ΔΗΓΜΑΤΑ 25/1/2018

Για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, θαρρώ πως ενημερωθήκαμε αρκούντως ικανοποιητικώς επί ένα διήμερο, παρά την υπερβολή της όλης φιλοσοφίας της διοργάνωσης, από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Δήμων. Εννοώ πως η δουλειά γίνονταν και με τους μισούς επιστήμονες από όσους τελικώς κλήθηκαν και μίλησαν, αλλά έστω κι έτσι, για όσους ήθελαν ειλικρινά να διαφωτιστούν πάνω σε κάποια καίρια ερωτήματα, ξεκαθαρίστηκαν ζητήματα και διαλύθηκαν παρερμηνείες.

Τα προσωπικά συμπεράσματα των ημερίδων

Για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, θαρρώ πως ενημερωθήκαμε αρκούντως ικανοποιητικώς επί ένα διήμερο, παρά την υπερβολή της όλης φιλοσοφίας της διοργάνωσης, από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Δήμων. Εννοώ πως η δουλειά γίνονταν και με τους μισούς επιστήμονες από όσους τελικώς κλήθηκαν και μίλησαν, αλλά έστω κι έτσι, για όσους ήθελαν ειλικρινά να διαφωτιστούν πάνω σε κάποια καίρια ερωτήματα, ξεκαθαρίστηκαν ζητήματα και διαλύθηκαν παρερμηνείες.

Όπως για παράδειγμα, ότι σεισμοί δεν προκαλούνται από τις γεωτρήσεις αλλά είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουμε τη σεισμική δραστηριότητα σε περιοχή γεώτρησης, για να την σταματήσουμε ακαριαία, αν χρειαστεί, ή ότι ο υδροφόρος ορίζοντας δε μολύνεται από την εξόρυξη… για να μείνω σε κάποιους μόνο από τους «μύθους» που έχουν καλλιεργηθεί, το τελευταίο διάστημα.

Η τήρηση της νομοθεσίας ήταν πάντα ένα ερωτηματικό στη χώρα μας, για τα πάντα αλλά με τη λογική αυτή της πιθανότητας να μην εφαρμοστεί ο νόμος λόγω απουσίας ελέγχου… δεν πρέπει να γίνεται τίποτα. Κατά τα λοιπά, αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιμένει παρ’ ότι καταψήφιζε ως αντιπολίτευση, σε ένα μοντέλο αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των ορυκτών αποθεμάτων της χώρας, οι έρευνες θα προχωρήσουν. Αν συμφωνήσει αντίθετα με τη λογική του Τσιρώνη και των Οικολόγων, θα πρέπει να τις σταματήσει. Αυτή τέλος πάντων, έχει την ευθύνη, αλλά θεωρώ πως παρ’ ότι ανέμενα, δεν άκουσα πειστικά επιχειρήματα από την άλλη πλευρά. Κι ο θόρυβος δεν είναι επιχείρημα…

Και για να το κλείσω, πολιτεία και εταιρεία (RepsolEnergeanOilandGas) καθυστέρησαν τραγικά να ανοίξουν τη συζήτηση στην κοινωνία. Δε μπορούν να κρύβονται πίσω από τις τυπικές ενημερώσεις μιας εκδήλωσης, πριν από τέσσερα χρόνια και των δημοτικών συμβουλίων…

 

Η ευθύνη των τοπικών αρχόντων

Η επόμενη μέρα στο θέμα των πετρελαίων, εικάζω, δεν θα είναι διαφορετική, επειδή οι Γιαννιώτες έγιναν σοφότεροι και πείστηκαν από τους επιστήμονες που άκουσαν…

Ο δημόσιος διάλογος θα συνεχίζεται με κάθε τρόπο κι εδώ βλέπω μια καθοριστική ευθύνη των τοπικών αρχών, Δήμων και Περιφέρειας, στο να πείσουν την τοπική κοινωνία πως αν γίνουν τελικώς εξορύξεις, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην Ήπειρο θα είναι ασυγκρίτως μικρότερες σε σχέση με τα οικονομικά οφέλη της περιοχής.

Οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να παραμερίσουν το φόβητρο του πολιτικού κόστους και αντρίκια – εννοώ και τη γυναίκα Δήμαρχο – να πάρουν θέση τώρα. Όχι στη λογική της κυβέρνησης που εννοεί «ποιος ζει ποιος πεθαίνει μέχρι τις γεωτρήσεις;»…

Το αυτό ισχύει και για το άλλο μεγάλο ζήτημα των Ιωαννίνων, το ενσκήψαν εσχάτως… Άκουσα με χαρά το Δήμαρχο Ζίτσας να βάλλει ευθέως κατά της επένδυσης των μονάδων βιοαερίου – ξεχνώ φίλε Μιχάλη πως άλλα έλεγες όταν μιλούσαμε για λυματολάσπες, πριν από μερικά χρόνια… Οφείλει και ο Περιφερειάρχης να υποστηρίξει έμπρακτα τη γνωμοδοτική απόφαση της δικής του Επιτροπής Περιβάλλοντος και να ζητήσει πολιτική παρέμβαση για την αποτροπή αυτών των τερατωδών σχεδίων για τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. Δε φτάνει να λέει μόνο πως αρκεί η γνώμη της Επιτροπής του, την οποία έγραψε στα… παπούτσια της η Αποκεντρωμένη!

 

Ένας νέος υποψήφιος για το «Κίνημα»

Λάμπρος Ρώσσης. Ένα όνομα που φαίνεται πως θα μας απασχολήσει στις επόμενες εκλογές, με το ψηφοδέλτιο του «Κινήματος Αλλαγής».

