«Μετωπική» εκπαιδευτικών και Δήμων για την προσχολική αγωγή

Τα θέματα της δημόσιας και συγκεκριμένα, της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, τέθηκαν σε μια ευρεία και ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσαν η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων, με τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τους φοιτητικούς Συλλόγους των Παιδαγωγικών Τμημάτων, το πρωί της Τρίτης.

Η επιστημονική ημερίδα είχε ένα ευρύ θέμα: «Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση- Εξελίξεις και προοπτικές», και η εκδήλωση συνδυάστηκε με μια παράσταση διαμαρτυρίας, μετά το τέλος της στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Ηπείρου

Τα ζητήματα που σε αυτή τη φάση προβάλλει κυρίως η ΔΟΕ σε σχέση με την προσχολική αγωγή είναι η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής που θα παρέχεται από το κράτος και όχι από τους Δήμους για παράδειγμα ή από ιδιώτες.

Ενιαίο δωδεκάχρονο, δημόσιο, δωρεάν, υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 ετών στο δημόσιο Νηπιαγωγείο. Ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων στους Δήμους. Αυτά είναι τα αιτήματα που προβάλλει η ΔΟΕ και στο πλαίσιο των περιφερειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί, επιχειρεί, όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κικινής, να χτυπήσει καμπανάκι για τους Έλληνες γονείς που πρέπει να ανησυχήσουν ώστε να αφυπνιστεί η πολιτική ηγεσία του τόπου.

Πολιτική βούληση απαιτείται για να θεσμοθετηθεί η δίχρονη υποχρεωτική, δημόσια προσχολική αγωγή τόνισε ο κ. Κικινής αλλά η βούληση πρέπει να συνδυαστεί και με γενναία απόφαση για ενίσχυση των υποδομών, τόσο των υλικών όσο και των ανθρώπινων πόρων. Τη στιγμή μάλιστα που φαίνεται πως η δημόσια εκπαίδευση δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις της χώρας μας κατά τα τελευταία χρόνια. «Οι αποφάσεις των κυβερνήσεων σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ αλλά και ως αποτέλεσμα πιέσεων από τους θεσμούς δείχνουν πως η εξοικονόμηση φαντάζει ως η μόνη προτεραιότητα των ασκούμενων πολιτικών στον τομέα της εκπαίδευσης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Κικινής τόνισε πως αντίπαλος της ΔΟΕ είναι η αντίληψη ότι η προσχολική αγωγή μπορεί να αποτελέσει είτε μέσω ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω των περιβόητων voucherπου τα τελευταία χρόνια μεταφράζονται σε χρήμα για τους φορείς της αυτοδιοίκησης, είτε μέσω των ιδιωτών που θα θελήσουν να εμπλακούν στην παροχή της προσχολικής αγωγής.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της ΔΟΕ αναφέρθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αναφερόμενος με έμμεσο τρόπο στην πολεμική που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους εργαζόμενους στους Δήμους και τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με το ποιος θα παρέχει την προσχολική αγωγή: παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί στην ευθύνη των Δήμων ή δίχρονα νηπιαγωγεία, από τα οποία θα περνούν υποχρεωτικά όλα τα νήπια; «Δεν κατονομάζουμε έναν, δύο ή τρεις αντιπάλους αλλά προσπαθούμε να πετύχουμε τη θεσμική κατοχύρωση της υποχρεωτικής, δημόσιας προσχολικής αγωγής» σημείωσε ο πρόεδρος.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Τετάρτης, 13/12/2017)