Δήμος Ιωαννιτών: Φτωχό το τεχνικό πρόγραμμα του 2018... φτωχότερος ο πολιτικός λόγος

Το δημοτικό συμβούλιο πριν την αποχώρηση της αντιπολίτευσης... Το δημοτικό συμβούλιο πριν την αποχώρηση της αντιπολίτευσης...

Μια αστεία εικόνα, ξεπερασμένη πια στο μυαλό των λογικών Ελλήνων, εμφάνισε το βράδυ της Πέμπτης, η αντιπολίτευση του Δήμου Ιωαννιτών, στην προγραμματισμένη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου επί του τεχνικού προγράμματος έργων για το 2018. Με τη φωτεινή εξαίρεση της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα.

Ο Λάζαρος Νάτσης με τον Δημήτρη Τασιούλα άνοιξαν την… πόρτα της εξόδου και μετά από λίγη σκέψη, τους ακολούθησαν και οι Γκόντας και Μαλάμος. Αποτέλεσμα: η συνεδρίαση ενός τόσο σημαντικού θέματος για τη λειτουργία του Δήμου, έγινε ανάμεσα στη συμπολίτευση και την παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης των δύο δημοτικών συμβούλων. Η ένστασή μου είναι πως οι κινήσεις εντυπωσιασμού στις οποίες επιδόθηκαν πιθανότατα όχι προγραμματισμένα αλλά παρορμητικά, κάποιοι εκ της αντιπολιτεύσεως, δεν ανήκουν σε μια εποχή σαν τη σημερινή που η χώρα έχει πληγωθεί από τους διχασμούς της κοινωνίας και στην οποία υπάρχει ανάγκη όχι απαραίτητα συναινέσεων, τουλάχιστον όμως, συνεννόησης.

Η αφορμή ή το άλλοθι για την αποχώρηση των τεσσάρων παρατάξεων ήταν η «έλλειψη δημοκρατικότητας» στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, όπερ μεθερμηνευόμενον εστί εισήγηση της δημοτικής αρχής την τελευταία στιγμή. Αλλά δεν είναι η πρώτη ούτε και θα είναι η τελευταία φορά. Επί δημαρχίας Γκόντα, αυτό συνέβαινε επίσης κατά κόρον. Η παράταξη η δική του τουλάχιστον, όφειλε να μείνει στη συνεδρίαση και να εξαντλήσει την αυστηρότητά της στον προβληματικό τομέα έργου των υποδομών της διοίκησης Μπέγκα. Τον πιο προβληματικό ίσως τομέα άσκησης πολιτικής τα τελευταία επτά χρόνια, στο Δήμο Ιωαννιτών.

Το σκηνικό των αποχωρήσεων

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» έθιξε το θέμα των απευθείας αναθέσεων, το οποίο χαρακτήρισαν ανύπαρκτο φαινόμενο στο Δήμο Ιωαννιτών οι Μπέγκας – Μανταλόβας, επικαλούμενοι και τη μαρτυρία του προέδρου της ΠΕΔΜΕΔΕ Γ. Ντάτση. Αναφέρθηκε στη Λίμνη και τα προβλήματά της και προφανώς, αγρίεψε… όταν άκουσε το Λάζαρο Νάτση της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» να κατακεραυνώνει τη διοίκηση του Δήμου για την τακτική της. «Δύο είναι οι βασικές συνεδριάσεις: ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα. Είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετωπίζετε, με τόσα θέματα στην ημερήσια διάταξη. Καθυστέρησε να σταλεί η εισήγηση. Έχουμε δύο αντιδημάρχους χωρίς εισηγήσεις πέρα από τη λίστα με τα έργα» σημείωσε και πρόσθεσε πως σε μια συνηθισμένη και υποτιμημένη συζήτηση η παράταξή του αρνείται να συμμετάσχει. Και άνοιξε το χορό των αποχωρήσεων ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Άμεσα τον ακολούθησε ο Δημήτρης Τασιούλας, της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Τα εκτός ημερησίας θέματα από το σημείο εκείνο και μετά, δεν είχαν καμία σημασία. Ο Σ. Μαλάμος αναφέρθηκε στα πρόστιμα των εταιρειών εμφιάλωσης, ο Άρης Μπαρτζώκας στην επιστολή Μπέγκα – Καχριμάνη για το ΠΔ της Λίμνης. Διεφάνη η πρόθεση όμως του Άρη Μπαρτζώκα να παραμείνει στη συνεδρίαση καίτοι επεσήμανε την καθυστερημένη επίδοση των εισηγήσεων και ο Δήμαρχος στην πρώτη του τοποθέτηση της βραδιάς, εξερράγη το πρώτον… Έπαθε… ΣΥΡΙΖΑ και επικαλέστηκε το… «ηθικό πλεονέκτημα» της παράταξής του που είναι η δημοκρατικότητα και οι ανοιχτές πόρτες – εδώ κόλλησε και λίγο Καχριμάνη ο Δήμαρχος… «Η αποχώρηση είναι μια πράξη εντυπώσεων κι όχι ουσίας. Εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και κριτής μας είναι οι πολίτες» είπε ο κ. Μπέγκας.

