ΔΗΓΜΑΤΑ 13/2/2018

Η φωτογραφία μπορεί να θεωρηθεί και προφητική ή «καρφωτική» για την ευθύνη της κατάρρευσης του Θεογέφυρου.

Κι όμως, η επίσημη εκδοχή ως τώρα, λέει το αντίθετο από τη ρήση της πινακίδας.

Για μη προληπτικούς

Τρίτη και 13 σήμερα, για όσους πιστεύουν σε αυτά…

Οι προληπτικοί μη βγείτε από το σπίτι σας σήμερα.

Οι υπόλοιποι αρχίστε να μετράτε αντίστροφα τις δύο εβδομάδες που απομένουν για να βγει ο μήνας και να ξαναδείτε χρήματα στον τραπεζικό σας λογαριασμό, αν δουλεύετε, και αν πληρώνεστε…

Ο καλύτερος μήνας είναι ο Φλεβάρης καθ’ ότι «κουτσός» και τελειώνει νωρίτερα από όλους τους άλλους. Έτσι λιγοστεύει ο χρόνος της αφραγκίας που μεσολαβεί ανάμεσα στη μέρα που εξαργύρωσες και τα τελευταία σου ευρώ και την ημέρα που θα ξαναπληρωθείς για τον επόμενο μήνα.

 

Για όλα φταίει ένας;

Τα γεφύρια στην Ήπειρο πέφτουν και αυτό δεν είναι καθόλου φυσιολογικό ή αναμενόμενο.

Για το Θεογέφυρο ίσως, η φθορά του χρόνου, βολεύει να πούμε πως κάτι που άντεξε αιώνες, έπεσε το 2018, γιατί ήταν πολλές οι βροχές, λες και στα Γιάννενα σπανίως βρέχει… γιατί επιβάρυναν την κατάσταση και οι σεισμοί, λες και σεισμούς από το ρήγμα της Ζίτσας δεν είδε η περιοχή πριν από το 2016… κτλ. Αυτά άκουσα από τους γεωλόγους του ΙΓΜΕ και δεν έχω πρόθεση να τους αμφισβητήσω τους ανθρώπους.

Μέχρι τώρα ομολογών, δεν άκουσα άποψη με επιστημονικά τεκμήρια που να με πείθει πως για την καταστροφή έφταιξε η αδιαφορία του τάδε ή του δείνα και από την άλλη καταντά γραφικό, για ό,τι γίνεται ή δε γίνεται, να φταίει ένας σε αυτό τον τόπο… Θέση με τεκμηρίωση, επιστημονική και πολιτική, δεν έχει υπάρξει ως ετούτη την ώρα που γράφω.

Ως εκ τούτου, συμπέρασμα δε βγάζω αν φταίει ή δεν φταίει ο ανθρώπινος παράγοντας για την καταστροφή, με την παρέμβαση ή την αδράνειά του.

Τώρα αλήθεια, ποιος είναι ο γκαντέμης, δεν ξέρω –ευκολότερο είναι το χρεώσουμε στην τύχη το θέμα και να ξεμπερδεύουμε.

Με δύο γεφύρια μέσα σε τρία χρόνια πάντως, Αλέξη, μεταξύ μας, δε σε λες και γουρλή…

ΥΓ: Κατά τη λογική του για όλα φταίνε «αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα 40 χρόνια», εγώ υιοθετώ την κατηγορία «για όλα φταίει ο Αλέξης»…

 

Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Γιορτινή ατμόσφαιρα, πολύς κόσμος και αισιοδοξία, ήταν τα χαρακτηριστικά που επικράτησαν το βράδυ του Σαββάτου, στο κέντρο όπου η ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα, παρουσία του βουλευτή Σερρών του κόμματος, Κώστα του Αχιλλέα Καραμανλή – όταν βέβαια λες Καραμανλής, για τη ΝΔ, δεν χρειάζεται νομίζω, να συνοδεύεις το όνομα και με κάποια ιδιότητα, αρκεί για να μη μπερδευόμαστε, να συμφωνήσουμε, ξέρω ’γω, να φωνάζουμε Κώστα Α΄ τον Εθνάρχη, Κώστα Β΄ τον… κουρασμένο και Κώστα Γ΄, τον περί ου ο λόγος… Δ΄ τον επόμενο, Ε΄ το μεθεπόμενο κοκ, γιατί είμαι σίγουρος πως το πολιτικό «είδος» «Καραμανλής» δεν θα εκλείψει για κανά δυο αιώνες ακόμα… τουλάχιστον (το κόβω εδώ, γιατί όποτε πιάνω στο στόμα μου τα ιερά και όσια της παράταξης, ακούω τα εξ αμάξης από τους «δεξιούς» αναγνώστες μου, γιατί τους ξυπνώ τα πιο προοδευτικά των συναισθημάτων τους…).

Προς απογοήτευσή μου, καλό παραπολιτικό δε βγήκε από τη συγκεκριμένη κομματική εκδήλωση, πέραν του ότι ένας Καραμανλής μπορεί με το όνομα μόνο, να συσπειρώσει τα στελέχη του κόμματος, εξ ου και το εγερτήριο που σάλπισε η τοπική ΟΝΝΕΔ είχε μεγάλη ανταπόκριση.

