Τα διόδια της Εγνατίας: οι "πλειστηριασμοί" του Καχριμάνη...

Από τη στιγμή που παρενέβη το ΤΑΙΠΕΔ και ο πρόεδρός του διαφώνησε ανοιχτά προχθές, με τις απαλλαγές που με υπουργική απόφαση καθόρισαν Σπίρτζης και Τσακαλώτος να ισχύσουν μερικώς, για περιοχές τις οποίες διατρέχει η Εγνατία Οδός, η όλη συζήτηση για τις αντιδράσεις και τις επόμενες εξελίξεις, μοιάζει σα τον τσακωμό γαιδάρων σε ξένο αχυρώνα…

Στην προκειμένη περίπτωση, είναι έκθετος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αφενός γιατί πίστεψε στο παρελθόν, τα λόγια τα μεγάλα… του Σουφλιά και των υπολοίπων, ότι τα διόδια του Δροσοχωρίου δεν θα λειτουργήσουν ποτέ και αντέδρασε πολιτικά, με τεράστια καθυστέρηση. Αφετέρου γιατί η υπουργική απόφαση που αναγράφει μόνο το Μέτσοβο στην απαλλαγή περιοχών από τα τέλη της Εγνατίας Οδού, του κάνει τεράστια ζημιά και αυτό πρώτος ο ίδιος το καταλαβαίνει: ποιος Ηπειρώτης, και καλοπροαίρετα συλλογιζόμενος, δεν θα κάνει το συνειρμό «Καχριμάνης – Μέτσοβο – διόδια»; Αν όντως, όπως φαίνεται από τις κινήσεις του, ο κ. Καχριμάνης δε γνώριζε την υπουργική απόφαση, θα μπορούσε να πει κάποιος πως του την έστησαν από το ΣΥΡΙΖΑ για να τον εκτελέσουν πολιτικά!

Για την υπόθεση των διοδίων είχε αρθρογραφήσει εδώ και καιρό, σε μια από τις πρώτες μάλιστα παρεμβάσεις του, ο Σπύρος Ριζόπουλος και είναι λογικό να μην αφήσει ο επικοινωνιολόγος να πάει χαμένη η ευκαιρία… Έτσι, με άρθρο του το απόγευμα της Τρίτης, επιτίθεται στον Περιφερειάρχη, επαναλαμβάνοντας μια παλαιότερη άποψή του πως με την προσφυγή στο ΣτΕ ο κ. Καχριμάνης απλά υπεκφεύγει των πολιτικών ευθυνών του και ψεύδεται απέναντι στους Ηπειρώτες. Τώρα ο εν δυνάμει υποψήφιος Περιφερειάρχης μιλάει ευθέως για κοροϊδία και μάλιστα με συνωμοτικά χαρακτηριστικά, από πλευράς του αντιπάλου του.

Όπως εξηγεί αναλυτικά (http://www.rizopoulospost.com/diodia-drosoxoriou-apo-to-psema-stin-apoliti-koroidia/ ): «Πρώτον προκύπτει πως η προσφυγή στο ΣτΕ δεν αφορούσε το ζήτημα των διοδίων συνολικά, αλλά αποκλειστικά τους κατοίκους του Μετσόβου. Δεύτερον, θεωρούμε βέβαιο ότι η σχετική προσφυγή θα απορριφθεί γιατί δεν υπάρχει κανένα νομικό ή άλλο έρεισμα για να υπάρξει εξαίρεση σε έναν από τους σταθμούς διοδίων. Κάτι τέτοιο θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την επικράτεια.

Δυστυχώς, είμαι πεπεισμένος ότι η χθεσινή υπουργική απόφαση αποτέλεσε επικοινωνιακό τέχνασμα το οποίο είχε ως κεντρικό στόχο, έστω και προσχηματικά, να διαφυλάξει τις σχέσεις του κ. Καχριμάνη με τους συντοπίτες του για αυτό και παρουσιάστηκε «αμπαλαρισμένο» με μπόλικη επαναστατικότητα. Για αυτό και πιστεύω ότι η απόφαση του Σπίρτζη επιχείρησε να διαμορφώσει το ηθικό άλλοθι που απαιτείται.

Κι αυτό γιατί αν το ΣτΕ βγάλει καταδικαστική απόφαση και πρέπει να τοποθετηθούν διόδια, τότε τόσο ο υπουργός όσο και ο περιφερειάρχης θεωρούν ότι διασώζονται ηθικά στα μάτια των Μετσοβιτών καθώς έδωσαν τη μάχη, «έπεσαν στον αγώνα» και μάλιστα έναντι των υπολοίπων Ηπειρωτών.

Έχω όμως μια απλή ερώτηση: Ποιός φωστήρας πίστεψε ότι οι Ηπειρώτες δεν θα αντιληφθούν το τέχνασμα και την κοροϊδία;».

Αυτό που εγώ υποστηρίζω είναι πως πλέον, το λόγο έχει το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτός είναι ο ιδιοκτήτης της Εγνατίας Οδού και το ταμείο μπορεί να αμφισβητήσει ακόμα και τις φιλολαϊκές υπουργικές αποφάσεις.

Ο Καχριμάνης κρίνεται για τις ενέργειές και τις αποφάσεις του και θα αναλάβει σε ενδεχόμενες, επόμενες εκλογές, το πολιτικό κόστος αυτών. Ένας νέος παίχτης στο τοπικό πολιτικό πεδίο, όπως ο Σπύρος Ριζόπουλος κάνει την κριτική του και αυτό είναι θεμιτό με όρους πολιτικής, αν δεν ξεπερνά τα εσκαμμένα. Και μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι το κάνει, κρατώντας έναν πολιτικό πολιτισμό με τις υπερβολές του. Σάμπως, άλλωστε, ο Καχριμάνης λέει μόνο αλήθειες;