ΔΗΓΜΑΤΑ 18/1/2018

Τιμή και δόξα στους ηρωικώς «θυσιασθέντες» υπέρ του δημοσίου…

Αν παραβλέψουμε την επικεφαλίδα της μαρμάρινης πλακέτας της φωτογραφίας, θα μπορούσε το μυαλό του καθενός να πάει σε ανθρώπους που θυσιάστηκαν σε μια μάχη για την πατρίδα, που σφαγιάστηκαν από απάνθρωπους κατακτητές κτλ. Τι έπαθα με τις πλακέτες, θα αναρωτηθείτε πρωινιάτικα…

Η πλακέτα του νοσοκομείου Άρτας (φωτογραφία)

Τιμή και δόξα στους ηρωικώς «θυσιασθέντες» υπέρ του δημοσίου…

Αν παραβλέψουμε την επικεφαλίδα της μαρμάρινης πλακέτας της φωτογραφίας, θα μπορούσε το μυαλό του καθενός να πάει σε ανθρώπους που θυσιάστηκαν σε μια μάχη για την πατρίδα, που σφαγιάστηκαν από απάνθρωπους κατακτητές κτλ. Τι έπαθα με τις πλακέτες, θα αναρωτηθείτε πρωινιάτικα…

Απόρησα με τη βιασύνη του διοικητή του ΓΝ Άρτας να γράψει στη στήλη με τους διατελέσαντες διοικητές στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Άρτας, το όνομά του – οι συστάσεις για τον εν λόγω κύριο περιττεύουν, αρκεί να γκουγκλάρει κανείς το όνομα, αν και προσωπικά ομολογώ ότι δεν τον έχω δει ποτέ στη ζωή μου αλλά ούτε και γνωρίζω για τις διοικητικές του ικανότητες και δε μιλάω γι’ αυτές.

Προς τι η βιασύνη λοιπόν, του κ. Διοικητή;

-          Τα μαζεύουμε σιγά – σιγά ή φοβάται μήπως φύγει νύχτα;

-          Φοβάται μήπως ξεχάσει φεύγοντας, να γράψει το όνομά του στη στήλη;

-          Ή μήπως, επίκεινται εκλογές;

Τα σχόλια των «συντρόφων» του, οφείλω να πω κλείνοντας, για το γεγονός ότι το όνομα του Συριζαίου διοικητή βρίσκεται στον πάτο της στήλης, ανάμεσα στα πολλά ονόματα μεταξύ των οποίων και των διορισμένων από τη Χούντα διοικητών, δίνουν και παίρνουν…

Αλλά είπαμε: «ξεμπερδέψαμε με το παλιό!».

 

Η «μαύρη» επιβεβαίωση της στήλης

Είχα γράψει σε παλιότερο σχόλιο, προ μηνός, για την προαναγγελία ενός πογκρόμ απολύσεων, από μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση του Νομού Ιωαννίνων. Η πληροφορία είχε συζητηθεί στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και επιβεβαιώθηκε λίγες μέρες μετά, όταν στη γενική συνέλευση της ΑΕ του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, αναγνώσθηκε το κείμενο του προϋπολογισμού, όπου υπάρχει κωδικός για αποζημιώσεις εργαζομένων που θα απολυθούν μέσα στο 2018. 500.000 ευρώ για αποζημιώσεις αντιστοιχούν σε 40-50 απολύσεις εργαζομένων, τη στιγμή που η εταιρεία δικό της προσωπικό, πέρα από τους εργαζόμενους στα λεωφορεία, οι οποίοι είναι υπάλληλοι των ιδιοκτητών, έχει περί τα 69 άτομα.

Μια λογική εξήγηση θα μπορούσε να είναι πως η ΑΕ θέλει να ξεφορτωθεί το ακριβό προσωπικό, να εκμεταλλευτεί τους μνημονιακούς νόμους και να προσλάβει φτηνούς εργαζομένους, από την απέραντη δεξαμενή των ανέργων της περιοχής.

Η διοίκηση του ΚΤΕΛ απαντά στην καταγγελία του Συνδικάτου Εργαζομένων Μεταφορών Ηπείρου – Κέρκυρας πως δεν υφίστανται τέτοιες σκέψεις, αλλά αδιάψευστος μάρτυρας είναι η αναγραφή του σχετικού κωδικού στον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, μετά το χθεσινό δημοσίευμα των «Νέων Αγώνων», περιήλθε σε γνώση μου και μια ανακοίνωση του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ – δεν είναι αναγνωρισμένο από την Ομοσπονδία Μεταφορών και καταγγέλλεται από κάποιους ως εργοδοτικό - που ενημερώνει τον κόσμο για τις φήμες και για τη συνάντηση την οποία επεδίωξε και έκανε με τη διοίκηση του ΚΤΕΛ. Η ανακοίνωση που εκφράζει την αντίθεση του σωματείου στις «φήμες», καταλήγει ως εξής: «Μέσα από συναντήσεις και διάλογο με τη διοίκηση της εταιρείας, παλεύουμε και προσπαθούμε να βρεθούνε λύσεις, ώστε να σωθούνε θέσεις εργασίας. Σε αυτό χρειάζεται η ‘βοήθεια όλων μας, ανεξαρτήτως σωματείων’».

