ΔΗΓΜΑΤΑ 20/3/2018

Με τις καλύτερες των εντυπώσεων έφυγε έπειτα από ένα τετραήμερο ταξίδι στα Γιάννενα, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Geoffrey R. Pyatt.

Απλός και δεκτικός ο άνθρωπος δέχτηκε να βγάλει selfieμε όποιον τον πλησίασε ή βρέθηκε στον κύκλο που συναναστράφηκε αυτές τις τέσσερις ημέρες, αν κρίνω από τις φωτογραφίες που είδα αυτό το Σαββατοκύριακο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρέσβης κ. Pyatt (1)

Με τις καλύτερες των εντυπώσεων έφυγε έπειτα από ένα τετραήμερο ταξίδι στα Γιάννενα, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Geoffrey R. Pyatt.

Απλός και δεκτικός ο άνθρωπος δέχτηκε να βγάλει selfieμε όποιον τον πλησίασε ή βρέθηκε στον κύκλο που συναναστράφηκε αυτές τις τέσσερις ημέρες, αν κρίνω από τις φωτογραφίες που είδα αυτό το Σαββατοκύριακο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ό,τι σχεδόν άρθρο γράφτηκε γι’ αυτόν, έγινε retweetστο λογαριασμό του στο twitterπου είναι και το πιο πολιτικό socialmedia.

Βόλτα αναψυχής έκανε ο άνθρωπος και δεν ασπάζομαι τις απόψεις – καταγγελίες που έλεγαν τις προηγούμενες μέρες πως έρχεται ο Αμερικάνος να διαπραγματευτεί τα πετρέλαια και άλλα τέτοια.

Από τις επαφές του με επιχειρηματίες της περιοχής, επίσης δεν προέκυψε κάτι αξιόλογο, να πούμε δηλαδή, ένα dealγια μια εξαγωγική δραστηριότητα ή κάτι τέτοιο.

Οι επιχειρηματίες που συνάντησε στη Φρόντζου «Πολιτεία», του μίλησαν για τα γνωστά πλεονεκτήματα της περιοχής, στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και αυτός τους άκουσε με ενδιαφέρον, αλλά πέραν τούτου, ουδέν…

 

***************************

Η οικοδεσπότης και η σκιά (2)

Η αφορμή για την επίσκεψη του Πρέσβη, πέραν του ιδιωτικού ταξιδιού αναψυχής, ήταν η βράβευση της Αλεξάνδρας Πλιακοπάνου, μαθήτριας της πρώτης τάξης του 7ου Λυκείου Ιωαννίνων, η οποία κέρδισε την Υποτροφία Benjamin Franklin, που χορηγείται σε Έλληνες μαθητές, από το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Wake Forest University της North Carolina. Αντίστοιχες επισκέψεις σε άλλες περιοχές της χώρας έκανε και άλλες ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ως εκ τούτου, πρώτο «βιολί» κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης στα Γιάννενα, ήταν μια κυρία από την Πρεσβεία, η οποία είχε ένα θεματάκι με τη μετάφραση… «Στραμμένη στη Δύση η Τουρκία και χαιρόμαστε γι’ αυτό», έλεγε ο Πρέσβης, Ανατολή μετέφραζε η καλοχτενισμένη κυρία. Δεν ξέρω αν έχει σημασία, αλλά επισημαίνω πως οι ΗΠΑ δεν έχουν Πρέσβη στην Άγκυρα και ο κ. Pyatt κάνει σχεδόν διπλά χρέη διπλωμάτη, στις δύο γειτονικές χώρες…

Λόγω αυτής ακριβώς της εκπαιδευτικής συνεργασίας του Δήμου Ιωαννιτών με την Πρεσβεία των ΗΠΑ, είχε αναβαθμισμένο ρόλο ο αντιδήμαρχος Παιδείας Παντελής Κολόκας, ο οποίος, βλέποντας τις φωτογραφίες καταλαβαίνω, πως έγινε «σκιά» του Πρέσβη.

Το τραπέζι τέλος, με τους επιχειρηματίες της περιοχής, το ζήτησε η Πρεσβεία και για τις λεπτομέρειες αλλά και για τους καλεσμένους, φρόντισε μια γυναίκα… Η περιφερειακή σύμβουλος της πλειοψηφίας Νατάσα Τύρου Ούζα. Στην πορεία, στο πρόγραμμα μπήκαν κι άλλοι καλεσμένοι, γιατί έγιναν περισσότεροι οι οικοδεσπότες…

 

***************************

Επίσκεψη στο Λύγγο (3)

Το απόγευμα της Παρασκευής, Μπέγκας - Κολόκας πήγαν τον Πρέσβη στο Λύγγο Γραμμενοχωρίων, σε αυτό το όμορφο μαγαζάκι που λέγεται KOZMOS, ιδιοκτησία του Νικόλα Παπαϊωάννου.

Αν και πήγε φαγωμένος εκεί, ο Αμερικάνος, έμαθα πως δεν αντιστάθηκε στις πίτες και το γλυκό. Τίμησε δεόντως τη μανιταρόπιτα και την πορτοκαλόπιτα της κυρά Μιράντας και φωτογραφήθηκε με τους θαμώνες του μαγαζιού.

 

Το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ

«Φώφη – ΓΑΠ μια γραμμή, Μπένυ – Ανδρουλάκης άλλη και ο Σταύρος στην κοσμάρα του…».

