ΔΗΓΜΑΤΑ 15/2/2018

Μεγάλες στιγμές ετοιμάζεται να ζήσει ο Δήμαρχος της πόλης μας Θωμάς Μπέγκας, κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο της TUSτο πρωί της Παρασκευής που θα έρχεται από τη Λάρνακα.

Ο Δήμαρχος μαζί με τον συνεργάτη του Στέφανο Ζέρβα τουλάχιστον, θα επιβαίνουν στην πρώτη και ιστορική, τακτική και απευθείας, πτήση από την Κύπρο στα Γιάννενα, η οποία λογικά θα είναι γεμάτη από τους ανθρώπους της αεροπορικής εταιρείας και λίγους Κύπριους.

Ήμαρτον Παναΐα μου…

Διαφημιστές προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης ή αλλιώς καταπολέμησης της ανεργίας – voucher, κοινωφελής εργασία κλπ. – dealerτων διαφόρων επιδομάτων φτώχειας, στα οποία η παρούσα κυβέρνηση καταρρίπτει κάθε ρεκόρ, αφού κάνει κάθε τι δυνατόν για να φτωχοποιήσει όσο γίνεται περισσότερες κοινωνικές ομάδες, προπαγανδιστές δήθεν μεταρρυθμίσεων, όπως στην Υγεία – λέμε τώρα – που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στα εξωτερικά ιατρεία και των νοσηλευόμενων στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφερείας τους… Εσχάτως και κράχτες των εντάξεων έργων των Δήμων της περιοχής τους στο ΕΣΠΑ, λες και για να χρηματοδοτηθεί ένα έργο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» ας πούμε, πρέπει εκτός από ώριμο μελετητικά να έχει και την… ευχή του βουλευτή της περιοχής!

Αναφέρομαι στο προχθεσινό μπαράζ ανακοινώσεων των κυβερνητικών βουλευτών, σχετικά με τις 71 εντάσεις έργων ύδρευσης στο ΕΣΠΑ. Τέσσερις βουλευτές, των Ιωαννίνων, υπέγραψαν κοινή δήλωση για το έργο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, χοντρικά.

Σημεία πραγματικά καινοφανή για τα δεδομένα μας, αν κρίνουμε με τους όρους που λειτουργεί το ΕΣΠΑ, τα ΚΠΣ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, εδώ και δεκαετίες. Τώρα θα πείτε λεπτομέρειες… οι άνθρωποι προβάλλουν το «έργο» τους…

Πάσο! Κανείς δεν ασχολείται… μόνο κάποιοι λίγοι τραβάμε τα μαλλιά μας.

 

Ο Δήμαρχος στην πρώτη πτήση της TUS

Μεγάλες στιγμές ετοιμάζεται να ζήσει ο Δήμαρχος της πόλης μας Θωμάς Μπέγκας, κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο της TUSτο πρωί της Παρασκευής που θα έρχεται από τη Λάρνακα.

Ο Δήμαρχος μαζί με τον συνεργάτη του Στέφανο Ζέρβα τουλάχιστον, θα επιβαίνουν στην πρώτη και ιστορική, τακτική και απευθείας, πτήση από την Κύπρο στα Γιάννενα, η οποία λογικά θα είναι γεμάτη από τους ανθρώπους της αεροπορικής εταιρείας και λίγους Κύπριους.

Όσο και να «μιζεριάσει» κανείς, υποβαθμίζοντας τα αποτελέσματα της πολιτικής… «εξωστρέφειας» που αρέσκεται να αναφέρει συχνά ο Δήμαρχος, τα δεδομένα του σήμερα δεν είναι ίδια με τα δεδομένα του χθες. Σήμερα έχουμε αεροδρόμιο που δέχεται διεθνείς πτήσεις, με καύσιμα… γίνονται πτήσεις τσάρτερ και τα Γιάννενα έχουν μπει στο χάρτη του πανευρωπαϊκού τουριστικού γίγνεσθαι.

Ακόμα κι αν ήταν όλα αποτελέσματα… κ@λοφαρδίας και όχι ικανότητας, ε, πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε…

 

Τα… του ΤΕΕ/ΤΗ

Το τελευταίο ξέσπασμα του Γιάννη του Τσίγκρου για τη λειτουργία… ή καλύτερα τη μη λειτουργία του Τεχνικού Επιμελητηρίου και των οργάνων του, θα μπορούσα να πω πως έπειτα από δέκα μήνες σχεδόν, με συγκροτημένα τα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΗ, με δικαιώνει για την κριτική που άσκησα κυρίως στην παράταξη του Γιάννη του Λυκοτραφίτη, ως προς την επιλογή της να συνεργαστεί με την κυβερνητική παράταξη των μηχανικών.

Υπήρξαν σοβαροί προσωπικοί λόγοι για τον ίδιο τον πρόεδρο που δικαιολογούν την πλημμελή τέλεση των καθηκόντων του. Να δεχτώ ακόμα, ότι και για τον αντιπρόεδρο ίσως, δεν ξέρω, υπήρξαν απρόοπτα που δεν του επέτρεψαν να συγκαλέσει τα όργανα όσο έπρεπε…

Μόνο σε αυτή τη σύμπτωση, θα μπορούσε να μην ισχύσει η εδώ και καιρό, πρόβλεψή μου πως το ΤΕΕ θα επιδιώξει μια συμβιβαστική παρουσία στην τρέχουσα θητεία του, αποφεύγοντας να προκαλέσει εντάσεις είτε με την κεντρική εξουσία είτε με τις τοπικές αρχές.

