Η Μαρία Νάκα αλλάζει «χρώμα» στον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων

Ένα «καθεστώς» πολλών ετών στη λειτουργία του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, έρχεται να ανατρέψει η εκλογή της Μαρίας Νάκα, στην ηγεσία του επιστημονικού οργάνου, κατά τις αρχαιρεσίες της περασμένης Κυριακής (26/11/).

Η προερχόμενη από το χώρο της ΝΔ, δικηγόρος σπάει την παράδοση των Αριστερών και Κεντροαριστερών προέδρων στον τοπικό Δικηγορικό Σύλλογο που πάει πολλά χρόνια πίσω. Πρόκειται ασφαλώς για μια προσωπική νίκη μιας γυναίκας που έχει αναμιχθεί στην πολιτική αλλά τα τελευταία χρόνια είχε τηρήσει αποστάσεις από αυτήν, έχοντας αφοσιωθεί στη μάχιμη δικηγορία. Είναι μια νίκη αποτέλεσμα πολλών παραγόντων ωστόσο, πέρα από την προσωπική επιτυχία.

Επί συνόλου 363 ψηφισάντων, η Μαρία Νάκα στις εκλογές της Κυριακής, έλαβε ποσοστό σχεδόν 52% ερμηνευόμενο σε 181 ψήφους και ο αντίπαλός της, Παναγιώτης Θεοδώρου 131 ψήφους ήτοι ποσοστό 37%. Πολλά ήταν τα λευκά (26) και τα άκυρα (15).

Ανάλυση του αποτελέσματος

Το αποτέλεσμα των εκλογών του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων μπορεί κατ’ αρχάς να ειδωθεί μέσα από το πρίσμα των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία τους τελευταίους μήνες. Η συγκυρία ευνοεί όπως είναι λογικό, το κόμμα που «βλέπει» εξουσία και αυτό δεν είναι άλλο από τη ΝΔ. Μια υποψήφια λοιπόν, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – γυναίκα παρεμπιπτόντως, η Κ. Νταφοπούλου, είχε διεκδικήσει για τελευταία φορά, για λογαριασμό της ΝΔ, πριν από 9 ολόκληρα χρόνια, την ηγεσία του ΔΣΙ, χωρίς να τα καταφέρει – επιλέγεται από τους συναδέλφους της για να τους εκπροσωπήσει στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όργανο με σημαντική παρεμβατικότητα στα θέματα της Δικαιοσύνης.

Η πρώην παράταξη της Αν. Γιογλή μπορεί για κάποιους να ταυτίστηκε με την… «Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ και να πλήρωσε κι αυτό – θυμίζουμε πως η κ. Γιογλή στις εκλογές του 2015, ήταν το μόνο εξωκομματικό στέλεχος που είχε προταθεί να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς η ίδια να δεχθεί – αλλά περισσότερη σχέση έχει η πρώην πρόεδρος με το ΠΑΣΟΚ παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ…

Η Μαρία Νάκα όμως, κέρδισε τις εκλογές ή τις έχασε ο Παναγιώτης Θεοδώρου; Θα μπορούσε να ειπωθεί και το δεύτερο. Ο τελευταίος προέρχονταν από την παράταξη της επί δύο θητείες προέδρου του ΔΣΙ, Αναστασίας Γιογλή και μέσα από τις διαδικασίες της ολομέλειας της παράταξης στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, είχε αποφασιστεί να είναι αυτός ο φυσικός της διάδοχος, ως συνέχεια και της απερχόμενης διοίκησης – ήταν στη θέση του αντιπροέδρου.

Οι δύο θητείες ωστόσο, της «Ανεξάρτητης Πρωτοπορίας Δικηγόρων» στο τιμόνι του Συλλόγου, είχαν δημιουργήσει δυσαρέσκειες, αποστασιοποιήσεις στελεχών από την παράταξη, λόγω διαφωνιών με κεντρικές επιλογές της διοίκησης και διάφορα ζητήματα «ηθικής τάξης». Από τις διαφωνίες για την ανεκτικότητα του Συλλόγου στο διορισμό δικηγόρων κατά το δοκούν για να εκπροσωπήσουν το Δήμο Ιωαννιτών σε υποθέσεις του, επί θητείας Φίλιου, μέχρι την περιβόητη υπόθεση της αμοιβής των δικηγόρων για την απαλλοτρίωση του Λόφου Καλούση, στον τέως Δήμο Παμβώτιδος… Η δυσαρέσκεια αυτή προφανώς εκφράστηκε στις προχθεσινές εκλογές και έγινε αποδοκιμασία για τις επιλογές της απελθούσας διοίκησης.

Ποια είναι η Μαρία Νάκα;

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από τον πρόεδρο της ΝΔ στη φετινή ΔΕΘ, αναφορικά με στηρίξεις και χρίσματα στις εκλογές των επιστημονικών συλλόγων και των επιμελητηρίων, εδώ και τρεις περίπου μήνες είχε δοθεί «γραμμή» στην τοπική ΝΟΔΕ της ΝΔ, να κατεβάσει παράταξη στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων. Οι «γαλάζιοι» δικηγόροι εύκολα κατέληξαν στη Μαρία Νάκα.

Η δυναμική δικηγόρος παρ’ ότι μικρή σχετικά σε ηλικία, έχει εμπλακεί για κάποια χρόνια στην ενεργό πολιτική, με τη ΝΔ, ως υποψήφια βουλευτής μία φορά και ως νομαρχιακή σύμβουλος και αντινομάρχης, με τον Αλέκο Καχριμάνη. Με τον τελευταίο όμως, δεν ξαναδοκίμασε παρ’ ότι θα μπορούσε εύκολα, γιατί πιθανότατα δεν ταίριαζαν τα χνώτα της με μια λογική προσωποκεντρικής διοίκησης που έχει υιοθετήσει ο κ. Καχριμάνης.

Τώρα πλέον επανακάμπτει δυναμικά, βάζοντας σημαντική παρακαταθήκη για το πολιτικό της μέλλον.

Ποιοι εκλέγονται στο νέο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου

Στο νέο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου εκλέγονται πλην της Μαρίας Νάκα, οι εξής:

ΓΙΑΝΝΕΤΑΣ ΜΑΡΙΟΣ

ΖΑΚΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΚΑΤΣΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

ΠΑΝΤΑΖΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ

ΣΑΚΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΤΖΟΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΤΣΕΤΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

 

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Τρίτης, 28/11/2017)