Βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο του Ακτίου, προετοιμάζεται να λειτουργήσει άμεσα, κατά πάσα βεβαιότητα μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος την Πέμπτη, από τα Γιάννενα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, αναμένεται η τελική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου.

Αυτή την ενημέρωση είχε ο Πρύτανης του τοπικού ΑΕΙ Γιώργος Καψάλης, σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα στην Αθήνα, με τον Υπουργό Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παρούσης της υφυπουργού Μερόπης Τζούφη και του γενικού γραμματέα Γιώργου Αγγελόπουλου.

Όλοι γνωρίζουμε την ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και την αξία του να δεις και να κατανοήσεις με τη βοήθεια ενός ειδικού, τα κατάλοιπα κοινωνιών και πολιτισμών που έζησαν πριν από πολλά χρόνια…

Η Πρόεδρος και τα υπογράφοντα μέλη ΔΕΠ & ΕΔΙΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κρίνουμε σκόπιμο να παρέμβουμε και να διατυπώσουμε την κοινή μας θέση σε σχέση με ανακοινώσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επαγγελματικών οργανώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη μετεξέλιξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και της ένταξής του ως αυτόνομου Τμήματος στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης, θεωρούμε σκόπιμο να τοποθετηθούμε και στην απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας στο πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής με αντικείμενο τις μορφές συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, όπου προτείνεται να διερευνηθεί η αναβάθμιση της εκπαίδευσης όσων έχουν την φροντίδα και αγωγή των παιδιών στην πρώιμη ηλικία των 0-4 ετών μέσα από τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ενός αντίστοιχου Τμήματος στην Σχολή Επιστημών Αγωγής.

Ικανοποίηση και ελπίδα γεμίζει τους ασχολούμενους με τον τουρισμό, επιχειρηματίες του Ζαγορίου, η κίνηση των ημερών, αυξημένη συγκριτικά με το παρελθόν, καθώς το Πάσχα δεν ήταν ποτέ η καλή τουριστική περίοδος για την περιοχή των Ιωαννίνων.

Ανακοινώσεις για την επικείμενη λειτουργία εντός του 2019 το αργότερο, του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσεως Χρηστών Ναρκωτικών και αλκοολισμού στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» έκαναν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το πρωί της Πέμπτης, ο Γιάννης Παπαχρήστου και ο Διευθυντής του κεντρικού ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος.

Το αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών για την ίδρυση ενός νέου δημοτικού σχολείου στην Ανατολή, ενέκρινε το Υπουργείο Παιδείας, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη λειτουργίας του σχολείου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αν όλα κυλήσουν ομαλά από άποψη τυπικών διαδικασιών.

Ένας μήνας καπνοαπαγόρευσης: τα αποτελέσματα…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ελάχιστο προσωπικό, παράπονα για αθέμιτο ανταγωνισμό από όσους τηρούν την καπνοαπαγόρευση και έκφραση ικανοποίησης από το Δήμο Ιωαννιτών για την απόδοση των μέχρι σήμερα ελέγχων, στην επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Και τα τρία μαζί δεν είναι ασφαλώς καθόλου συμβατά μεταξύ τους.

Προβλήματα ενδέχεται να παρουσιαστούν στην καθαριότητα των Δήμων της χώρας το προσεχές διάστημα, αν οι Δήμοι δε λειτουργήσουν με σχέδιο, μέχρι να γίνει η τοποθέτηση των προσλαμβανόμενων με τη μεγάλη προκήρυξη 3Κ.

«Ανακυκλώστε για να πληρώσετε λιγότερα»

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Είτε ενόψει εκλογών είτε αλλιώς, οι δύσκολες αποφάσεις για τις δημοτικές αρχές της Ηπείρου, σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι μπροστά μας και το κρίσιμο αλλά αναμενόμενο ορόσημο αποτελεί η παράδοση / παραλαβή του εργοστασίου διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων του Ελευθεροχωρίου του Δήμου Δωδώνης.

Το κόστος για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι μεγάλο και καλούνται να το πληρώσουν οι δημότες. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος οι Δήμαρχοι της Ηπείρου διαβουλεύονται και αναζητούνται λύσεις…

Έντεκα φορείς από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζίτσας, υπογράφουν κοινή ανακοίνωση – προειδοποίηση κατά της κατασκευής των πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.

Δύο διοικήσεις και στη μέση ο Υπουργός

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Μια αίσθηση καχυποψίας ανάμεσα στις διοικήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου πλανάται εσχάτως, με αφορμή τις εκατέρωθεν κινήσεις για την κατάληξη του σχεδίου ενοποίησης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής.

Ένταση, αντεγκλήσεις και η συνέχεια στα δικαστήρια…

Αυτή ήταν η εικόνα που μύριζε μπαρούτι από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, και η οποία επικρατούσε στο χώρο των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, χώρο συγκέντρωσης για την 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε το Πανελλήνιο συνδικάτο εργαζομένων στις μεταφορές, με κεντρικό αίτημα την ανάκληση των απολύσεων προσωπικού που γίνεται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες Ανώνυμες Εταιρείες του ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα.

Μια ανοιχτή κουβέντα για το θέμα της 4ης πτέρυγας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προκάλεσαν με τη διοίκηση του ιδρύματος οι εργαζόμενοι το πρωί της Πέμπτης.

Η τρίωρη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει για την Πέμπτη, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έθεσε στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τα προβλήματα της έναρξης λειτουργίας της 4ης πτέρυγας πέραν των ζητημάτων της αξιολόγησης και της αύξησης της χρηματοδότησης.

Στα Γιάννενα βρέθηκε την Πέμπτη, ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, στο πλαίσιο ενημερώσεων και συναντήσεων που πραγματοποιεί με στόχο τη βελτίωση των υποδομών της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ο κ. Μπαξεβανάκης, ακολουθούμενος από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού, επισκέφθηκε τα τρία ημερήσια ΕΠΑΛ των Ιωαννίνων και όπως είπε, ως αποτέλεσμα αυτών αλλά και των αντίστοιχων συναντήσεων που έχει κάνει μέχρι σήμερα στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει «ειλικρινείς συζητήσεις τόσο με εκπαιδευτικούς όσο και με τους εκπροσώπους των μαθητών».

«Έδωσαν τα χέρια» Δήμος Ιωαννιτών και δάσκαλοι…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Όσο και αν απορούσαν χθες στο Δημαρχείο κάποιοι ότι κακώς δήθεν μεταφέρθηκε προς τα έξω, η εικόνα άρνησης της δημοτικής αρχής της πόλης να συμφωνήσει με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, η έκδοση και μόνο ενός ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο με το οποίο ο μεγαλύτερος Δήμος του Νομού Ιωαννίνων ζητά να διατηρήσει στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς τα τετράχρονα νήπια και για την επόμενη χρονιά, είναι μια μορφή αντίδρασης και διάθεση απείθειας σε ένα νόμο του κράτους.

Ο «Αρσάκης» αναζητά σύγχρονους ευεργέτες

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Οκτώ ολόκληρα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα που ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έκοψε μαζί με τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γιώργο Μπαμπινιώτη την κορδέλα των εγκαινίων του Αρσάκειου Σχολείου Ιωαννίνων.

Για το διακηρυγμένο στόχο της ενιαιοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης μίλησε από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, υποστηρίζοντας το εν εξελίξει εγχείρημα της συνένωσης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

«Έχουμε βάλει ως στόχο τον ενιαίο χώρο έρευνας και εκπαίδευσης» είπε, αν και μέχρι πρόσφατα δεν το φώναζε. Μιλούσε απλά για συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Το βράδυ της Τρίτης είδε το φως της δημοσιότητας το ΦΕΚ με τον αριθμό των εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Τμημάτων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, κατά Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Εκκλησίες χωρίς παπάδες στη Μητρόπολη Ιωαννίνων

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Δύσκολη εξίσωση είναι η κάλυψη των θρησκευτικών και λατρευτικών αναγκών των πιστών της Μητρόπολης Ιωαννίνων λόγω έλλειψης ιερέων.

Με τον όρο αυτό περιέγραψε το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης ερωτηθείς σχετικά, ενόψει μάλιστα και της γιορτής του Πάσχα.

Προσεκτικές αιχμές κατά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας διατύπωσε για το θέμα των Θρησκευτικών, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, με δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης.

Το fb τους πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Τρεις νεαροί, χωρίς ιδιαίτερα υψηλό IQ και με μηδενική εκτίμηση σε ένα έμβιο ον, θέλησαν να γίνουν πρωταγωνιστές, πουλώντας τη μαγκιά τους, στους διαδικτυακούς τους «φίλους», μέσω του αγαπημένου τους facebook.

Το ίδιο το μέσο όμως, τους εκδικήθηκε, γιατί η «μαγκιά» του βασανισμού ενός ανυπεράσπιστου σκύλου, πήρε διαστάσεις που ξεπέρασαν το στενό κύκλο των «φίλων» τους και έστρεψε το πανελλήνιο απέναντί τους. Με ευκολία ως συνήθως, φιλόζωοι και μη, γέμισαν «ψόφους» και κατάρες κάθε ανάρτηση σχετική και το μίσος ξεχείλισε για ένα 24ωρο, το ίδιο μίσος που έδειξαν μέσα από το fb και οι δύο φαντάροι στο άτυχο ζώο.

Την πρώτη της συνάντηση με την ιδιότητα της Υφυπουργού πραγματοποίησε με τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου καθώς και με τους υπευθύνους επιστημονικής καθοδήγησης, η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, το πρωί της Δευτέρας.

Το πρόβλημα που υφίσταται με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Δήμο Ιωαννιτών παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς, την Δευτέρα, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού, μετά από τη συνάντηση που είχε με τα στελέχη της εκπαίδευσης της Ηπείρου, η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.

Τρεις δηλώσεις και μια απόπειρα…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Υπό την προστασία της προσωρινής κατασκευής που στήνεται κάθε φορά για την εξέδρα των επισήμων, στο κέντρο της πόλης, για τις ανάγκες της παρέλασης στις τρεις επετείους – δύο εθνικές και μία τοπική – και με φόντο τους εργάτες που είχαν αρχίσει να μαζεύουν τις καρέκλες για να ξεστήσουν την εξέδρα… οι τρεις βουλευτές των Ιωαννίνων που έδωσαν το «παρών» στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου και με την ιδιότητα της κυβερνητικής εκπροσώπου η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, υπογράμμισαν και κάτι διαφορετικό στην ευχετήρια δήλωσή τους.

«Θερμός» Σεπτέμβρης για τα νήπια

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Φόβους πως ο ερχόμενος Σεπτέμβρης θα είναι… «θερμός» για τα τετράχρονα νήπια του Δήμου Ιωαννιτών, εκφράζουν τα στελέχη της εκπαίδευσης στο διατηρητέο κτίριο του Γεωργίου Σταύρου, της οδού Ανεξαρτησίας. «Θερμός» ειδικά για τα νήπια του Δήμου Ιωαννιτών, εξαιτίας του ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου κατά της απόφασης της κυβέρνησης για τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ποια είναι η άποψη των θεολόγων που διδάσκουν στη σχολική αίθουσα το μάθημα των θρησκευτικών σήμερα που το συγκεκριμένο μάθημα έχει μετατραπεί σε σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Αφορμή ως γνωστόν η απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματική την αλλαγή που επέφερε στο μάθημα ο Νίκος Φίλης, το διάστημα που ήταν υπουργός παιδείας μέχρι τη ρήξη και την αποπομπή του από την κυβέρνηση, με ευθύνη του αρχιεπισκόπου όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

Αύξηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων ασθενών και άνοιγμα της «ψαλίδας» στην αναλογία προσωπικού και ασθενών καταγράφει για το 2017, το annualreportτου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Η πολυσέλιδη έκθεση που είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του ιδρύματος συντάχθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Πληροφορικής του νοσοκομείου και αποτελεί μια ετήσια απολογιστική παρουσίαση των πεπραγμένων του ιδρύματος, μέσα από την παράθεση αναλυτικών στατιστικών στοιχείων, με στόχο την αντικειμενική αυτοαξιολόγηση του Νοσοκομείου. Από τους ασθενείς μέχρι τους κωδικούς των δαπανών, βρίσκει κανείς αναλυτικά την ταυτότητα του μεγαλύτερο νοσοκομείου της Βορειοδυτικής Ελλάδας - εδώ.