Οι «μικροί» ανταποκρίθηκαν πλήρως στο καθήκον τους, της διοργάνωσης και το μαγαζί γέμισε.

Πέραν του προσκεκλημένου, μίλησαν οι Τασούλας, Βασιλείου, Μωρόγιαννης και Καχριμάνης. Ο τελευταίος ως γνωστόν, εσχάτως δεν αφήνει εκδήλωση για εκδήλωση του κόμματος για να θυμίζει σε όλους ότι είναι παλαιόθεν στέλεχος και νομίζω, είχε πριν λίγες ώρες επιστρέψει από την αποστολή στο Τελ Αβίβ.

Ο Καραμανλής συνάντησε πριν την «πίτα», για λίγα λεπτά τα μέλη της τοπικής ΝΟΔΕ και τα θέματα που του τέθηκαν ήταν Novartis, Μακεδονικό και θέματα εκπαίδευσης. Δεν είχε πάντως, πολύ όρεξη για κουβέντα πολιτική και από τα όσα είπε για το καταγγελλόμενο «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» κατά τον πρώην ΚΥΠατζή, νυν Υπουργό, προκύπτει ο έντονος προβληματισμός των στελεχών της ΝΔ, όχι μόνο για τις πρακτικές των παλαβών κυβερνώντων αλλά και για την πιθανότητα να αποδειχτεί τελικώς ότι κάποιος ή κάποιοι από το κόμμα τα «πήρε» από την πολυεθνική. Πιθανότητα που ουδόλως αποκλείεται ούτε από τη ΝΔ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ τους, μιλούν έως και με βεβαιότητα για ορισμένα πρόσωπα, από τα εμπλεκόμενα στη δικογραφία που η εθνοσωτήριος έκανε φέιγ βολάν.

 

Λύθηκε η παρεξήγηση (;)

Στο Ισραήλ, ο Περιφερειάρχης συνάντησε και τον τουριστικό πράκτορα που του απηύθυνε μια επιστολή προ μηνός, την οποία καμώνονταν πως δε γνώριζε ο Αλ. Καχριμάνης.

Την επιστολή αυτή, ο Ισραηλινός Sivan Zamir, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου τουριστικού ιστοτόπου και διαδικτυακής πύλης στο Ισραήλ, του www.greece-islands.co.il, είχε απευθύνει και στην Υπουργό Ελ. Κουντουρά, αλλά ο Περιφερειάρχης δήλωνε στο Περιφερειακό Συμβούλιο πως δεν την είχε δει ποτέ του. Είχε πει μάλιστα τότε, πως όταν θα πήγαινε στο Ισραήλ, ίσως συναντούσε τον εν λόγω κύριο για να τα πουν δια ζώσης.

Όπερ και εγένετο, σύμφωνα με όσα έλεγε την Δευτέρα, σε συναδέλφους, ο Περιφερειάρχης. Αν τον πιστέψουμε – είναι ο μόνος μάρτυρας της συνάντησης – ο Ισραηλινός είχε λάθος πληροφόρηση από κάποιον Ζαγορίσιο ξενοδόχο που σχεδόν τον έπεισε ότι μόνο εκρήξεις Ναπάλμ… δε θα γίνουν στο Ζαγόρι, στο πλαίσιο των σεισμικών ερευνών και της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Του εξήγησε λοιπόν, ο Περιφερειάρχης πως έχουν τα πράγματα και λογικά, ο τουριστικός πράκτορας κατάλαβε.

Ελπίζω μόνο να του έδωσε ο Περιφερειάρχης τη σωστή διεύθυνσή του, για να μη στέλνει γράμματα στο βρόντο κι αυτός ο έρμος… Ή τουλάχιστον, να αντάλλαξαν τηλέφωνα…

Εγώ χαίρομαι, να λύνονται οι παρεξηγήσεις.

 

Πολιτικές προβλέψεις

Σε φάση εσωστρέφειας μπαίνουν στο «Κίνημα Αλλαγής», μου εκμυστηρεύονταν προχθές στέλεχος ενός εκ των τάσεων που συμμετέχουν στο συμμαχικό σχήμα και επιβεβαίωνε την αμφιβολία που εξέφραζα και εγώ στα σχόλια του περασμένου Σαββάτου, ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Ο περίγυρος της Φώφης επιχειρεί να ελέγξει το όλο εγχείρημα, με τρόπο που βάζει μπουρλότο στα θεμέλια του, πάνω που πάνε να ρίξουν την πρώτη πλάκα στην οικοδομή…

Σε συνδυασμό με την πόλωση που θα δημιουργήσει στο πολιτικό σκηνικό η σκανδαλολογία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, το αποτέλεσμα θα είναι να τσιμπήσει κανά δυο μονάδες το πολύ το «Κίνημα» και τα διψήφια ποσοστά να μείνουν όνειρα θερινής νυκτός…

Εδώ είμαστε, κρατείστε το…

(Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Τρίτης, 13/2/2018)

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 10/2/2018 ΔΗΓΜΑΤΑ 15/2/2018 »