ΔΗΓΜΑΤΑ 9/1/2018

Έγινε λοιπόν, την περασμένη Κυριακή, το τραπέζι για το οποίο είχα γράψει στα σχόλια του Σαββάτου… Οικοδεσπότης ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Κώστας Τασούλας και προσκεκλημένοι, οκτώ δημοσιογράφοι – συμπεριλαμβανομένου και εμού – από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης της πόλης. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο τραπέζια των οκτώ, με όλους τους συναδέλφους, ώστε να μη μείνει κανείς παραπονούμενος, απλά επελέγη το συγκεκριμένο σχήμα ως λειτουργικότερο.

Το τραπέζι του Τασούλα (1)

Έγινε λοιπόν, την περασμένη Κυριακή, το τραπέζι για το οποίο είχα γράψει στα σχόλια του Σαββάτου… Οικοδεσπότης ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Κώστας Τασούλας και προσκεκλημένοι, οκτώ δημοσιογράφοι – συμπεριλαμβανομένου και εμού – από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης της πόλης. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο τραπέζια των οκτώ, με όλους τους συναδέλφους, ώστε να μη μείνει κανείς παραπονούμενος, απλά επελέγη το συγκεκριμένο σχήμα ως λειτουργικότερο.

Όπως ήταν λογικό, η πολιτική συζήτηση μονοπώλησε το ενδιαφέρον του τραπεζιού που περιλάμβανε ωραιότατη πέστροφα και μπακαλιάρο - σκορδαλιά – για όσους δεν έχουν ανασφάλειες… - και λίγο κρασί.

Η μία είδηση που βγήκε από το τραπέζι ήταν πως στην τοπική ΝΔ έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα, δειλά – δειλά, η συζήτηση σχετικά με πιθανά πρόσωπα που θα εδύνατο να στηρίξει το κόμμα, για τη θέση του υποψήφιου Δημάρχου Ιωαννίνων. Ο βουλευτής ασφαλώς, κράτησε κλειστό το στόμα του, όταν ακούστηκαν διάφορα ονόματα και επεσήμανε μεταξύ των άλλων, πως η αναβλητικότητα της κυβέρνησης σχετικά με τις συζητούμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη», φέρνουν αναγκαστικά τη συζήτηση πιο πίσω, γιατί το νέο εκλογικό σύστημα και ο χρόνος των εκλογών θα καθορίσουν την πολιτική των συμμαχιών και τις στρατηγικές.

Ο βουλευτής πάντως, εμφανίστηκε βέβαιος πως δεν θα υπάρξουν ανατροπές με την επιβολή πλαφόν στις αυτοδιοικητικές θητείες, το οποίο μάλιστα να ισχύει και αναδρομικά, φράζοντας την προοπτική νέας υποψηφιότητας σε πολλούς εν ενεργεία Δημάρχους και Περιφερειάρχες, όπως ο Αλέκος Καχριμάνης για παράδειγμα.

*****************************

Η προτίμηση, η εμπιστοσύνη και οι «εν διανοία» υποψήφιοι (2)

Ενδιαφέρον είχαν και τα όσα, κυρίως υπαινικτικά είπε ο βουλευτής, σε σχέση με το μεγάλο ενδιαφέρον για υποψηφιότητες στη ΝΔ, τοπικά αλλά και γενικά…

Θυμήθηκε το bullyingπου έκανε ο αείμνηστος Αβέρωφ σε υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ, όταν ο τελευταίος τόλμησε να κάνει προεκλογική ομιλία στο Μέτσοβο (!) και σχολίασε πως δεν θα τολμούσε να κάνει το ίδιο αυτός σε ανθυποψήφιό του, αν και παραδέχτηκε πως ο ανταγωνισμός τον αγχώνει πάντοτε.

«Εν δυνάμει» υποψήφιοι βουλευτές στη ΝΔ δεν υπάρχουν, σχολίασε δηκτικά ο κ. Τασούλας αλλά μόνο «εν διανοία» υποψήφιοι… Υποψήφιοι με το μυαλό τους, δηλαδή… Ο πρόεδρος άλλωστε, όπως προ αμνημονεύτων ετών έκανε ο Ράλλης… έχει πει πως σίγουρα υποψήφιοι θα είναι μόνο οι εν ενεργεία βουλευτές και ο κ. Τασούλας ασφαλώς δηλώνει παρών.

Σε ό,τι αφορά τέλος, την αντιπολιτευτική στρατηγική της ΝΔ, ο από το 2000 εκλεγόμενος βουλευτής Ιωαννίνων επέμεινε πως αυτό που πρέπει να επιδιώκουν τα στελέχη του κόμματος για τις επόμενες εκλογές, είναι η προτίμηση του κόσμου. Την εμπιστοσύνη την κερδίζει μια κυβέρνηση που θα κάνει σωστά τη δουλειά της, δεν την κερδίζει η ΝΔ ό,τι και να τάξει ή να σχεδιάσει σήμερα. Κι αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια που συνιστά και μια σοβαρή παραίνεση, για τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεται το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υποψηφιότητες στο «Κίνημα Αλλαγής»

Συζητήσεις για βουλευτικές υποψηφιότητες όμως, δε γίνονται μόνο στη ΝΔ αλλά και στο «Κίνημα Αλλαγής».

