ΔΗΓΜΑΤΑ 16/1/2018

Νίκος Γκόλας, αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής του Δήμου Ιωαννιτών, Σωτήρης Ζαρπαλάς, ο άνθρωπος του Νίκου Ανδρουλάκη στα Γιάννενα και Μάριος Βαβάτσικος στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, είναι οι τρεις που αργά την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι μετέχουν στην πολυπληθή Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Οι τρεις Γιαννιώτες της ΚΟΕΣ του «Κινήματος Αλλαγής» (1)

Νίκος Γκόλας, αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής του Δήμου Ιωαννιτών, Σωτήρης Ζαρπαλάς, ο άνθρωπος του Νίκου Ανδρουλάκη στα Γιάννενα και Μάριος Βαβάτσικος στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, είναι οι τρεις που αργά την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι μετέχουν στην πολυπληθή Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Μιλάμε για το συνέδριο που θα διοργανώσει τον ερχόμενο Μάρτιο, 16-18, το Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να γίνει κόμμα, γιατί παρά την εκλογή προέδρου, δεν υπάρχει ακόμα ένα κόμμα αλλά συνιστώσες, όπως αυτές που είχε παλιά και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Από τους προαναφερθέντες, οι δύο δεν ήταν έκπληξη. Έκπληξη ήταν ίσως ο Νίκος ο Γκόλας, για τον οποίο ήταν γνωστό ότι στήριξε στην εσωκομματική αναμέτρηση του Νοεμβρίου Καμίνη και ήταν ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν πίσω και από το περίφημο κείμενο με τις υπογραφές που άναψε τα πάθη, παραμονές εκλογών για όποιον θυμάται

Οι άλλοι δύο είναι τοποθετημένοι στην Οργανωτική Επιτροπή ως εκφραστές των αντίστοιχων τάσεων όπως είπα, του Ανδρουλάκη ο μεν Ζαρπαλάς, πρώην εκλεγμένο μέλος και της καταργηθείσας Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ μέχρι πρόσφατα, του Γιώργου Παπανδρέου ο δε Βαβάτσικος.

 

************************************

…και οι «κομμένοι» που γκρινιάζουν… (2)

Αυτοί που γκρίνιαξαν βλέποντας τα ονόματα της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ήταν ασφαλώς οι Φωφικοί, γιατί δεν είδαν στη λίστα, κανέναν από τα Γιάννενα.

Και δε μιλάμε για μια λίστα 20 ή 30 νοματαίων αλλά για καμιά πεντακοσαριά και βάλε, άτομα πανελλαδικά.

Έτσι, τουλάχιστον οι δύο πρώην βουλευτές, Κασσής και Οικονόμου, δεν πρέπει να είδαν με καλό μάτι αυτή την ανακοίνωση, αν και δε λέει και τίποτε… Μόνο πρόσκαιρες εντυπώσεις δίνει στους μετέχοντες στη λίστα. Η επιτροπή άντε να συνεδριάσει κανά δυο φορές το πολύ ακόμα.

Από όλους αυτούς, δεν είναι βέβαιο ότι άπαντες θα συμμετάσχουν ως εκλεγμένοι σύνεδροι στο συνέδριο της άνοιξης.

Κι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την επόμενη μέρα του νέου κόμματος, είναι τα πλασαρίσματα μετά το συνέδριο: εκλογή νέων οργάνων και κυρίως, ο τρόπος με τον οποίο θα αναδειχθούν οι υποψηφιότητες του κόμματος, για τις βουλευτικές εκλογές.

 

Η κατανομή των εδρών και η ΝΔ

Η… όρεξη στη ΝΔ για τις επόμενες εκλογές, μου έλεγε τις προάλλες, έμπειρο στέλεχος της ΝΔ, έχει ανοίξει εξαιτίας της «απλοχεριάς» του εκλογικού νόμου για την εκλογική περιφέρεια των Ιωαννίνων, στις εκλογές του 2015.

Τις 4 από τις 5 έδρες της πενταεδρικής των Ιωαννίνων σπάνια στο παρελθόν, τις πήρε το πρώτο κόμμα και συνήθως η κατανομή μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων, ήταν διαφορετική: 3-2, 3-1-1 ή 2-2-1.

Η έδρα για τον τρίτο των εκλογών φαντάζει εξαιρετικά πιθανή, αλλά όπως μου έλεγε ο συνομιλητής μου, είναι πολύ δύσκολο να πάρει ως πρώτη η ΝΔ τέσσερις έδρες, όπως συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εγώ πάντως, προγνωστικά με αυτό τον εκλογικό νόμο, δεν πιστεύω… ω εκ τούτου, είναι δικαιολογημένο το μεγάλο ενδιαφέρον για τη λίστα του κόμματος.

Στα προχθεσινά «Παραπολιτικά», δημοσίευμα για τη ΝΔ εμφάνιζε ως επικρατέστερους για μια θέση στο ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων, τους αναδείξαντες το λεγόμενο Μητρώο Στελεχών, Λάμπρο Γεωργόπουλο, Κωνσταντίνο Δαρδαμάνη και Γιάννη Γιαννακάκη. Θυμίζω εδώ πως στο Μητρώο Στελεχών από τα Γιάννενα είναι ακόμα οι Βαλαντία Τσέπη και Γιώργος Παππάς, εκ των οποίων τουλάχιστον η πρώτη έχει δηλώσει πως δεν την ενδιαφέρει να είναι υποψήφια βουλευτής.

