Βιάζεται το Υπ. Παιδείας για τη συνένωση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου

Με την βάσιμη υπόσχεση πως το κτίριο μιας νέας εστίας μέσα στην Πανεπιστημιούπολη μπορεί να ανεγερθεί, επέστρεψε από την Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης.

Η Πρυτανική αρχή ήθελε να έχει το χαρτί αυτό στα χέρια της, πηγαίνοντας στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και το Δήμαρχο Ιωαννιτών που έχει προαναγγελθεί, με αντικείμενο τα προβλήματα της φοιτητικής μέριμνας και όχι μόνο.

Η απάντηση που έλαβε ο Πρύτανης από τον Υπουργό και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι πως υπάρχουν διαθέσιμα υπόλοιπα από άλλα έργα. Είναι δε σημαντικό πως το Πανεπιστήμιο θα εφαρμόσει μελέτη ήδη εκπονημένη για άλλη εστία και χρειάζονται επ’ αυτής, μερικές μόνο τροποποιήσεις που δεν απαιτούν καθόλου χρόνο.

 

Το θέμα της συνένωσης με ΤΕΙ

Η συνάντηση μεταξύ Πρύτανη και Υπουργού έγινε στη Βουλή προχθές, με βασικό θέμα τη συνένωση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου. Είναι γεγονός πως μετά την τελευταία συνεδρίαση της διιδρυματικής Επιτροπής, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, περί τα μέσα Οκτωβρίου, με αφορμή την διοργάνωση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, το θέμα έχει αφεθεί στην άκρη.

Οι αρχές των δύο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επιθυμούν να ανοίξει όσο το δυνατόν ο διάλογος, στα τμήματα και τις σχολές που θα επηρεαστούν από τις υπό συζήτηση συνενώσεις και συγχωνεύσεις – καταργήσεις, προκειμένου να περιοριστούν στο βαθμό του δυνατού οι αντιδράσεις.

Την αγωνία αυτή δε φαίνεται να συμμερίζεται απόλυτα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όπως διεφάνη κατά την προχθεσινή συνάντηση στην Αθήνα. Ο Υπουργός θέλει να δείξει αποτέλεσμα και πιέζει για την κατάθεση των προτάσεων της Επιτροπής ως τα τέλη του χρόνου, προκειμένου τους πρώτους μήνες του 2018, να είναι σε θέση να ανακοινώσει την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα και όλες τις άλλες αλλαγές που δυστυχώς, υποκρύπτουν μια εντυπωσιοθηρία και μια διάθεση μικροπολιτικής εκμετάλλευσης της δεδομένης ανάγκης να υπάρξει μια δραστική νέα «Αθηνά».

Στο τέλος, πολλοί φοβούνται πως η κυβέρνηση απλά θα αλλάξει τις ταμπέλες κάποιων σχολών, και χωρίς να αλλάξει προγράμματα σπουδών ή να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους τους οικονομικούς και των υποδομών σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο, θα κάνει μια τρύπα στο νερό. Το χειρότερο βέβαια, θα είναι να καταφέρει όχι την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ αλλά την τεϊοποίηση του Πανεπιστημίου…

 

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» την Παρασκευή, 24/11/2017)