Στο "αντάρτικο" ο Δήμος Ζίτσας, άνοιξε πόλεμο με τη ΔΕΥΑΙ!

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης έχουν τεθεί οι Δήμοι Ζίτσας και Ιωαννιτών μετά την απόφαση του πρώτου, στο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη, να αγνοήσει την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ζίτσας και ΔΕΥΑΙ από την εποχή της δημαρχίας Ρογκότη, για τη σύνδεση της Ελεούσας με το δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΙ.

Μετά από παλινωδίες μηνών και απροκάλυπτο «φλερτ» της δημοτικής αρχής του Μιχάλη Πλιάκου με το λαϊκισμό μειοψηφίας κατοίκων, πέρασε η άποψη αυτών που ζητάνε σύνδεση της Ελεούσας, χωρίς να πληρώσουν οι συνδεόμενοι ούτε ένα ευρώ… και οι οποίοι μάλιστα, συγκρότησαν επιτροπή αγώνα το περασμένο καλοκαίρι και επεδίωξαν συνεννόηση με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, όσο η διοίκηση του Δήμου δοξάζονταν κρυπτόμενη!

Σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή διένειμε εισήγηση με χρέωση περίπου 10 ευρώ το τετραγωνικό, τα οποία μοιράζονταν ποσοστιαία σε 57% και 43% για Δήμο Ζίτσας και ΔΕΥΑΙ αντίστοιχα. Η εισήγηση αυτή δεν έφτασε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο και μετά την παρέλευση ενός περίπου μήνα, χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση ανάμεσα στο Δήμο Ζίτσας και τη ΔΕΥΑΙ, ήλθε την περασμένη Πέμπτη, η δημοτική αρχή να προτείνει χρέωση για τη σύνδεση των σπιτιών της Ελεούσας προς 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με όλο το ποσό να προορίζεται για τα ταμεία του Δήμου και μηδέν για τη ΔΕΥΑΙ!!!

Είναι αξιοσημείωτο δε πως στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Ζίτσας την επομένη της συνεδρίασης, δεν αναφέρεται πουθενά η απόφαση για τη σύνδεση των σπιτιών στο δίκτυο αποχέτευσης.

Έωλη απόφαση

Μια τέτοια απόφαση κατ’ αρχάς, είναι αδύνατο να σταθεί στον έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, για πολλούς και διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους είναι η προφανής αδικία σε βάρος κατοίκων της Ελεούσας που θέλησαν να τακτοποιήσουν άμεσα την εκκρεμότητα της σύνδεσης και πλήρωσαν βάσει της παλιάς προγραμματικής σύμβασης. Γι’ αυτούς απλά αδιαφορεί η δημοτική αρχή.

Η απόφαση ωστόσο, είναι έωλη και για μια σειρά από άλλους λόγους, που συνδέονται με τον χειρισμό της ΔΕΥΑΙ. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση και αν η άλλη πλευρά τραβήξει το σχοινί, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ… πιθανά και να το σπάσει. Ζημιωμένοι θα είναι οι δημότες της Ελεούσας αλλά υπεύθυνη δεν θα είναι η ΔΕΥΑΙ παρά μόνο η δημοτική τους αρχή.

Στη ΔΕΥΑΙ έμαθαν την αδιανόητη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά περιμένουν να την δουν καθαρογραμμένη, γιατί δεν πιστεύουν πως είναι δυνατόν μια δημοτική αρχή, να εμφανίζεται τόσο επικίνδυνα ανεύθυνη απέναντι στους δημότες της και εκτιμούν πως το επίσημο κείμενο μπορεί να είναι διαφορετικό. Αν καθαρογραφεί αυτούσια όμως, η απόφαση που έλαβε την περασμένη Πέμπτη, κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ θα αντιδράσει ποικιλοτρόπως.

Κατ’ αρχάς, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου υποστηρίζει πως τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμους Ζίτσας και ΔΕΥΑΙ – η πρώτη υπογραφή έπεσε επί Βλέτσα, ακολούθησε βελτίωση επί Ρογκότη – δε μπορεί να γίνει μονομερώς. Αλλαγή και δη μείωση του κόστους σύνδεσης, μπορεί να υπάρξει μονομερώς, μόνο στο μέρος που αφορά το έσοδο του Δήμου Ζίτσας. Θεωρητικά ο Δήμος μπορεί και να παραιτηθεί ακόμα από την αξίωση αυτού του κόστους από τους δημότες του. Η οφειλή προς τη ΔΕΥΑΙ όμως, δε μπορεί να αλλάξει χωρίς νέα συμφωνία.

Δεύτερον, τίθεται σοβαρή πιθανότητα να γίνει ο καταλογισμός στο μέρος του ποσού που διέθεσε ο Δήμος Ζίτσας, για την κατασκευή του αποχετευτικού της Ελεούσας, αν η ΔΕΥΑΙ αποφασίσει να αποσύρει το βιολογικό καθαρισμό από τη συμφωνία να λειτουργεί ως αποδέκτης του αποχετευτικού! Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Πλιάκος προωθεί την κατασκευή νέου βιολογικού καθαρισμού αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει, παρά στην καλύτερη περίπτωση, έπειτα από πέντε χρόνια! Ως τότε, δε θα είναι λειτουργικό το έργο; Και πάλι έτσι, κινδυνεύει με καταλογισμό, αν ως έργο του ΕΣΠΑ δεν τεθεί σε λειτουργία.

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ δηλώνει διατεθειμένη ακόμα και να οδηγήσει την Ελεούσα ολόκληρη στη Δικαιοσύνη για μόλυνση περιβάλλοντος, καθώς όφειλε να έχει στα χέρια της εδώ και έναν χρόνο, τους βεβαιωτικούς καταλόγους των συνδέσεων της Ελεούσας. Η αμέλεια της δημοτικής αρχής εν προκειμένω, μπορεί να κοστίσει στους δημότες.

Μιλώντας στο bourxas.grο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ τονίζει ότι «η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ζίτσας ήταν το απόλυτο παράδειγμα λαϊκισμού». Προβλέπει δε πως σύντομα ο Δήμαρχος Ζίτσας θα αναγκαστεί να υπαναχωρήσει, εκτιθέμενος ανεπανόρθωτα στα μάτια των δημοτών του.