Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών: Η πρώτη απεργία στα 11 χρόνια λειτουργίας

Να αποσύρει το κακό σχέδιο νόμου για τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών ή έστω να το αλλάξει δραστικά, καλούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος οι εργαζόμενοι στους 28 Φορείς Διαχείρισης της χώρας που την Πέμπτη, και για πρώτη φορά στην εντεκαετή λειτουργία αυτών των οργανισμών, πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία!

Ο λόγος της κινητοποίησής τους είναι το σχέδιο νόμου που υποτίθεται ότι έγινε για να λύσει το πρόβλημα λειτουργίας αυτών των φορέων, οι οποίοι ως το 2015 χρηματοδοτούνταν από κοινοτικούς πόρους. Με δύο παρατάσεις έκτοτε, στηρίχθηκαν στους πόρους του «πράσινου ταμείου» η λύση αυτή όμως, δε μπορεί να συνεχιστεί γιατί υπάρχει θέμα νομιμότητας με την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων.

Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ζητά, μεταξύ άλλων, την άμεση αντικατάσταση των διατάξεων των άρθρων 7 και 11 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Δηλαδή, ζητά την αλλαγή των διατάξεων που αφορούν το νέο εργασιακό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο το 2018 θα παραμείνει ένα ακόμη μεταβατικό έτος, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, αλλά από το 2019 οι εργαζόμενοι στους Φορείς θα προσλαμβάνονται με οκτάμηνες συμβάσεις, μέσω ΑΣΕΠ. Παράλληλα, ζητούν τη μετάβαση της εργασιακής τους σχέσης σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου των Εργαζομένων Μιχάλης Βάκκας σε δηλώσεις του, τόνισε πως η απεργία αυτή είναι μια προειδοποίηση και πρόσθεσε πως αν ως το τέλος της διαβούλευσης δεν αλλάξει κάτι ουσιαστικό στο σχέδιο νόμου, οι εργαζόμενοι θα επανέλθουν πια δυναμικά. «Αναγκαζόμαστε, δεν έχουμε άλλη λύση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας» είπε.

Από την ημέρα δημοσιοποίησης του σχεδίου νόμου και την τυπική έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, δεν υπήρξε καμία επαφή μεταξύ των δύο πλευρών και δε διεφάνη η βούληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να βελτιώσει τα σημεία του σχεδίου νόμου που προκαλούν τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις που καταγράφονται από πολλές πλευρές και όχι μόνο από τους εργαζόμενους. «Όλοι συμφωνούμε στο πόσο φτωχό είναι αυτό το νομοσχέδιο. Δεν περιμέναμε αυτό. Δεν ρυθμίζει επαρκώς όλα τα ζητήματα που μας αφορούν» σημείωσε ο κ. Βάκκας. Εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αντίδραση της πολιτείας λέγοντας: «Δεν καταλαβαίνουμε αν πρόκειται περί σκοπιμότητας ή ανικανότητας της κυβέρνησης. Η μαζικότητα των σχολίων προς την ίδια κατεύθυνση, έπρεπε να τους προβληματίσει. Για ποιο λόγο δεν κάνουν πίσω; Άμεσα θα βγει το πρόβλημα και θα το πληρώσουν πολιτικά…».

Τέλος, ερωτηθείς για τους τοπικούς βουλευτές ο κ. Βάκκας τόνισε πως είναι ενήμεροι για το πρόβλημα από τα χρόνια της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα. Τότε, είπε, «πριν γίνουν κυβέρνηση, τους φαίνονταν δίκαια τα αιτήματά μας» και υποστήριζαν ότι μπορούσαν να επιλυθούν τα προβλήματα.