Σκόνη σε τιμές ρεκόρ στα Γιάννενα

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Σε τιμές ρεκόρ βρέθηκε το ποσοστό Σαχάριας σκόνης πάνω από τα Γιάννενα, σύμφωνα με τον καθηγητή μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα.

Όπως γράφει στο προφίλ του στο fbο καθηγητής, την Πέμπτη 22/3/18, η μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα προς τη Βαλκανική είχε ως αποτέλεσμα η μέση ημερήσια συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων (PM10 - σωματίδια με διάμετρο έως 10μm), στα Ιωάννινα, να φθάσει τα 178 μgr/m3, υπερ-τριπλάσια δηλαδή από το επιτρεπτό όριο των 50 mg/m3, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανεβάζουν τους τόνους οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) για το θέμα της λειτουργίας της 4ης πτέρυγας του ιδρύματος που σταδιακά έχει μπει στη φάση της προετοιμασίας. Μεταφέρεται εξοπλισμός και δρομολογείται η λειτουργία της Οφθαλμολογικής.

Το μεσημέρι της Τρίτης, έγινε η εξ αναβολής γενική συνέλευση των εργαζομένων του ιδρύματος και κατέληξε σε αποφάσεις και για το θέμα της λειτουργίας του πενταόροφου όσο και για άλλα θέματα. Μειοψήφησαν στις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης οι προσκείμενες στο ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις.

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση πως οι όποιες αλλαγές επέλθουν στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και δη στην ανώτατη εκπαίδευση της Ηπείρου μέσα από την σχεδιαζόμενη ενοποίηση ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεν πρόκειται επ’ ουδενί να επηρεάσουν τους υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, έδωσε με δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης.

Εμμένει στις αντιρρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση του νόμου που στέλνει στα νηπιαγωγεία τα παιδιά ηλικίας 4 ως 6 ετών, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) του Δήμου Ιωαννιτών επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να θέσει τόσο εσπευσμένα και ξαφνικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση προ του κινδύνου να μείνει χωρίς ΕΣΠΑ την επόμενη χρονιά, για το λεγόμενο «Πρόγραμμα Εναρμόνισης της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Βέβαια, κανείς αυτοδιοικητικός δε μιλά για την οικονομική παράμετρο αυτού του θέματος αλλά για την αντικειμενική αδυναμία υλοποίησης του νόμου, λόγω έλλειψης υποδομών αλλά και εκπαιδευτικού προσωπικού.

ΕΚΑΒ με κίνηση στους τέσσερις τροχούς

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Τρία καινούργια ασθενοφόρα, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», πρόσθεσε στο στόλο της η 7η Περιφέρεια Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας του ΕΚΑΒ, συνεχίζοντας έστω με τη μορφή των δωρεών την προσπάθεια αναβάθμισης των οχημάτων που φτάνουν να εξυπηρετήσουν στα καθημερινά περιστατικά τους πολίτες.

"Ο άνθρωπος το καλύτερο οπλικό σύστημα"…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Αλλαγή φρουράς είχαμε σήμερα, στην κεφαλή της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας «Ηπείρου», της ταξιαρχίας του Ελληνικού Στρατού που εδρεύει στα Ιωάννινα και η οποία σχηματίστηκε έπειτα από την μετάπτωση της 8ης Μεραρχίας Πεζικού.

Δύο χρόνια συμπλήρωσε στην ηγεσία του τοπικού στρατιωτικού σχηματισμού ο ταξίαρχος Νίκος Ανδριόπουλος και το πρωί της Πέμπτης, παρέδωσε τη σκυτάλη στον ομόβαθμό του ταξίαρχο, Δημήτρη Μπολομίτη. Η τελετή έγινε με κάθε επισημότητα και όπως ορίζει το γράμμα του Ελληνικού Στρατού, στο στρατόπεδο Κατσιμήτρου, παρουσία του διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μπίκου και σύσσωμων των τοπικών αρχών δια εκπροσώπων τους.

Μετά την ίδρυση του 23ου πανεπιστημίου στην Ελλάδα, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, προτεραιότητα του υπουργείου φαίνεται να είναι η απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην Ήπειρο. Επόμενος στόχος του υπουργείου είναι η χωρίς χρονοτριβές "πανεπιστημιοποίηση" των ΤΕΙ σε όλη την επικράτεια, σε πλήρη ασυνέπεια με τις θέσεις του πορίσματος του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας το 2016, όπου αναφέρεται ότι η ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια «δεν εξυπηρετεί μια βιώσιμη και ακαδημαϊκά σκόπιμη προοπτική». Το εν λόγω πόρισμα υπογράφεται από τον νυν υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου. 

«Μέτωπο» με το ΓΕΩΤΕΕ και το ΙΓΜΕ επιχειρεί να συγκροτήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Παράρτημα Ηπείρου, για την παρακολούθηση των αρχικών και των επόμενων βημάτων της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Δικαστικό "μπλόκο" στην αξιολόγηση της Γεροβασίλη

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ηχηρό ράπισμα με απόφαση της Δικαιοσύνης, δέχεται η αξιολόγηση της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ακόμα σημαντικότερη όμως, πέρα από την αντίδραση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πρέπει να θεωρηθεί η απάντηση της Δικαιοσύνης, στην προσπάθεια της δήθεν «αριστερής» κυβέρνησης, να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία και στο δημόσιο τομέα, μετά τον ιδιωτικό τομέα, όπου το πέτυχε πριν από λίγους μήνες, με μνημονιακό νόμο.

Στο Βόλο θα δημιουργηθεί, και μάλιστα από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, το τμήμα διαπολιτισμικής επικοινωνίας που δεν… μπορεί να δημιουργηθεί άμεσα στην Ηγουμενίτσα!

Η διεκδίκηση της Ηγουμενίτσας για μετεξέλιξη του Τμήματος Ξένων Γλωσσών σε Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, μπορεί σύμφωνα με την Εισήγηση της Επιτροπής και την Απάντηση του Υπουργού Παιδείας να «χρήζει περαιτέρω μελέτης και εξειδίκευσης ως προς την ακαδημαϊκή οργάνωση των σπουδών και την εκτίμηση του κατ’ ελάχιστον απαραίτητου ακαδημαϊκού προσωπικού», αλλά όταν το ίδιο τμήμα πρόκειται να δημιουργηθεί εκ του μηδενός στο Βόλο… φαίνεται πως δεν υπάρχουν τέτοιοι ενδοιασμοί!

Κάλυψε το διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αλλά άφησε περιθώρια αλλαγών στο οργανόγραμμα της 4ης πτέρυγας του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Νικολόπουλος. Θυμίζουμε εδώ πως ο Βασίλης Τσίκαρης έχει αφήσει περιθώριο αναθεώρησης της απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου μόνο για την καρδιοχειρουργική κλινική.

Μέχρι το Πάσχα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία, σε ποσοστό άνω του 80%, oσχεδιασμός της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ηπείρου για την ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας στην πόλη των Ιωαννίνων.

Πρόκειται για την κάλυψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του αστικού ιστού της χώρας καθώς οι ΤΟΜΥ αφορούν μόνο τον αστικό πληθυσμό και όχι τα τμήματα της ελληνικής περιφέρειας που σήμερα καλύπτονται από τα Κέντρα Υγείας. Εκεί θα γίνουν οι δομές που θα ονομαστούν Κέντρα Υγείας Υπαίθρου, αλλά αυτό αφορά την επόμενη φάση του σχεδιασμού.

Σε προειδοποιήσεις προς τη Γιαννιώτικη κοινωνία για τα κακά της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, προέβη την Δευτέρα, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης.

Κατά τον διοικητή, η ΝΔ επιχειρεί να μπλοκάρει τη λειτουργία της τέταρτης πτέρυγας του νοσοκομείου που προωθεί ο ίδιος, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από όλες τις πλευρές, επειδή επιδιώκει να παραχωρήσει κομμάτια του πενταόροφου σε ιδιώτες με τη διαδικασία της εκμίσθωσης. Αυτό δεν το άκουσε ο ίδιος από τους βουλευτές της ΝΔ Β. Οικονόμου και Ι. Φωτήλα, με τους οποίους είχε συνάντηση την περασμένη Παρασκευή αλλά του μεταφέρθηκε από εργαζομένους και υπηρεσιακούς παράγοντες του ιδρύματος, οι οποίοι με τη σειρά τους συνάντησαν το κλιμάκιο του τομέα υγείας της ΝΔ.

Είναι ένα από εκείνα τα περίεργα παιχνίδια της μοίρας ή ενδεχομένως και ένα ηχηρό μήνυμα στην Αρτινή Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη από την ίδια την ΑΔΕΔΥ, θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος πολύ υποψιασμένος – εγώ πιστεύω πως συμβαίνει το πρώτο…

Πρωτοφανές από μόνο του να μετατρέπεται σε συνδικαλιστή ένας διοικητής νοσηλευτικού ιδρύματος που έχει πάρει «γραμμή» από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου για να επιτεθεί στη ΝΔ, λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη δύο στελεχών της στο νοσοκομείο για ενημέρωση. Στις δηλώσεις του ενώπιον των δύο στελεχών, Οικονόμου και Φωτήλα, ο κ. Τσίκαρης είχε πει απλά την Παρασκευή, πως «λύθηκαν παρεξηγήσεις και λάθος εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί ως σήμερα»… Κράτησε τον πολιτικό πολιτισμό που επιβάλλει η κρατική θέση. Δύο μέρες μετά όμως, έχασε τον πολιτισμό του…

 

Στην προ ημερών απόφασή του το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΠΓΝΙ με απόφαση που υπογράφει ο πρόεδρος του οργάνου, αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Καστανιουδάκης επαναλαμβάνει τις διαφωνίες που εκφράστηκαν μέχρι σήμερα από διάφορα συλλογικά όργανα του… και… πέριξ του ιδρύματος αναφορικά με την καρδιοχειρουργική και την ορθοπεδική, ενώ κάνει αναφορά και στον αριθμό των υπηρετούντων ιατρών και στο αίτημα ενίσχυσης του αναισθησιολογικού τμήματος με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, προκειμένου να υπάρξει αύξηση των χειρουργικών τραπεζών.

Το μακέτο… που έλεγε κι ο Σημίτης, της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες, στο νέο «Πύργο του Τάτλιν»…

Στον παράλληλο με τον πραγματικό, κόσμο των socialmedia, οι Γιαννιώτες γίνονται αρχιτέκτονες και κρίνουν την αρχιτεκτονική μελέτη του Παύλου Βλαστού και της Γεωργίνας Παπαγεωργίου, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος Ιωαννιτών για την ανάπλαση της πλατείας Πύρρου.

