Κέντρο ημέρας για τη νόσο Alzheimer στο Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας

Κέντρο ημέρας για τη βραχυχρόνια φροντίδα ασθενών της νόσου Alzheimer πρόκειται να δημιουργηθεί στα Γιάννενα, στο χώρο του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε η Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τη νόσο Alzheimer και πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στην πόλη μας το απόγευμα της Παρασκευής και μιλώντας επίσης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόρασης.
Τα κέντρα ημέρας προβλέπονται από το εθνικό σχέδιο δράσης για τη νόσο Alzheimer στην επιτροπή εκπόνησης του οποίου συμμετέχει ως μέλος η κ. Σακκά και είναι δομές, ανεξάρτητες από το εθνικό σύστημα υγείας.
Για τα Γιάννενα η πρόταση είναι το κέντρο ημέρας να φιλοξενηθεί στο Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας και γι’ αυτό έχει υπάρξει ήδη συνεργασία ανάμεσα στο Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία θα προκηρύξει το σχετικό μέτρο για τη χρηματοδότηση της δομής.
Στο κέντρο ημέρας μπορεί να βρίσκει βοήθεια ένας ασθενής Alzheimer, να του παράσχονται μη φαρμακευτικές υπηρεσίες, όπως ασκήσεις μνήμης, εργοθεραπείες κτλ. και οι δομές αυτές υπάρχουν στις χώρες που  έχουν αναπτύξει την υποδομή για την αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας, της επιδημίας του 21ου αιώνα, όπως λέει χαρακτηριστικά η κ. Σακκά.
Στη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχουν οι υποδομές και με την ευκαιρία της έστω καθυστερημένης ολοκλήρωσης του εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της νόσου, μπορεί να αναπτυχθούν οι υποδομές το επόμενο διάστημα, καθώς η επιτροπή του εθνικού σχεδίου προέβλεψε να προκηρυχθούν στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, μέτρα για την ανάπτυξη αυτών των δομών.
Τα Γιάννενα θα είναι έτσι, μια από τις πρώτες πόλεις πανελλαδικά που λειτουργούν ένα κέντρο ημέρας για τη νόσο Alzheimer.
Η ραγδαία ανάπτυξη της νόσου τα τελευταία χρόνια οφείλεται σύμφωνα με την ειδικό επιστήμονα, στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου και κατ’ επέκταση στην αύξηση του γηρασμένου πληθυσμού παγκοσμίως.