Η αντιπολίτευση του Δήμου Ιωαννιτών κρίνει το "δέντρο": με μια παρατήρηση...

Μια από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο τύπου του Δήμου Ιωαννιτών Μια από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο τύπου του Δήμου Ιωαννιτών

Η πιο ψύχραιμη και πιο εύστοχη ανακοίνωση για το μεγάλο θέμα του «δέντρου» της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων, εκδόθηκε από την παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή». Το καλό αργεί να γίνει μάλλον και ως εκ τούτου, η καθυστερημένη σχετικά με τις άλλες ανακοίνωση, τοποθετεί στη σωστή τους διάσταση τα πράγματα, αποφεύγοντας να πράξει αυτό που οι άλλες δύο παρατάξεις έκαναν μάλλον εν θερμώ… Να ταυτιστούν με τον… «όχλο» που έριξε στο πυρ το εξώτερον το δημιούργημα των ανθρώπων της Σχολής Καλών Τεχνών.

Τα τρία σημεία που επισημαίνει η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» συμφωνούν με τρία τελευταία κείμενά μου – εδώ, εδώ και εδώ – ως προς τα εξής:

-          Η δημοτική αρχή δεν ακούει όσο θα έπρεπε τους πολίτες. Η παράταξη του Λάζαρου Νάτση πάει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως «Η αντιμετώπιση της εορταστικής περιόδου από το Δήμο Ιωαννιτών είναι η επιλογή της ΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, μεταβιβάζοντας αριστοτεχνικά αυτή στο γνωστό μας ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ».

-          «Το δέντρο και η κεντρική χριστουγεννιάτικη πρόταση του Δήμου είναι εκ του αποτελέσματος απλό μάρκετινγκ συνεπώς απασχολεί περισσότερο τους τουριστικούς πράκτορες παρά τον μέσο συμπολίτη, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στην φετινή εκδήλωση έναρξης της εορταστικής περιόδου». Το τόνισα στο πρώτο μου κείμενο.

-          «Η καλλιτεχνική παρέμβαση των φοιτητών της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου, αφορά αυτό που ακριβώς είναι, μια πειραματική σπουδαστική πρωτοβουλία συνεπώς είναι καλοδεχούμενη ως τέτοια». Πρέπει να την κρίνουμε, όχι ως δέντρο αλλά ως εικαστικό δημιούργημα.

-          «Τα σημαντικά ήταν και είναι άλλα, καθώς για μια ακόμα φορά βλέπουμε τα «επείγοντα» να μην αφήνουν τα ουσιώδη να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν. Αυτό βέβαια το υποστηρίζει και η δημοτική αρχή για να τονίσει πως όλοι ασχολήθηκαν με το «δέντρο» χάνοντας το… «δάσος» που ήταν ο στολισμός σε ολόκληρη την πόλη, σε επίπεδο ίσως πρωτοφανές. Γι’ αυτό το λόγο, η δημοτική αρχή σήμερα, δεν απάντησε στις αιτιάσεις πολιτών και αντιπολίτευσης αλλά έδωσε δια του γραφείου τύπου μια σειρά από φωτογραφίες του Αιμίλιου Νέου για να τονίσει ότι όλη η πόλη στολίστηκε… Το καραβάκι τέλος που προτείνει ο κ. Νάτσης εδώ και καιρό, έγινε σαφές πως και ακριβό είναι και δεν υπήρχε ο χρόνος να προετοιμαστεί για φέτος.

Οι δύο παρατάξεις «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και «Γιάννενα Τώρα» έμειναν στο γνωστό μοτίβο της κριτικής που συμφωνεί με τους πολλούς, ότι τα Γιάννενα χρειάζονταν ακόμα ένα δεντράκι ή έλατο στην κεντρική πλατεία για να ζεσταθεί η καρδιά των πολιτών…

«Μόνο θυμό και απέχθεια στους; Πολίτες προκαλεί η σιδηροκατασκευή που έστησε στην κεντρική πλατεία η Δημοτική Αρχή και την βάπτισε Χριστουγεννιάτικο Δέντρο.

Για τρίτη χρονιά εφέτος, οι ίδιοι άνθρωποι, ως επαΐοντες της τέχνης, στερούν στην πόλη μας τον παραδοσιακό ορθόδοξο γιορτασμό της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης, όπως είναι ο επί της γης ερχομός του Θεανθρώπου, υιοθετώντας πρακτικές και μεθόδους που μόνο στο πνεύμα των ημερών δεν παραπέμπουν» τονίζει η παράταξη του Νίκου Γκόντα, υιοθετώντας τον αφορισμό του έργου της Σχολής Καλών Τεχνών περί «σκαλωσιάς». Ακούγοντας δε τα παιδιά των Ιωαννίνων η παράταξη λέει πως «Επιμένουν τα παιδιά να θέλουν μια γεμάτη φως κεντρική πλατεία με τον παραδοσιακό στολισμό, όπως είναι ένα δέντρο, προϊόν των Ηπειρώτικων βουνών ή ένα καράβι που παραπέμπει στις Ελληνικές θάλασσες και όχι της Δημοτικής Αρχής τα «σιδερένια κάγκελα».

«Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και «Γιάννενα Τώρα» δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στη δημοτική αρχή και ζητούν πέραν της συγγνώμης προς τους θιγμένους Γιαννιώτες να φροντίσει να αλλάξει ή να εμπλουτίσει το στολισμό. «Το δημιούργημα των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών είναι εξαιρετικό αλλά σαφώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον κλασικό Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο που περιμένουν να δουν τις μέρες αυτές οι συμπολίτες μας. Μπορεί κάλλιστα να τοποθετηθεί μόνιμα στην παραλίμνια περιοχή, όπου υπάρχουν κι άλλα πρωτοποριακά έργα τέχνης, ή σε κάποια άλλη πλατεία του μεγάλου πλέον Καλλικρατικού μας Δήμου» τονίζει η παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα.

Θα είχε ενδιαφέρον και η τοποθέτηση των «αριστερών» του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που δεν έγινε ως τώρα δι’ ανακοινώσεων.

 

Και μια παρατήρηση

Μεγαλύτερη εντύπωση από όλα όμως, όσα γράφηκαν στις τρεις ανακοινώσεις των δημοτικών παρατάξεων για το «δέντρο» μου προξένησε η αναφορά της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο κινηματικό παρελθόν των Ιωαννίνων. Λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή»: «Ποιες ήταν οι αντιδράσεις όταν η κεντρική πλατεία μετατρεπόταν σε ιδιωτικό παρκινγκ και το χώμα σε ταράτσα χωρίς ζωή; Όταν το «ΞΕΝΙΑ» ιδιωτικοποιούνταν σε εκδοχή σεραϊγιού;»…

Οι πολλοί Γιαννιώτες έλειπαν όντως, από τις κινητοποιήσεις. Σε αυτές όμως, συμμετείχαν πολλοί από τους νυν «συντρόφους» της συγκυβέρνησης που σήμερα δέχονται το ξεπούλημα της δημόσιας – όχι της δημοτικής – περιουσίας… Κάποιοι μπροστάρηδες στον αγώνα, έτρωγαν ξύλο από τα ΜΑΤ και δακρυγόνα. Σήμερα, πίνουν νερό στο όνομα της "πρώτης αριστερής κυβέρνησης"... Πόσο πειστικά ως εκ τούτου, είναι τα αγωνιστικά καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν περιορίζονται εντός ορίων της πόλης; Και γι' αυτούς δεν ισχύει μήπως, το "βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος";