"Ξεμπλόκαρε" το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΙ - Χαράς ευαγγέλια για τη δημοτική αρχή...

Μια σημαντική επιτυχία καταγράφει η "διαπραγματευτική ομάδα" της δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα για την πορεία ενός έργου που πέρασε από σαράντα κύματα. Το μεγάλο έργο της αποχέτευσης, προϋπολογισμού μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκει το δρόμο του και επίκεινται σημαντικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες μου...

Έγινε το πρωί της Δευτέρας, μια σύσκεψη στη ΔΕΥΑΙ και επιβεβαίωσε αυτό που είχε αναγγείλει προ ημερών, σε ένα δημοτικό συμβούλιο ο Θανάσης ο Μανταλόβας: βρέθηκε λύση για το μεγάλο έργο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΙ που είχε αρχίσει να προετοιμάζει ο Δημήτρης ο Θεμελής, αλλά που μετά μπήκε σε μια απίστευτη δίνη προβλημάτων, με κίνδυνο οριστικής απένταξης. Ακολούθησαν διαδικασίες προβληματικές και από πλευράς της ΔΕΥΑΙ, ασφαλιστικά μέτρα από τους αναδόχους κι εκεί που φτάσαμε να περιμένουμε το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, ξαφνικά πήγε να τιναχτεί στον αέρα το έργο. Θα ήταν πολιτικός όλεθρος για τη δημοτική αρχή και ήταν χαρακτηριστικό της ανησυχίας που ενέπνεε η εξέλιξη στο Δημαρχείο πως ο Θωμάς Μπέγκας τους τελευταίους μήνες άρχισε να θέτει το ενδεχόμενο της εθνικής χρηματοδότησης για το έργο – το έκανε και ενώπιον του Πρωθυπουργού.

Τελικά μαθαίνω πως η λύση που θα δοθεί, προβλέπει χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ, το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος δηλαδή.

Χωρίς ΦΠΑ θα πάρει η ΔΕΥΑΙ περί τα 35 εκατ. ευρώ – 48 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ ήταν η αρχική χρηματοδότηση, άρα στα ίδια επίπεδα βρισκόμαστε – για να αναβαθμίσει τον βιολογικό καθαρισμό (16 εκατ.) και να επεκτείνει τα δίκτυα αποχέτευσης (20 εκατ.) σε μια μεγάλη περιοχή που γεωγραφικά βρίσκεται πάνω από την παράκαμψη.

Για την απεμπλοκή του έργου, χρειάστηκε και η πολιτική βούληση του Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά δεν έφτανε μόνο αυτή. Μανταλόβας και Μπέγκας πήγαν στην Αθήνα για το έργο αυτό, τουλάχιστον 20 φορές τους τελευταίους μήνες. Οπότε μιλάμε για την πολιτική τους δικαίωσε, αν όντως, πέσουν οι υπογραφές για την προγραμματική σύμβαση, εντός των ημερών, όπως όλα δείχνουν