ΔΗΓΜΑΤΑ 17/2/2018

Χωρίς πολύ ταρατατζούμ ήταν το χθεσινό χάπενινγκ, με την άφιξη της εταιρείας TUSστο αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος» για την πρώτη πτήση Λάρνακα – Γιάννενα, παρουσία του Ισραηλινού προέδρου της αεροπορικής εταιρείας. Ήταν η μπάντα στο αεροδρόμιο, μπουφέ δεν είχε όπως το καλοκαίρι με την Apollo και έβαλαν και μια κόκκινη κορδέλα να κόψει ο Δήμαρχος με Περιφερειάρχη και Ισραηλινό, προτού περάσει ο κόσμος στην αίθουσα αφίξεων.

Υψηλή εκπροσώπηση στα «Ελευθέρια»

Η Λυδία Κονιόρδου θα είναι η υψηλή εκπροσώπηση της κυβέρνησης, στους εορτασμούς της 105ης επετείου από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Παρέα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Υπουργός Πολιτισμού, γνωστή τραγωδός προτού αναδειχθεί σε εθνική ξεματιάστρα και την ανακαλύψει ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας, για να της αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού της χώρας μας, θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Η επιλογή έγινε γιατί πιθανώς, κρίθηκε η κ. Κονιόρδου ως μια από τις αποτελεσματικότερες Υπουργούς για την Ήπειρο, μετά ασφαλώς από την Όλγα Γεροβασίλη. Και εξηγώ:

Μετά από… πεντακόσα οχτακόσα κατομμύρια συσκέψεις για το γεφύρι της Πλάκας, από το Φεβρουάριο του 2015 και δώθε, ελπίζουμε όλοι πως τα έργα αποκατάστασης του πεσμένου γεφυριού, πέρα από τις πρόδρομες εργασίες που έχουν κάνει Περιφέρεια, ΕΜΠ και ΤΕΕ, θα ξεκινήσουν τον τέταρτο χρόνο μετά την καταστροφή…

Το λες και επίτευγμα αυτό! Οπότε είναι λογικό να το αναγνωρίσει η εθνοσωτήριος στη Λυδία Κονιόρδου, διαδόχου στο Πολιτισμού, του άλλου επιτυχημένου Υπουργού Αριστείδη Μπαλτά (πάω στοίχημα ότι αν ρωτήσω στο δρόμο 10 ανθρώπους, βία να ξέρει ο ένας το όνομα του πρώην Υπουργού…).

 

Στην παρέλαση το πρωί, στη βουλή το απόγευμα

Τη μέρα που η πόλη θα γιορτάζει εν τω μεταξύ, η βουλή θα δικάζει… (έκανα και ρίμα ο άπαιχτος!).

Δεν ξέρω πως θα τα καταφέρουν οι κυβερνητικοί βουλευτές των Ιωαννίνων να είναι και στην παρέλαση το πρωί της Τετάρτης και στη βουλή, γιατί η παρουσία τους στο κοινοβούλιο κρίνεται απαραίτητη, ημέρα ψηφοφορίας.

Η διάσκεψη των προέδρων της βουλής όρισε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, για τη συζήτηση της πρότασης της πλειοψηφίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis και τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας θα ψηφίζουν μια ολόκληρη μέρα…

Για να ολοκληρωθεί το σενάριο της πολιτικής και κοινωνικής διαπόμπευσης των αντιπάλων της, η κυβέρνηση αποφάσισε να στήσει δέκα κάλπες για τους αντίστοιχους πολιτικούς που εμπλέκονται στις μίζες, από την περίφημη δικογραφία των προστατευόμενων μαρτύρων. Αδίκημα μπορεί να μην περιγράφει η πρόταση για την προανακριτική αλλά οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα βγάλουν το άχτι τους στην κάλπη για Άδωνι, Σαμαρά, Στουρνάρα και Βενιζέλο κυρίως…

Φαντάζομαι τέτοια ηδονή δε θέλουν να τη χάσουν οι βουλευτές των Ιωαννίνων…

 

Ο Πάκης αναλαμβάνει δράση για το Αλβανικό

Τα μεγάλα μέσα μαθαίνω ότι βάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Πάκης για τους φίλους… - βλέποντας τις επιδόσεις και τις επιτυχίες του Κοτζιά και της εθνοσωτηρίου του Αλέξη, στην εξωτερική πολιτική. Είναι γνωστός για τις… ακαριαίες αντιδράσεις του ο ΠτΔ – ποιος δε θυμάται πως αντέδρασε ο Πάκης στο χαστούκι του Κασιδιάρη στην Κανέλη; Ούτε ο FlashGordonτέτοια ταχύτητα… - και φαντάζει φυσιολογικό που περίμενε σχεδόν τρία χρόνια για να αντιληφθεί ότι αυτή η παιδική χαρά που λέγεται κυβέρνηση, αν και διοικεί τη χώρα με τέτοια μαεστρία, δεν τα καταφέρνει με την ίδια επιτυχία στις σχέσεις μας με τους διάφορους γείτονες.

Και άγχωσαν τον ΠτΔ τα τελευταία σημάδια γύρω από τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, θέμα μεγίστης σημασίας για την Ήπειρο. Και ζήτησε από φίλους του δημοσιογράφους κατ’ αρχάς, να ασχοληθούν με την Αλβανία, με το δήθεν Τσάμικο κτλ. κι εκείνοι απευθύνθηκαν με τη σειρά τους, σε Ηπειρώτες πολιτικούς που ασχολούνται επισταμένως με το θέμα.

