Ανταγωνισμός αρχών για την κοινωνική πολιτική;

Γεγονός 1ο: η αρμοδιότητα της Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, σύμφωνα με το Ν.3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) άρθρο 75 που συμπληρώθηκε από το άρθρο 94 του Ν. 3582/2010 («Καλλικράτης»), ασκείται από τους Δήμους. Πουθενά στον «Καλλικράτη», στις οριζόμενες για τις αιρετές Περιφέρειες αρμοδιότητες δεν προβλέπεται εμπλοκή τους στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής.

Γεγονός 2ο: οι μεγαλύτεροι Δήμοι της Ηπείρου όπως και άλλοι ανά την επικράτεια, έχουν αναπτύξει κοινωνικές δομές, π.χ. κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά παντοπωλεία, με στόχο τη στήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων του πληθυσμού των… Πρωτοπόρος για την Ήπειρο, με μεγάλο εύρος κοινωνικής πολιτικής, ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) του Δήμου Ιωαννιτών που λειτουργεί από το 2011.

Γεγονός 3ο: ο ΟΚΠΑΠΑ τα τελευταία έξι χρόνια, στα μέσα Δεκεμβρίου έχει καθιερώσει και κάνει την γιορτή που ονομάζει «Ημέρα αγάπης και προσφοράς», με κύριο στόχο τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για το Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης και το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Είναι αλήθεια πως τα τρία πρώτα χρόνια, η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη και τα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου γέμιζαν για τις ανάγκες μερικών μηνών. Το ενδιαφέρον αυτό έφθινε χρόνο με το χρόνο, γεγονός δικαιολογημένο από πολλούς παράγοντες. Ο ΟΚΠΑΠΑ ωστόσο, διατήρησε τη γιορτή, γιατί τουλάχιστον, είχε τις μέρες των εορτών μια σημαντική βοήθεια από τις μεγάλες επιχειρήσεις του Νομού Ιωαννίνων και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που του εξασφάλιζαν εφόδια για κάμποσο καιρό. Έτσι, την «Ημέρα αγάπης και προσφοράς» επαναλαμβάνει και φέτος ο ΟΚΠΑΠΑ, την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου.

Γεγονός 4ο: επί αντιπεριφερειάρχη Πότση αλλά και επί του διαδόχου του στην πρώτη περιφερειακή θητεία Καχριμάνη, Κάτσιου, η Περιφέρεια Ηπείρου δέχονταν δωρεές από μεγάλες επιχειρήσεις και διένειμε τρόφιμα σε συγκεκριμένα κοινωνικά ιδρύματα της περιοχής, ως μη όφειλε, θα μπορούσε να πει κάποιος, αν μείνουμε στο γράμμα του «Καλλικράτη». Η δράση αυτή σταμάτησε στην παρούσα θητεία, χωρίς να είμαι σε θέση να γνωρίζω το γιατί αλλά θα μπορούσα να εικάσω ότι συνέβαλε σε αυτό, το γεγονός ότι οι περισσότεροι μεγάλοι Δήμοι έχουν αναπτύξει κοινωνικές δομές που επιτελούν αυτό το έργο.

Η απορία: για πρώτη φορά φέτος, την επόμενη εβδομάδα, η Περιφέρεια Ηπείρου θα συγκεντρώσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, στις έδρες των τεσσάρων ΠΕ. Το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης, μιλώντας στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση το βράδυ της Τρίτης, είναι για ποιον συγκεντρώνει προϊόντα η Περιφέρεια… Το πιθανότερο είναι να μοιράσει ό,τι μαζέψει, στα κοινωνικά ιδρύματα της Ηπείρου, κάτι που ούτως ή άλλως γίνεται, απευθείας από αυτά.

Η ενόχληση του κ. Τσουμάνη ξεκινά από το ότι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου λειτουργεί ανταγωνιστικά στην «Ημέρα αγάπης» του ΟΚΠΑΠΑ και πολλές επιχειρήσεις των Ιωαννίνων, έχουν αποφασίσει να κάνουν τις δωρεές τους προς την Περιφέρεια, κλείνοντας την πόρτα στον οργανισμό που συμπαρίσταται σε εκατοντάδες οικογένειες των Ιωαννίνων, τα τελευταία χρόνια. Του στερεί έτσι, απαραίτητο οξυγόνο, σε μια έτσι κι αλλιώς δύσκολη χρονιά…

Δε μπορεί να είναι θέμα ανταγωνισμού Περιφέρειας και Δήμου το ποιος θα φανεί πιο φιλεύσπλαχνος απέναντι στους ανήμπορους συμπολίτες μας. Ακόμα και από κεκτημένη ταχύτητα αν λειτούργησε όμως, η Περιφέρεια Ηπείρου κινδυνεύει να κάνει ζημιά στο έργο του ΟΚΠΑΠΑ σήμερα. Ας το έχουν κατά νου…