ΔΗΓΜΑΤΑ 15/3/2018

Υψηλές παρουσίες αναμένει η Ήπειρος αυτές τις μέρες.

Για λόγους ασφαλείας του υψηλού επισκέπτη, Αμερικανού πρέσβη κ. Geoffrey R. Pyatt, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα και από κανέναν, παρ' ότι πρόγραμμα επισκέψεων του διπλωμάτη στις τοπικές αρχές έχει ήδη ανακοινωθεί. Το νέο πρόφτασε προχθές, στην εκδήλωση για το προσφυγικό, ο Παντελής ο Κολόκας, αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου Ιωαννιτών. Για τη διοργάνωση τραπεζιού γνωριμίας του Πρέσβη με την επιχειρηματική ελίτ της Ηπείρου, γνωρίζω πως δεν ζητήθηκε καν η βοήθεια των δύο πόλων της τοπικής εξουσίας, αλλά στοχευμένα κλήθηκε να φέρει σε πέρας την αποστολή, τρίτο πρόσωπο.

Λεπτομέρειες για όλα, θα σας έχω όταν με το καλό ολοκληρωθεί η επίσκεψη.

Υψηλός… επισκέπτης

Υψηλές παρουσίες αναμένει η Ήπειρος αυτές τις μέρες.

Για λόγους ασφαλείας του υψηλού επισκέπτη, Αμερικανού πρέσβη κ. Geoffrey R. Pyatt, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα και από κανέναν, παρ' ότι πρόγραμμα επισκέψεων του διπλωμάτη στις τοπικές αρχές έχει ήδη ανακοινωθεί. Το νέο πρόφτασε προχθές, στην εκδήλωση για το προσφυγικό, ο Παντελής ο Κολόκας, αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου Ιωαννιτών. Για τη διοργάνωση τραπεζιού γνωριμίας του Πρέσβη με την επιχειρηματική ελίτ της Ηπείρου, γνωρίζω πως δεν ζητήθηκε καν η βοήθεια των δύο πόλων της τοπικής εξουσίας, αλλά στοχευμένα κλήθηκε να φέρει σε πέρας την αποστολή, τρίτο πρόσωπο.

Λεπτομέρειες για όλα, θα σας έχω όταν με το καλό ολοκληρωθεί η επίσκεψη.

 

Η υπόθεση Λιόντου

Σε δύο μήνες αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση του αντιδημάρχου Γιάννη Λιόντου για φερόμενη ψευδή δήλωσή του, όσον αφορά τη συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές του 2014, αν και είχε εργολαβία της ΔΕΥΑΙ σε εξέλιξη.

Στην υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, οφείλουν να πουν ότι δεν έχουν σχέση συμφερόντων με το Δήμο στον οποίο είναι υποψήφιοι. Αν έχουν τέτοια, υπάρχει ασυμβίβαστο και προκύπτει κώλυμα υποψηφιότητας.

Η περίπτωση Λιόντου και όχι μόνο, απασχόλησε έντονα την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου από την αρχή της τρέχουσας θητείας του και πλέον, εφόσον την περασμένη Τρίτη η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο, τα λόγια περιττεύουν…

Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί αν η υπερασπιστική γραμμή του αντιδημάρχου υποδομών και έργων του Δήμου Ιωαννιτών, έπεισε το δικαστή ή όχι. Στη δεύτερη πιθανότητα, θα δημιουργηθεί ένα ζήτημα για τη δημοτική αρχή…

Η ευθύνη του Δημάρχου εν προκειμένω, έγκειται στο ότι κάλυψε την επιλογή του στο πρόσωπο του αντιδημάρχου έργων και δεν τον άδειασε αφ’ ης στιγμής προέκυψε το ζήτημα, σχεδόν με την αρχή της παρούσας θητείας. Ο επικεφαλής μιας παράταξης δε μπορεί να έχει εικόνα του ποιος μηχανικός ή και άλλος επαγγελματίας έχει πάρε – δώσε με το Δήμο, πριν θέσει υποψηφιότητα, ώστε να πάρει τα μέτρα του.

