ΔΗΓΜΑΤΑ 13/3/2018

Μαζεύουν τα πράγματά τους αυτές τις μέρες, οι έξι εν ενεργεία, θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ηπείρου που αντικαθίστανται, έναν ακριβώς χρόνο μετά τον ορισμό τους – ούτε μέρα παραπάνω!

Οι Αναστασία Τύρου- Ούζα, Παναγιώτα Μητροκώστα, Βασίλειος Παπαχρήστου, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Βασίλειος Γιολδάση του Βησ. και Δημήτριος Δημάκο, αποτέλεσαν τη δεύτερη φουρνιά αντιπεριφερειαρχών, «ριγμένοι» ως προς το χρόνο που υπηρέτησαν το θεσμό, όπως «ριγμένοι» θα είναι και οι επόμενοι δώδεκα, αν όντως ο αρχηγός κάνει δύο ακόμα σειρές αντιπεριφερειαρχών, όπως έχει πει, για να μην αφήσει κανέναν παραπονούμενο.

Τρίτη και 13 σήμερα.

Καλημέρα στους προληπτικούς…

 

Αν δεν πείθεις, μπέρδευε…

Στην τελευταία της απάντηση προς την εφημερίδα μας, για τις καταγγελίες Τσίκαρη ως προς τον τρόπο που συνεχίζουν να προμηθεύονται καύσιμα οι φορείς του Δημοσίου στην Ήπειρο, παίρνοντας ως σημείο αναφορά τις τιμές που εκδίδει η Περιφέρεια και όχι το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, η Περιφερειακή Αρχή εμπλέκει για άγνωστο λόγο το Δήμο Ιωαννιτών.

Η αναφορά της ξεκίνησε από τη δική μας αρχική διαπίστωση πως κάτι συμβαίνει με τις επικοινωνίες του μεγάρου της κεντρικής πλατείας, αφού πέρα από φαξ, δε φαίνεται να λαμβάνει και επιστολές… όπως το γράμμα του Ισραηλινού τουριστικού πράκτορα, με το οποίο προειδοποιούσε ο εν λόγω κύριος πως αν φυτρώσουν γεωτρύπανα για υδρογονάνθρακες σε όλη την Ήπειρο, ο ίδιος δεν θα ξαναφέρει τουρίστες από την πατρίδα του στην περιοχή μας. Η επιστολή απευθύνονταν στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και την Υπουργό Τουρισμού αλλά ο κ. Καχριμάνης όταν ρωτήθηκε τότε, είπε πως δεν έχει δει ποτέ του την επιστολή…

Στην προχθεσινή του απάντηση προς τους «ΝΑ» για τα καύσιμα του ΠΓΝΙ, ενέπλεξε το Δήμο Ιωαννιτών ως αποδέκτη της επιστολής του Ισραηλινού, κάτι που ουδόλως ισχύει.

Το γεγονός ενόχλησε σφόδρα από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, το Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, παρ’ ότι προσπαθεί πάντα να κρατά ισορροπίες με τον Καχριμάνη. Οι εξηγήσεις του τελευταίου, δεν ξεδιάλυναν την παρεξήγηση.

Με δύο απαντήσεις για το ίδιο θέμα εν κατακλείδι, η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έπεισε κανέναν πως όλα είναι καλώς καμωμένα στον τρόπο με τον οποίο προμηθεύονται καύσιμα οι φορείς του Δημοσίου της περιοχής και θα δανειστώ γραπτό φίλου που έκανε μνεία στη διατυπωμένη φράση του Χάρι Τρούμαν: «Αν δεν μπορείς να τους πείσεις, τότε φρόντισε να τους μπερδέψεις»…

 

Η υπόθεση της λεωφόρου Νιάρχου

Η σχέση Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών θα δοκιμαστεί αυτή την εβδομάδα, λόγω της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη, των απαλλοτριώσεων της Νιάρχου και της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ.

Το γεγονός ότι έρχεται το θέμα τώρα προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αν και το προεδρείο του σώματος είχε πει πως θα έφερνε τις απαλλοτριώσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου (!), δεν είναι άσχετο με την κινητικότητα της δημοτικής αρχής γύρω από έτερο ανταγωνιστικό οδικό έργο, τη σύνδεση Βογιάνου με Πανηπειρωτικό.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί, το έργο που θα ωριμάσει πρώτο, θα είναι αυτό που σίγουρα θα κατασκευαστεί, οπότε η Περιφέρεια τρέχει να προλάβει αυτό που η ίδια εκτιμά ως σημαντικότερο.

Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες παραπλεύρως της Νιάρχου βεβαίως, κινούνται δικαστικά για να μπλοκάρουν το έργο, οπότε στη συνεδρίαση της Τετάρτης θα ενημερωθούμε για το που βρίσκεται η υπόθεση.

 

Έρχονται οι νέοι αντιπεριφερειάρχες

Μαζεύουν τα πράγματά τους αυτές τις μέρες, οι έξι εν ενεργεία, θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ηπείρου που αντικαθίστανται, έναν ακριβώς χρόνο μετά τον ορισμό τους – ούτε μέρα παραπάνω!

