ΔΗΓΜΑΤΑ 23/1/2018

Θα έρθω τώρα, στο… «κοπή τη πίτα» της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, το περασμένο Σάββατο.

Η απάντηση του Τσελέντη… (1)

Το όνομα του Άκη Τσελέντη μνημόνευσα κι εγώ, όπως και άλλοι συνάδελφοι τις τελευταίες μέρες για τις ομιλίες που πραγματοποιεί από την Κυριακή 21 ως την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στην περιοχή, συνδέοντας τις έρευνες υδρογονανθράκων με τη σεισμικότητα.

Για την τήρηση της τάξης, οφείλω να παραθέσω ολόκληρη την απάντηση του κ. Τσελέντη:

«Το «σύστημα» καλά κρατεί.... δεν πρόλαβα να πάω και άρχισαν «το πριόνισμα» αφού λοιπόν γνωρίζουν για την εμπειρία μου στην έρευνα των υδρογονανθράκων πριν 20 χρόνια στην Ήπειρο, ας φροντίσουν να μάθουν και την πρωτοποριακή τεχνική που χρησιμοποίησα, όπου αντί για σεισμικές εκρήξεις βασιστήκαμε στους χιλιάδες μικροσεισμούς της περιοχής που χρησιμοποιήσαμε στην θέση των εκρηκτικών. Η τεχνική αυτή εφαρμόστηκε και αναπτύχθηκε από το Εργαστήριό μου όταν ήμουν στην Πάτρα Καθηγητής και έκτοτε έχει εφαρμοσθεί σε πολλές χώρες. Γι’ αυτό «μην πυροβολείτε τον πιανίστα»...

Εγώ ποτέ δεν είπα ότι είμαι αντίθετος με την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου αλλά αυτό να γίνει με τον σωστό τρόπο και λαμβάνοντας όλα τα μέσα (μερικά από τα οποία θα προτείνω) για την ελαχιστοποίηση των όποιων κινδύνων.

Η ομιλία μου στα Ιωάννινα εστιάζεται στην σεισμικότητα της Ηπείρου, είναι ενημερωτικού χαρακτήρα και έχει και μια μικρή αναφορά στους υδρογονάνθρακες. Είναι μια τυπική ομιλία που κάνω στα πλαίσια της ενημέρωσης των κατοίκων σε όλη την Ελλάδα. Γιατί κάποιοι πανικοβλήθηκαν; Για το θέμα των γεωτρήσεων θα αναφερθώ στις δυο ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ… εισηγήσεις μου στις ημερίδες των Δήμων Ζαγορίου κα Ζίτσας.

Παρακαλώ λοιπόν «τις ομάδες των δελτίων τύπου» των ΜΜΕ που στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεων των εταιρειών (κάτι απόλυτα νόμιμο) αναφέρονται σε εμένα, να επικοινωνούν για ό,τι διευκρινίσεις θέλουν μαζί μου. Γνωρίζω ότι τα επαρχιακά ΜΜΕ έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και κάθε διαφήμιση που θα τους ανατεθεί από τους ομίλους είναι σημαντική. Προέχει όμως η σωστή ενημέρωση των πολιτών στους οποίους βασικά στηρίζονται.

 

*****************************

…και η δική μου ανταπάντηση (2)

«Η απάντηση του συντάκτη» επιβάλλεται και την οφείλω…

Μια… ανακριβειούλα του γνωστού και αξιοσέβαστου καθηγητή είναι ότι για το θέμα των γεωτρήσεων θα μιλήσει «σε δύο ολιγόλεπτες εισηγήσεις» σε Βουτσαρά και Άνω Πεδινά… Η ομιλία όμως, που έκανε την Κυριακή, καλεσμένος της κίνησης «σώστε την Ήπειρο – όχι στη χερσαία εξόρυξη πετρελαίων», είχε ως θέμα «Η σεισμικότητα της Ηπείρου, ο σεισμικός κίνδυνος και ο ρόλος των γεωτρήσεων». Επομένως, δεν ήταν η ομιλία αυτή «ενημερωτικού χαρακτήρα, με μικρή αναφορά στους υδρογονάνθρακες»… Ήταν για τους υδρογονάνθρακες…

Κι όταν καλείσαι σε μια εκδήλωση από μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι έχουν εκφραστεί κατά των εξορύξεων, προκαταλαμβάνει τον όποιον ακούει για την εκδήλωση για το τι θα ακολουθήσει.

Τελικώς, στην ομιλία του ο κ. Τσελέντης πέρα από ευέξαπτος κατά όλων ημών που τον προγκίξαμε προκαταβολικά, με ατάκες του στυλ «όχι παιχνιδάκια σε μένα» - πολύ τσαμπουκαλεμένους τους βρίσκω τους σεισμολόγους… μεταξύ μας - ήταν ψιλοθετικός για τις εξορύξεις, όχι κραυγαλέα βέβαια, αλλά με προϋποθέσεις και με μικρές θωπείες για τα αυτιά των αντιδρώντων, όπως για παράδειγμα οι αναφορές του στο fracking και την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου. Ο ελληνικός νόμος δεν τα επιτρέπει αυτά και οφείλει να το γνωρίζει ο καθηγητής.