Ήταν σχεδόν βέβαιο πως κάποια από τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου θα έθετε το θέμα της διαχείρισης της λυματολάσπης της ΔΕΥΑΙ, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της, με σχεδόν ανεξέλεγκτο τρόπο και η ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, έγινε τόσο από Νίκο Γκόντα όσο και από το Λάζαρο Νάτση, κατά την εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Μάλιστα το θέμα μπήκε για πολλοστή φορά, στην ευρύτερη συζήτηση περί της λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ…

Η ηχηρότερη μέχρι σήμερα, παρέμβαση – αντίδραση στην προωθούμενη λειτουργία του Δ΄ κτιρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, έχει την υπογραφή της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του προέδρου της Μηνά Πασχόπουλου.

Η επιστολή – απόφαση μάλιστα της Συνέλευσης του Τμήματος δεν απευθύνεται στον Διοικητή του ιδρύματος Βασίλη Τσίκαρη αλλά στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Π. Νικολόπουλο και κοινοποιείται στη διοίκηση του νοσοκομείου, στον επικεφαλής της, στο Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και στο Επιστημονικό Συμβούλιο.

Αναφορά στον Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων για τις ευθύνες κατάρρευσης του Θεογέφυρου, κατέθεσε το πρωί της Δευτέρας, ο δικηγόρος και δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας. Η αναφορά κοινοποιείται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην Υπουργό Πολιτισμού.

Ο γνωστός Γιαννιώτης δημοσιογράφος υποστηρίζει στο κείμενο της αναφοράς του, ότι για την κατάρρευση του μνημείου υπάρχουν ανθρώπινες ευθύνες που έχουν να κάνουν τόσο με την απουσία προληπτικής παρέμβασης όσο και με μικρής έκτασης έργα, παράπλευρα και έναντι του Θεογέφυρου που το επιβάρυναν, με αποτέλεσμα την κατάρρευση.

Τμήμα του Πανεπιστημίου της Ηπείρου και στην Ηγουμενίτσα θέλει το Περιφερειακό Συμβούλιο, με βάση την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου στο οποίο εισηγήθηκε τη διατήρηση μιας πανεπιστημιακής σχολής και στην Ηγουμενίτσα, ο Αλέκος Καχριμάνης και ο Θωμάς Πιτούλης.

Σε καλό κλίμα διεξήχθη κατά δήλωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργου Καψάλη, η συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με την ηγεσία του, για το θέμα της υπό συζήτηση ενοποίησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου.

Η συνέχεια στο ρεπορτάζ μας πριν από δύο εβδομάδες για το «Σύλλογο των Ολυμπιονικών» που κατάντησε… τσιγγάνος, δίνεται από τον Αθλητικό Όμιλο «Σπάρτακο» Ιωαννίνων.

Με επιστολή της διοίκησης του Συλλόγου προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, ζητείται η παραχώρηση της πρώην αίθουσας βαρέων αθλημάτων που τώρα χρησιμοποιείται για το μπάσκετ αποκλειστικά, με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου.

Μια από τις αυστηρότερες ποινές σε πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, επέβαλε ο προϊστάμενος του Παραρτήματος ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας Βασίλης Παπαδιώτης, για μια υπόθεση άρνησης μεταφοράς ασθενούς.

Μηνύσεις προς δύο κατευθύνσεις «μοιράζει» η Κίνηση πολιτών «Καθαρός Καλαμάς», με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Το ΔΣ της Κίνησης συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο στα γραφεία της στον Βουτσαρά και το ενδιαφέρον αναμένονταν μεγάλο για τις αποφάσεις του φορέα που το τελευταίο διάστημα ενεργοποιείται εντόνως, ιδίως σε σχέση με την κατάρρευση του Θεογέφυρου.

Κλειστοί θα είναι την ερχόμενη Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Ιωαννιτών, όπως και των περισσότερων Δήμων της χώρας που θα λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις τις οποίες αποφάσισε και εξήγγειλε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ – ΟΤΑ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιοκόμων (ΠΑΣΥΒΝ). Επιπλέον στις 10 το πρωί της Τρίτης πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι εκκαθαρίσεις συνεχίζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με μονομερείς αποφάσεις της διοίκησης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το παρατεινόμενο κλίμα αναταραχής στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Μια ανώνυμη καταγγελία που διακινείται τις τελευταίες ώρες με την προειδοποίηση ότι θα κοινοποιηθεί και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στη Δικαιοσύνη και τις τοπικές αρχές, επισημαίνει τους κινδύνους από την απουσία ναυαγοσώστη στο κολυμβητήριο του Π.Ε.Α.Κ.Ι.

Ισχυρές δόσεις… αυτοκριτικής ακούστηκαν κατά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το βράδυ της Τρίτης.

Ξεκινά την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου την τυπική λειτουργία της η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) των Ιωαννίνων, ενταγμένη στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων (πρώην ΠΕΔΥ). Το προσωπικό- ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό - των εννέα ατόμων αναλαμβάνουν καθήκοντα από την Πέμπτη, αρχίζοντας ένα πρόγραμμα... προσαρμογής στα καθήκοντά τους και εντός των ημερών, θα στελεχώσουν την 1η ΤΟΜΥ που έχει εγκατασταθεί δίπλα στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, πίσω από το 2ο Λύκειο Ιωαννίνων, στην οδό Μετσόβου. Από τότε, η υπηρεσία θα είναι λειτουργική για τον κόσμο, στη μία βάρδια κατ' αρχάς, από τις 08:00 ως τις 15:00.

Η ολοκλήρωση της σύμβασης με τον ανάδοχο είχε ως αποτέλεσμα τη μη διαχείριση ουσιαστικά, της λυματολάσπης, από το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ σε οικόπεδο της δημοτικής επιχείρησης στη γειτονιά του εργοστασίου, δίπλα ακριβώς από την αποστραγγιστική τάφρο, με τρόπο ώστε υπολείμματα να κατευθύνονται μέσω της τάφρου της Λαψίστας στον ποταμό Καλαμά.

Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου… και Δωδώνης!

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Μια πρόταση που οφείλουν να μελετήσουν οι τοπικοί άρχοντες, καταθέτει ο γνωστός Γιαννιώτης θεατράνθρωπος Θοδωρής Γκόγκος, με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή μας.

Προειδοποίηση προς όσους χρεώνουν ευθύνες στο Δήμο Ζίτσας για την κατάρρευση του Θεογέφυρου με δημόσιες καταγγελίες και δελτία τύπου απηύθυνε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με σημερινές του δηλώσεις.

Το μέλλον του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου είναι αυτό το σημείο της υπό συζήτηση ενοποίησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο ως τώρα, προκαλεί την αντίδραση μιας τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται από φορείς συλλογικούς και πολιτικά πρόσωπα. Η αντίδραση των Πανεπιστημιακών είναι κάτι άλλο και όταν μιλάμε για σχέδια αντίστοιχα της «Αθηνάς», ο κοινωνικός παράγοντας στο παρελθόν πρέπει να θυμόμαστε πως έπαιξε το δικό του ρόλο για να αποτραπούν σχέδια, όχι απαραίτητα προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Αντιδρούμε και είμαστε εδώ, με όνομα, υπογραφές και πρόσωπα…».

Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν προς την Πρυτανική αρχή του τοπικού ΑΕΙ, οι πέντε πανεπιστημιακοί δάσκαλοι οι οποίοι παραχώρησαν συνέντευξη τύπου το πρωί της Τρίτης, επιχειρηματολογώντας κατά της επιχειρούμενης συνένωσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου.

Αποχή από τις συνεδριάσεις του ΤΕΕ όταν δεν περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη σημαντικά θέματα αρμοδιότητας του τεχνικού συμβούλου του κράτους, αποφάσισε η παράταξη «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών – Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί».

Η ένταση που ούτως ή άλλως υπήρχε από την αρχή αυτής της επιμελητηριακής θητείας, λόγω της επιλεγείσας συνεργασίας ανάμεσα στις δύο παρατάξεις που πρόσκεινται στην Κεντροαριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ και την τέταρτη των εκλογών ΔΙΑΔΡΑΣΗ, παίρνει διαστάσεις ρήξης στους κόλπους του ΤΕΕ που πάντοτε, λειτουργούσε με συναίνεση και οι εκλογές τελείωναν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων…

Από Σύλλογος των Ολυμπιονικών… «Τσιγγάνος»

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Από νοικοκύρης… «Τσιγγάνος» απειλείται να γίνει ο Αθλητικός Όμιλος «Σπάρτακος» Ιωαννίνων, ο λεγόμενος και Σύλλογος των Ολυμπιονικών για τα Γιάννενα, λόγω των πολλών επιτυχιών που κατέγραψε ο Σύλλογος τα χρυσά χρόνια της άρσης βαρών.

Ως ένα φυσικό φαινόμενο με μη αναστρέψιμη πορεία περιέγραψαν την κατάρρευση του Θεογέφυρου μιλώντας στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, οι γεωλόγοι του ΙΓΜΕ Ευάγγελος Νικολάου και Παναγιώτης Πάσχος, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν στους σωρούς του κατεστραμμένου φυσικού μνημείου το πρωί της Παρασκευής.

Μια ένσταση από έναν εκ των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, μπλοκάρει την υλοποίηση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων στο Νομό Ιωαννίνων και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Ιωαννιτών, μιας και τα σχολεία που έχουν επιλεγεί βρίσκονται στο μεγαλύτερο Δήμο του Νομού.

Η Ήπειρος λέει "όχι" στα σκουπίδια της Κέρκυρας

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Αρνητικά φαίνεται ότι θα απαντήσουν οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου στο αίτημα της Κέρκυρας να δεχτεί τα σκουπίδια του νησιού, καθώς για μια ακόμα φορά, το νησί των Φαιάκων βρίσκεται αντιμέτωπο με την ανικανότητα των αιρετών του να διαχειριστούν το πρόβλημα. Η Κέρκυρα έχει έναν ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι που λειτουργεί και έναν ακόμα κατασκευασμένο και αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη που δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία ημέρα, λόγω αντιδράσεων των κατοίκων.

Ο δρόμος για τη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων πήγε να ανοίξει αλλά έκλεισε…

Κατατέθηκε αλλά αποσύρθηκε λόγω αντιδράσεων φιλοζωικών οργανώσεων τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία προβλέπεται η δημιουργία κέντρων αδέσποτων ζώων σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Κατατέθηκε την Τρίτη στη βουλή το σχέδιο νόμου το οποίο στο άρθρο 51 ορίζει τα σχετικά με την χρηματοδότηση Δήμων για την ίδρυση έως δύο νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας ανά Δήμο, που είχε προαναγγείλει η Αναπλ. Υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου, σε συνάντησή της με εκπροσώπους 200 Δήμων της χώρας, στις 4/1/2018.

Η Σχολή Καλών Τεχνών ξανά στο επίκεντρο…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Μετά τις υπογραφές 200 και πλέον μελών ΔΕΠ, έχει ξεκινήσει η οργανωμένη αντίδραση κατά της προτεινόμενης συνένωσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, σε ό,τι αφορά την τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Με τον πλέον δυναμικό και εμφατικό τρόπο, η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έγινε η πρώτη ακαδημαϊκή συλλογικότητα που έστειλε ισχυρό μήνυμα προς το Υπουργείο Παιδείας και την κοινή επιτροπή των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ηπείρου, πως δεν θα αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα το προτεινόμενο σχέδιο συνεργασίας σε ό,τι την αφορά.

Βελτιώσεις και επισημάνσεις που καλείται να λάβει υπόψη ο Υπουργός Παιδείας στη διαδικασία ενοποίησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, εισηγείται με νέα επιστολή του προς τον Κώστα Γαβρόγλου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης.

