ΔΗΓΜΑΤΑ 8/2/2018

Οι ζημιές και τα σπασμένα καθίσματα που άφησαν πίσω τους την Κυριακή, τα Παόκια, στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων, ήταν για πολλούς, ίσως το λιγότερο από τη συνολικά οδυνηρή εμπειρία αυτού του αγώνα με τον ΠΑΣ. Αφού δεν είχαμε θύματα στην απρόσμενη… συνύπαρξη Παοκτσήδων και Γιαννιωτών στη μεγάλη σκεπαστή, αφού μας κέρδισαν και δεν θέλησαν να εκτονώσουν την οργή τους για μια κακή εμφάνιση στην πόλη, αφού… αφού… αφού… έμειναν οι ανακοινώσεις και όπως είπα, τα σπασμένα καθίσματα.

Πανεπιστήμια παντού…

Ο… θίασος των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων έκανε στάση στη γειτονική μας Δυτική Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα. Ξεκίνησαν οι κυβερνώντες το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίζουν με αμείωτο ενδιαφέρον που κανείς πλην των ίδιων δεν παρακολουθεί, να καταστρώνουν σχέδια για να αναπτύξουν την Ελλάδα. Μοιάζει η όλη ιστορία σαν ανέκδοτο που δεν προκαλεί γέλιο όμως…

Ήρθε στα Γιάννενα ο Αλέξης Τσίπρας και έφτιαξε Γεωπονική Σχολή. Πήγε στην Πάτρα και έφτιαξε Νομική! Νωρίτερα, η μεγάλη εξαγγελία του από το συνέδριο της Αττικής, ήταν η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με τη συνένωση δύο ΤΕΙ!

Την ώρα που υποτίθεται, αναδιατάσσει τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, η εθνοσωτήριος, μαζεύοντας τμήματα και σχολές, στο πλαίσιο των συνενώσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ο Πρωθυπουργός μας λειτουργεί σαν πολιτικάντης της δεκαετίας του ’60 και γεμίζει τη χώρα με νέες σχολές, γιατί ως γνωστόν, λίγους δικηγόρους παράγουν κάθε χρόνο, οι υφιστάμενες Νομικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή, και χρειάζεται να βγαίνουν μερικοί ακόμα και από την Πάτρα!

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν αιτήματα, γιατί ο κάθε Δήμαρχος πιστεύει ότι αν δημιουργηθεί μια Γεωπονική Σχολή ή μια Νομική Σχολή ακόμα, στο Δήμο του, θα έλθουν περισσότεροι φοιτητές. Δεν πρόσεξε ίσως, τα στοιχεία των ΑΕΙ που δείχνουν κάθε χρόνο την όλο και μεγαλύτερη διαρροή των φοιτητών που περνούν σε ένα Πανεπιστήμιο αλλά επιλέγουν να μην πάνε, γιατί δε μπορούν οι οικογένειές τους να αντέξουν τα έξοδα.

Οι σαλτιμπάγκοι της νυν εξουσίας όμως, δεν καταλαβαίνουν από δαύτα. Τους ενδιαφέρει να προλάβουν να κόψουν κορδέλες, όσες κορδέλες μπορούν και ό,τι κορδέλες να ’ναι… Δρόμων, Πανεπιστημίων, δώρων…

Το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης

Κι επειδή δεν ξεχνάω…

Μέχρι το τέλος του 2017, είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τρομάρα μας (!) από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, πως θα είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας.

Έχουμε Φλεβάρη και δεν έχουμε νέα από τον Φάμελλο. Όλα καλά, κύριοι και κυρία, βουλευτές των Ιωαννίνων;

Στην αρχή μιας σύγκρουσης

Είχα επισημάνει από καιρό, τον κίνδυνο για την τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα, από την συζητούμενη συνένωση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου… Τον κίνδυνο διάσπασης και διχασμού ανάμεσα σε εκείνους που υπηρετούν την κυβερνητική γραμμή και σε όσους έχουν ως γνώμονα την απλή λογική… Οι τελευταίοι τρία χρόνια τώρα σιωπούν, μπρος στην ιδεολογική τρομοκρατία που έχει επιβάλλει η δήθεν Αριστερή κυβέρνηση του τόπου.

Η ανακοίνωση του πορίσματος της επιτροπής για τη συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ και της απάντησης του Υπουργείου, βρίσκει την εξής εικόνα: από τη μια οι πρόθυμοι να υλοποιήσουν τα σχέδια του Υπουργείου (Σύλλογος Μελών ΔΕΠ, οι παρατρεχάμενοι του Υπουργού και οι ποικίλλως ωφελούμενοι) και από την άλλη, τα 2/3 του συνόλου των μελών ΔΕΠ του τοπικού ΑΕΙ που αντιδρούν στη συνένωση.

