Με… ελεγχόμενη δημοσιότητα ο διάλογος για ενοποίηση ΤΕΙ - Πανεπιστημίου

Δύο παλιότερα ρεπορτάζ των «Νέων Αγώνων» επιβεβαίωσε με χθεσινές δηλώσεις του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, αναφορικά με το σοβαρό θέμα της φοιτητικής μέριμνας στο τοπικό ΑΕΙ και τις ενέργειες της πρυτανικής αρχής, να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων στην πόλη μας φοιτητών. Και όχι μόνο αυτών…

Το θέμα κατ’ αρχάς της ενίσχυσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε διαθέσιμα δωμάτια που θα στεγάσουν τους φοιτητές από άλλες πόλεις, έχει τεθεί σε στέρεες βάσεις ώστε οι λύσεις τα επόμενα χρόνια να μην έχουν την προσωρινότητα που έχουν σήμερα. Μιλάει δηλαδή η πρυτανική αρχή για την ανέγερση νέας φοιτητικής εστίας, εντός του χώρου της πανεπιστημιούπολης και το θέμα αυτό συζήτησε προ ημερών στην Αθήνα, ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης, με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου αλλά και με την προϊσταμένη υπηρεσία του Υπουργείου για τη διαχείριση κοινοτικών και άλλων πόρων.

Ύστερα από τις συναντήσεις αυτές, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τις τεχνικές του υπηρεσίες, ετοιμάζει την υποβολή πρότασης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανέγερση νέας φοιτητικής εστίας. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας προχωρά η ωρίμανση του έργου.

Όπως τόνισε στη διάρκεια δηλώσεών του το πρωί της Παρασκευής, ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης εξήγησε πως η τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου θα κινηθεί με βάση προϋπάρχουσα μελέτη και άδεια ανέγερσης φοιτητικής εστίας η οποία όμως, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές και για να γίνει αυτό αξιοποιείται ανάλογη εμπειρία ακόμα και από άλλα Πανεπιστήμια. Αυτό που τόνισε ο κ. Καψάλης, ως δέσμευση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας ήταν πως σε κάθε περίπτωση, αν και σήμερα, δεν υπάρχει εκτίμηση για το κόστος του έργου, η ανέγερση της νέας φοιτητικής εστίας θα χρηματοδοτηθεί από τις πηγές που έχει το Υπουργείο.

Δύο μήνες μετά την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου όπως διαβεβαίωσε ο κ. Καψάλης δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα με έλλειψη δωματίων για τους ενδιαφερόμενους φοιτητές.

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε το τελευταίο διάστημα την πρυτανική αρχή, ήταν η επεξεργασία ενός πλαισίου συνεργασίας με το Δήμο Ιωαννιτών και το Αστικό ΚΤΕΛ. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, παρουσία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Γιώργου Παπαδιώτη και εκπροσώπων των φοιτητών, η ανώνυμη εταιρεία του ΚΤΕΛ ανέλαβε τη δέσμευση να πυκνώσει τα δρομολόγια προς και από το Πανεπιστήμιο, τις πρωινές ώρες, για μέρες όπως οι Παρασκευές και τα Σάββατα να πυκνώσουν επίσης τα δρομολόγια για να διευκολύνουν τους φοιτητές που επιθυμούν να βγουν το βράδυ στην πόλη και να μπουν και άλλες αφετηρίες στο δρομολόγιο προς την Πανεπιστημιούπολη.

Τέλος, από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών αναλήφθηκε η δέσμευση να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιδότησης του εισιτηρίου για τους φοιτητές, γιατί ως γνωστόν, στο πρόβλημα επιδότησης του Αστικού ΚΤΕΛ που έχει ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο, δεν περιλαμβάνεται το δρομολόγιο για το Πανεπιστήμιο.

Προχωρά ο διάλογος

Τέλος, σε ό,τι αφορά το διάλογο ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, για το σχέδιο συγχώνευσης μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, σχεδιασμός που εκπονείται υπό τη σκέπη του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Καψάλης επικαλέστηκε τη ρήτρα εμπιστευτικότητας που έχει τεθεί ανάμεσα στα μέλη της κοινής επιτροπής των δύο ιδρυμάτων για να μην πει πολλά. Ο διάλογος συνεχίζεται πάντως και η ενημέρωση γίνεται και προς τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας των δύο ιδρυμάτων. «Δε θα ήθελα να κάνω λεπτομερή αναφορά στο ζήτημα αυτό, γιατί έχουμε δεσμευτεί κατά την τελευταία συνάντηση, να μην το επαναφέρουμε συνεχώς. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο διάλογος όντως συνεχίζεται και εγώ και τα μέλη από πλευράς του Πανεπιστημίου, βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαβούλευση με τα τμήματα και με τους συναδέλφους του ιδρύματος», σημείωσε. Μάλιστα έκανε γνωστό πως το θέμα θα τεθεί κατά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.