Η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αρνούμενη να δεχτεί την υποδοχή στους κόλπους της του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, κάνει μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο... θόρυβο, κόντρα στην δημοσιοποιηθείσα την περασμένη Δευτέρα, απάντηση του Υπουργείου Παιδείας για τις πιθανές "συνεργασίες" ανάμεσα σε τμήματα/σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου.

Πώς γίνεται κάποιος πανεπιστημιακός ή μηχανικός, διοικητής ή υποδιοικητής ενός μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου; Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλαίας, αυτά τα διλήμματα τα έχει λύσει προ πολλού, ο πάλαι ποτέ «γαλαζοπράσινος» δικομματισμός, την παράδοση του οποίου έρχεται να συνεχίσει αδιατάραχτα… ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, αν και είχαν υποσχεθεί να μην τα κάνουν, όπως οι προηγούμενοι – μέρος των οποίων… «προηγούμενων» είναι πολλοί και εκ των νυν κυβερνώντων. Και ο λαός τους πίστεψε και τους έδωσε την ευκαιρία τους. Το πολιτικό ταμείο θα γίνει στο τέλος!

Πρόσθετη χρηματοδότηση και νέο αριθμό θέσεων που θα καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργήσει η συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου υπόσχεται ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, στις δύο Πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων της Ηπείρου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου έδωσε στη δημοσιότητα τόσο το κείμενο της κοινής επιτροπής Πανεπιστημίου και ΤΕΙ όσο και το σχέδιο πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για τα νέα τμήματα του νέου Πανεπιστημίου της Ηπείρου που θα έλθει προς διαβούλευση στα διοικητικά όργανα των δύο ιδρυμάτων.

Μια ακόμα επιστολή, καταγγελτική των μεθοδεύσεων που ακολουθήθηκαν υπέρ συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων και υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, για τη λειτουργία της 4ης πτέρυγας, του λεγόμενου και πενταόροφου κτιρίου, έρχεται στο φως και την αποκαλύπτουν σήμερα οι «Νέοι Αγώνες», σε συνέχεια των αντιδράσεων που έχουν καταγραφεί ως τώρα, από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, του εργαζόμενους, τον Χειρουργικό Τομέα και τους γιατρούς της Ορθοπεδικής Κλινικής.

 

Στη χώρα του Ιβάν…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Με καθυστέρηση δυο ημερών, θα προχωρήσω σε ορισμένες διαπιστώσεις, με αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο, μιας και ο αθλητισμός δεν είναι το φόρτε μου δημοσιογραφικά…

Ανοίγουν ξανά τα «Λιθαρίτσια»

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Θα κοντεύουν δυο χρόνια, για να λειτουργήσει ξανά ο ψυχαγωγικός χώρος στα «Λιθαρίτσια», το απόλυτο… μπαλκόνι της πόλης των Ιωαννίνων, με δεδομένο ότι διανύουμε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για το επιχειρείν και γιατί επιπλέον, το συγκεκριμένο ακίνητο έχει προδιαγραφές που κοστίζουν ακριβά, στον κάθε ενοικιαστή.

Το ερωτηματικό στην παρένθεση μέσα, εκφράζει την αμφιβολία που νοιώθω για το αν είναι όντως μοναδικός, μέσα στο σύνολο μιας σχετικά ομοιόμορφης ιεραρχίας της ελληνορθόδοξης εκκλησίας μας, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων – ο «παππάς» μας… - δεδομένου ότι μπορεί να μου διαφεύγουν άλλα φωτεινά παραδείγματα σαν και του λόγου του, που δεν τυγχάνουν της δημοσιότητας την οποία έχουν εξασφαλισμένη από τα μεγάλα μέσα μαζική ενημέρωσης, οι ακραίοι ή οι πρώτοι τη τάξει…. Επομένως, περιορίζω εξ αρχής, τον ορίζοντα σύγκρισης στο τυπικό δείγμα του ιεράρχη που γνωρίσαμε εδώ και χρόνια και το οποίο, αν δεν κάνω συνταρακτικό λάθος, παραμένει το ίδιο και σήμερα.

Στη διάψευση των κινδύνων που πιθανόν εγκυμονεί το πέρασμα των μη ενήμερων δανείων των Αγαθοεργών Καταστημάτων σε fundsτα οποία αυτό τον καιρό κατά κόρον, αγοράζουν πακέτα από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια προχώρησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Σύνεση, ψυχραιμία και μεγαλύτερη προσοχή ζήτησε από όλους όσους εκφράζονται δημόσια για τα εθνικά μας θέματα και κυρίως από όσους τα χειρίζονται για λογαριασμό του κράτους, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Πόσο εύκολο είναι να γίνει με ανοιχτά και… όλα τα χαρτιά, πάνω στο τραπέζι, η δημόσια συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο που όπως ομολογούν σχεδόν όλες οι πλευρές, καθυστέρησε σημαντικά;

Εκτός… κυβερνητικής γραμμής στο θέμα των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες εμφανίστηκε ο κυβερνητικός βουλευτής Γιάννης Καραγιάννης, με δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των αργοπορημένων όπως είπε, δύο ενημερωτικών ημερίδων για τα πετρέλαια, τις οποίες και ο ίδιος παρακολούθησε, ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες, θα πρέπει να ολοκληρωθούν, «γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε αν υπάρχει ή όχι απόθεμα στην περιοχή». Για τη φάση αυτή, είπε, απαντήθηκαν και όλα τα ερωτήματα σε σχέση με την περιβαλλοντική όχληση και την πιθανότητα πρόκλησης σεισμών από τις έρευνες.

Είναι δεδομένη η καθυστέρηση στην ενημέρωση που έκαναν Υπουργείο Περιβάλλοντος και η κοινοπραξία RepsolEnergean oil and Gas, για τις σεισμικές έρευνες στους Δήμους των Ιωαννίνων και είναι χαρακτηριστικό αυτό που παρουσιάστηκε με τους χάρτες της Enveco, της εταιρείας που λειτουργεί ως υπεργολάβος για το κομμάτι των σεισμικών ερευνών, ως ικανό να διέλυε εγκαίρως και προκαταβολικά, κάποιους από τους μύθους που φούντωσαν το τελευταίο διάστημα…

Όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς τους μετέχοντες στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων και έχουν ψυχολογήσει ελαφρώς τα πολιτικά χούγια των πρωταγωνιστών αυτού του σώματος, στοιχημάτιζαν πως ο Νίκος Γκόντας θα έθετε προς συζήτηση το Σκοπιανό στην εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση, της συνεδρίασης της Τετάρτης.

Όπερ και εγένετο…

Μια μονάδα για την διακομιδή νεογνών που έλειπε από τις υπηρεσίες και τον εξοπλισμό της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, προστέθηκε στον στόλο του ΕΚΑΒ Ηπείρου. Η μονάδα αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κι έρχεται να καλύψει ένα κενό που δεν είχε να κάνει τόσο με το συγκεκριμένο τύπο οχημάτων όσο και με τον σημαντικό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, αφού το εν λόγω μηχάνημα αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και είναι εξοπλισμένο με θερμοκοιτίδα για τα νεογνά.

Το περίγραμμα της πρότασης της κοινής επιτροπής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου για την ενοποίηση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τηρώντας όμως, το απόρρητο της διαδικασίας πάνω στο οποίο έχουν δεσμευτεί τα τρία συμμετέχοντα στο διάλογο μέρη, Υπουργείο, Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, έδωσε σε συνέντευξή του στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση και την εκπομπή Βήμα για 2, το βράδυ της Τετάρτης, ο πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας.

Το ποσοστό ευθύνης της δημοτικής αρχής του Ανδρέα Παπασπύρου για την σοβαρή καταστροφή στο σαλέ του Διστράτου, στα πραγματικά, πολύ μικρά επίπεδα, αποκαθιστά το έγγραφο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα epirustoday.gr

Κριτική στη δημοτική αρχή του Δήμου Ζίτσας για τη μέχρι σήμερα στάση της στα δύο μεγάλα θέματα της ενεργοποίησης των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και την πιθανή αξιοποίησή τους καθώς και την αδειοδότηση και λειτουργία σημαντικού αριθμού και δυναμικότητας μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και παραγωγής βιοαερίου, ασκούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Δημόσια Υγεία: Η μικροπολιτική των νούμερων

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Γίναμε μάρτυρες την Τρίτη 24/1 και την Παρασκευή 19/1, μιας ακόμα προσπάθειας εξωραϊσμού της κατάστασης στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων της περιοχής, από τις δύο διοικήσεις των τοπικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων και είδαμε τη γιατρό - βουλευτή των Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη να βάζει το… κερασάκι στην τούρτα μιας απόπειρας εντυπωσιασμού, με στοιχεία που αν δεν ήταν τραγικά, θα με έκαναν ειλικρινά να γελάσω, για το επίπεδο άσκησης μικροπολιτικής από τους νυν κυβερνώντες.

Σε σαφώς ηπιότερους τόνους, χωρίς τις αντεγκλήσεις και τις προσβολές προς την πλευρά των ομιλητών και με περισσότερη απήχηση στον κόσμο, κινήθηκε η δεύτερη ενημερωτική ημερίδα για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα Άνω Πεδινά του Δήμου Ζαγορίου, το μεσημέρι της Τρίτης, με την ίδια περίπου ομάδα επιστημόνων που συμμετείχε και στο πάνελ της αντίστοιχης εκδήλωσης της Δευτέρας, στο συνεδριακό κέντρο Βουτσαρά του Δήμου Ζίτσας.

Υψηλές βλέψεις για το 2018 θέτει η διοίκηση του νοσοκομείου «Χατζηκώστα».

Το στόχο συγκεκριμένα, της λειτουργίας του Πολυδύναμου κτιρίου για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από ναρκωτικά και αλκοολισμό βάζει για το 2018 η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Κοινωνός των αντιδράσεων πολιτών και φορέων του Δήμου Ζίτσας για την δημιουργία των πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων έγινε την Τρίτη, κατά την παρουσία του στα Άνω Πεδινά, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Η Ήπειρος βρήκε τον "Χρυσό" της (;)

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ένα πρόχειρο σχεδιασμό ενημέρωσης των πολιτών και μια απρόθυμη κυβέρνηση να στηρίξει τη μεγάλη επένδυση της έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας, κατέδειξε η πρώτη ενημερωτική ημερίδα για τις έρευνες, στο Βουτσαρά, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Επιστολή - απάντηση στην επιστολή που μας είχε αποστείλει ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας, αναφορικά με το θέμα της συνένωσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου , λάβαμε από τον πανεπιστημιακό καθηγητή του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Γιώργο Θυφρονίτη. Ο κ. Θυφρονίτης δίνει έτσι συνέχεια στο δημόσιο διάλογο που άνοιξε το blog μας για το μεγάλο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας. Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

 

Πόσο κοντά είναι στους όρους της προκήρυξης του Υπουργείου Οικονομίας και της Ειδικής Διαχειριστικής Υπηρεσίας του ΕΠ Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, για την αξιοποίηση σχολάζουσας δημοτικής περιουσίας, η πρόταση της δημοτικής αρχής που πέρασε εκτάκτως από το δημοτικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, για τη δημιουργία «Σκηνής» στο Πνευματικό Κέντρο Κατσικά;

Την ανάγκη σύστασης ενός κρατικού φορέα που θα παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή όπου θα αναπτυχθούν, αν αναπτυχθούν, γεωτρήσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, υποστήριξε μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στον πολιτιστικό πολυχώρο Δ. Χατζής ο καθηγητής σεισμολογίας, διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης.