Η ευθύνη στη συγκεκριμένη υπόθεση βαρύνει, αποκλειστικά πιστεύω, αυτόν που υπογράφει την υπεύθυνη δήλωση και μόνο. Τώρα, αν εκτίμησε διαφορετικά τότε γιατί δεν ίσχυε σχέση οικονομική και σήμερα για τυπικούς λόγους παραπέμπεται, αυτό θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη.

Θεωρώ δηλαδή κλείνοντας, πως δεν είναι μείζον το θέμα για τη δημοτική αρχή. Αν ωστόσο κάτσει η «στραβή» με το Λιόντο, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο σχήμα της πλειοψηφίας, ώστε να βρει ο Δήμαρχος τον αντικαταστάτη του.

 

Που πα’ ρε Καραμήτρο;

Διάθεση ενασχόλησης με τα αυτοδιοικητικά κοινά, νέων – όχι απαραίτητα σε ηλικία - ανθρώπων, διαγιγνώσκω σε αρκετούς Δήμους του Νομού Ιωαννίνων.

Πέραν της πρόθεσης του Δημήτρη Δημητρίου για τον οποίο έγραφα προχθές, πως έχει αρχίσει επαφές προετοιμάζοντας μια πιθανή υποψηφιότητα στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, έχω κατά νου έναν ακόμα Δήμο των Ιωαννίνων, στον οποίο ένας νέος άνθρωπος, ηλικιακά και πολιτικά, πετυχημένος συνδικαλιστής, σκέφτεται πολύ σοβαρά να κατέλθει υποψήφιος.

Στην προκειμένη περίπτωση (για την οποία θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε από εμένα, όταν ο άνθρωπος το οριστικοποιήσει) πέραν του νυν Δημάρχου, ο οποίος δικαιωματικά θα είναι εκ νέου υποψήφιος, θέτοντας στην κρίση των συνδημοτών του, το έργο της παρούσης πενταετίας, σκέφτονται να ξανακατέβουν υποψήφιοι, τρεις πρώην Δήμαρχοι και πρώην πρόεδροι των τέως «Καποδιστριακών» ΟΤΑ που απαρτίζουν σήμερα τον εν λόγω «Καλλικρατικό» Δήμο. 40… χρόνια Δήμαρχος ο ένας, πρώην οι άλλοι και… αποτυχόντες σε επανειλημμένες αναμετρήσεις, το ξανασκέφτονται λέει…

Δεν τους περνάει ούτε λίγο από το μυαλό, το ρητό «που πα’ ρε Καραμήτρο;» και οι άνθρωποι κάνουν σχέδια… Το χειρότερο βέβαια, είναι ότι υπάρχουν και ψηφοφόροι πρόθυμοι να τους ξαναψηφίσουν… Καμία σωτηρία λέμε…

 

Η πρώτη υποψηφιότητα στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων

Ο Θεόδωρος ο Τζαρούχης μπορεί να μην είναι ακριβώς… «δώρο του Θεού» όπως λέει το ορθόδοξο όνομά του – είναι και ψάλτης ο άνθρωπος, μην ξεχνάμε… - θα μπορούσε όμως, να είναι ένα δώρο στη ΝΔ για την αναγκαία αλλαγή υποδείγματος που έχει ανάγκη όχι μόνο αυτή, αλλά το σύνολο του πολιτικού συστήματος, θα έλεγα, της Ψωροκώσταινας.

Για να το θέσω απλά: ο άνθρωπος αυτός που υπέβαλε πρώτος υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, δεν χρωστά σε κανέναν, δεν περιμένει ανταλλάγματα από κανέναν, είναι στρατιώτης της παράταξης, μάχιμος συνδικαλιστής για δεκαετίες, ιδεολογικά συγκροτημένος με λαϊκή και Γιαννιώτικη ντοπιολαλιά και δεν υπήρξε ποτέ μέρος του «συστήματος».

