Πώς στήνεται η εκπαίδευση των προσφύγων στην περιοχή μας

Με καθυστέρηση δύο μηνών, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως τις σχολικές μονάδες που θα φιλοξενήσουν τις δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Μέσω του ΦΕΚ που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, το αρμόδιο Υπουργείο ανακοίνωσε την ίδρυση των νέων Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) και καθόρισε τις σχολικές μονάδες για το σχολικό έτος 2017-2018 εντός των οποίων θα λειτουργήσουν οι ΔΥΕΠ ανά κέντρο φιλοξενίας. Έχουν περάσει δύο και πλέον μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς για τα Ελληνόπουλα και λογικό θα ήταν το ίδιο να ίσχυε και για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας, τα παιδιά από τον προσφυγικό καταυλισμό των Δολιανών, θα φοιτούν στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου. Τα παιδιά της Κόνιτσας, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της ακριτικής πόλης. Τα παιδιά από τον καταυλισμό της Φιλιππιάδας θα φοιτήσουν στο 1ο 12θέσιο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο της Φιλιππιάδας. Τέλος, για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στον καταυλισμό της πρώην παιδόπολης Αγία Ελένη θα λειτουργήσουν δύο ΔΥΕΠ, στο 9ο Διαπολιτισμικό Σχολείο Ιωαννίνων και στο 16ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας.

Για τα παιδιά αυτά, οι ΔΥΕΠ θα λειτουργήσουν με τους ίδιους όρους που λειτούργησαν και πέρσι οι αντίστοιχες δομές, σε απογευματινές τάξεις εντός των σχολείων ώστε να έρθουν σε επαφή με την γλωσσική και εκπαιδευτική πραγματικότητα της χώρας μας όπως δήλωσε στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού. Η προετοιμασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την πρόσληψη και του απαιτούμενου προσωπικού, μέχρι το τέλος του μήνα.

Από την άλλη, υπάρχουν και τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται σε σχολεία της πόλης μας και γι’ αυτά έχουν ξεκινήσει κανονικά τα μαθήματα, με την αρχή του σχολικού έτους. Πρόκειται για παιδιά που διαμένουν σε διαμερίσματα εντός της πόλης των Ιωαννίνων. Τα προσφυγόπουλα αυτά παρακολουθούν μαθήματα σε τάξεις υποδοχής. Τα παιδιά αυτά φοιτούσαν πέρσι σε ΔΥΕΠ και έχουν ήδη την πρώτη επαφή με τη νέα γλωσσική πραγματικότητα. Φέτος, είναι πλέον ενταγμένα στην κανονική εκπαιδευτική πολιτική της χώρας.

Σε εκκρεμότητα τέλος, βρίσκονται ακόμα, τα νηπιαγωγεία που προβλέπεται να δημιουργηθούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ηπείρου. Σε Κόνιτσα, Δολιανά, Φιλιππιάδα και Αγία Ελένη, προβλέπεται να λειτουργήσουν νηπιαγωγεία σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους εντός των οικισμών. Αυτό τον καιρό πιστοποιήθηκαν οι χώροι στους τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς και απομένει να γίνει το ίδιο και για τον καταυλισμό των Δολιανών ώστε σύντομα να αρχίσουν τη λειτουργία τους τα νηπιαγωγεία εκεί, σύμφωνα με την κ. Φωτεινού.