Λίγο αργότερα, ο Νίκος Γκόντας ζήτησε την ολιγοήμερη αναβολή της συνεδρίασης και στην άρνηση της δημοτικής αρχής, απάντησε: «με λύπη μας, για πρώτη φορά, αποχωρούμε από τη συζήτηση ενός πολύ σοβαρού θέματος, που έρχεται πολύ πρόχειρα». Και δεν είναι όντως σύνηθες αλλά όχι μοναδικό, το φαινόμενο των άδειων εδράνων σε μια τόσο σημαντική συνεδρίαση. «Οι μεταβολές των θέσεων είναι πολιτικάντικη τακτική. Πώς εντός ολίγων λεπτών αλλάζουν οι θέσεις της παράταξης; Στην αρχική σας τοποθέτηση δεν ακούστηκε τίποτα» παρατήρησε σωστά ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στον πρώην Δήμαρχο. Και μετά, ο Μαλάμος… έκλεισε την πόρτα! Τότε, ξεκίνησε η συζήτηση για τα έργα…

Η συζήτηση για τα έργα

Οι αντιδήμαρχοι Λιόντος και Μανταλόβας (Υποδομών - Έργων και Προγραμματισμού – Ανάπτυξης αντίστοιχα) εισηγήθηκαν το πολιτικό μέρος του τεχνικού προγράμματος. Πιο ρεαλιστής ο πρώτος, οραματικός και υπερβολικός στα νούμερα που παρέθεσε ο δεύτερος.

Η ουσία προκύπτει και από την παραδοχή πως η υλοποίηση των έργων προχωρά με μεγάλες καθυστερήσεις, όχι πάντα με υπαιτιότητα της δημοτικής αρχής – αλλαγή νόμου για ηλεκτρονικές δημοπρατήσεις, ακυρώσεις δημοπρασιών λόγω της απεργίας της ΕΜΔΥΔΑΣ κλπ. Όπως σημείωσε παραστατικά ο αντιδήμαρχος έργων, «χάνουμε από ένα εξάμηνο κάθε χρονιά, αναγκαζόμενοι να ολοκληρώσουμε το έργο μας στο μισό χρόνο». Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λιόντο, όλα τα έργα του τεχνικού προγράμματος του 2017 είτε ολοκληρώθηκαν είτε είναι στον αέρα πλην εξαιρέσεων.

Κωδικοποιημένα το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2018, περιλαμβάνει τα εξής:

-          Προτεραιότητα σε μελέτες και έργα υποδομής που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των δημοτών. Έργα σε κάθε γειτονιά της πόλης μας και σε όλο το εύρος του «Καλλικρατικού» Δήμου

-          Έργα συμβασιοποιημένα τώρα κι έργα με συμβάσεις έτοιμα προς υπογραφή, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 14 εκατ. ευρώ (ασφαλτοστρώσεις, παρεμβάσεις σε δρόμους, πεζοδρόμια, κοινόχρηστους χώρους και πλατείες, έργα για την προσβασιμότητα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κλπ.)

-          Μέσα στο 2017 κλείνουν οι δύο πρώτες εργολαβίες 600.000 ευρώ στις δημοτικές ενότητες ενώ σε εξέλιξη είναι και οι παρεμβάσεις στα αθλητικά κέντρα Κιάφας και Καλούτσιανης

-          Προχωρούν τα έργα στις περιοχές Βοτανικού, Λασπότοπου, Ν. Ζωής και Καρδαμίτσια, προχωρά ο κόμβος Εφύρας

-          9 είναι τα νέα έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2018. Ακόμα 20 παρεμβάσεις αφορούν είτε ενισχύσεις έργων ή ακόμα και έργα που εντάχτηκαν στις τροποποιήσεις μέσα στο τρέχον έτος

Το σύνολο των παρεμβάσεων συγκροτούν σύμφωνα με τον κ. Λιόντο, ένα τεχνικό πρόγραμμα που όπως είπε, είναι ένα από τα μεγαλύτερα που εκτελεί Δήμος της χώρας, προϋπολογισμού τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ.

Στα 26,5 εκατ. ευρώ, το ανέβασε ο Θανάσης Μανταλόβας. Άλλα 3,5 εκατ. είπε, θα αφορούν έργα στα οποία ο Δήμος θα κάνει τον μεσάζοντα μεταξύ του αναδόχου και της τράπεζας για να εκταμιεύει τα ποσά εκεί που δεν ανταποκρίνεται η εταιρεία. Τεχνικό πρόγραμμα, έργα ΕΣΠΑ και έργα ΣΒΑΑ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης), συν τα έργα της ΔΕΥΑΙ, αθροίζουν ένα ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ! «…Που δεν θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της δημοτικής αρχής αλλά επειδή θα είναι ξανά η ίδια, θα τα ολοκληρώσουμε με πόρους εξασφαλισμένους στην επόμενη θητεία» τόνισε χαρακτηριστικά αλλά δεν είχε απέναντί του την αντιπολίτευση για να τον ακούσει. Ανέλαβε ξανά, το ρίσκο της δέσμευσης πως μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουν συμβασιοποιηθεί πολλά εξ αυτών.