Νομοθετεί και... αναστατώνει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 22 Νοεμβρίου θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σχέδιο νόμου για την οργάνωση και λειτουργία φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κάνει πράξη ό,τι είχε δεσμευθεί προ εβδομάδων, μιλώντας στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Ηπείρου.

Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, βασικός στόχος αυτού το νόμου είναι «η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, μέσω του θεσμού των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), για τη διατήρηση της βιοποικόλητας, την προστασία του εθνικού φυσικού κεφαλαίου με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση του τοπικού προϊόντος».

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, υποστηρίζουν πως με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προβλέπεται η κάλυψη του συνόλου των περιοχών του δικτύου Natura 2000 της χώρας, ενώ έως σήμερα καλύπτονταν οι 116 από τις 419 περιοχές του δικτύου Natura 2000 (ήτοι ποσοστό 27,7%).

Σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, παραμένουν οι υφιστάμενοι φορείς Διαχείρισης, με αλλαγές στα όριά τους, εν μέρει σημαντικές και ουσιώδεις

Ο Φορέας Διαχείρισης Βίκου- Αώου και Πίνδου περιλαμβάνει από ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ, ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΑΩΟΥ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ του ΖΑΓΟΡΙΟΥ, την περιοχή ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΣΟΒΟΥ (ΑΝΗΛΙΟ - ΚΑΤΑΡΑ) τα όρη ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ ΤΥΜΦΗ ΔΟΥΣΚΟΝ, ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ, ΔΑΣΟΣ ΜΕΡΟΠΗΣ, ΚΟΙΛΑΔΑ ΓΟΡΜΟΥ, ΛΙΜΝΗ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ και το ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ του ΟΡΟΥΣ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ. Εδώ υπάρχει και μια ουσιαστική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, καθώς η κορυφογραμμή του Μιτσικελίου προς τα κάτω ανήκε μέχρι πρότινος στο Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, ενώ τώρα περιέρχεται στο Φορέα του Πάρκου Πίνδου, αντίθετα προς ό,τι είχε συζητηθεί.

Σε σχέση με τον Πάρκο Πίνδου παρατηρείται και η δεύτερη ουσιώδης διαφορά για τη διάκριση των διοικητικών ορίων ανάμεσα στον Φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου και στον Φορέα Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου. Η περιοχή η λεγόμενη Ανήλιο Κατάρα που βρίσκεται εντός διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας παρ’ ότι είχε συμφωνηθεί να πάει στον γειτονικό φορέα διαχείρισης παραμένει στο Πάρκο Βόρειας Πίνδου.

Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών Αχέροντα και Εκβολών Καλαμά εκτείνεται από τις εκβολές του ποταμού, στο ΕΛΟΣ ΚΑΛΟΔΙΚΙ τη ΛΙΜΝΗ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑ, τα ΣΤΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ, ΚΑΡΤΕΡΙ ΚΑΙ ΛΙΜΝΗ ΠΡΟΝΤΑΝΙ, ΟΡΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ, ΤΣΑΜΑΝΤΑ, ΦΙΛΙΑΤΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΟΒΟΥΝΙ, κτλ. ως τον ΑΓΙΟ ΘΩΜΑ Πρέβεζας. Στον Φορέα αυτόν εντάσσεται για πρώτη φορά τμήμα της Κέρκυρας και των Παξών.

Αλλαγές δεν υπάρχουν τέλος, στον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού.

 

Σε σχέση με τις αλλαγές στα διοικητικά όρια, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Μιχάλης Βάκκας τόνισε πως μεγαλώνει κατά περίπου τα 2/3 η κάλυψη των προστατευόμενων περιοχών από το παλιό 27% στο σχεδόν 70% αλλά αυτό γίνεται με τους ίδιους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, γεγονός που καταδικάζει τους φορείς διαχείρισης στην αδυναμία να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους. Επιπλέον οι αχανείς Φορείς Διαχείρισης χάνουν την τοπικότητά τους και καθίσταται δύσκολη η διαχείριση των εν λόγω περιοχών παρά μόνο στα χαρτιά.

Ο κ. Βάκκας χαρακτήρισε καταστροφικό το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και για τον πρόσθετο λόγο ότι αφήνει ακάλυπτους με γελοίο τρόπο τους εργαζόμενους στους Φορείς Διαχείρισης. Το σχέδιο νόμου άργησε 11 μήνες και χάθηκε η δυνατότητα προετοιμασίας ένταξης των φορέων στο ΕΣΠΑ ώστε να καλυφθεί η χρηματοδότηση των εργαζομένων. Το μεταβατικό στάδιο που προβλέπεται με την παράταση ως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να προετοιμαστεί μέσα στο 2018 η προκήρυξη για την πρόσληψη με οχτάμηνες συμβάσεις των ήδη εργαζομένων, μόνο ειρωνικά αντιμετωπίζεται από τους 350 εργαζομένους των Φορέων Διαχείρισης πανελλαδικά.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο δε διασφαλίζει την εργασία για τους ήδη υπηρετούντες καθώς με μια προσφυγή στη Δικαιοσύνη ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αμφισβητήσει την αυξημένη μοριοδότηση που πιθανά θα προβλεφθεί στην προκήρυξη, όταν υπόσχεση και της σημερινής κυβέρνησης εδώ και τρία χρόνια, ήταν η ένταξη των ήδη εργαζομένων στον κρατικό προϋπολογισμό.