Πετυχημένος επιχειρηματίας στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, με καταγωγή από τα Γιάννενα και πολιτικές φιλοδοξίες που δεν τις κρύβει ο άνθρωπος…

Όσοι βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ, τον γνωρίζουν και ξέρουν πως υποστήριξε Φώφη στις εσωκομματικές εκλογές, κάνοντας μάλιστα και μια σειρά τηλεοπτικών εμφανίσεων ως προπομπός της προέδρου, τις ημέρες της ομιλίας της στα Γιάννενα.

Ως γραμματέας Μεταφορών και Δικτύων της ΔΗΣΥ, δεν έχει δα και κανά περίοπτο κομματικό πόστο αλλά όπως μας έκανε γνωστό ο ίδιος, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ποστάροντας ένα παραπολιτικό σχόλιο της εφημερίδας kontra, η πρόεδρος τον προορίζει για υποψήφιο βουλευτή στην Ήπειρο.

Δεν ξέρω τι λένε οι ντόπιοι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι – ο Κασσής π.χ. – αλλά ποτέ δεν πέρναγαν χωρίς γκρίνιες, οι λεγόμενοι «φυτευτοί» υποψήφιοι… σε όλα τα κόμματα… Είναι γνωστό αυτό… Εκτός αν η Φώφη δεν τους λογαριάζει και τόσο, όπως φάνηκε από την επιλογή των μελών της ΟΕΣ.

 

Οι εκλογές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Σάρωσε η ΔΑΚΕ και ο Γιώργος Φλούδας στις εκλογές για τους αντιπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, την Τρίτη.

Η παράταξη της ΝΔ αύξησε κατά 2 τις έδρες της, φτάνοντας τις 10, ενώ αντίθετα στους χαμένους προσμετρώ τις παρατάξεις του ΚΚΕ (ΠΑΜΕ) και της Κεντροαριστεράς (ΔΗΣΥ) που έμειναν στις 3 έδρες η καθεμία, χάνοντας αντίστοιχα 4 και 1 έδρες.

Κερδισμένη τέλος η «εργοδοτική» παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΑΠ) που διπλασίασε τη δύναμή της, κάνοντας τις 2 έδρες 4…

Έχω ξαναγράψει πως αυτές οι εκλογές στα συνδικαλιστικά και επιστημονικά όργανα, ενίοτε δείχνουν τις τάσεις των ψηφοφόρων, συχνά όμως, καθορίζονται τα αποτελέσματα από τον προσωπικό αγώνα των πρωταγωνιστών. Εδώ, μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο.

Το ανησυχητικό για το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν απέτρεψε την επιβλητική πρωτιά της ΔΑΚΕ, σε δημοσίους υπαλλήλους – ανθρώπους… απ’ αυτούς που δήθεν θα απολύσει ο Μητσοτάκης, αν και έπεσε πάνω όλο το σύστημα, με απειλές, ταξίματα κτλ. Είχαμε τέλος και το πρωτοφανές να θέτουν υποψηφιότητα με την ΕΑΠ, διορισμένα στελέχη της διοίκησης. Βάζει υποψηφιότητα ο προϊστάμενός σου, ας πούμε, κι εσύ δε θες να τον ψηφίσεις… Θα το τολμήσεις;

Ένα ακόμα παράδοξο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης – ίσως της σκληρότερης των τελευταίων μηνών τοπικά – ήταν η αθρόα εγγραφή γιατρών στην ΠΟΕΔΗΝ.

Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να επιλέξουν αν θέλουν να τους εκπροσωπεί συνδικαλιστικά η ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ή η ΟΕΝΓΕ, η ομοσπονδία δηλαδή των νοσοκομειακών γιατρών. Συνηθίζεται το δεύτερο γιατί είναι λογικό, αλλά σε αυτές τις εκλογές, οι συνδικαλιστές ενέγραψαν αρκετούς γιατρούς στην ΠΟΕΔΗΝ, στερώντας τους πια το δικαίωμα ψήφου στην ΟΕΝΓΕ.

Προφανώς και οι γιατροί το γνώριζαν και προτίμησαν να τους εκπροσωπεί η ομοσπονδία των εργαζομένων. Αλλιώς… τι να πω…

 

Πρόεδρος ξανά ο Στέφανος Τζιμογιάννης

Τέλος, θα πω μια καλή κουβέντα – αν και δε το συνηθίζει η στήλη – για έναν άνθρωπο με μεγάλη κοινωνική προσφορά.

Ο Στέφανος Τζιμογιάννης, «αιώνιος» επικεφαλής του πρώην Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, νυν «Σχεδία», επανεξελέγη πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου των συμβουλευτικών σταθμών. Οι συνάδελφοί του αναγνώρισαν το έργο του Στέφανου και του ανέθεσαν να διαχειριστεί το μέλλον των Κέντρων, σε μια κρίσιμη καμπή, γιατί υπάρχουν πιέσεις να καταργηθούν οι Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες και να ενσωματωθούν στα ΤΟΜΥ! Ο Στέφανος ωστόσο, στην προσπάθεια με συνομιλητή το Υπουργείο Υγείας, έχει στο πλευρό του την ΚΕΔΕ όπως φάνηκε κατά το πρόσφατο συνέδριο των Ιωαννίνων. 

(Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Πέμπτης, 25/1/2018)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 23/1/2018 ΔΗΓΜΑΤΑ 27/1/2018 »