Κατά Σπίρτζη για διόδια Εγνατίας η περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ

«Η δυσνόητη απόφαση του αρμόδιου Υπουργού σχετικά με την ελεύθερη διέλευση στα διόδια της Εγνατίας με την οποία τελικά διακρίνει ειδικά τους πολίτες της Π.Ε. Ιωαννίνων σε δύο κατηγοριών πολίτες, επιβάλλεται να διορθωθεί ΑΜΕΣΑ». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ περιφερειακή παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής».

Έστω και με μικρή καθυστέρηση, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου παρεμβαίνει στο θέμα που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και ζητά για τα Γιάννενα το αυτονόητο που όπως λέει, προβλέφθηκε για την ΠΕ Θεσπρωτίας: ελεύθερη πρόσβαση στα διόδια της Τύριας, για όλους τους κατοίκους.

«Αναμένουμε ΑΜΕΣΑ την αποκατάσταση της αδικίας για το σύνολο των κατοίκων της Π.Ε. Ιωαννίνων, διότι διαφορετικά θα αιωρούνται εύλογα ερωτήματα για την επιλογή μόνο των κατοίκων του συγκεκριμένου Δήμου με ό,τι αυτό συμβολίζει για τον Περιφερειάρχη Ηπείρου» συνεχίζει αρπάζοντας την ευκαιρία της κριτικής απέναντι στον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, στον οποίο επίσης χρεώνει ως αποκλειστικά υπεύθυνο όπως σημειώνει, τη λειτουργία των διοδίων στο Δροσοχώρι. «Και αυτό διότι χειρίστηκε ως Νομάρχης Ιωαννίνων το εν λόγω ζήτημα χωρίς να καταφέρει να διασφαλίσει ως όφειλε, τη μη λειτουργία τους, παρόλο που εκείνο το χρονικό διάστημα διαβεβαίωνε τους πολίτες των Ιωαννίνων για το αντίθετο». Και για το λόγο αυτό είναι απόλυτα εκτεθειμένος σήμερα, τονίζει.

Το σκεπτικό της Περιφέρειας

Σε χθεσινή της ανακοίνωση εν τω μεταξύ, η Περιφέρεια Ηπείρου χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτη, αλλά ημιτελή την απόφαση Σπίρτζη για την απαλλαγή πολιτών από τα διόδια και γι’ αυτό θα συνεχίσει το δικαστικό αγώνα για την ισότιμη μεταχείριση όλων των κατοίκων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία οδός.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, σχετική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία επικαλείται η Περιφέρεια στην προσφυγή της ενώπιον του ΣτΕ, οι κάτοικοι των δήμων εντός των οποίων λειτουργούν σταθμοί διοδίων, απαλλάσσονται της καταβολής διοδίων μέσω εφοδιασμού Κάρτας Ελεύθερης Διάβασης. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, που παραμένει εν ισχύ, απαλλάσσονται από καταβολή διοδίων, εκτός των κατοίκων του Δήμου Μετσόβου και οι κάτοικοι των Δήμων Ιωαννιτών και Δωδώνης.

Ως προς την απαλλαγή των κατοίκων του Μετσόβου από τα διόδια Μαλακασίου, αυτή αποτελεί αποκατάσταση μιας πρόσθετης αδικίας, καθώς μέχρι σήμερα υποχρεώνονται σε καταβολή πλήρους τέλους διοδίων που δεν ανταποκρίνονται όμως στα διανυόμενα χιλιόμετρα, που ανέρχονται μόλις σε επτά (!) χιλιόμετρα.

Ωστόσο για την Περιφερειακή Αρχή το ζήτημα απαλλαγής από διόδια αφορά το σύνολο της Π.Ε. Ιωαννίνων (όπως έγινε και με την Π.Ε. Θεσπρωτίας).