπιστημίων με προσωπικό παραπέμπει τις προσλήψεις μελών ΔΕΠ από τον Αύγουστο του 2019 και μετά.

Ερωτηθείς ο κ. Καψαλής τόνισε πως με τις προωθούμενες πρόσθετες χρηματοδοτήσεις το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όσο και τα άλλα ΑΕΙ θα βρουν λύσεις στα σημαντικότερα ζητήματα που τα απασχολούν σε πολλά λειτουργικά όσο και οικονομικά ζητήματα που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια η κρίση.