Οι Αναστασία Τύρου- Ούζα, Παναγιώτα Μητροκώστα, Βασίλειος Παπαχρήστου, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Βασίλειος Γιολδάση του Βησ. και Δημήτριος Δημάκο, αποτέλεσαν τη δεύτερη φουρνιά αντιπεριφερειαρχών, «ριγμένοι» ως προς το χρόνο που υπηρέτησαν το θεσμό, όπως «ριγμένοι» θα είναι και οι επόμενοι δώδεκα, αν όντως ο αρχηγός κάνει δύο ακόμα σειρές αντιπεριφερειαρχών, όπως έχει πει, για να μην αφήσει κανέναν παραπονούμενο.

Η ανακοίνωση έγινε στην παράταξη την 26η Φεβρουαρίου και αν είχε γίνει λίγο νωρίτερα εκείνη τη μέρα, γνωστή η πρόθεση του Περιφερειάρχη, σίγουρα κάποιοι από τους δυσαρεστημένους θα περνούσαν μια βόλτα από το GrandSeraiXenia… Γιατί δεν κρύβουν το θυμό τους κάποιοι, επειδή έτσι όπως τα κανόνισε ο αρχηγός, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που βρέθηκαν το 2014 στις τελευταίες εκλόγιμες θέσεις, θα είναι αντιπεριφερειάρχες παραμονές των επόμενων εκλογών και όσοι ασχολούνται με τα κοινά, γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό.

Μην περιμένετε αντιδράσεις, κραυγές και παραιτήσεις. Απλά, ήσυχα, αξιοπρεπώς και ωραία, ο Καχριμάνης θα δει να τον εγκαταλείπουν κάποιοι σημερινοί συνεργάτες του, στις επόμενες εκλογές, αν είναι υποψήφιος.

Όσον αφορά την ουσία τώρα, καμία σημασία δεν έχει για τον πολύ κόσμο ποιος θα είναι αντιπεριφερειάρχης, γιατί η θέση κατήντησε εντελώς διακοσμητική στην παρούσα θητεία. Αν γνωρίζετε καμιά σοβαρή πρωτοβουλία που ανέλαβε θεματικός αντιπεριφερειάρχης αυτά τα 3,5 χρόνια, παρακαλώ να μου την επισημάνετε.

Η μόνη διαφορά βρίσκεται στην τσέπη του ενός εκάστου εκ των 12…

 

Μύρισε εκλογές ο πεζόδρομος

Περπατώντας το περασμένο Σάββατο το πρωί, στους πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου των Ιωαννίνων, είχα την αίσθηση ότι διάγουμε καιρούς προεκλογικούς.

Τις μέρες αυτές εννοώ, που ξεχύνονται οι υποψήφιοι των Ιωαννίνων, από δημοτικούς συμβούλους μέχρι υποψήφιους βουλευτές, στα μαγαζιά του κέντρου και κερνάνε κόσμο, στο πλαίσιο του προεκλογικού τους αγώνα…

Η διαφορά ήταν πως το περασμένο Σάββατο, έπεσα πάνω σε κόσμο της ΝΔ μόνο. Πού βρέθηκαν μαζεμένοι όλοι αυτοί, ειλικρινά, δε μπόρεσα να μάθω. Αλλιώς, ήταν τυχαία η συνάντηση αλλήλων.

 

Καθεστώς…

Στην Ελεούσα, το πρωί της Κυριακής, ο φερόμενος ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, πραγματοποίησε μια συνάντηση γνωριμίας, καλώντας ανοιχτά κόσμο να πάει να τον δει από κοντά.

Δεν έχει σημασία αν πήγαν λίγοι ή πολλοί, γιατί δεν ήταν εκδήλωση αντίστοιχη εκείνης στο GrandSeraiXeniaστις 26 Φεβρουαρίου, αλλά εντάσσεται στην προσπάθεια του άγνωστου στο ευρύ κοινό επικοινωνιολόγου, να γίνει περισσότερο γνωστός και να «γειωθεί» με τη βάση, της οποίας την ψήφο θα ζητήσει ενδεχομένως, σε ένα χρόνο περίπου από τώρα.

Άνθρωποι που πήγαν στην Ελεούσα προχθές, δεν ήθελαν να «καρφωθούν» και ζήτησαν ευγενικά απ’ τον καμεραμάν που τραβούσε πλάνα απ’ την εκδήλωση, να μη δείξει τα πρόσωπά τους!

Αυτό δεν είναι συνηθισμένο παρά μόνο σε καθεστώτα μειωμένης ελευθερίας ή… σουλτανάτα. Τι σχέση έχουν τα Γιάννενα με τη μία ή την άλλη περίπτωση, ψαχτείτε! Έξυπνοι αναγνώστες είστε, άλλωστε…

Την ίδια ώρα, συνιστώ να είστε προσεκτικοί και στους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Προσέξτε που κάνετε like, retweetκτλ., γιατί είστε υπό παρακολούθηση. Οι αντιδράσεις σας μέσω των λογαριασμών σας, σε πολιτικά γεγονότα, καταγράφονται. Για ένα like κλείνουν σπίτια – και δε μιλάω γενικά…

(Tα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Τρίτης, 13/3/2018)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 10/3/2018 ΔΗΓΜΑΤΑ 15/3/2018 »