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων έθεσε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του ιδρύματος, το πρωί της Παρασκευής, ως κεντρικό στόχο της διοίκησης για τη νέα χρονιά, τηνένταξη του 4ου κτιρίου στις λειτουργίες του νοσοκομείου, την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης κλινικών, μονάδων και υπηρεσιών με μεσοπρόθεσμο στόχο την πιστοποίηση του συνόλου του Νοσοκομείου και τη σύνταξη νέου οργανισμού του νοσοκομείου.

Το βιοαέριο, η ευθύνη των βουλευτών και ο Ρουβάς…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Το θέμα το οποίο θα πραγματευτώ στο παρόν σημείωμα, δεν φιλοδοξώ να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι όπως θα αποδείξω, έχει τύχη, εξαρτώμενη κυρίως από την κυβερνητική βούληση. Η φθορά που θα προκαλέσει στη συγκυβέρνηση αποτιμάται ως μικρή, γιατί το ενδιαφέρον της έχει περιφερειακή – τοπική εμβέλεια….

Υψηλών προδιαγραφών στοχοθεσία για το 2018 περιελάμβανε η ομιλία του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλη Τσίκαρη, κατά την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, για τη διοίκηση και το προσωπικό του ιδρύματος.

Τα πολλά προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης της Κόνιτσας, το τελευταίο διάστημα, έχουν ανακινήσει το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής, για το… ξεχασμένο, μελετημένο ωστόσο, έργο της μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο ή τον Αώο, προς το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων…

«Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα…»

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Τις καμπάνες βαράνε από την περασμένη Κυριακή όταν και ξεκίνησαν γενικές συνελεύσεις στα χωριά του Δήμου Ζίτσας που βρίσκονται κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρώντας στον περιβαλλοντικό κίνδυνο που βλέπουν να απειλεί τις ζωές τους από πέντε μονάδες παραγωγής βιοαερίου…

Αργυρό «μετάλλιο» στη φτώχεια για την Ήπειρο

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Μία θέση πάνω από το τέλος, κατέχει η Ήπειρος στο κατά κεφαλήν εισόδημα, το ΑΕΠ ή τη φτώχεια αντίστροφα, συγκρινόμενη με τις άλλες 12 περιφέρειες της χώρας.

Η πολιτεία ήρε τα πολλά νομοθετικά κωλύματα που περιέπλεκαν το θέμα της αποτέφρωσης των νεκρών στη χώρα μας, αν και νομοθετημένο από το 2005! Τα προοδευτικά μυαλά στην περιοχή μας υπάρχουν και συνεπικουρούνται σε διάφορα θέματα, από ένα Μητροπολίτη με ανοιχτούς ορίζοντες. Η πολιτική βούληση απομένει για να γίνει πράξη το πρώτο «Κέντρο Αποτέφρωσης Οστών Νεκρών (Κ.Α.Ο.Ν.)» στα Γιάννενα…

Ξεκίνησαν οι απαραίτητες στερεωτικές εργασίες στο λεγόμενο «σπίτι του Δεσπότη» ή αλλιώς οικεία του Χουσεΐν Μπέη, το αρχιτεκτονικό μνημείο που βρίσκεται πίσω από το στάδιο των Ιωαννίνων, στην οδό Πινδάρου και είναι το μόνο ίσως αρχοντόσπιτο που σώθηκε στα Ιωάννινα από την καταστροφική πυρκαγιά του 1820.

Από την ένταση των μέχρι σήμερα, διαδικτυακών αντιδράσεων… περάσαμε θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, στις δολιοφθορές σε βάρος των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για τις σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων, στην ευρύτερη περιοχή μας. Η διαπίστωση οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προκαταβολικά, έχει μια δόση αυθαιρεσίας, γιατί θεωρητικά, τα μηχανήματα στο Πωγώνι μπορεί να πυροβόλησαν κυνηγοί που συνηθίζουν να πυροβολούν ενίοτε, ό,τι βρίσκουν μπροστά τους… Από τενεκεδόκουτα μέχρι πινακίδες σήμανσης…

Ένα υπέρ - πανεπιστήμιο δημιουργείται. Πρόκειται για αυτό της Ηπείρου στο οποίο θα λειτουργήσουν 25 τμήμα και 9 σχολές.

Τρία σχολεία, δύο αιτήματα σε εκκρεμότητα…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Με τις δεδομένες ευθύνες του Δήμου Ιωαννιτών που δεν καταφέρνει να λύσει το θέμα, αν και ήταν σε γνώση των στελεχών του, από τη θητεία του Φίλιππα Φίλιου ακόμα, και με την αδιαφορία της πολιτείας, σε κραυγαλέες περιπτώσεις, στις οποίες οφείλει να λειτουργήσει με αστραπιαία ταχύτητα, εξακολουθεί να υφίσταται η σοβαρή εκκρεμότητα της μη παράδοσης τριών ουσιαστικά κτιρίων που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες σχολείων της δημόσιας εκπαίδευσης στα Γιάννενα.

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου μας απαντά...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Σε έναν αναλυτικότατο απολογισμό των μέχρι σήμερα ενεργειών του ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως προς το θέμα της ενοποίησης των δύο ιδρυμάτων, προχωρά ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας, απαντώντας σημείο προς σημείο στο άρθρο της ιστοσελίδας μας με τίτλο «Το σχέδιο Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ κυοφορεί τέρατα…» που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη.

«Πολυδύναμο» μέσα στο 2018 για το «Χατζηκώστα»

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Από εκείνο το ζεστό, ανοιξιάτικο μεσημέρι που ως Υπουργός Υγείας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έθετε στην αυλή του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης του Αλκοολισμού και της Κρίσης των Χρηστών Ναρκωτικών Ουσιών, μέχρι τη μέρα που το πρότυπο αυτό για τα πανελλαδικά δεδομένα, κέντρο σωματικής απεξάρτησης θα αρχίσει να λειτουργεί, θα κοντεύουν σχεδόν δέκα χρόνια...

Από τις Καγέν… στους προνομιούχους «απόρους»

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Παλιότερα, ο... αστικός αντιπολιτευτικός «μύθος» της μόλις αναλαβούσας την εξουσία δημοτικής αρχής του Φίλιππα Φίλιου, έλεγε πως επί Γκόντα, δίνονταν συσσίτια σε κυρίες και κυρίους με Πόρσε Καγέν και ακριβά αυτοκίνητα... Και για να το λένε με τέτοια πειθώ, θα δεχτούμε ότι ίσχυε και δεν ήταν μύθος…

Ολοκληρώνεται το «έγκλημα» νεοφιλελεύθερης εμπνεύσεως που πρωτοξεκίνησε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και σφραγίστηκε με την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όταν ψηφίστηκε η πρόταση της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Η λίστα των υπογραφών μεγαλώνει και οι διαφωνούντες – μέλη ΔΕΠ, με το χειρισμό της ενοποίησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου συνεχώς αυξάνονται…

Ενοποιήσεις χωρίς... όρια στην ανώτατη εκπαίδευση

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Η επιτροπή που όρισε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση του Ιόνιου Παν/μιου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πρότεινε την ενσωμάτωση Τμήματος με έδρα την Άρτα στην Κέρκυρα! Εδώ κολλάει το… «κηδεία με ξένα κόλλυβα», αφού οι επιτροπές που εξετάζουν τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, γνωρίζαμε ως τώρα, ότι έμεναν μόνο στα ιδρύματα των ίδιων διοικητικών Περιφερειών… Αυτό όμως, ίσως δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις…

Σύγκρουση με το δικαστικό και δικηγορικό κόσμο της χώρας προκαλούν οι διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο των προαπαιτουμένων, το οποίο πρόκειται να ψηφίσει η βουλή τις επόμενες μέρες.

Εμπαιγμό χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης το δήθεν νέο πρόγραμμα επιδότησης των Δήμων για την ίδρυση παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Το πρόγραμμα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής δεν είναι ούτε πρόγραμμα ούτε επιδοτεί τους Δήμους… 

Τον περασμένο Μάιο, από τα Γιάννενα, η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου μιλούσε για τα περίφημα αντίμετρα της κυβέρνησης που θα έλθουν να απαλύνουν τον πόνο μισθωτών, συνταξιούχων και λοιπών φορολογουμένων, από την προληπτική εφαρμογή των μέτρων του τέταρτου μνημονίου κατά το 2019 και 2020 (βλέπε μειώσεις συντάξεων και μισθών, μείωση αφορολογήτου κλπ.). Ανάμεσα στα περίφημα αντίμετρα ήταν και η δημιουργία συνολικά 180.000 θέσεων για νήπια, σε δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Καν' το όπως ο Μπαξεβανάκης

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Αν για τα σημαντικά και μεγάλα θέματα όπως για παράδειγμα το Σκοπιανό, τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα δεν έχουν σήμερα κοινές θέσεις, αν ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πραγματική Βαβέλ, όσον αφορά τις προγραμματικές θέσεις του για την οικονομική πολιτική - μέχρι που βρήκε τον εαυτό του, όταν άρχισε να ψηφίζει και να εφαρμόζει μνημόνια, μαζί με τους άλλους αντιμνημονιακούς, του Καμμένου - αν μέχρι τώρα, άλλα λέει η Αναπ. Υπουργός Εργασίας και άλλα το Υπ. Οικονομικών για την αποπληρωμή των φόρων με τραπεζικές δόσεις, μια υπόθεση όπως η κατάργηση των μαθητικών εκδρομών του εξωτερικού που ξαφνικά ενέσκηψε ως θέμα την τελευταία εβδομάδα στην πολιτική συζήτηση, είναι απολαυστικά αστεία για να χορτάσει γέλιο με την ψυχή του ο Έλληνας, παρακολουθώντας τα κυβερνητικά στελέχη.

Πάθη που πρωτο-άναψαν κατά το 2014 - 2015, επί διοικήσεως Φώτη Βάββα, αναζωπυρώνονται εσχάτως, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και οι επιστολές πάνε κι έρχονται, ανάμεσα σε γιατρούς, κλινικές και τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ένα πραγματικό περιστατικό αποτέλεσε την αφορμή για αυτό το σημείωμα και το γεγονός αποτυπώνει την τραγικότητα και το αδιέξοδο του περί ου ο λόγος προβλήματος της πόλης μας: της διαχείρισης των αδέσποτων σκύλων.

Στα χέρια του Υπουργού Παιδείας βρίσκεται από τα μέσα της εβδομάδας, το πόρισμα της κοινής επιτροπής που ορίστηκε πριν από μερικούς μήνες από τον ίδιο, με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, με στόχο να διερευνήσει τις μορφές συνεργασίας μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο μοντέλο που ευνοεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, εμφανίζοντάς το ως μια τομή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

«Ξεπαγώνουν» τα ΓΠΣ

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Χρονιά αλλαγών και ανακοινώσεων για τον πολεοδομικό σχεδιασμό πολλών Δήμων της χώρας θα είναι το 2018.

Μια εκκρεμότητα ετών που φαίνεται πως κλείνει και για τα Γιάννενα είναι ο λεγόμενος «υποκείμενος» πολεοδομικός σχεδιασμός. Ο… «υπερκείμενος» ήταν αντίστοιχα ο πολεοδομικός σχεδιασμός που δεν προχώρησε όπως είχε δρομολογηθεί, λόγω αλλαγών στην κείμενη νομοθεσία και πλέον, τίθεται σε τροχιά υλοποίησης ο υποκείμενος σχεδιασμός…

Υπογραφές για να σωθεί το ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οδό Δομπόλη συλλέγουν πολίτες – απόφοιτοί του στο διαδίκτυο, ενημερώνοντας παράλληλα και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Νίκο Ματζάκο, για το αίτημά τους.

