ΔΗΓΜΑΤΑ 1/2/2018

Ανυπομονώ για το σποτάκι της «Ελληνικής Κυβέρνησης» που θα διαφημίσει τα επιτεύγματα της εθνοσωτηρίου στην Ήπειρο, γιατί δεν το κρύβω, ζήλεψα, βλέποντας τα μεγαλεία στη Δυτική Μακεδονία, με τη μείωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τα οικιακά τιμολόγια - σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Ανοίγουν ξανά τα «Λιθαρίτσια»

Θα κοντεύουν δυο χρόνια, για να λειτουργήσει ξανά ο ψυχαγωγικός χώρος στα «Λιθαρίτσια», το απόλυτο… μπαλκόνι της πόλης των Ιωαννίνων, με δεδομένο ότι διανύουμε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για το επιχειρείν και γιατί επιπλέον, το συγκεκριμένο ακίνητο έχει προδιαγραφές που κοστίζουν ακριβά, στον κάθε ενοικιαστή.

Μετά την διακοπή της πολυετούς συνεργασίας με την οικογένεια Κιτσόπουλου, η ιδιοκτήτρια του ακινήτου Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, προχώρησε πριν από ακριβώς έναν χρόνο, σε δημόσια πρόσκληση για την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων. Έναν ολόκληρο χρόνο μετά (!) ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς, και ο πετυχημένος επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης κ. Νικόλαος Κάντζας, ιδιοκτήτης γνωστού καφέ στο κέντρο της πόλης, θα είναι ο επόμενος εκμισθωτής των «Λιθαριτσίων».

Το δύσκολο σε αυτές τις εποχές, όπως φάνηκε και με την «ΟΑΣΗ», δεν είναι να βρεις χώρους για να στήσεις ένα μεγάλο μαγαζί, αλλά να μπορέσεις να το ανοίξεις και να το κρατήσεις ανοιχτό…

Το ακίνητο απαιτεί εκτεταμένες παρεμβάσεις συντήρησης και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει ο νέος ενοικιαστής να το λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Σίγουρα, θα επιδιώξει να λειτουργήσει ως την άνοιξη ή το αργότερο ως το καλοκαίρι, τη «βεράντα» που σίγουρα έλειψε στους Γιαννιώτες, το διάστημα κατά το οποίο το κέντρο είναι κλειστό.

Τα σχέδια του ενοικιαστή περιλαμβάνουν και τη δημιουργία ενός πολύ μικρού ξενώνα εντός του ακινήτου, εφόσον πάρει την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού που γνωμοδοτούν για τα διατηρητέα κτίρια, όπως αυτό…

 

Γκρίνιες στην «Ενότητα Πολιτών»

Υπάρχουν γκρίνιες άραγε, στην παράταξη της πλειοψηφίας του Δήμου Ιωαννιτών;

Δεν αντελήφθην προσφάτως κάτι τέτοιο, tobehonest… αλλά αυτό κατάλαβα – ακόμα κι αν δεν ήθελα - από τις δηλώσεις στο δελτίο της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, το βράδυ της Δευτέρας, του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Νάστου.

Ο Τάκης, γνωστός παραπονιάρης… έβγαζε μια μετρημένη… «κρεβατομουρμούρα» (αυτή που δεν καταλαβαίνεις τι λέει ο άλλος, αλλά ξέρεις ότι σε βρίζει και επίτηδες, λες «δεν θα του δώσω σημασία») για το Δήμαρχο και προς το τέλος, προκάλεσε τον Θωμά Μπέγκα, «να τραβήξει και κανά αυτί…». Οπότε η «κρεβατομουρμούρα» έγινε κανονικό παράπονο, από τον άνθρωπο που στήριξε σφόδρα Μπέγκα, στην ενδοπαραταξιακή αναμέτρηση της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα», απέναντι στον Φίλιππα Φίλιο.

Όπως και να ’χει, είμαι βέβαιος πως οι γκρίνιες θα παραμένουν υπόκωφες και η παράταξη του Δημάρχου θα φτάσει στις εκλογές ενωμένη, σε γενικές γραμμές, με πιθανές απώλειες μόνον εκείνους που θα θέσουν υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές.

Ακόμα και αν η δημοτική αρχή δεν αποδώσει τα αναμενόμενα εντός του προεκλογικού 2018 και το τεχνικό πρόγραμμα του ’17 και το ’18 παραμείνει εισήγηση των Λιόντου – Μανταλόβα στο excel, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι άπαντες, θα συνταχθούν πίσω από τον κοινό σκοπό που θα είναι η τρίτη συνεχόμενη νίκη της παράταξης.

