Ένας διοικητής για φίλημα...

Αντί δελτίου τύπου, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ το μεσημέρι της Παρασκευής (μία ακριβώς εβδομάδα μετά το κυνηγητό του με την Αστυνομία για να γλιτώσει το αυτόφωρο) μια χειρόγραφη επιστολή.

Φέρονται να την υπογράφουν οι γυναίκες καθαρίστριες που απασχολούνταν στα εργολαβικά συνεργεία πριν τη λήξη της σύμβασης του ιδιώτη με το νοσοκομείο και οι οποίες επαναπροσλήφθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις 199 θέσεις σε καθαριότητα και σίτιση. Οι γυναίκες αυτές προφανώς και ήταν οι τυχερές της υπόθεσης καθώς από τους 170 περίπου εργαζόμενους του εργολάβου, οι μισοί μόνο πέτυχαν στον διαγωνισμό που θυμίζουμε, είναι ακόμα στον αέρα, με αποτέλεσμα πολλοί επιτυχόντες να έχουν υποβάλλει παραιτήσεις ήδη, αρνούμενοι να είναι όμηροι της αβεβαιότητας στην οποία τους έχει υποβάλλει με τους αδικαιολόγητους χειρισμούς της η διοίκηση του νοσοκομείου, υπό τις οδηγίες του Υπουργού Πολάκη.

Οι «εργαζόμενες γυναίκες των εργαστηρίων του ΠΓΝΙ (ή πρώην συμβασιούχες των συνεργείων καθαρισμού)» - έτσι υπογράφουν, ευχαριστούν το διοικητή του νοσοκομείου για τις εργασιακές συνθήκες στις οποίες εργάζονται επί μία εβδομάδα, μέρα με τη νύχτα όπως λένε, σε σχέση με το παρελθόν. Και δεν αμφιβάλλω πως έχουν δίκιο, άλλωστε οι εργολαβικές εταιρείες έχουν σοβαρά προβλήματα που ένα ευνομούμενο κράτος οφείλει να ελέγχει και να τιμωρεί τις παραβάσεις.

Ο διοικητής όμως, δεν αναφέρεται σε αυτούς που έμειναν εκτός διαγωνισμού λόγω του πλημμελούς ελέγχου των δικαιολογητικών από την επιτροπή και θεωρεί τελειωμένο το διαγωνισμό αν και δεν υπάρχει ακόμα η έγκριση των πινάκων από το ΑΣΕΠ. Ο διοικητής λοιπόν ζει το μύθο του… ξεχνώντας πως το νοσοκομείο ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για την παραβίαση της δικαστικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων. Παραγνωρίζει πως κόσμος έχασε τη δουλειά του από έναν διαγωνισμό με προβλήματα, για τον οποίο είναι υπεύθυνος ο ίδιος και ο Υπουργός του.

Η εμμονή με τους εργολάβους όμως, είναι αυτή που μετράει, για να αποδείξουν πως έχουν δίκιο. Κανείς δεν είπε πως οι εργολάβοι είναι άγγελοι ή πως δεν έχουν σκοπό το κέρδος. Η αντικατάστασή τους όμως, οφείλει να γίνεται με τήρηση της νομιμότητας και όχι με διαγωνισμούς τσάτρα πάτρα…