Το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του σχολικού συγκροτήματος του Βελισσαρίου που είναι γνωστό ως Πολυκλαδικό, ανακαινίστηκε πλήρως από τη δημοτική αρχή και πλέον, τα εκατοντάδες παιδιά που προπονούνται στις ακαδημίες μπάσκετ των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων της πόλης, θα βρίσκονται σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους…

Εθνική Οδός Νιάρχου από το 2018!

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Στη διάρκεια δηλώσεών του που γίνονται παραδοσιακά κάθε τελευταία ή προτελευταία μέρα του χρόνου… το πρωί της Παρασκευής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι εντός του 2018, θα ξεκινήσουν τα έργα για την Εθνική Οδό Νιάρχου (sic), για το δρόμο από Γεννηματά μέχρι την Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αθηνών και το δρόμο από Ιόνια Οδό μέχρι Τζουμέρκα.

Με καλλιτεχνικό διευθυντή έπειτα από πολλά χρόνια… θα βρει το 2018 το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) Ιωαννίνων.

Χωρίς προβλήματα έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης, η επαναλειτουργία του προσφυγικού καταυλισμού Ιωαννίνων, στο πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κατσικά, με την εγκατάσταση 121 προσφύγων που ήλθαν από το ανατολικό Αιγαίο. Αθόρυβα και χωρίς προβλήματα αλλά ούτε και με τις αντιδράσεις του παρελθόντος από την πλευρά των ανθρώπων που μεταφέρονταν στο συγκεκριμένο camp, έγινε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η επανακατοίκηση του Κατσικά…

166 υπογραφές μπαίνουν κάτω από το κείμενο που αποτελεί ως τώρα την ηχηρότερη παρέμβαση στον εν εξελίξει διάλογο… εντός ή εκτός εισαγωγικών… για τη συνένωση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου.

Ήλθαν 124 πρόσφυγες και μετανάστες και αναμένονται άλλοι 50 περίπου ως το βράδυ.

Βρήκε τοίχο και… επιμένει η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στο θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας και σίτισης.

Σχολικά γεύματα με το νέο χρόνο… στα Γιάννενα

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Στην Άρτα μπορεί να ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα, να μοιράζονται σχολικά γεύματα στους μαθητές των 19 σχολείων, τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, στο Νομό Ιωαννίνων αντίθετα, ο νέος χρόνος θα φέρει τα γεύματα στους μαθητές των 20 σχολείων.

Τις διαδικασίες εγκατάστασης στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος» ξεκίνησε η πρώτη αεροπορική εταιρεία τις τελευταίες μέρες.

Προγραμματικές συμβάσεις δια πάσαν νόσον...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Στο αγαπημένο… σπορ των προγραμματικών συμβάσεων για δεκάδες μικροέργα, αρμοδιότητας Δήμων, ως επί το πλείστον, ή χάριν εκκλησιαστικών επιτροπών σε διάφορα χωριά και αλλαχού στην Ήπειρο, θα επιδοθεί την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Ηπείρου.

Δεν είναι και το πιο… συνηθισμένο φαινόμενο ένας Δήμος ή εν προκειμένω, η μεγαλύτερη δημοτική επιχείρηση ενός μεγάλου Δήμου, όπως αυτός των Ιωαννίνων, να προσφεύγει στη διοίκηση, ζητώντας την ακύρωση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου όμορου Δήμου…

Κοροϊδίας και προχειρότητας συνέχεια… βιώνουν οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) της χώρας, η λειτουργία των οποίων βρίσκονταν μέχρι προχθές στον αέρα, ξανά… και για πολλοστή χρονιά…

Ως τη χρονιά κατά την οποία «θα θερίσει τους καρπούς που έσπειρε επί τρία ολόκληρα χρόνια» σώφρονος οικονομικής διαχείρισης, παρουσίασε το 2018 ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Ιωαννιτών Θωμάς Γιωτίτσας, κατά τη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, το βράδυ της Δευτέρας.

Απρόσμενο σύμμαχο τη Δικαιοσύνη βρίσκουν οι 11 από τους πρώην εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ της εταιρείας «Καρυπίδης ΑΕΕΕ»… Η Δικαιοσύνη μπορεί να μην είναι πάντα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι δυνάμεις της κομμουνιστικής Αριστεράς, «ταξική» αλλά να παίρνει και αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων…

Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για την αναστήλωση του Ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού υπό την Υπουργό κ. Λυδία Κονιόρδου.

Όρους για να προχωρήσει η ενοποίηση Πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ, θέτει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που συνεδρίασε παρουσία του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στο Ζάππειο Μέγαρο από την περασμένη Πέμπτη ως το Σάββατο.

Με ακτιβισμό… απαντά στη δημοτική αρχή Ιωαννίνων η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα, στο θέμα του στολισμού της κεντρικής πλατείας.

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όχι στο εργοστάσιο του Πωγωνίου αλλά σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ανοίγουν τώρα, κάνει πράξη η κυβέρνηση και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ανταγωνισμός αρχών για την κοινωνική πολιτική;

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Γεγονός 1ο: η αρμοδιότητα της Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, σύμφωνα με το Ν.3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) άρθρο 75 που συμπληρώθηκε από το άρθρο 94 του Ν. 3582/2010 («Καλλικράτης»), ασκείται από τους Δήμους. Πουθενά στον «Καλλικράτη», στις οριζόμενες για τις αιρετές Περιφέρειες αρμοδιότητες δεν προβλέπεται εμπλοκή τους στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής.

Την υποχώρηση την ύστατη ώρα για να σωθεί το έργο της Νιάρχου καλούν τον Περιφερειάρχη να αποφασίσει οι επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής.

Τα θέματα της δημόσιας και συγκεκριμένα, της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, τέθηκαν σε μια ευρεία και ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσαν η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων, με τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τους φοιτητικούς Συλλόγους των Παιδαγωγικών Τμημάτων, το πρωί της Τρίτης.

Μια σημαντική επιτυχία καταγράφει η "διαπραγματευτική ομάδα" της δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα για την πορεία ενός έργου που πέρασε από σαράντα κύματα. Το μεγάλο έργο της αποχέτευσης, προϋπολογισμού μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκει το δρόμο του και επίκεινται σημαντικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες μου...

Η πιο ψύχραιμη και πιο εύστοχη ανακοίνωση για το μεγάλο θέμα του «δέντρου» της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων, εκδόθηκε από την παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή». Το καλό αργεί να γίνει μάλλον και ως εκ τούτου, η καθυστερημένη σχετικά με τις άλλες ανακοίνωση, τοποθετεί στη σωστή τους διάσταση τα πράγματα, αποφεύγοντας να πράξει αυτό που οι άλλες δύο παρατάξεις έκαναν μάλλον εν θερμώ… Να ταυτιστούν με τον… «όχλο» που έριξε στο πυρ το εξώτερον το δημιούργημα των ανθρώπων της Σχολής Καλών Τεχνών.

Έκπληξη και μόνο έκπληξη για τη σφοδρότητα των αντιδράσεων… Αυτό το συναίσθημα νοιώθουν δύο τουλάχιστον άνθρωποι αυτές τις μέρες που το πανελλήνιο… χωρίς υπερβολή, γνωρίζει το θυμό των Γιαννιωτών για το «δέντρο» που του «φόρεσαν» στην κεντρική πλατεία… Είναι ο αντιδήμαρχος τουρισμού Νίκος Γκόλας και ο Ξενοφών Μπήτσικας, Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών.

Ένα άρθρο αφιερωμένο στην προσπάθεια της εξωστρέφειας του Δήμου Ιωαννιτών δημοσιεύει στην "Καθημερινή" της Κυριακής ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπέλλος με τίτλο "Διπλωματία πόλεων από τα Ιωάννινα στη Γερμανία". Επειδή συμβαίνουν και καλά πράγματα εκτός από τη γκρίνια για το δέντρο, διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο:

Το "δέντρο" μας διδάσκει marketing...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Με αφορμή το "άναμμα" του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων, μου γεννήθηκε Παρασκευή βράδυ, η ανάγκη να εκφράσω δυο σκέψεις για το διαφορετικό δέντρο μας, όχι απλά γιατί το έκαναν όλοι κι έτσι, όφειλα να το κάνω κι εγώ...

Δύο παλιότερα ρεπορτάζ των «Νέων Αγώνων» επιβεβαίωσε με χθεσινές δηλώσεις του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, αναφορικά με το σοβαρό θέμα της φοιτητικής μέριμνας στο τοπικό ΑΕΙ και τις ενέργειες της πρυτανικής αρχής, να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων στην πόλη μας φοιτητών. Και όχι μόνο αυτών…

Ένας διοικητής για φίλημα...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Αντί δελτίου τύπου, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ το μεσημέρι της Παρασκευής (μία ακριβώς εβδομάδα μετά το κυνηγητό του με την Αστυνομία για να γλιτώσει το αυτόφωρο) μια χειρόγραφη επιστολή.

Κίνημα… «αντι-πετρελαϊκό γενικώς» στήνεται αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, στην Ήπειρο και τα αποκαλυπτήριά του γίνονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, έπειτα από τις παραστάσεις διαμαρτυρίας που έκαναν πολίτες, στα δημοτικά συμβούλια Σουλίου, Ζαγορίου και Ζίτσας, τον περασμένο μήνα, όταν συζητήθηκε το θέμα των αδειοδοτήσεων για τις σεισμικές έρευνες.

Ιδού το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η έρευνά του...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Στην ιστοσελίδα του ανάρτησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον Οδηγό Εργαστηρίων που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Αύγουστο ο Πρύτανης του τοπικού ΑΕΙ Γιώργος Καψάλης.

«Η δυσνόητη απόφαση του αρμόδιου Υπουργού σχετικά με την ελεύθερη διέλευση στα διόδια της Εγνατίας με την οποία τελικά διακρίνει ειδικά τους πολίτες της Π.Ε. Ιωαννίνων σε δύο κατηγοριών πολίτες, επιβάλλεται να διορθωθεί ΑΜΕΣΑ». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ περιφερειακή παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής».

Από τη στιγμή που παρενέβη το ΤΑΙΠΕΔ και ο πρόεδρός του διαφώνησε ανοιχτά προχθές, με τις απαλλαγές που με υπουργική απόφαση καθόρισαν Σπίρτζης και Τσακαλώτος να ισχύσουν μερικώς, για περιοχές τις οποίες διατρέχει η Εγνατία Οδός, η όλη συζήτηση για τις αντιδράσεις και τις επόμενες εξελίξεις, μοιάζει σα τον τσακωμό γαιδάρων σε ξένο αχυρώνα…

Η γέφυρα που οδηγούσε στο χωριό Λαγκάδα του Δήμου Κόνιτσας κατέρρευσε από τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την ακριτική περιοχή, το Νοέμβριο του 2016, πριν από ακριβώς έναν χρόνο δηλαδή.

Ποιοι καταλαμβάνουν τις 31 έδρες της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων; Διαβάστε αναλυτικά όλα τα ονόματα.

Αμηχανία προκαλεί προς το παρόν η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της απαλλαγής από τα τέλη των διοδίων, σε ορισμένες κατηγορίες δημοτών στις περιοχές που διατρέχει η Εγνατία Οδός.

Θέση υπέρ του διοικητή του ΠΓΝΙ Βασίλη Τσίκαρη και υπέρ της γραμμής Πολάκη περί… «κάθαρσης», παίρνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα γεγονότα της δικαστικής δίωξης σε βάρος της διοίκησης του Νοσοκομείου για την πρόσληψη 199 εργαζομένων στους τομείς καθαριότητας και σίτισης, η οποία διαδικασία προσεβλήθη, με την προσωρινή δικαίωση του εργολάβου, στη Δικαιοσύνη.