Ευκαιρία για σύσφιξη σχέσεων η μεθαυριανή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της παράταξης που θα γίνει στο… «κονάκι» του άλλοτε «ταξικού εχθρού» των προπομπών παρατάξεων της «Ενότητας Πολιτών», GrandSeraiXenia. Τι θυμάμαι τώρα, ο προβοκάτορας, θα πείτε, αναγνώστες μου…

 

Και διλήμματα στους άλλους…

Όχι ότι στις άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, τα πράγματα είναι ρόδινα… Κάθε άλλο…

Στην «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» έχουν μείνει με την απορία «τι θα κάνει ο Γκόντας…» και περιμένοντας να ψηφιστεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος – που μπορεί και να μη γίνει, αν ερμηνεύω σωστά τελευταίες δηλώσεις του Σκουρλέτη που έδειξε ότι το ξανασκέφτεται η κυβέρνηση - κινδυνεύουν να φτάσουν στο παρά πέντε και να ψάχνουν υποψήφιο Δήμαρχο.

Στην παράταξη «Γιάννενα - Πολίτες για την Ανατροπή», δηλαδή στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο πως θα προβληματιστούν εντόνως για το τι θα κάνουν στις επόμενες εκλογές: θα στηρίξουν Μπέγκα ή θα κατέβουν αυτόνομα και θα ψάχνουν την ψήφο τους; Είναι ένα βασανιστικό δίλημμα…

Και τέλος, και στο «Γιάννενα Τώρα», νομίζω πως προβληματίζονται από το ίδιο με τους παραπάνω, δίλημμα. Αυτόνομοι και… υπό εξαφάνιση πιθανώς, ή μαζί με την παράταξη που θα στηρίξει η ΝΔ;

Τέτοια προβλήματα τέλος, δεν έχουν οι «μικροί» του δημοτικού συμβουλίου.

Α, και κάτι άσχετο: τι απέγινε εκείνη η συμφωνία με τις υπογραφές όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να τίθενται μείζονα πολιτικά θέματα στο δημοτικό συμβούλιο, τα οποία η δημοτική αρχή αγνοεί; Ξεκίνησε κάτι καλό με τη ΔΕΥΑΙ που όμως, δεν είχε συνέχεια… Κρίμα!

 

Το χρέος στη «Σχεδία»

Το ξαναγράφω για δεύτερη φορά, μετά από αρκετό καιρό, γιατί δεν υπήρξε απόκριση…

Η Περιφέρεια Ηπείρου ως διάδοχος της Ν.Α. Ιωαννίνων είναι ένας από τους φορείς που συμμετέχουν στη διοίκηση και εκ των βασικών χρηματοδοτών του πρώην Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, νυν Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Σχεδία».

Εδώ και μήνες, η Περιφέρεια Ηπείρου χρωστάει περί τα 150.000 ευρώ στο Κέντρο, χρήματα που προφανώς λείπουν, από δράσεις και ανάγκες του.

Αν ο Περιφερειάρχης θεωρεί αχρείαστη τη «Σχεδία», ας το πει και ας αποσύρει το μέλος της Περιφέρειας από το ΔΣ. Διαφορετικά, είναι υποχρεωμένος να τακτοποιήσει την οφειλή.

Η επίκληση των οικονομικών δυσχερειών της Περιφέρειας δε μπορεί να γίνεται δεκτή όταν ξοδεύονται τριχίλιαρα και πεντοχίλιαρα κάθε τόσο, για γιορτές ντομάτας, πατάτας κλπ.

 

Η «επανάσταση» στην Ήπειρο

Ανυπομονώ για το σποτάκι της «Ελληνικής Κυβέρνησης» που θα διαφημίσει τα επιτεύγματα της εθνοσωτηρίου στην Ήπειρο, γιατί δεν το κρύβω, ζήλεψα, βλέποντας τα μεγαλεία στη Δυτική Μακεδονία, με τη μείωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τα οικιακά τιμολόγια - σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Εκεί, οι αθεόφοβοι έφτασαν να κάνουν «δικό» τους μέχρι και τον Περιφερειάρχη Καρυπίδη, τον οποίο το 2014 δεν στήριξαν, λόγω του έως και φιλο-ακροδεξιού, δημοσιογραφικού παρελθόντος του… Εδώ, τους κόβω ικανούς μέχρι και τον Καχριμάνη να βάλουν στο σποτάκι να μιλάει για την «επανάσταση» που έφεραν στη γεωργία και την κτηνοτροφία…

Δεν έχω πρόχειρο κάτι άλλο, για το οποίο θα μπορούσε να πανηγυρίσει η κυβέρνηση στην Ήπειρο, πέρα από τις πρωτιές σε φτώχεια και ανεργία… αλλά αυτά δεν τα βάζεις στα σποτ…

Ποια «επανάσταση»; Ε, λέμε και καμιά… μ@@@@α για να περνά η ώρα…

 

(Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Πέμπτης, 1/2/2018)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 30/1/2018 ΔΗΓΜΑΤΑ 3/2/2018 »