Με αυτή τη λιτή περιγραφή μου συμπύκνωσε φίλος, Γαπικός, τις δυο ημέρες του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό που πέρασε προς τα έξω, ήταν μόνο το διαδικτυακό «δούλεμα» των εκτός ΚΙΝΑΛ, για το νέο σήμα του Κινήματος και τίποτε άλλο.

Ο εν λόγω φίλος παρακολούθησε ομιλίες μέσω streaming, διάβασε και ενημερώθηκε ενδελεχώς αλλά δεν πήγε στο συνέδριο. Όπως και άλλος φίλος δεν πήγε, παρ’ ότι είχε θέσει και υποψηφιότητα, για τις εκλογές των αντιπροσώπων που ως γνωστόν, δεν έγιναν τελικώς… Και αναρωτιέμαι μετά: δεν πήγε ο ένας, δεν πήγε ο άλλος, πώς στα κομμάτια μετά, γέμισε το ΣΕΦ, ρε «σύντροφοι»; Αν πήγαιναν όλοι δηλαδή, θα θέλαμε δυο ΣΕΦ; Περιττό να πω πως ευτελίστηκε η όλη διαδικασία, με αποκορύφωμα την απόφαση για διορισμό των ανώτατων συλλογικών οργάνων.

Οι «στρατοί» δε χρειάστηκε να κατέβουν στη «μάχη», γιατί ο «πόλεμος» κρίθηκε στα χαρτιά… για να το θέσω λίγο ποδοσφαιρικά το όλο θέμα. Το «ραντεβού» ανανεώθηκε για τη φάση κατάρτισης των ψηφοδελτίων του κόμματος.

 

Το βιοαέριο στη ΒΙΠΕ

Η πρώτη άδεια για τις μονάδες βιοαερίου στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων δόθηκε την περασμένη Παρασκευή, από το συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδότηση και των άλλων τεσσάρων μονάδων…

Αν οι προσφυγές που θα ασκηθούν κατά της πρώτης απόφασης του Β. Μιχελάκη, πέσουν στο κενό, θεωρητικά ο επενδυτής μπορεί να ξεκινήσει να κατασκευάζει την πρώτη μονάδα και οι άλλοι έπονται… με κίνδυνο να μετατραπεί η ΒΙΠΕ σε χαβούζα, όπως είπε μέσες άκρες με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος των εγκατεστημένων της ΒΙΠΕ. Ελπίζω να ευοδωθεί ο αγώνας που θα ξεκινήσει από δω και στο εξής, ο Σύνδεσμος (ΣΕΒΙΠΙ) αλλά φοβάμαι πως βρισκόμαστε πίσω από τα γεγονότα πια. Οι αντιδρώντες, κάτοικοι και επιχειρήσεις, κυνηγάνε τώρα τις εξελίξεις, ενώ θα μπορούσαν να είχαν παρέμβει αποφασιστικότερα, πριν την υπογραφή της απόφασης.

Όσο για τις πολιτικές παρεμβάσεις που ζητά τώρα ο Σύνδεσμος, δεν ξέρω αν μπορούν να αποδώσουν. Γνωρίζω ότι ο Πέτρος ο Μαντάς, πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, μίλησε με τον Φάμελλο, τη μέρα που έδωσε στη δημοσιότητά ο Κώστας Τασούλας την απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού, στη δική του ερώτηση για το θέμα. Ο κ. Φάμελλος είπε στον Πατρινό πρόεδρο της Ένωσης των ΒΙΠΕ πως το «παντοδύναμο» Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης έχει το λόγο…

Λογικά, εφόσον τώρα η προσφυγή θα απευθύνεται στον Υπουργό, υπάρχει το περιθώριο της πολιτικής παρέμβασης αλλά κάτι μου λέει πως η εξέλιξη είναι δρομολογημένη. Μακάρι να διαψευστώ.

 

Τα νοίκια του Δήμου

Το μάζεμα τραπεζοκαθισμάτων από την κεντρική πλατεία, σε μαγαζιά με… ιστορία, είδαν οι περαστικοί την περασμένη Παρασκευή και απόρησαν.

Ο Δήμος καλά κάνει και επιβάλλει τη νομιμότητα, εξαντλώντας όπου απαιτείται την αυστηρότητα.

Μια διαφορετική περίπτωση είναι αυτή στο Γυαλί Καφενέ, όπου ο επί χρόνια ενοικιαστής στο ακίνητο του Δήμου, από την εποχή του Γκόντα, αν δεν κάνω λάθος, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου, αξιοποιώντας σχετικό νόμο, με την προϋπόθεση ότι είναι απόλυτα συνεπής στην πληρωμή των μισθωμάτων, αιτήθηκε και λογικά θα ελάμβανε χθες το μεσημέρι, από το ΔΣ της ΔΗΑΝΕΤΑΙ, παράταση της εκμίσθωσης.

Το αναπληρωματικό μέλος στο ΔΣ, από την παράταξη του Λ. Νάτση, έκανε δια του fb, επίθεση στον πρώην βουλευτή «φωτογραφίζοντας» τον, ως ασυνεπή επιχειρηματία, στον οποίο χαρίζεται το Γυαλί Καφενέ από το Δήμο Ιωαννιτών. Στη συνέχεια η ανάρτηση κατέβηκε και η συνέχεια θα δοθεί επί της οθόνης…

(Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Τρίτης, 20/3/2018)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 17/3/2018 ΔΗΓΜΑΤΑ 22/3/2018 »