Την απόλυτη κάλυψη του πολιτικού του προϊσταμένου φαίνεται πως έχει ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτετευσης Ιωαννίνων, στην κόντρα που έχει ανοίξει άθελά της η ΔΕΥΑΙ με το Δήμο Ζίτσας, λόγω άρνησης του τελευταίου να αποδεχτεί παλιότερες προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφηκαν από τους προηγούμενους Δημάρχους Βλέτσα και Ρογκότη για τη σύνδεση των σπιτιών της Ελεούσας, με το αποχετευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑΙ.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων και πρώην Δήμαρχος Μπιζανίου Δημήτρης Νάστος, για την ελλιπή αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Κόστος, χρόνο και αποτροπή κινδύνων μόλυνσης του περιβάλλοντος πρόκειται να παράσχει το έργο της σύνδεσης του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων με τη μονάδα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων του Ελληνικού, μέσω ενός αγωγού που πρόκειται να κατασκευάσει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης έχουν τεθεί οι Δήμοι Ζίτσας και Ιωαννιτών μετά την απόφαση του πρώτου, στο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη, να αγνοήσει την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ζίτσας και ΔΕΥΑΙ από την εποχή της δημαρχίας Ρογκότη, για τη σύνδεση της Ελεούσας με το δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΙ.

Ένα «καθεστώς» πολλών ετών στη λειτουργία του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, έρχεται να ανατρέψει η εκλογή της Μαρίας Νάκα, στην ηγεσία του επιστημονικού οργάνου, κατά τις αρχαιρεσίες της περασμένης Κυριακής (26/11/).

Ο Βασίλης Τσίκαρης, διοικητής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, είναι ένα δημόσιο πρόσωπο στο οποίο έχω ασκήσει σκληρότατη κριτική – να δεχτώ χάριν συντομίας, ίσως ενίοτε και άδικη - για πράξεις και παραλείψεις του, από τη στιγμή που τοποθετήθηκε με αμιγώς κομματικά κριτήρια, στο τιμόνι του μεγαλύτερου νοσοκομείου της ΒΔ Ελλάδας, και μετά… Και εννοείται πως θα συνεχίσω να το κάνω…

Μια αστεία εικόνα, ξεπερασμένη πια στο μυαλό των λογικών Ελλήνων, εμφάνισε το βράδυ της Πέμπτης, η αντιπολίτευση του Δήμου Ιωαννιτών, στην προγραμματισμένη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου επί του τεχνικού προγράμματος έργων για το 2018. Με τη φωτεινή εξαίρεση της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα.

Με την βάσιμη υπόσχεση πως το κτίριο μιας νέας εστίας μέσα στην Πανεπιστημιούπολη μπορεί να ανεγερθεί, επέστρεψε από την Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης.

Με διακριτικές αιχμές αλλά εμφανή την προσπάθεια να ρίξει τους τόνους στην εικόνα σύγκρουσης που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες αναφορικά με τη σχέση του με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, μιλώντας για το αίτημα χρηματοδότησης της Άρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας, από το χρηματοδοτικό εργαλείο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Να αποσύρει το κακό σχέδιο νόμου για τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών ή έστω να το αλλάξει δραστικά, καλούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος οι εργαζόμενοι στους 28 Φορείς Διαχείρισης της χώρας που την Πέμπτη, και για πρώτη φορά στην εντεκαετή λειτουργία αυτών των οργανισμών, πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία!

Τι φοβούνται Δήμαρχος και Περιφερειάρχης και στην επιστολή που είχε προαναγγείλει ο Θωμάς Μπέγκας την περασμένη εβδομάδα, προς τον
αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελο, επιμένουν να τηρηθούν οι όροι που είχαν συμφωνηθεί στην προ ετών διαβούλευση για το
ΠΔ της Λίμνης Παμβώτιδας;

Μειωμένο ενδιαφέρον για τα σχολικά γεύματα που πρόκειται να υλοποιήσει πιλοτικά φέτος, το Υπουργείο Εργασίας σε 46 δημοτικά σχολεία της Ηπείρου, καταγράφεται μέχρι στιγμής από τις δηλώσεις των γονέων, στα δημοτικά σχολεία του Νομού Ιωαννίνων.

Ενώνουν τις δυνάμεις τους Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δήμος Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαμονής στα Γιάννενα, των φοιτητών από άλλες πόλεις της χώρας.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, σε τέσσερις μήνες από τώρα δηλαδή, πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να έχει «τρέξει» και να έχει ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πλήρωση των 9.000 περίπου μόνιμων θέσεων στους ΟΤΑ της χώρας, στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Αντιμέτωπη με την οργή των πρώην εργαζομένων που δεν θα ξαναπάνε στα πόστα που μέχρι πρότινος υπηρετούσαν, στην καθαριότητα και την εστίαση του νοσηλευτικού ιδρύματος, βρίσκεται από το μεσημέρι της Δευτέρας, η διοίκηση του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

67 προτάσεις κατατέθηκαν συνολικά στο πρώτο στην πρώτη ανοιχτή διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού του Δήμου Ιωαννιτών, διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι με αναφορά στους τομείς της Καθημερινότητας, Εξυπηρέτησης του πολίτη, Πολιτισμού/Τουρισμού/Αθλητισμού, Κοινωνικής Μέριμνας, Εκπαίδευσης και Κοινόχρηστων χώρων. Από το σύνολο των προτάσεων οι 38 υποβλήθηκαν από πολίτες, οι 20 από φορείς και οι 9 από ομάδες πολιτών, ενώ ο συνολικός τους προϋπολογισμός ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ.

Στη Λάρνακα, βρίσκεται αυτές τις μέρες επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία», στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Σύνδεσμο Καταπολέμησης Ναρκωτικών της κυπριακής Λάρνακας. Για να το θέσουμε πιο παραστατικά, ο πρώην Συμβουλευτικός Σταθμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ιωαννίνων εξάγει επιστημονική γνώση στην Κύπρο…

Είναι σαν την τέλεια λογιστική διαχείριση ενός καλά καταρτισμένου στα οικονομικά, στον οποίο δε μπορείς να προσάψεις ούτε ότι δεν κατέχει τους αριθμούς, ούτε ότι δεν κάνει σωστά τις μαθηματικές πράξεις. Ξέρεις όμως, ότι λείπει κάτι… σαν το αλάτι από το άνοστο φαγητό…

Κέντρο ημέρας για τη βραχυχρόνια φροντίδα ασθενών της νόσου Alzheimer πρόκειται να δημιουργηθεί στα Γιάννενα, στο χώρο του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας.

Με καθυστέρηση δύο μηνών, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως τις σχολικές μονάδες που θα φιλοξενήσουν τις δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Κάθε λέξη εκτός ίσως της πρώτης, από το όνομα «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών» (ΦΔΠΠ) διακυβεύεται ως προς την κυριολεξία της, με το σχέδιο νόμου που έθεσε προς διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την αναδιάρθρωση του χάρτη των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας.

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 22 Νοεμβρίου θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σχέδιο νόμου για την οργάνωση και λειτουργία φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κάνει πράξη ό,τι είχε δεσμευθεί προ εβδομάδων, μιλώντας στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Ηπείρου.

Τα Τζουμέρκα πιο κοντά στην Αθήνα...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Φτάνει η μεγάλη ώρα για την περιοχή των Τζουμέρκων, αν ως τέτοια θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη δρομολόγηση ενός οδικού άξονα που φέρνει την απομακρυσμένη περιοχή πιο κοντά στην κυκλοφορία της Ιόνιας Οδού.

Social media: Μόνο για ευφυείς και ωραίες…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Όλοι γνωρίζετε ασφαλώς, το παραμύθι με τη Χιονάτη και τους εφτά νάνους… Ξέρετε και την κακιά του παραμυθιού, τη βασίλισσα, μητριά της Χιονάτης, η οποία κάθε τόσο στήνεται μπροστά στον μαγικό της καθρέφτη και τον ρωτά: «Καθρέφτη, καθρεφτάκι στον τοίχο πάνω τώρα, Ποια είναι η ωραιότερη σ’ ολόκληρη την χώρα;». Εννοείται ότι γνωρίζετε και την απάντηση του καθρέφτη.

Ολοκληρώθηκαν εγκαίρως και με επιτυχία οι επείγουσες και απαραίτητες εργασίες Στερέωσης και Προστασίας του ανατολικού και δυτικού βάθρου του Γεφυριού της Πλάκας στον Άραχθο, αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών και συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος- Τμήμα Ηπείρου, στο πλαίσιο της αρχικής Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης. Οι εργασίες αυτές αφορούσαν: α) στην πλήρωση της υποσκαφής της θεμελίωσης του δυτικού μεσόβαθρου, β) στην προστασία και συγκράτηση του δυτικού τμήματος της γέφυρας με αγκύρια και τένοντες και γ) στην περισυλλογή και διάσωση του αυθεντικού υλικού του μνημείου.

Τις έντονες επιφυλάξεις του για την ικανότητα και την προθυμία των κεντρικών υπηρεσιών των Υπουργείων Πολιτισμού και Υποδομών να τρέξουν τις εργασίες για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, εξέφρασε με σημερινές δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ενδιαφέρουσες ή περισσότερο ειδικές… Γενικού ενδιαφέροντος και πιο αναπτυξιακές… Είναι οι προτάσεις που κατατίθενται στο πλαίσιο του συμμετοχικού σχεδιασμού, τη διαδικασία που άνοιξε η δημοτική αρχή, καλώντας τους δημότες να καταθέσουν προτάσεις έργων προς χρηματοδότηση, με «ταβάνι» τα 200.000 ευρώ που θα περάσουν από αξιολόγηση προκειμένου να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2018.

Ένα σχέδιο στο πόδι, ένα πρόγραμμα με καλές προθέσεις αλλά ανοργάνωτο και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές για να στηριχθεί…

Αυτό είναι το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» που τόσο πολύ διαφήμισε η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου εδώ και μήνες αλλά στην έναρξή του δίνει την εντύπωση του μπάχαλου, μεταξύ γονιών και δασκάλων…

Αριστερά ή δεξιά, τα διόδια είναι διόδια…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Εν αναμονή του ψηφίσματος του περιφερειακού συμβουλίου, τελεί η κοινή γνώμη της Ηπείρου που άναυδη, αναμένει να τεθούν σε λειτουργία τα διόδια του Δροσοχωρίου και να χαρατσώνονται στο εξής, οι πολίτες για τις ενδονομαρχιακές μετακινήσεις τους.

Την προφορική δέσμευση του Υπουργού Υποδομών φέρεται να έχει ο Δήμος Ζαγορίου για τη μελέτη του δρόμου που θα συνδέει την Εγνατία Οδό στο ύψος της εξόδου για Ζαγόρι, με τους Μηλιωτάδες και από κει με το υπόλοιπο Ζαγόρι, το Κεντρικό συγκεκριμένα, μιλώντας με ορολογία γεωγραφίας.

«Καπέλο» 965.000 ευρώ, για τόκους, λόγω μη έγκαιρης πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΥΑΙ από χρέη της προς την ΔΕΗ και τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Λεκανοπεδίου, καλείται να πληρώσει η δημοτική επιχείρηση του Δήμου Ιωαννιτών, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας».