Το εν λόγω σωματείο προφανώς, έχει συμβιβαστεί με την ιδέα των απολύσεων και βάζει ως στόχο να αποτρέψει όσο δυνατόν περισσότερες. Οι άλλοι βέβαια, λένε «καμία απόλυση» και θεωρούν την υπόθεση casusbelliγια τους εργαζομένους όλου του Νομού.

 

Η Αστυνομία των παραβάσεων…

Με την ευχαριστήρια επιστολή της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου προς το Δήμο Ιωαννιτών, μάθαμε πως η δημοτική αρχή δώρισε στους κυνηγούς δύο scannerπου διαθέτει για την αναγνώριση των τσιπαρισμένων σκύλων, των δεσποζόμενων και των αδέσποτων. Στην περίπτωση των αδέσποτων αν είναι τσιπαρισμένα, μπορεί να διαπιστωθεί ποιος ήταν ο πρώην ιδιοκτήτης τους πριν τα εγκαταλείψει και να έχει από το νόμο τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

11 τέτοια μηχανήματα διαθέτει ο Δήμος Ιωαννιτών και τα δύο τα διέθεσε στους θηροφύλακες, οι οποίοι είναι οι μόνοι, μαζί με τη Δημοτική Αστυνομία εσχάτως που πραγματοποιούν ελέγχους. Οι Δημοτικοί Αστυνόμοι έχουν τρία scanner, το Καταφύγιο ένα και μένουν αχρησιμοποίητα τα άλλα πέντε, γιατί η Αστυνομία αρνείται να εφαρμόσει το νόμο και να προβεί στους ελέγχους των ζώων.

Γιατί να τον εφαρμόσει άλλωστε; Θα τη συλλάβει κανείς;

 

Κι άλλα ΣΔΙΤ;

Στην κατάληξη των ευσήμων υπέρ της περιφερειακής αρχής και των αισιόδοξων δηλώσεων για την ολοκλήρωση σε χρόνο ρεκόρ, του έργου κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης, από τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ και τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας, κράτησα μια ενδιαφέρουσα δήλωση.

Η αντιπεριφερειάρχης αναπτυξιακού προγραμματισμού Τατιάνα Καλογιάννη τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή με τις υπηρεσίες της θα χρησιμοποιήσει αυτό το έργο «ως αναφορά και για επόμενα έργα μεγάλης κλίμακας είτε μέσω ΣΔΙΤ, είτε με τη μορφή παραχωρήσεων» - ακριβής αντιγραφή από το δελτίο τύπου της Περιφέρειας.

Μπορεί η αντιπεριφερειάρχης να δουλεύει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να είναι αποτελεσματική στα όσα αναλαμβάνει, αλλά η δήλωση αυτή σε ποια ακριβώς έργα αναφέρεται; Σχεδιάζει η περιφερειακή αρχή εν τη πλήρει απουσία όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά και του συνόλου της αντιπολίτευσης, η οποία μαθαίνει κάθε φορά τελευταία για τα έργα που θα πληρώσει η Περιφέρεια, μικρά ή μεγάλα;

Υπάρχουν ώριμα μεγάλα έργα για να προχωρήσουν με ΣΔΙΤ ή παραχωρήσεις;

Όχι ότι διαφωνώ με την κατασκευαστική μέθοδο, φιλελεύθερη ή μη, αλλά με ενοχλεί αυτή η μυστικοπάθεια που ασφαλώς δε συνάδει με τη δημοσιότητα, την οποία επιβάλλει η διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων.

 

Οι αποκλεισμοί της ΚΟΕΣ

Βαγγέλης Αργύρης, Μιχάλης Κασσής, Θανάσης Οικονόμου, Θανάσης Μανταλόβας, Πέτρος Μπούγιας είναι ελάχιστα από τα ονόματα που θα ανέμενε να αναγνώσει κανείς στη λίστα των 500 περίπου νοματαίων, οι οποίοι απαρτίζουν την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου του «Κινήματος Αλλαγής»…

Αντ’ αυτών υπάρχουν μόλις τρεις και οι γκρίνιες από τα Γιάννενα ακούστηκαν μέχρι την Χαριλάου Τρικούπη, για τη μικροψυχία της Φώφης να αποκλείσει τους αντιπάλους της – μόλις 25 οι ανδρουλακικοί, το 1/20 περίπου! – και για την ακατανόητη απρονοησία της να τιμήσει και όσους τη στήριξαν στις εκλογές.

Καλά σημάδια αυτά δεν τα λες, όπως και τη διαφορετική στάση που τήρησαν στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου προχθές, οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, ΔΗΣΥ και «Ποταμιού».

Αν νοιώθουν ξένοι μεταξύ τους ακόμα, γιατί μας ταλαιπώρησαν τόσο καιρό με τις εκλογές;

(Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Πέμπτης, 18-1-2018)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 16/1/2018 ΔΗΓΜΑΤΑ 20/1/2018 »