Το δημοσίευμα της Χρ. Κοραή φέρεται να είναι διαρροή από το γραφείο του προέδρου, σύμφωνα με πληροφορίες μου και αν ισχύσει, τότε θα μιλάμε για σαρωτική ανανέωση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Κρατώ τις επιφυλάξεις μου για το αν θα επιβεβαιωθεί τελικώς, κάτι τόσο ελπιδοφόρο…

 

Ένα πραγματικό πρόβλημα…

Η τοπική ΝΔ τώρα, προετοιμάζεται για την κοπή της βασιλόπιτας της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, δια χειρός γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη, το ερχόμενο Σάββατο.

Με το σχόλιο του περασμένου Σαββάτου, όσον αφορά την οργανωτική εικόνα του κόμματος τοπικά, ήλθαν να συμφωνήσουν κάποιοι φίλοι που διατύπωναν την εξής σκέψη: «στον τρίτο όροφο της Πυρσινέλλα 14, όπου λειτουργούν τα γραφεία της ΝΟΔΕ, δεν υπάρχει κανείς. Το 2651021700 είναι εκτός λειτουργίας. Θέλει ο άλλος να βρει πρόσκληση για την εκδήλωση του Σαββάτου. Αν υποθέσουμε πως δεν γνωρίζει κανέναν από τα μέλη της ΝΟΔΕ, τι κάνει ο ταλαίπωρος;».

Επειδή συμπάσχω, θα πρότεινα να μου στέλνει emailκαι θα βρω τον τρόπο να διαβιβάσω τα αιτήματα…

 

Ένας πιθανός ανασχηματισμός

Η κοινή λογική, από την οποία βέβαια, πόρρω απέχει το κυβερνάν του Αλέξη και της εθνοσωτηρίου του, λέει πως οσονούπω έρχεται ανασχηματισμός. Όχι ότι έχει πάγκο η «ομάδα» ή ότι πρόκειται να αλλάξει κάτι ουσιωδώς στην πολιτική της συγκυβέρνησης, εξαιτίας μιας «παιχτούρας» που θα μπορούσε να κάνει μετεγγραφή από έναν άλλο πολιτικό χώρο, ας πούμε… ο πρόεδρας αλλά είναι ανάγκη να δώσει μια αίσθηση φρεσκαρίσματος και «ξεφορτώματος» κάποιων εκ των βαριδίων που τραβούν κάτω από τον πάτο της ελάχιστης δημοφιλίας, την εθνοσωτήριο.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, θα μπορούσε να βρει θέση κάποιος εκ των βουλευτών των Ιωαννίνων, γιατί αν εξαιρέσουμε το Χρήστο Μαντά που ασχολείται με την επικοινωνιακή υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου, οι άλλοι τρεις έχουν ταυτιστεί με τομείς κοινοβουλευτικού έργου, δια των οποίων θα μπορούσαν να αναδειχτούν και να τους ανατεθούν υφυπουργικά καθήκοντα. Οψόμεθα…

 

Που θα πάει το «δέντρο»;

Χώρο για να εναποθέσει τον «πύργο του Τάτλιν» αναζητά η δημοτική αρχή κι ενώ όλος ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος απομακρύνθηκε από τους δρόμους της πόλης, το φετινό «δέντρο» μας που τόσο συζητήθηκε, παραμένει αγέρωχο στην κεντρική πλατεία.

Για όποιον δεν συμμετείχε ή δεν άκουσε τη φασαρία που προκλήθηκε από το δημιούργημα των φοιτητών και των καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών, ο «πύργος» δε συνδέεται ως σύμβολο με τις εορτές των Χριστουγέννων και θεωρητικά, θα μπορούσε να μείνει εκεί για πάντα, για να συμβολίζει το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο καλλιτέχνης που το εμπνεύστηκε, πριν από πολλές δεκαετίες και για να… ζηλεύει ο κομμουνιστής Πελετίδης, Δήμαρχος της Πάτρας… που δεν είχε τέτοιο δέντρο…

Η δημοτική αρχή αναζητά ωστόσο, χώρο που δεν αποκλείεται να βρεθεί και εντός της Πανεπιστημιούπολης για να στηθεί ο «πύργος».

Πάντως, άνετα κολλάει ο «πύργος» και με το ντεκόρ των Αποκριών, γιατί όπως μου έλεγε κάποιος, θυμίζει αν τον καλοδείς, τις τζαμάλες και τα κούτσουρα που στήνονται με τρόπο, για να καούν σε ολόκληρη την πόλη, το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς. Οπότε κι αν έμενε στην πλατεία, πάλι μέσα είμαστε…

(Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Τρίτης, 16/1/2018)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 13/1/2018 ΔΗΓΜΑΤΑ 18/1/2018 »