Η χείριστη εκπαιδευτικά λύση για τους τρεις μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ματσουκίου, επιλέγεται προς παρόν, από τους γονείς των τριών παιδιών, ως αντίδραση μπρος στην αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας να βρουν λύση στο κενό που εμφανίζεται για τη συγκεκριμένη θέση, λόγω εγκυμοσύνης της εκπαιδευτικού.

Την… οδό των δικαστικών προσφυγών επιλέγουν οι παρόδιοι στη Λεωφόρου Νιάρχου κάτοικοι και καταστηματάρχες, μετά την άκαρπη συνάντησή τους, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Σχολικά συσσίτια για όλους ανεξαρτήτως… απορίας

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

«Σχολικά γεύματα» αδιακρίτως, σε άπορες και μη οικογένειες, αρχίζει να παράσχει από τις επόμενες μέρες, σε επιλεγμένα Δημοτικά σχολεία της Ηπείρου, το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Μάχη για δύο θα είναι οι εκλογές της 26ης Νοεμβρίου για το Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων.

Οι εκλογές διεξάγονται με το θεσμικό πλαίσιο που επέβαλε ο νέος κώδικας δικηγόρων από το 2014 και μετά, και γίνονται με διαφορετικό ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους προέδρους και διαφορετική, ενιαία λίστα, για τους υποψήφιους – μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου. Αυτό συμβαίνει για τους Δικηγορικούς Συλλόγους που έχουν στα μητρώα τους κάτω των 1.000 εγγεγραμμένων, ενεργούς δικηγόρους, ενώ για τους δύο τουλάχιστον μεγάλους Συλλόγους, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι εκλογές γίνονται με συνδυασμούς.

Την υποψία της πολιτικής υποκίνησης στην υπόθεση της πειθαρχικής δίωξης του χειρουργού του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Φίλιππου Σιάκα επιχειρεί να αποσείσει από τις ευθύνες της, η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ηπείρου, απαντώντας στην γραπτή δήλωση του γιατρού, πριν από περίπου μία εβδομάδα, όταν μίλησε για σχέδιο πολιτικής του εξόντωσης, σταλινογκαιμπελίστικης εμπνεύσεως.

Αναλγησία και αδιαφορία για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που υποφέρουν από την κρίση, καταλόγισε ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων για τις παρεμβάσεις τους που ως στόχο έχουν να μπλοκάρουν τη λειτουργία αντίστοιχα, του κοινωνικού φαρμακείου και του κοινωνικού οδοντιατρείου!

Απίστευτο κι όμως, ελληνικό!

Οργανωμένο σχέδιο πολιτικής δίωξής του καταγγέλλει ο χειρουργός του ΓΝ «Χατζηκώστα» Φίλιππος Σιάκας, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια, με γραπτή ανακοίνωσή του για την υπόθεση του σκανδάλου των επιθεμάτων και της παράνομης συνταγογράφησης, στην οποία κατηγορείται ως εμπλεκόμενος.

Την ίδρυση ενός νέου Δημοτικού σχολείου, του 4ου, στην Ανατολή, αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του το βράδυ της Δευτέρας και η είδηση παρουσιάστηκε με σχεδόν, πανηγυρικό τρόπο από κάποια από τα τοπικά ΜΜΕ.

Σκηνές από το μέλλον, στο οποίο για κάθε τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ που θα προτείνεται να κλείσει στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, από το Υπουργείο Παιδείας, θα ορθώνεται μια τοπική αντίδραση, ζούμε από την Δευτέρα, στην Ηγουμενίτσα.

Η ανάγκη να αντιμετωπιστεί γρηγορότερα από τον Φεβρουάριο, το πρόβλημα των δεξαμενών καυσίμων στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, προέκυψε στον χρόνο που μεσολάβησε από την σύσκεψη της 9ης Οκτωβρίου στο Υπουργείο Υποδομών, ως σήμερα.

Έχει νόημα να επαναφέρεις ένα ξεχασμένο αίτημα μιας περιοχής, για την καλύτερη οδική σύνδεση και πρόσβαση από έναν μεγάλο οδικό άξονα, όπως αυτός της Εγνατίας;

Ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων ανά Περιφέρεια προωθεί η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ενεργών στρατοπέδων της επικράτειας.

Χρεώνει τους χειριστές εργαζόμενους για κάθε βλάβη στα ιατρικά μηχανήματα και με προφορική εντολή, παρατείνει τη διακοπή των ορθοπεδικών επεμβάσεων, ως το τέλος του χρόνου.

Τρία τμήματα στην Άρτα, δύο στα Γιάννενα και ένα στην Πρέβεζα είναι το πλάνο της ηγεσίας του ΤΕΙ Ηπείρου που προτείνεται για τη συγχώνευση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης, ο πρώην Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς, μιλώντας στην εκπομπή "Βήμα για 2" των Σπύρου Θεμελή και Γιώργου Γιαννάκη, στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση.

Με κομμένο το ρεύμα λειτουργεί τον τελευταίο καιρό, ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας και είναι αυτό, ένα κραυγαλέο δείγμα του πόσο η σημερινή κυβέρνηση, ευαίσθητη κατά τα άλλα, περιβαλλοντικά, καθότι αριστερή… έχει αδιαφορήσει για τους 28 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών που λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια, με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Αν πιστέψουμε τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η επόμενη μέρα… ή ακριβέστερα, η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, θα βρει την Ήπειρο εντελώς διαφορετική, στον χάρτη των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών της τμημάτων και σχολών.

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και έπειτα από δύο αναβολές, υποτίθεται ότι θα συνέρχονταν το Διοικητικό Συμβούλιο του «Χατζηκώστα» για να ακούσει τις απολογίες των δύο χειρουργών που κατηγορούνται ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο με την παράνομη συνταγογράφηση επιθεμάτων.

Ο Αν. Τσίνας νέος Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Νέος Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου, εξελέγη από την πρώτη διαδικασία αφού ξεπέρασε το 50+1% ο Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων Αναστάσιος Τσίνας με ποσοστό 64,8% στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και στο σύνολο των ψηφισάντων 61,9%, το οποίο αποτελείται επιπλέον από το Διοικητικό Προσωπικό (Δ.Π), το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.) και το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.).

Ο Μητροπολίτης Μάξιμος για τη φυλομετάβαση

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Την κάθετη αντίθεσή της με το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση του φύλου διατύπωσε προ ημερών και προ της ψήφισης του επίμαχου σχεδίου νόμου που είναι πλέον νόμος του κράτους, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Ως σύγκρουση των δύο κυρίαρχων απόψεων, σήμερα, στο χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Ηπείρου, λογίζεται η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του ενός Πρύτανη και των τριών αναπληρωτών του, την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου.

Τι είναι και τι δεν είναι ο νέος οδικός άξονας «ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ». Σε αυτό το ερώτημα απαντά ο Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» και κάνει έναν πρώτο απολογισμό από την πρώτη λειτουργία του μεγάλου οδικού άξονα.

Την αποχή των συμβολαιογράφων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Ιωαννίνων, μέχρι τις 31-12-2017, από τη διενέργεια κάθε πλειστηριασμού, συμβατικού και ηλεκτρονικού και ειδικά για τους ηλεκτρονικούς την αποχή και από όλες τις προκαταρκτικές πράξεις τους, συμπεριλαμβανομένων και των πράξεων μετατροπής των συμβατικών πλειστηριασμών σε ηλεκτρονικούς, αποφάσισε η γενική συνέλευση του Συλλόγου..

 

Το μέλλον των ΤΕΙ και εν προκειμένω του ΤΕΙ Ηπείρου θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εκλογών για την ανάδειξη της νέας διοίκησης που πραγματοποιούνται την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου.

Δύο «σκάνδαλα», πόλεμος κατά των αντιπάλων με γκεμπελίστικα μέσα, μια μεταρρύθμιση, πολλά προβλήματα και αρκετά ρουσφέτια...

Αναβολή του ΔΣ του «Χατζηκώστα» για τα επιθέματα

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Αναβολή για την ερχόμενη Δευτέρα, πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» που συνήλθε σήμερα για να ασχοληθεί με την υπόθεση… και να ακούσει την απολογία του γιατρού Φίλιππου Σιάκα, ο οποίος έχει τεθεί σε αργία ενός μήνα, με απόφαση της 6ης ΥΠΕ, για φερόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τις παράνομες συνταγογραφήσεις επιθεμάτων.

Και στον Καλαμά είναι… Παρασκευή… (βίντεο)

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ανεβάζει τους τόνους η Κίνηση Πολιτών «Καθαρός Καλαμάς» μετά τα τελευταία περιστατικά σοβαρής ρύπανσης στην έξοδο της τάφρου στην Κληματιά, όπου μετά τη βροχή, μια μεγάλη έκταση κατακλύστηκε κυριολεκτικά από λύματα, ξεσηκώνοντας τους κατοίκους.

Εξεγείρονται κατά του νόμου Κατρούγκαλου οι γυναίκες σύζυγοι θανόντων ανδρών, για το κομμάτι που αφορά τις αντικοινωνικές διατάξεις αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας.

Κατά της μεταφοράς των διαθεσίμων του Δήμου Ιωαννιτών στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τάχθηκε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, με μειοψηφούσα μόνο την παράταξη του Λάζαρου Νάτση που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος πληρώνει την υγεία στην Ήπειρο;

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Κοντά 2 εκατ. ευρώ μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, διαθέτει η Περιφέρεια Ηπείρου για τις νοσοκομειακές μονάδες της Άρτας και του Πανεπιστημιακού των Ιωαννίνων, από πόρους που κανονικά θα έπρεπε να κατευθυνθούν είτε σε αναπτυξιακά έργα είτε σε βελτίωση των υποδομών.

Το φίδι ξαναβγαίνει από το αυγό;;;

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ρατσιστικά συνθήματα κατά των Μουσουλμάνων και της Μουσουλμανικής θρησκείας έγραψαν άγνωστοι τα ξημερώματα σήμερα σε διάφορα κτίρια στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και σε μια στιγμή που φαίνεται πως καταγράφονται κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων κατά μεταναστών και στην υπόλοιπη χώρα.

Μέτρα για την φύλαξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ζητά ο Σύλλογος Γονέων του Σχολείου αυτού, θορυβημένος από το γεγονός ότι προ ημερών βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου σύριγγες και σύνεργα για χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Με καύσιμα από το Φλεβάρη το αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Καύσιμα από το Φλεβάρη του 2018 και μετά θα διαθέτει το αεροδρόμιο
Ιωαννίνων, είτε σε κινητές δεξαμενές είτε σε μόνιμες που θα πρέπει να
εγκατασταθούν από τον προμηθευτή.

Το μέλλον του ΤΕΙ Ηπείρου σύμφωνα με διαρροές…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

«Αθηνά 2» φέρεται σύμφωνα με το «Βήμα» να προωθεί το Υπουργείο
Παιδείας και με το εν λόγω σχέδιο αναδιάρθρωσης της ανώτατης
εκπαίδευσης, να προχωρήσει σύμφωνα με το δημοσίευμα, επέρχεται το
σάρωμα της ανώτατης εκπαίδευσης όπως τη γνωρίζουμε.

Ένταση προκύπτει ξανά στις σχέσεις μεταξύ τοπικών φορέων και συγκεκριμένα του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μετά τη μη πρόσκληση Καχριμάνη στη σύσκεψη για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα.

Δύο γιατροί σε αργία ενός μήνα

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Σε αργία ενός μήνα τέθηκαν από τη διοίκηση του γενικού νοσοκομείου «Χατζηκώστα» δύο χειρουργοί που μετά από έλεγχο της 6ης ΥΠΕ διαπιστώθηκε ότι υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά εκ μέρους των, αναληθή παραστατικά ή στοιχεία στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.