Φορείς μπαχαλοποίησης απροστάτευτων εκτάσεων (βίντεο)

Κάθε λέξη εκτός ίσως της πρώτης, από το όνομα «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών» (ΦΔΠΠ) διακυβεύεται ως προς την κυριολεξία της, με το σχέδιο νόμου που έθεσε προς διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την αναδιάρθρωση του χάρτη των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας.

Κι εξηγώ:

  1. Ποια διαχείριση προστατευόμενων εκτάσεων θα είναι δυνατή, όταν το Υπουργείο με το παρόν σχέδιο νόμου, σχεδόν τριπλασιάζει την γεωγραφική κάλυψη των προστατευόμενων περιοχών της επικράτειας, από το 25% περίπου που διαχειρίζονταν οι 28 ΦΔΠΠ μέχρι πρότινος. Η κάλυψη τριπλασιάζεται, οι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι όμως, παραμένουν οι ίδιοι καχεκτικοί, συνεπώς αντιλαμβάνεται κανείς πως δε θα μιλάμε για διαχείριση αλλά για οτιδήποτε άλλο.
  2. Μπορεί να γλιτώσαμε την συγχώνευση ή κατάργηση ΦΔ που δρομολόγησε η προηγούμενη συγκυβέρνηση στο όνομα του περιορισμού του κράτους (!) αλλά η προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων τίθεται σε αμφισβήτηση, με τους περιγραφέντες όρους.
  3. Ως περιοχή ορίζεται μια οριοθετημένη έκταση. Όταν οι εκτάσεις όπως εν προκειμένω, γίνονται σχεδόν αχανείς, δε μιλάμε για περιοχές αλλά για εκτάσεις γης.

Η προχειρότητα που επέδειξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο… τσάτρα πάτρα νομοθέτημα που παρουσιάζει ως περιβαλλοντική τομή, είναι ενδεικτική στην περίπτωση των ΦΔΠΠ της Ηπείρου, με δύο κραυγαλέα παραδείγματα: α) η κορυφογραμμή του Μιτσικελίου λειτουργούσε ως όριο ανάμεσα στους Φορείς Διαχείρισης της Παμβώτιδας και του Πάρκου Βίκου Αώου. Η κάτω πλευρά από την κορυφή του Μιτσικελίου ανήκει στην λεκάνη απορροής της Παμβώτιδας, γι’ αυτό άλλωστε και συμπεριλαμβάνεται στα όρια που προβλέπει και το περιβόητο ΠΔ της Λίμνης. Οι φωστήρες του Υπουργείου αγνόησαν τα πάντα και έδωσαν όλο το Μιτσικέλι στο Πάρκο Βίκου Αώου. β) Για να μην εκτείνεται σε τρεις διοικητικές Περιφέρειες το Πάρκο Βίκου Αώου – Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας – είχε συμφωνηθεί η περιοχή Ανήλιο – Κατάρα να αποδοθεί στο Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου. Ούτε όμως, αυτή η συμφωνημένη πρόταση ελήφθη υπόψη από το Υπουργείο.

Οι εργαζόμενοι

Και για να έλθουμε στα πιο σοβαρά, το σχέδιο νόμου δεν καλύπτει το μέλλον των 350 ανθρώπων που εδώ και χρόνια, έχουν συνδεθεί με τη λειτουργία των 28 ΦΔΠΠ της χώρας μας.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο εισηγούμενος το σχέδιο νόμου, αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, από το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ηπείρου υπόσχονταν να εντάξει στον εθνικό προϋπολογισμό τους ΦΔΠΠ. Οι εργαζόμενοι έμειναν με την υπόσχεση, γιατί το σχέδιο νόμου λέει πως εντός του 2018 θα γίνει προκήρυξη για οχτάμηνες συμβάσεις και συνεπώς, η υπόσχεση για μονιμοποίηση θα επανέλθει κατά το προεκλογικό έτος 2019! Ως τότε, κανείς δε διασφαλίζει το εργασιακό μέλλον αυτών των ανθρώπων, γιατί πολύ απλά δεν είναι νόμιμο να μοριοδοτήσει το κράτος τις αιτήσεις τους.

Μοναδική λύση θα ήταν, με ψηφισμένο το νόμο από τον Ιούλιο του 2017, όπως υπόσχονταν παλιότερα ο κ. Φάμελλος, να άνοιγε το μέτρο του ΕΣΠΑ για τα επιχειρησιακά σχέδια των ΦΔΠΠ, το οποίο επιτρέπει για ειδικούς λόγους, τις παρατάσεις των συμβάσεων αυτών των εργαζομένων. Ο κ. Φάμελλος όμως, δεν βιάστηκε να ασχοληθεί με το θέμα, όπως τον καλούσε να κάνει από καιρό, η Ειδική Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, Ευγενία Φωτονιάτα. Με αποτέλεσμα, να φέρνει σε τραγικό αδιέξοδο τους 350 ανθρώπους.

Όλα αυτά, από μια κυβέρνηση, κατ’ όνομα φιλοπεριβαλλοντική, που τρία χρόνια τώρα, έδωσε δύο παρατάσεις για τη λειτουργία των ΦΔΠΠ με πόρους του «Πράσινου Ταμείου», στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και 15 Δεκεμβρίου του 2016 αντίστοιχα… Είπε μεγάλα λόγια ως αντιπολίτευση αλλά ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας ως κυβέρνηση και κορόιδεψε τους εργαζόμενους με την υπόσχεση της ένταξής τους στον κρατικό προϋπολογισμό…

Δείτε τι είπε το βράδυ της Τετάρτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Μιχάλης Βάκκας https://youtu.be/vJyruHpIsSo