Αγωγός στραγγιδίων από ΧΥΤΑ σε βιολογικό πριν ο ΧΥΤΑ γίνει ΧΥΤΥ

Κόστος, χρόνο και αποτροπή κινδύνων μόλυνσης του περιβάλλοντος πρόκειται να παράσχει το έργο της σύνδεσης του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων με τη μονάδα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων του Ελληνικού, μέσω ενός αγωγού που πρόκειται να κατασκευάσει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Το έργο ανακοινώθηκε κατόπιν έγκρισης από το Υπουργείο Οικονομίας, και ένταξής του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την περασμένη Παρασκευή από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και στη σημασία της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρθηκε με δηλώσεις του την Τρίτη, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Σπύρος Κωνσταντόπουλος.
Το έργο κατασκευής του εν λόγω αγωγού είχε μελετηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, είχε πάρει τις εγκρίσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά κόλλησε στη χρηματοδότησε και δεν προχώρησε. Αυτό γίνεται σήμερα, εντασσόμενο το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μετά από συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχου Τ. Καλογιάννη και του Υπουργείου Οικονομίας.
Πρόκειται για έργο κατασκευής αγωγού σε φρεάτιο του Δήμου Ιωαννιτών στον Κατσικά, προϋπολογισμού της τάξεως των 1,5 εκατ. ευρώ. Ο αγωγός θα συνδέει το ΧΥΤΑ του Ελληνικού και τον βιολογικό καθαρισμό των Ιωαννίνων, μεταφέροντας για την τελική επεξεργασία τα στραγγίδια των σκουπιδιών που εναποτίθενται στον ΧΥΤΑ. Παρ’ ότι ο ΧΥΤΑ διαθέτει δικό του βιολογικό καθαρισμό, εκεί δεν γίνεται ολοκληρωμένη επεξεργασία των στραγγιδίων αλλά αυτά μεταφέρονται με βυτία στην Κρύα.
Με το έργο αυτό όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Κωνσταντόπουλος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση που χρηματοδοτεί τη λειτουργία του ΧΥΤΑ «θα γλιτώνει σε χρόνο και κόστος αλλά και θα προλάβουμε και κινδύνους με τις μεγάλες βροχοπτώσεις, όταν φτάνουμε το κύτταρο του ΧΥΤΑ στα όριά του». O πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ μάλιστα, εκτίμησε πως με το συγκεκριμένο έργο, ο Φορέας θα γλιτώνει περί τα 150.000 ευρώ το χρόνο που κοστίζει η καθημερινή μεταφορά των στραγγιδίων στον βιολογικό καθαρισμό. Στα χρόνια λειτουργίας του ΧΥΤΑ δηλαδή, έχουν ξοδευτεί περί το 1 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη λειτουργία. 
Την ίδια ώρα, εξασφαλίστηκε και χρηματοδότηση για τις μελέτες μετατροπής του ΧΥΤΑ σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Με τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, σε περίπου 14 με 15 μήνες από τώρα, τα υπολείμματα που θα παράγονται θα κατευθύνονται στους ΧΥΤΥ. Η Περιφέρεια Ηπείρου έτσι, εξασφαλίζει τώρα τους απαιτούμενους πόρους για την μετατροπή των ΧΥΤΑ Ελληνικού και Καρβουναρίου σε ΧΥΤΥ.
Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην προετοιμασία που γίνεται για την παραγωγή βιοαερίου στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού. Προχωράνε οι σχετικοί διαγωνισμοί με προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου για να έχουμε ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση από τη διαχείριση του βιοαερίου του ΧΥΤΑ όπως ήδη έχει προχωρήσει στην παλιά χωματερή της Δουρούτης.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά της ανακύκλωσης των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. «Για την ανακύκλωση» είπε, «γίνονται δράσεις και από τους Δήμους και από την ΕΕΑΑ για την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά πιο εύκολα περνάει το μήνυμα στις μικρότερες ηλικίες» είπε. Βρισκόμαστε σήμερα στο 18%-19% και έχουμε ακόμα δρόμο για να φτάσουμε τα άλλα κράτη…