ΔΗΓΜΑΤΑ 24/2/2018

Έπειτα από απουσία μιας ολόκληρης εβδομάδος, λόγω των αργιών Καθαράς Δευτέρας και επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, η στήλη οφείλει να καλύψει αυτό το… κενό που είμαι βέβαιος πως δημιουργήθηκε στους τακτικούς αναγνώστες, με ενδιαφέρον παραπολιτικό σχόλιο σήμερα…

Οι απουσίες των «Ελευθερίων» (1)

Έπειτα από απουσία μιας ολόκληρης εβδομάδος, λόγω των αργιών Καθαράς Δευτέρας και επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, η στήλη οφείλει να καλύψει αυτό το… κενό που είμαι βέβαιος πως δημιουργήθηκε στους τακτικούς αναγνώστες, με ενδιαφέρον παραπολιτικό σχόλιο σήμερα…

Θα ξεκινήσω ασφαλώς από τις επετειακές εκδηλώσεις της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, τις οποίες τίμησε για δεύτερη φορά, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Τελικά, δεν επιβεβαιώθηκα στην πρόβλεψη πως οι βουλευτές των Ιωαννίνων θα είναι και στην παρέλαση το πρωί και στη συζήτηση στη βουλή για τη Novartis, από το μεσημέρι και μετά, και μόνο ο Κώστας Τασούλας με δικαίωσε… Οι Στέφος και Τζούφη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόνο το απόγευμα της Τρίτης στην πανηγυρική εκδήλωση κι εξαφανίστηκαν από τα Γιάννενα, ο Μαντάς είχε τρεχάματα ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν το σκέφτηκε καν, ο δε Καραγιάννης ανήμερα της 21ης Φλεβάρη πόσταρε στο fbφωτογραφίες από τη Βουλγαρία, όπου πιθανά βρίσκονταν στο πλαίσιο κοινοβουλευτικών καθηκόντων αλλά το βράδυ ψήφισε κανονικά για την προανακριτική…

Θα υπέθετε κανείς λοιπόν, πως οι τέσσερις κυβερνητικοί βουλευτές άφησαν πίσω τους, επάξια εκπρόσωπό τους, την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αλλά που… Η γνωστή τραγωδός σκέφτηκε να μη μας ενοχλήσει ιδιαίτερα και το πέρασμά της από τα Γιάννενα ήταν ανεπαίσθητο. Ούτε μια ευχή για την ημέρα δεν τόλμησε μπροστά στις κάμερες η Υπουργός, όχι να μας πει και τίποτα για το γεφύρι της Πλάκας…

 

************************

…κι ο πρόεδρος στο Leopard (2)

Την παράσταση βεβαίως, έκλεψε ο Πρόεδρος Πάκης που εζήλωσε τη δόξα του προέδρου Πανάρα. Η φωτογραφία του Προέδρου πάνω στο Leopard, με τα χέρια σταυρωμένα, από πολλούς θεωρήθηκε η πεμπτουσία της… αμεριμνησίας, για να μην πω κάτι βαρύτερο, των σημερινών κυβερνώντων. Αλλά επειδή πολυσχολιάστηκε η επιλογή Παυλόπουλου να ανέβει πάνω στο άρμα, δεν θα πω τίποτα περισσότερο.

 

************************

Το ιστορικό του Leopard (3)

Το Leopardλοιπόν που στήθηκε μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης, έκανε χαρούμενους πολλούς γιατί το περιεργάστηκαν, ενθουσίασε τους πιτσιρικάδες που κάθισαν στη θέση του οδηγού, τρόμαξε κάτι φίλους κομμουνιστές που έκαναν συνειρμούς περίεργους με τα άρματα στους δρόμους… εγώ όμως, θα σας πω την ιστορία του εκθέματος.

Ο ΕΜΘ Αρχιλοχίας (ΤΘ) Παναγιώτης Καββαδάς κατέθεσε προς τη Διεύθυνση Ιππικού Τεθωρακισμένων την πρόταση-ιδέα, για την βαφή με ειδικό διάκοσμο του 1ου Επετειακού άρματος στην Ελλάδα - και σε παγκόσμιο επίπεδο εν τέλει - με την συμπλήρωση των 25 ετών σε υπηρεσία, του Leopard 1a5. Μέσα από τις υπηρεσιακές αναφορές του, ο Πρεβεζιάνος στρατιωτικός που υπηρετεί στην περιοχή μας, πρότεινε την παρουσία του άρματος στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 21η Φεβρουαρίου, σε μορφή μηχανοκίνητης παρέλασης. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις, κατέληξαν στη στατική έκθεση του άρματος, με σκοπό να μπορεί να το επισκεφτεί ο κόσμος. Μετά τη θετική απάντηση από το ΓΕΣ, συστάθηκε η σχεδιαστική ομάδα, η οποία αποτελούνταν από τους ΕΜΘ Αλχια (ΤΘ) Καββαδά Παναγιώτη και από το Γιώργο Σανταμούρη της Ένωσης Μοντελιστών Ιωαννίνων.

Η ιδέα τελικά, κρίνεται πετυχημένη από το αποτέλεσμα και ο εμπνευστής της δέχτηκε τα προσωπικά συγχαρητήρια της αυτού εξοχότητος, ΠτΔ: «Συγχαρητήρια για την εξαιρετική ιδέα σου. Μας κάνεις όλους περήφανους» του είπε ο Πρόεδρος.

 

Η υπογραφή που λείπει από την ερώτηση

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας με θέμα την «εσπευσμένη μετακίνηση και επέκταση κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στη νέα πτέρυγα που ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, κατέθεσαν στη διάρκεια της εβδομάδας, ο Αν. Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Ιάσονας Φωτήλας και ο Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου.