Η συνέχεια επί της οθόνης…

 

Η καλή και η κακή δημοσιογραφία

Άκουσα με ενδιαφέρον τη δήλωση του Περιφερειάρχη Αλέκου, κατά την εκδήλωση των εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης αυτού του καλοκάγαθου ανθρώπου, του Γιάννη του Μπράτη, στο Λαογραφικό Μουσείο.

Μιλώντας γι’ αυτές τις φωτογραφίες των «40 χρόνων πολιτικής και δημοσιογραφίας στα Γιάννενα», ο Περιφερειάρχης αναπόλησε την «παλικαρίσια» δημοσιογραφία που έλεγε μόνο αλήθειες, σε αντίθεση με τους απαράδεκτους δημοσιογράφους του σήμερα, που ως γνωστόν, λέμε μόνο ψέματα και fakenews– τα ίδια καταγγέλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμπιπτόντως… Στη φωτογραφία με τη συγκεκριμένη δήλωση, στο συννεφάκι πάνω από το κεφάλι του Αλέκου, μπορεί να υπήρχε και το όνομά μου, μαζί με κάποια άλλα, λίγα, ίσως…

Το εξοργιστικό είναι πως τέτοιες δηλώσεις κάνει ένας πολιτικός που χαίρει μιας πολύ φιλικής αντιμετώπισης από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε γενικές γραμμές, όλα τα χρόνια της αυτοδιοικητικής του πορείας. Η δυσανεξία όμως στην κριτική που όταν δεν αρέσει, θεωρείται από τον κρινόμενο άδικη, ψευδής κτλ., δεν είναι ίδιον μόνο των «δεξιών» κι αυτό είναι το χειρότερο.

 

Η πετυχημένη ημερίδα των νέων αγροτών

Έγινε μια πολύ πετυχημένη ημερίδα για ειδικά θέματα που αφορούν τους νέους αγρότες, την περασμένη Τετάρτη, με πρωτοβουλία της Ένωσης Νέων Αγροτών Ιωαννίνων. Και η αθρόα συμμετοχή κόσμου έδειξε το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, συμμετοχή αναντίστοιχη με τις παρόμοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις που έκανε τους προηγούμενους μήνες η Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για το πρόγραμμα επιδότησης των νέων αγροτών.

Ο Περιφερειάρχης ήθελε να είναι συμμέτοχος σε αυτή τη διοργάνωση και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στους υπευθύνους, επειδή τον παρέκαμψαν. Γιατί ως γνωστόν, ό,τι αφορά γεωργία – κτηνοτροφία στην Ήπειρο, πρέπει να έχει τη σφραγίδα της Περιφέρειας…

Κάποιοι κακοπροαίρετοι μάλιστα, βγάζουν και γλώσσα και ζητάνε να οργανωθούν καλύτερα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, για να κατευθύνεται αρμοδίως και να εξυπηρετείται ευκολότερα ο κόσμος.

Εδώ όμως, τα πάντα συνεχίζουν να γίνονται με τον πατροπαράδοτο τρόπο: για οτιδήποτε μικρό ή μεγάλο θες, περνάς από το γραφείο του Περιφερειάρχη…

 

Ο μαυροφορεμένος αντιπεριφερειάρχης

Χωρίς πολύ ταρατατζούμ ήταν το χθεσινό χάπενινγκ, με την άφιξη της εταιρείας TUSστο αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος» για την πρώτη πτήση Λάρνακα – Γιάννενα, παρουσία του Ισραηλινού προέδρου της αεροπορικής εταιρείας. Ήταν η μπάντα στο αεροδρόμιο, μπουφέ δεν είχε όπως το καλοκαίρι με την Apollo και έβαλαν και μια κόκκινη κορδέλα να κόψει ο Δήμαρχος με Περιφερειάρχη και Ισραηλινό, προτού περάσει ο κόσμος στην αίθουσα αφίξεων.

Εντύπωση προκάλεσε στους κακεντρεχείς ο μαυροφορεμένος αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Στράτος Ιωάννου. Και κυριολεκτώ, λέγοντας μαυροφορεμένος. Ο άνθρωπος είτε έρχονταν από κηδεία, ενδεχόμενο ανθρώπινο, είτε, είπαν οι κακεντρεχείς, τα έβαψε μαύρα, γιατί το Άκτιο που εξυπηρετεί τουριστικά την Πρέβεζα, θα έχει πλέον απέναντί του, ένα ανταγωνιστικό αεροδρόμιο. Εγώ πάντως, πιστεύω ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ειλικρινά θέλει λειτουργικά στο 100% και τα δύο αεροδρόμια.

 

«Πίτες»;

«Πίτες» Συλλόγων, Δήμων, ομάδων, κομμάτων, έχουμε πολλές, αυτές τις μέρες, από την αρχή της χρονιάς.

Είδα και φωτογραφίες μιας διαφορετικής «πίτας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… Οι ενδιαφερόμενοι για υποψήφιοι βουλευτές συστήνουν «ομάδες φίλων» και πλέον «πίτες» κόβουν και αυτές. Διαφορετική εξήγηση δε μπορώ να δώσω.

(Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο του Σαββάτου, 17/2/2018)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 15/2/2018 ΔΗΓΜΑΤΑ 24/2/2018 »