Τα περί «δημοσίων σχέσεων των εταιρειών με τα τοπικά ΜΜΕ» δε με αγγίζουν, εγώ ένας ταπεινός δημοσιογράφος - σχολιογράφος είμαι… μου κάνει ωστόσο εντύπωση, πως το σύστημα το γνωρίζει καλά ο καθηγητής, αφού το υπηρέτησε από μέσα.

 

Ο κόσμος στην πίτα της ΝΟΔΕ (1)

Θα έρθω τώρα, στο… «κοπή τη πίτα» της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, το περασμένο Σάββατο.

Το πρώτο που έχω να πω, είναι η επιβεβαίωση αυτού που επεσήμαινα από μέρες πριν, πως η κακή κινητοποίηση της ΝΟΔΕ, εξαιτίας των οργανωτικών της προβλημάτων, ενδεχομένως να ήταν και μια από τις αιτίες για τον όχι πολύ κόσμο στην εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου. Καμιά 350 άτομα, ίσως και λιγότεροι σύνολο, στο μαζεμένο Cezaria για να μη φαίνεται η άπλα, όταν η πρόσκληση στοίχιζε μόλις 6 ευρώ. Στην αντίστοιχη περσινή εκδήλωση, με τον ίδιο υψηλό προσκεκλημένο, ο Μπούτσικος στον «Καρβούνη» είχε κόψει 266 προσκλήσεις, με 15 ευρώ η καθεμιά.

 

*****************************

Οι στιγμές αμηχανίας (2)

Στο μοίρασμα των κομματιών της πίτας, υπήρξε μια στιγμή αμηχανίας… Όταν μοιράστηκαν τα κομμάτια στους νυν και πρώην της ΝΔ, κάποιος πρώην διεκδίκησε κι αυτός ένα κομμάτι και ο γραμματέας του έκανε το χατίρι.

Ήταν ο πρώην βουλευτής Κώστας Χαραλαμπόπουλος που ως γνωστόν, έχει επανακάμψει στα κομματικά «λημέρια» της ΝΔ, έπειτα από μια σύντομη περιήγηση στους ΑΝΕΛ, μετά την αποτυχημένη υποψηφιότητά του με τη ΝΔ στις πρώτες εκλογές του 2012. Στις δεύτερες εκλογές του ίδιου χρόνου, πήγε στους ΑΝΕΛ και έφτασε μέχρι το γραφείο του προέδρου Πάνου.

Εδώ και κάμποσο καιρό μετέχει στον τομέα υγείας της ΝΔ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι Νεοδημοκράτες έχουν ξεχάσει το κράξιμο που έριχνε για κάμποσα χρόνια, στο κόμμα που τον ανέδειξε ο γιατρός… Έτσι, πολλοί στραβοκοιτάχτηκαν προχθές, ακούγοντας αυτό το όνομα.

Η δεύτερη στιγμή αμηχανίας ήταν κατά την προβολή του βίντεο του κόμματος, για την ιστορία και τις θέσεις του. Στην παραγωγή αυτού του βίντεο, είναι γνωστό πως ο βουλευτής Κώστας Τασούλας βοήθησε πολλοί τους «νέους» του Κυριάκου, γιατί ο πρόεδρος αναγνωρίζει ότι ο Γιαννιώτης βουλευτής ξέρει όσο λίγοι την ιστορία της ΝΔ.

 

*****************************

Και ο «Κυριακικός» Περιφερειάρχης (3)

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου έλεγε Κυριάκος και έσταζε το στόμα του μέλι… κατά τον χαιρετισμό του, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Περιφερειάρχης είχε στηρίξει Τζιτζικώστα στις εσωκομματικές εκλογές του 2016 αλλά τώρα, έχει γίνει πιο «Κυριακικός» κι απ’ τη Μαρέβα…

«Κι έτσι ο Κυριάκος και τούτο ο Κυριάκος και το άλλο μου είπε για τη φέτα ο Κυριάκος» έλεγε ο Καχριμάνης κι εμένα με έπεισε για την οικειότητά του με τον πρόεδρο και είμαι σίγουρος πως θα του δώσει το χρίσμα, αφού καίγεται τόσο πολύ.

Τα χάλασε όμως, λίγο ο γραμματέας Αυγενάκης, όταν αναφερόμενος στον Περιφερειάρχη τον χαρακτήρισε «Νέστορα» της πολιτικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το όνομα του ομηρικού βασιλιά της Πύλου, για να κάνουμε και λίγο ιστορία, χρησιμοποιείται σήμερα ως τιμητικός τίτλος για τον «γηραιότερο από τους παρευρισκόμενους σε επιστημονικούς συνήθως κύκλους». Οπότε ο τίτλος μπορεί και να είναι παρεξηγήσιμος για τον Περιφερειάρχη, ότι ο Αυγενάκης τον προετοιμάζει για τιμητική αποστρατεία…

Αν συνδυάσουμε και τα όσα είπε σε συνέντευξή του στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο γραμματέας, προδίδεται ένας προβληματισμός, αν μη τι άλλο στην κεντρική ΝΔ που ωστόσο, αμφιβάλλω ότι μπορεί στο τέλος να είναι και παραγωγικός…

 

(Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Τρίτης, 23/1/2018)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 20/1/2018 ΔΗΓΜΑΤΑ 25/1/2018 »