Δε γνωρίζω αν θα ευοδώσει η προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος, δεν ξέρουμε άλλωστε όλες τις υποψηφιότητες που θα εκδηλωθούν αλλά σίγουρα δεν είναι το στέλεχος που θα χρησιμοποιήσει τη ΝΟΔΕ για να ανελιχθεί κομματικά. Δεν έχει τέτοιες προσδοκίες και όπως είπα, είναι περήφανος για τα παιδιά του και ο ίδιος όντας συνταξιούχος, πολεμά για τις ιδέες του κόμματός του, μόνο – και το λέει αυτό ένας άνθρωπος που δε συμφωνεί πολιτικά με το Θόδωρα!

Τέλος, μην ακούσω ειρωνείες του στυλ «συνταξιούχος, απόμαχος, λίγος» κτλ. ούτε από τους Νεοδημοκράτες, γιατί οι προηγούμενοι πρόεδροι της ΝΟΔΕ δεν τα κατάφεραν και πολύ καλά στις αποστολές που ανέλαβαν, ούτε από τους αντιπάλους του – καλό θα είναι οι Νομαρχιακές Επιτροπές των άλλων κομμάτων να κοιταχτούν λίγο στον καθρέφτη, πριν πουν οτιδήποτε…

 

Οι παιδικές χαρές και τα δίδυμα

Οι συνήθεις ύποπτοι, φανατικοί του fb, Στέφος και Κάτσης ανάρτησαν στους λογαριασμούς τους, την είδηση της επιχορήγησης των Δήμων για την ανακατασκευή και πιστοποίηση παιδικών χαρών.

Από το γραφείο τύπου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Όλγα Γεροβασίλη, κοτζάμ Υπουργός, διαμοίρασε στα τοπικά ΜΜΕ το δελτίο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών. Δεν αποκλείεται αυτές τις ώρες, να φτιάχνεται και το σποτάκι του Τσίπρα για τις παιδικές χαρές, με το «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» και την Περιστέρα να σπρώχνει στην κούνια τα δίδυμα…

Μιλάμε, πέρα από την πλάκα, για ένα σημαντικό έργο που ο Δήμος Ιωαννιτών χρηματοδοτεί με ίδια έσοδα, τα τελευταία χρόνια. Δεν περίμενε κανέναν Μαυρογιαλούρο…

 

Φωτογραφίες διαγωνισμών…

«Φάμπρικα» έχει στηθεί από συγκεκριμένες εταιρείες τον τελευταίο καιρό, για την υλοποίηση έργων προμήθειας και εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων τύπου LED και προμήθειας λαμπτήρων τύπου LED. Το λέω αυτό επειδή προγραμματίζονται αντίστοιχα έργα από το Δήμο Ιωαννιτών που έχουν ανακοινωθεί πολλάκις από τη δημοτική αρχή, το τελευταίο διάστημα.

Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) προς το Υπουργείο Εσωτερικών, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, κυκλοφορεί αυτό τον καιρό σειρά διακηρύξεων με «αδικαιολόγητα περιοριστικούς όρους σχεδόν φωτογραφικούς» που μπορεί να εκτοξεύσουν το κόστος υλοποίησης των σχετικών συμβάσεων. Σε µία χώρα µε ελάχιστους διαγωνισμούς παρόμοιων έργων τα τελευταία έτη, ο όρος δέκα συμβάσεων την τελευταία τριετία καθώς και η απαίτηση εκτέλεσης μίας τουλάχιστον κατ’ έτος σύμβασης µε το ίδιο αντικείμενο και μάλιστα από κάθε έναν από τους φορείς που θα απαρτίζουν μια ένωση φορέων… δεν είναι απλά φωτογραφικός αλλά θυμίζει αυτό τον τύπο στο Δήμο Περιστερίου που ξέχασε γραμμένο μέσα στη δημοσιευμένη στο «Διαύγεια» προκήρυξη, το: (Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; αλλιώς προσάρμοσέ το) (σ.σ. τις τουλάχιστον τρεις παλιότερες παρόμοιες προμήθειες)…

(Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Πέμπτης, 15/3/2018)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 13/3/2018 ΔΗΓΜΑΤΑ 17/3/2018 »