To 2016 για το Δήμο Ιωαννιτών: Ένα σχεδόν τέλειο οικονομικό έτος

Είναι σαν την τέλεια λογιστική διαχείριση ενός καλά καταρτισμένου στα οικονομικά, στον οποίο δε μπορείς να προσάψεις ούτε ότι δεν κατέχει τους αριθμούς, ούτε ότι δεν κάνει σωστά τις μαθηματικές πράξεις. Ξέρεις όμως, ότι λείπει κάτι… σαν το αλάτι από το άνοστο φαγητό…

Την εικόνα του Σημίτη μου έφερε στο νου το βράδυ της Πέμπτης, το άκουσμα του οικονομικού απολογισμού για το 2016, από τον αντιδήμαρχο Θωμά Γιωτίτσα και στη συνέχεια, οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, μου ενίσχυσαν έτι περαιτέρω την αίσθηση ότι δεν έβρισκες εύκολα κάτι κακό να προσάψεις, στην οικονομική διαχείριση της δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών, κατά τη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου για τον οικονομικό απολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσεως για το έτος 2016, παρουσίασε μια σχεδόν τέλεια οικονομική κατάσταση, σε συνθήκες τέλειας… «καταιγίδας» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη χώρα… «Εμείς συνεχίζουμε, δουλεύουμε καθημερινά και πιστεύω ακράδαντα ότι θα αφήσουμε έναν Δήμο κόσμημα, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομική του υγεία» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο αντιδήμαρχος.

Και μίλησε για επιδόσεις που δεν είναι υπερβολή, να χαρακτηριστούν κατορθώματα:

Στον τομέα των εσόδων

- Αύξηση των ιδίων εσόδων του Δήμου σε σχέση με το 2015, κατά 7% ήτοι 1,4 εκατ. ευρώ περισσότερα, από μισθώματα, τόκους καταθέσεων, ανταποδοτικά, κοινόχρηστους χώρους, εμπορία πόσιμου ύδατος, διάφορα τέλη κτλ. Την ώρα που ο Έλληνας στενάζει δηλαδή, ο Γιαννιώτης πληρώνει το Δήμο συνεπέστερα από ότι στο παρελθόν.

- Υπέρβαση κατά 20% του στόχου για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και 1,2 περίπου εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου, από παλιές βεβαιωμένες οφειλές. Το κυνήγι του Δήμου Ιωαννιτών με τους μπαταχτσήδες, αποδίδει για πρώτη φορά…

- Ποσοστό εισπραχθέντων τακτικών εσόδων έναντι βεβαιωθέντων: 98%! Αυτό κι αν είναι ρεκόρ!

- Και τέλος, υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2016 σε μεγάλο ποσοστό που δεν διευκρινίστηκε επακριβώς.

Τι δημιουργούν όλα αυτά; Ένα καθαρό, πραγματικό ταμειακό υπόλοιπο ύψους 22,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 4 περίπου εκατ. σε σχέση με το τέλος του 2015. Απόθεμα δεσμευμένο για έργα και προμήθειες, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει ο κ. Γιωτίτσας.

Στον τομέα των δαπανών

Πέραν των αυτονόητων, ανελαστικών και ερχόμενων από το παρελθόν υποχρεώσεων του Δήμου που εκπληρώνονται με μεγάλη συνέπεια, μια σειρά από δράσεις και έργα με έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, ολοκληρώθηκαν, ωρίμασαν ή μπήκαν τα θεμέλια για να υλοποιηθούν.

Μπαίνοντας και στα… λημέρια της αντιδημαρχίας των έργων, ο κ. Γιωτίτσας ανέφερε στο σημείο αυτό το τεχνικό πρόγραμμα του 2017 και τόνισε μερικές από τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το αποτέλεσμα της νοικοκυροσύνης των οικονομικών: μείωση ανταποδοτικών τελών για τις επιχειρήσεις του «Καλλικρατικού» Δήμου, μετεγκατάσταση του εργοταξίου και αντικατάσταση των λαμπτήρων με σύγχρονους, τεχνολογίας LED.

Η αντιπολίτευση

Απέναντι στα παραπάνω, η αντιπολίτευση δε βρήκε πολλές κουβέντες να πει. Οι ορκωτοί λογιστές κάνουν ασφαλώς τις επισημάνσεις τους, η δημοτική αρχή μπορεί να μην τις ακούει, άγνωστο γιατί και η ζωή συνεχίζεται, με τη διοίκηση του Θωμά Μπέγκα να αποφεύγει ως τώρα το μεγάλο λάθος, να απογοητεύει στη γενική εικόνα και να μην γοητεύει τους δημότες. Στο τέλος της θητείας της ωστόσο, αν της βγουν κάποια πράγματα, μπορεί να αθροίζει ένα σύνολο παρεμβάσεων, το οποίο θα μπορεί να πουλήσει πολιτικά στις επόμενες εκλογές, στους πολίτες…