Αν όντως ήταν ζήτημα κακής συγκυρίας, απομένει να φανεί στο εξής, οπότε οφείλω κι εγώ και ο κάθε Τσίγκρος… να περιμένουμε μετά την προχθεσινή διοικούσα, να δούμε αν τα πράγματα θα αλλάξουν.

Αν δε συμβεί αυτό, και αν με άλλα λόγια, το ΤΕΕ δεν αποδειχθεί συλλογικότερο, αποφασιστικότερο στις παρεμβάσεις του και γενικά, «παρών» στα τοπικά πράγματα, δεν θα χωρά καμιά δικαιολογία.

 

Για έγκαιρη ενημέρωση εδώ…

Χαίρομαι ιδιαιτέρως, αγαπητοί αναγνώστες μου που σας πρόλαβα από το περασμένο Σάββατο – εδώ και εδώ – τα άσχημα μαντάτα για το «Κίνημα Αλλαγής».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Τρίτης, ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει ήδη στείλει επιστολή στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, στην οποία εξηγεί λεπτομερώς γιατί δεν συμφωνεί με την εκλογή συνέδρων από τη βάση. Στελέχη της Σεβαστουπόλεως εκτιμούν ότι η διαδικασία εκλογής των 2.000 από τους περίπου 5.000 συμμετέχοντες στο συνέδριο, θα εξελιχθεί σε μάχη των μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα θα πείτε και πως είναι αντικειμενικότερο να εκλεγούν οι σύνεδροι; Ας δώσει εντολή η Φώφη, να ψηφίσουν Ποταμίσιους μόνο για αντιπροσώπους… Τώρα κατάλαβε ο Σταύρος που έμπλεξε, αλήθεια;

 

«Αλλαξοπρυτανιές»

Διακινείται τις τελευταίες μέρες μια κουβέντα, γύρω από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στα «πηγαδάκια» που έχουν ως θέμα τη συνένωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ηπείρου, ότι δήθεν οι αντιδρώντες, αρχικά 166, αργότερα πολύ περισσότεροι… μπορεί να εκκινούν και από τις φιλοδοξίες τους να κατέλθουν ως υποψήφιοι, στις εκλογές του Ιουνίου για τη νέα πρυτανική αρχή.

Η απάντηση όμως είναι ότι σε αυτή την αντίδραση, δεν υπάρχει αρχηγός και οι πέντε πανεπιστημιακοί που βγήκαν μπροστά την περασμένη Τρίτη, με συνέντευξη τύπου, απλά πήραν μια πρωτοβουλία, εκπροσωπώντας πολύ κόσμο…

Η δεύτερη απάντηση- κουτσομπολιό είναι πως ο μοναδικός ως τώρα ενδιαφερόμενος για τη θέση του Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είναι ο πρώην Πρύτανης και νυν αναπληρωτής Πρύτανη, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης…

Ο νόμος Γαβρόγλου, κομμένος και ραμμένος στα μέτρα κάποιων «ημέτερων» πανεπιστημιακών που είχαν διατελέσει πρυτάνεις στο παρελθόν, του δίνει το δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιος, σε αντίθεση με το νυν Πρύτανη Γιώργο Καψάλη.

Έτσι, συνεχίζεται η παράδοση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τις γνωστές… «αλλαξοπρυτανιές», η οποία κρατά παλαιόθεν, δείγμα κι αυτό ότι ξεμπερδέψαμε με το παλιό… από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε εξουσία…

 

Μια διαπίστωση

Δεν πήρα θέση στο προχθεσινό μου σχόλιο, για τους λόγους της κατάρρευσης του Θεογέφυρου. Δεν έχω την επαρκή γνώση ούτε της περιοχής αλλά ούτε και των στοιχείων που θα συνηγορούσαν σε αυτό που λέμε, «έφταιξε ο ανθρώπινος παράγοντας».

Οι μόνες φωνές που ακούγονται για το θέμα αυτό, εδώ και μία εβδομάδα, είναι από χλιαρές ως μετριότατες. Εστιάζουν σε ένα σωλήνα που απ’ ό,τι μαθαίνω, λειτουργούσε στο πλευρό του Θεογέφυρου, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν μπήκε χθες, για να προκαλέσει βλάβη.

Πιθανόν να έχουν πειστεί όλοι οι υπόλοιποι πως ήταν η κατάρρευση, η φυσική εξέλιξη ενός γεωλογικού φαινομένου… Και ίσως να είναι έτσι.

Μου κάνει εντύπωση ωστόσο, το πως αντιμετώπισε η περιοχή την κατάρρευση του Θεογέφυρου και του γεφυριού της Πλάκας, πριν από τρία ακριβώς χρόνια. Η μέρα με τη νύχτα… Και θεωρώ ότι αυτό είναι ένα ερώτημα, στο οποίο θα ήθελα να ακούσω απόψεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 13/2/2018 ΔΗΓΜΑΤΑ 17/2/2018 »