Ξεσηκώνει αντιδράσεις η απόφαση για τα διόδια με το... "πλην Μετσόβου"

Αμηχανία προκαλεί προς το παρόν η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της απαλλαγής από τα τέλη των διοδίων, σε ορισμένες κατηγορίες δημοτών στις περιοχές που διατρέχει η Εγνατία Οδός.

Και η αμηχανία προκαλείται από το γεγονός ότι άλλοι χαίρονται και άλλοι οργίζονται με τον τρόπο που ορίζει τις απαλλαγές η απόφαση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β´ 4156/2017.

Ο Θεσπρωτός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης για παράδειγμα, εκ μέρους όλων των συμπολιτών του, εκφράζει δια του λογαριασμού του στο fbένα μεγάλο ευχαριστώ στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για το γεγονός ότι η απόφασή του προβλέπει απαλλαγή του Νομού Θεσπρωτίας για ΟΛΟΥΣ τους μόνιμους κατοίκους, τους επαγγελματίες, τους ανέργους και ΑΜΕΑ, από την υποχρέωση καταβολής διοδίων στο σταθμό διοδίων στην Τύρια! (https://www.facebook.com/mkatsis)

Στο Νομό Ιωαννίνων αντίθετα, οι απαλλαγές είναι επιλεκτικές και ισχύουν μόνο για τους δημότες του Μετσόβου. Στο Νομό Ιωαννίνων μόνο οι δημότες του Μετσόβου ή εκείνοι που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση στο Μέτσοβο και με το εταιρικό τους αυτοκίνητο κινούνται καθημερινά προς και από τα Γιάννενα, δικαιούνται απαλλαγής και δεν θα πληρώνουν διόδια στους σταθμούς Δροσοχωρίου που ξεκινά τη λειτουργία του στις 14 Δεκεμβρίου και Μαλακασίου.

Όλοι οι υπόλοιποι των δημοτών του Ζαγορίου συμπεριλαμβανομένων αλλά και όλων των άλλων πολιτών που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες ή ως ιδιωτικοί υπάλληλοι σε περιοχές πέραν των διοδίων του Δροσοχωρίου αλλά διαμένουν στα Γιάννενα, δεν απαλλάσσονται από τα διόδια.

Η υπουργική απόφαση ορίζει ρητώς τα εξής:

Η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, ισχύει εφόσον κάθε απαλλασσόμενος διαμένει με κύρια κατοικία εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών»

Επίσης, καθορίζεται απαλλαγή των ΙΧ ιδιωτικών ή ΙΧ επαγγελματικών οχημάτων των επιχειρήσεων και επαγγελματικών που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών, από την καταβολή διοδίων τελών.

Για την πιστοποίηση των δικαιούχων και των οχημάτων αυτών, δημιουργείται ηλεκτρονικός κατάλογος μόνιμων κατοίκων και δικαιούχων απαλλαγής.

Διατίθεται διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία οι δικαιούχοι συμπληρώνουν σχετική αίτηση απαλλαγής, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας ή επαγγελματικής δραστηριότητας, επωνυμία επιχείρησης εφόσον πρόκειται για εταιρικό όχημα, κτλ.

Η απόφαση του Υπουργού Υποδομών είναι τουλάχιστον άδικη και πρέπει να διορθωθεί άμεσα ώστε οι απαλλαγές τουλάχιστον για τα διόδια του Δροσοχωρίου, να ισχύσουν για όλους τους κατοίκους του Νομού Ιωαννίνων.

Το ίδιο συμβαίνει όπως προείπαμε στο Νομό Θεσπρωτίας, αλλά και σε διόδια στην υπόλοιπη γεωγραφική περιοχή που διασχίζει η Εγνατία Οδός όπως είναι στα διόδια του Ιάσμου όπου εξαιρούνται πολίτες και από τους δυο όμορους Νομούς Ξανθής και Ροδόπης. Επίσης στα διόδια Μέστης Έβρου, εξαιρούνται πολίτες και από τον Νομό Ροδόπης και από τον Νομό Έβρου και τέλος, στα διόδια Κρυσταλλοπηγής εξαιρούνται οι κάτοικοι των Νομών Καστοριάς και Φλώρινας.

 

Αλλαγή της απόφασης ζητά ο Καχριμάνης

Την έκδοση συμπληρωματικής απόφασης με την οποία να απαλλάσσονται της καταβολής διοδίων στους σταθμούς διοδίων Παμβώτιδας και Τύριας οι μόνιμοι κάτοικοι της Π.Ε. Ιωαννίνων, ως και την εφαρμογή ειδικής τιμολογιακής πολιτικής για τους μόνιμους κατοίκους της Π.Ε. Πρέβεζας για τις διελεύσεις τους από την υποθαλάσσια σήραγγα Άκτιου, ζητά με νέο έγγραφο προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα διόδια της Εγνατίας ο Περιφερειάρχης ανέφερε πώς:

«Ο κ. Υπουργός ξέρει πολύ καλά, γιατί του έχουμε στείλει εξώδικο, τις θέσεις μας που αφορούν το ΣτΕ. Έπρεπε να σκεφτούν ότι επειδή δεν υπάρχει πρόεδρος στο Ειδικό τμήμα του ΣτΕ και δεν έγιναν τα ασφαλιστικά μέτρα, ότι πρέπει να περιμένουμε όλοι  την απόφαση του Συμβουλίου ή να ληφθεί απόφαση για όλη την Π.Ε. Ιωαννίνων, όπως το έχουμε ζητήσει.

Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες μέσω του ΣτΕ και ζητάμε από τον Υπουργό άμεσα να τελειώνει και για το νομό Ιωαννίνων το θέμα που αφορά τα διόδια Παμβώτιδας, αλλά και για αυτούς που έχουν διαπιστωμένα εργασίες από Πρέβεζα απέναντι στην περιοχή του Ακτίου. Πιστεύω ότι στο ΣτΕ θα δικαιωθούμε πλήρως για ότι αφορά τον κόμβο Παμβώτιδας».