Προβλέπω εικόνες Φαρ Ουέστ… μιας άγριας Δύσης που καταλόγισε το Υπουργείο στην απόφαση της Σχολής Καλών Τεχνών να σταματήσει να εκδίδει βαθμολογίες και να δίνει πτυχία στους φοιτητές, ως απάντηση στην προτεινόμενη συγκόλληση του Τμήμα Μουσικής της Άρτας.

Κι είμαστε ακόμα στην αρχή…

Ο Ρουβάς ο επενδυτής

Ο Σάκης ο Ρουβάς είναι πίσω από το επενδυτικό ενδιαφέρον των πέντε εταιρειών που θέλουν να κατασκευάσουν μονάδες συνολικής ισχύος 10MW στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, για την παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο.

Αυτό λέει δημόσια πλέον, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Λ. Αραμπατζής μετά τη γενική συνέλευση της ένωσης, στις αρχές της εβδομάδας, κατά την οποία, οι εγκατεστημένοι της ΒΙΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων των δύο μεγάλων επιχειρήσεων «Νιτσιάκος» και «Ζαγόρι», είπαν ένα βροντερό «όχι» στην κατασκευή των πέντε μονάδων.

Όσοι παρακολουθείτε τον υπογράφοντα τη στήλη, δεν το ακούτε για πρώτη φορά.

Ο γνωστός τραγουδιστής είναι κάτοχος μιας τέτοιας μονάδας ΑΠΕ στην Καρδίτσα και ίσως θέλει να επεκτείνει την επιχειρηματική δραστηριότητά του. Οι πιο υποψιασμένοι πάντως, το πηγαίνουν και πιο μακριά, στην κουμπαριά του Ρουβά με τους Βαρδινογιανναίους… Οπότε μιλάμε απλά για μεγάλα συμφέροντα.

Ποιος θα πληρώσει τις ζημιές;

Οι ζημιές και τα σπασμένα καθίσματα που άφησαν πίσω τους την Κυριακή, τα Παόκια, στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων, ήταν για πολλούς, ίσως το λιγότερο από τη συνολικά οδυνηρή εμπειρία αυτού του αγώνα με τον ΠΑΣ. Αφού δεν είχαμε θύματα στην απρόσμενη… συνύπαρξη Παοκτσήδων και Γιαννιωτών στη μεγάλη σκεπαστή, αφού μας κέρδισαν και δεν θέλησαν να εκτονώσουν την οργή τους για μια κακή εμφάνιση στην πόλη, αφού… αφού… αφού… έμειναν οι ανακοινώσεις και όπως είπα, τα σπασμένα καθίσματα.

Είναι υποχρεωμένη τώρα, η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ να κινήσει μαζί με την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα τη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο, ώστε ο ΠΑΟΚ να πληρώσει για την αποκατάσταση των σπασμένων καθισμάτων. Και θεωρώ αυτονόητο ότι θα το πράξει γιατί το ΠΕΑΚΙ είναι ο ιδιοκτήτης των αθλητικών εγκαταστάσεων…

Οι συγγένειες στην Περιφέρεια Ηπείρου

Η ιστορία είναι παλιά και αφορά μια διαφορά ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και την Αναπτυξιακή Εταιρεία της, την «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΕ» που κατέληξε στο συμβιβασμό των δύο, καθώς η «ΗΠΕΙΡΟΣ» εκπόνησε μια μελέτη για τα λεγόμενα ενεργειακά χωριά και επειδή στράβωσε στην πορεία η δουλειά, έπρεπε να βρεθεί τρόπος για να πληρωθούν τα 55.000 ευρώ στην «ΗΠΕΙΡΟΣ» και προχώρησαν τα δύο μέρη σε συμβιβασμό.

Για την πορεία αυτής της συμβιβαστικής προσέγγισης ενημερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα μέλη της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου και είδαν τη σχετική χαρτούρα.

Όλοι πρόσεξαν λοιπόν, πως την αγωγή της «ΗΠΕΙΡΟΣ» κατά της Περιφέρειας Ηπείρου, υπέγραφε ως πληρεξούσια δικηγόρος η κόρη υψηλόβαθμου στελέχους της Περιφερειακής Αρχής και εύλογα αναρωτήθηκαν σιωπηλά: «μα, ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε πια;»…

Έχει πάψει προ καιρού να το κάνει αυτό ο Περιφερειάρχης. Το 51% άλλωστε των εκλογών του 2014, δεν τον έκανε απλά να αισθάνεται παντοδύναμος. Αλλά και απρόσεκτο…

 (Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στη εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Πέμπτης, 8/2/2018)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 6/2/2018 ΔΗΓΜΑΤΑ 10/2/2018 »