Σχεδόν βέβαιες, νομίζω πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες του Μιχάλη Κασσή και του Θανάση Οικονόμου με το ψηφοδέλτιο του κόμματος στο Νομό μας, καθώς οι δύο πρώην βουλευτές εύκολα, εφόσον θελήσουν, μπορούν να εξαργυρώσουν το χαρτί της στήριξης της Φώφης, στην εσωκομματική αναμέτρηση.

Από νέα πρόσωπα, ακούγεται εσχάτως, το όνομα του Στέφανου Σίντου, προέδρου επί σειρά ετών των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ιωαννίνων, γενικού συμβούλου της ΑΔΕΔΥ και με θητεία στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Ο Στέφανος θεωρείται πρόσωπο με διείσδυση σε ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, αφού πρόεδρος τα τελευταία χρόνια, εκλέγεται και με τις ψήφους των άλλων παρατάξεων. Οι 1.200 σταυροί που παίρνει στις εκλογές των δασκάλων, δεν είναι εύκολη υπόθεση και η λογική των στελεχών του τοπικού ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο – στη ΝΔ για παράδειγμα, ένα αντίστοιχο στέλεχος είναι ο Στέφανος Μιχάλης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ - είναι ο έλεγχος ενός τμήματος του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου και ένα προφίλ που έχει προσωποποιηθεί στο παρελθόν, στο Μιχάλη Παντούλα, το Γιάννη Στέφο κα. – χωρίς να εξομοιώνω την πολιτική ευφυΐα του καθενός εξ αυτών…

Ο Στέφανος δε μένει αδιάφορος, απ’ όσο γνωρίζω…

Η πρώτη θεσμική παρέμβαση της Νάκκα

Τον θεσμικό τρόπο λειτουργίας της, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, θα δείξει όποτε χρειαστεί, η Μαρία Νάκκα, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

Το περασμένο Σάββατο, ενόψει της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που θα συζητούσε για την βιασύνη της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη διαμεσολάβηση, η πρόεδρος κάλεσε τους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων να τους ενημερώσει για τις ενστάσεις του δικηγορικού κόσμου έναντι του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου που ο Κοντονής χαρακτήρισε «εμβληματικό»!

Με διαβούλευση προσχηματική, τριών ημερών (!) εν μέσω δικαστικών διακοπών, με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, δικαστές και δικηγόρους, να αντιδρούν στην πρόβλεψη της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης με υψηλό κόστος για τους πολίτες… η κυβέρνηση βαφτίζει τη διαμεσολάβηση «προαπαιτούμενο» και το ψηφίζει «με ένα νόμο και ένα άρθρο» για την… άτιμη τη δόση, σε λίγες μέρες.

Γιατί φαντάζομαι - έξυπνη γυναίκα είναι η Μαρία – δεν πίστεψε ούτε μία στιγμή ότι οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ που συνάντησε προχθές, δεν θα πουν «ναι σε όλα», μεθαύριο… Για να «σώσουν την πατρίδα» ασφαλώς… όπως έκαναν κι οι προηγούμενοι!

Μεγαλώνει η αντίδραση κατά της συγχώνευση ΑΕΙ-ΤΕΙ

Έρχονται… «θύελλες» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την δρομολογημένη άνωθεν… συγχώνευση του ΑΕΙ και του ΤΕΙ της Ηπείρου.

Μπορεί ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης να κάνει την ανάγκη… φιλότιμο τον τελευταίο καιρό στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ο πρώτος που έχει δείξει ωστόσο πως πρέπει να υπάρξει λεπτός χειρισμός στη συγχώνευση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Την ανησυχία αυτή βεβαίως, δε συμμερίζονται στο Υπουργείο Παιδείας και εκεί, το μόνο που τους κόφτει είναι να εγκαινιάσουν νέα «Πανεπιστήμια», να μετονομάσουν δηλαδή τμήματα ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά και να κόψουν και κορδέλες!

Στα Γιάννενα ωστόσο, σιγοβράζει η… κατσαρόλα και το ερώτημα είναι σε ποιανού το κεφάλι θα προσγειωθεί το καπάκι, όταν εκτοξευτεί. Δεν είναι μόνο οι 166 που λένε «όχι» στη συγχώνευση. Μαθαίνω ότι λίστα των μελών ΔΕΠ διευρύνεται και αρχίζει να περιλαμβάνει και προσκείμενους στο ΣΥΡΙΖΑ πανεπιστημιακούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 6/1/2018 ΔΗΓΜΑΤΑ 11/1/2018 »