Οι δύο Τομεάρχες Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν απαντήσεις από την ηγεσία του Υπουργείου, για την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στο νοσηλευτικό ίδρυμα ο από πλευράς διοίκησης χειρισμός του όλου θέματος και επικαλούνται τις αρνητικές αποφάσεις συλλογικών οργάνων.

Το περίεργο στη συγκεκριμένη υπόθεση, με την οποία προσωπικά έχω ασχοληθεί όσο ελάχιστοι, δημοσιογραφικά, είναι ότι από το κείμενο της ερώτησης απουσιάζει ένα όνομα: αυτό του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστα Τασούλα.

Όπως έμαθα από το γραφείο του βουλευτή, δεν του ζητήθηκε να υπογράψει την ερώτηση, αν και αυτό θα ήταν το απόλυτα φυσιολογικό για τα κοινοβουλευτικά ήθη, μιας και δεν έχει τους πολλούς βουλευτές το κόμμα στο Νομό μας!

Επειδή είμαι γνωστός προβοκάτορας λοιπόν, έψαξα λίγο την ιστορία για να καταλήξω πως ίσως κάποιοι από την τοπική οργάνωση, προσπάθησαν να «κοντύνουν» το βουλευτή και έδωσαν το θέμα κατευθείαν στον Τομέα Υγείας του κόμματος, παρακάμπτοντας την ιεραρχία. Αυτοί οι κάποιοι δεν αποκλείεται να έχουν και προσδοκίες για υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές…

 

 

Η βασιλόπιτα του Παντελή

Έγραφα το προηγούμενο Σάββατο για τις «πίτες» των «ομάδων φίλων» πολιτικών προσώπων της περιοχής, αναφερόμενος σε μια εξ αυτών που έκανε ντόρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… Δεν ήταν άλλη από την εκδήλωση του αντιδημάρχου Ιωαννιτών Παντελή Κολόκα αλλά δεν αναφέρθηκα στο όνομα του οικοδεσπότη.

Την Τρίτη, από το γραφείο του, εστάλη δελτίο τύπου με φωτογραφικό υλικό για την εν λόγω εκδήλωση. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζονταν ως τι προσκάλεσε τον κόσμο και έκοψε την βασιλόπιτα. Ως αντιδήμαρχος; Ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Πολιτών»; (οι άνθρωποι που τον πλαισίωναν στις φωτογραφίες ήταν συνοδοιπόροι του σε αυτό το αυτοδιοικητικό εγχείρημα, πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, όταν έβαζε πλώρη για υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννιτών). Ή ως πολιτευτής; (αν και αδόκιμος ο όρος, τον χρησιμοποιώ, όπως κάνουν και οι μόνιμα υποψήφιοι βουλευτές).

Και την απορία μου, την εξέφρασαν και αρκετοί, σύμμαχοι και αντίπαλοι πολιτικοί του Παντελή. Οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές και γνωστές εν προκειμένω, για τον πολιτικό Κολόκα.

Αρκεί να είναι ξεκάθαροι οι στόχοι. Γιατί αν έκοψε την «πίτα» ως αυριανός υποψήφιος Δήμαρχος, τότε ο Μπέγκας οφείλει να το γνωρίζει και να πάρει τις αποφάσεις του, για τους αντιδημάρχους του. Αν έκοψε την πίτα, ως υποψήφιος βουλευτής, σίγουρα το κόμμα που θα εκπροσωπήσει, δεν θα είναι η ΝΔ, γιατί απ’ όσο γνωρίζω, η Πειραιώς δεν έδωσε σε κανέναν την… «ευλογία» της υποψηφιότητας και το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει προεκλογικό αγώνα. Αν έκανε την εξαίρεση με τον Παντελή, είναι είδηση… Κι αν τέλος, έκοψε την πίτα ως απλός Παντελής, ε τότε, το θέμα δεν αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης…

 

O "Δαράκης" θα σας γράφει...

Το Σάββατο, στην εκδήλωση της «απελευθέρωσης», αναμένεται να πάρουν φωτιά τα μπλοκάκια… Θα κρατιούνται παρουσίες, όχι απουσίες. Και όχι βέβαια, από το Ριζόπουλο…

Θυμάστε τη σκηνή από την ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια»;

Ο Δαράκης μαζί έναν έμπιστό του, καταγράφει όσους εργάτες από το εργοστάσιο του Δέλβη, τόλμησαν σαν ταραχοποιά στοιχεία, να πάνε στην πορεία ειρήνης, στο Μαραθώνα, παρά τη ρητή απαγόρευση της εργοδοσίας.

-«Θα κατέβουμε στο δρόμο κι όποιος θα περνάει θα τον γράφουμε έναν - έναν. Σύμφωνοι;» ρωτάει ο Δαράκης. Κι αρχίζουν την καταγραφή:

-«Aα να κι ο Δημητρίου. Το Μπίλη, το Μπίλη, τον έγραψες το Μπίλη;»

-«Α να κι ο Βλάσσης, γράψ’ το Βλάσση, γράψ’ το Βλάσση»…

-«Το Νικολαΐδη τον έγραψες;»

-«Από τους πρώτους…»

«Εμ, λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή;».

Κάντε τις αναγωγές και ετοιμαστείτε όσοι πάτε στην εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας, να σας γράψουν…

(Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο του Σαββάτου, 24/2/2018)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 17/2/2018 ΔΗΓΜΑΤΑ 27/2/2018 »