Καθυστερεί η προκήρυξη των μόνιμων θέσεων για τους ΟΤΑ

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, σε τέσσερις μήνες από τώρα δηλαδή, πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να έχει «τρέξει» και να έχει ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πλήρωση των 9.000 περίπου μόνιμων θέσεων στους ΟΤΑ της χώρας, στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Πρόκειται για την υπόσχεση που έλαβε η κυβέρνηση μπροστά στις μεγάλες κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του περασμένου καλοκαιριού, που «έπνιξαν» στο σκουπίδι το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης έκαναν λόγο τότε για 6.000 περίπου προσλήψεις που όμως, με βάση τα αιτήματα των Δήμων και των άλλων φορέων, αυξήθηκαν σημαντικά και σήμερα ο αριθμός αναμένεται πως θα κυμανθεί πιθανότητα πάνω από τις 9.000 θέσεις.

Καταληκτική ημερομηνία για να διατυπωθούν τα αιτήματα των φορέων ήταν η 30η Σεπτεμβρίου. Έπειτα από 50 περίπου μέρες από αυτή την ημερομηνία, το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει τη διαδικασία καθοριστικά, καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν η προκήρυξη για τις προσλήψεις θα είναι μία και κεντρική ή αν θα γίνει κατά τόπους από τους φορείς που αιτούνται την κάλυψη των θέσεων.

Θυμίζουμε εδώ πως για τους υφιστάμενους συμβασιούχους - παρατασιούχους ισχύει σύμβαση εργασίας μέχρι το τέλος Μαρτίου, την ώρα που υπάρχουν και επίτροποι του ελεγκτικού συνεδρίου οι οποίοι δεν εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής.

Υποχρέωση της πολιτείας είναι να έχει ολοκληρώσει μέχρι το Μάρτιο το διαγωνισμό και να έχει καταλήξει στους οριστικούς πίνακες διοριστέων, διαφορετικά θα βρεθούμε την άνοιξη προ των ίδιων καταστάσεων που αντιμετώπισε η χώρα το καλοκαίρι του 2017, με τους Δήμους χωρίς προσωπικό.

Όπως εκτιμά μιλώντας στους «ΝΑ» ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ιωαννιτών Κώστας Μπαμπασίκας, μέχρι τις 15-20 Δεκεμβρίου θα έχει βγει η προκήρυξη, σε διαφορετική περίπτωση δεν πιάνεται με τίποτα η λήξη των παρατάσεων.

Για τους παρατασιούχους, η εμπειρία στις προκηρυσσόμενες θέσεις μπορεί να δώσει το ανώτατο όριο των 400 μορίων. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι οι παρατασιούχοι θα προσληφθούν μόνιμα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών απασχολεί σήμερα 21 συμβασιούχους.

Το δημοτικό συμβούλιο έχει αιτηθεί την πλήρωση 47 θέσεων και ειδικότερα:

40 εργάτες καθαριότητας

4 χειριστές μηχανημάτων

2 υδραυλικούς

1 ηλεκτρολόγο